Beresklet (52 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård, Växande Växter I öppen Mark I Sibirien Och Ural, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Beresklet (52 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård, Växande Växter I öppen Mark I Sibirien Och Ural, Användning I Landskapsdesign

Video: Beresklet (52 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård, Växande Växter I öppen Mark I Sibirien Och Ural, Användning I Landskapsdesign
Video: Identifiera ogräs i din trädgård -ogräs hos Fru Magdas 2024, April
Beresklet (52 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård, Växande Växter I öppen Mark I Sibirien Och Ural, Användning I Landskapsdesign
Beresklet (52 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård, Växande Växter I öppen Mark I Sibirien Och Ural, Användning I Landskapsdesign
Anonim

Ofta berövas trädgårdsmästarnas uppmärksamhet oförtjänt av euonymus - en prydnadsbuske som kan bli trädgårdens huvuddekoration och glädja sig åt dess skönhet under hela säsongen. Även med början av hösten, när blomningen av grödor slutar och trädgården är nedsänkt i trista färger, fortsätter denna buske att dekorera platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växten kan representeras under namnet eonymus. Kulturen tillhör familjen euonymus, som innehåller mer än hundra sorter från miniatyrbuskar till medelstora träd. I naturen kan växten ses i Östasien, Europa, Australien, Nordamerika och Madagaskar, några av formerna växer i Kina . I Ryssland växer den i Ural, i mittfältet, i Fjärran Östern.

Busken kan nå en storlek på 7 m. Blommorna är vanligtvis kompakta, deras färg varierar beroende på sort och sort. Antalet blomställningar är upp till 5 stycken. Frukterna bildas i torra kapslar. Kulturen har medicinska egenskaper, men bären är mycket giftiga på grund av halten av alkaloider, så det rekommenderas att överge plantering i närvaro av små barn.

Växten är opretentiös att ta hand om. Till exempel, busken tolererar lätt stark gasförorening eller ett kortsiktigt temperaturfall till -20 grader Celsius . Frön säljs ofta i ett "mix" -format och är en blandning av flera grödor, vars beskrivning kommer att beskrivas nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns flera typer av representerad kultur.

Bevingad

Skiljer sig i brinnande färg på plåtplattor. För denna specifika egenskap kallas växten ibland även "brinnande buske". Denna buske växer länge, dess storlek är cirka två meter, bruna eller gröna raka skott är starkt grenade. Under sommarmånaderna trivs lövverket med färgglada gröna, och i september börjar det bli täckt med en röd nyans och blir följaktligen helt färgad. På vintern kompletterar plantorna av frukter buskens dekorativa effekt med en rödfärgad färg, men blommor betraktas inte av trädgårdsmästare som dekoration av trädgården.

De mest populära sorterna av de bevingade arterna är "Compactus" med en höjd av upp till 1 m, "Fireball", som når 1,5 m och "Rudi Haag " - miniatyrsort, vars längd inte överstiger 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeiska

Detta träd har mörkgrönt lövverk, brokiga sorter finns. På hösten målas bladen i rika röda toner. Trots de ganska ljusrosa eller skarletröda frukterna är denna art inte populär i trädgårdscirklar. I grund och botten är det vanligt att odla sorten "Red Cascade", som kännetecknas av en hallonfärg av lövverk från början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förmögenhet

Denna grupp är en av de mest efterfrågade inom trädgårdsarbete. Den har ett vintergrönt marktäckande utseende och innehåller många former. Växtens skott kryper, och därför odlas sorten något från vården av andra sorter.

Vanligtvis väljer sommarboende följande Fortune -sorter för underhåll: underdimensionerad Emerald'n Gold, mörkgrön Emerald Gaiety, dvärg "Sunspot" med ovanlig färg på blad, brokig "Harlequin", Solsken med rika gula blad, "Silverstone" med halvraka skott, småbladiga Minimus med en höjd av endast 15 cm, snabbt växande "Silver Queen" med vitt och grönt bladverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Oftare odlas denna sort hemma på grund av dess sårbarhet för kallt väder. Den kännetecknas av smala löv upp till 7 cm långa. Uppmärksamhet hos trädgårdsmästare lockas av sådana sorter av den japanska gruppen som brokig "Bravo", bredbladig "Golden Queen", vintergrön upprätt tät buske Marieke, "Aureomarginata" med gröna blad med en vitgul ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den platta utsikten förtjänar särskild uppmärksamhet. Vanligtvis är det ett träd upp till 3 m högt med skott av olivfärg. Ibland syns en blåaktig blomma på stammen. Den kännetecknas av långa blad - upp till 19 cm, deras bredd är 9 cm. En blomställning bildar upp till 30 blommor och höjden på pedunclesna är 15 cm. Växten odlas aktivt för att dekorera trädgårdar och sommarstugor.

Och även valet av trädgårdsmästare faller ofta på Siebolds euonymus. Storleken på denna buske är 2-4 m, den har enkla spetsiga, läderartade, fleeciga löv 6-17 cm långa och 4-9 cm breda. Blommorna är vanligtvis upp till 12 cm i diameter, varje blomställning har inte mer än 15 blommor. I naturen föredrar denna art att växa i skogsområden, på kanterna av barrskogar, i flod- och bäckdalar, i den nedre delen av bergssluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Den presenterade kulturen tillhör ganska enkla och opretentiösa växter för odling i olika regioner med kalla vintrar. Även i Sibirien är det möjligt att hålla buskar.

Innan du planterar en växt bör du välja en lämplig plats . Trädet utvecklas bäst i områden som är skyddade från vinden och är väl upplysta av solen, växten kommer att känna sig bekväm i halvskugga. Om brokiga sorter planteras måste du välja den mest upplysta rabatten. När den planteras i skuggan kommer kulturen att utvecklas dåligt, skuggan av lövverket kommer inte att glädjas med ljusstyrka.

Den mest gynnsamma tiden är våren eller mitten av oktober. Om du planerar att plantera ett prov med ett slutet rhizom kan proceduren utföras under hela säsongen. Vid plantering är det viktigt att ta hänsyn till formen på den framtida busken. Det finns arter som växer mycket bra, därför är det lämpligt att observera ett intervall på 1,5-2 m mellan planteringarna.

Lämplig jord är lätt alkalisk, bördig jord med medelhög surhet . Du kan hämta en plats med ett grundt grundvattensbord. Det första steget i plantering är att gräva ett hål. Den grävda jorden ska kombineras med kompost. Expanderad lera eller trasig tegel är nedsänkt i botten som ett dräneringsskikt. Om åsen inte är lerig och berikad med sand, kan dräneringssystemet utelämnas.

Nästa lager är den tidigare beredda blandningen, där plantan planteras så att rotkragen ligger på marknivå. Nu är planteringsplatsen komprimerad och väl fuktad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna sommarboende rekommenderar att du placerar ett lager av mulch runt plantorna, vilket kommer att hålla fukt i marken under lång tid, förhindra utveckling av ogräs, förhindra att rötterna överhettas och förhindrar att det bildas svamp, till vilka marktäckningsarter är särskilt benägen. Bark eller flis kan användas som mulch. Redan efter några veckor bör aktiv tillväxt observeras.

Hur man bryr sig?

Spindelträdvård inkluderar vanliga jordbruksprocedurer.

Vattning

Under rotningen är det viktigt att vattna växten så ofta som möjligt, förhindra att jorden torkar ut, då kan vattningsprocedurerna minskas. Stora sorter rekommenderas att vattnas mindre ofta, men i stora mängder . Låga arter är mindre sårbara för torka, så det är bättre att vattna dem oftare, men i små doser. Som vid vård av andra grödor, i värmen, behöver busken riklig fukt, och under regnperioden är det bättre att helt överge vattning.

Bild
Bild

Toppdressing

Om växten i landet planteras i bördig mark, är det inte nödvändigt att lägga till ytterligare näring. Det rekommenderas att mata grödan under perioden efter vårbeskärning. Som gödningsmedel är mineralblandningar för trädgårdsgrödor i form av granulat lämpliga; det är vanligt att sprida dem 20 cm från busken. En gång vartannat år kommer växten inte att störa matningen i form av en lösning av ruttnad gödsel.

Om en marktäckningssort planteras, kan den matas med kompost under rotningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

En sanitetsfrisyr utförs på våren och sommaren. Denna procedur resulterar i aktiv förgrening. Under processen eliminerar trädgårdsmästaren skadade, vissna skott, jämnar ut förtjockning. För föryngring bör grenar förkortas med hälften vart tredje år.

Formativ beskärning kan göras tidigt på våren och hösten . Denna manipulation syftar till att skapa en ovanlig buskform. Så en populär form är en växt på en stam. Om detta är en marktäckart, så är det under växtsäsongen vanligt att han nypar skottens toppar - denna procedur aktiverar utvecklingen av sidogrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Vanligtvis transplanteras den presenterade kulturen vart 3-4 år - detta är viktigt när man behåller ett vuxet dvärgprov. I ung ålder behöver växten en årlig transplantation. Om en hög art odlas, är transplantation tillräckligt bara i ung ålder . Transplantationsprocessen utförs tillsammans med en jordklump - detta minskar risken för skador på rotsystemet under proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Europeiska och bevingade arter tål vintrar bäst av allt, de kan övervintra utan extra skydd. Endast unga plantor upp till 3 år behöver isolering. Vid odling av japanska arter och Fortune bör ytterligare kylskyddsåtgärder vidtas. Om vintern är snöig kommer dessa sorter att överleva vintern, men om det inte finns någon snö kommer det att bli ganska svårt för dem.

För att växten ska kunna tåla frost måste den vattnas rikligt i mitten av november och ett lager kompost ska appliceras när mulch- eller grangrenar ska läggas ut - dessa åtgärder kommer att hålla fukt i marken, vilket inte kommer från rötterna. kunna extrahera från den frysta marken på vintern.

Om snö inte observeras på vintern är det tillåtet att skydda busken med agrofibrer, säckväv eller torrt lövverk. När frosten slutar och temperaturen ovan noll är upprättad kan skyddet tas bort.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Euonymus förökas på olika sätt.

Frön

Nästan alla sorter av denna representant för floran kan förökas med såningsmetoden. Fröet samlas in i september, varefter såningen utförs omedelbart. När de planteras för vintern härdar fröna naturligt. Under sådd elimineras plantorna, fröna planteras i bördig jord, fuktar planteringsplatsen och täcker med halm eller grangrenar.

Om trädgårdsmästaren planerar att så på våren, rekommenderas det att förvara fröet i kylskåpet i sex månader och sedan dra det i vatten i ett par dagar före plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar utförs på sommaren. Sticklingar 10-15 cm i storlek används som planteringsmaterial. De nedre bladen måste tas bort, toppen måste klippas av, ändarna behandlas med ett rotbildande medel och planteras i ett underlag av torv och sand. Därefter bör de planterade skotten vattnas, behållaren ska lindas i plastfolie. Ytterligare vård består i att lufta och bibehålla ett normalt fuktinnehåll i underlaget.

Det är bättre att placera behållaren på en skuggig plats. Om sorten är vinterhård, tillåts sticklingarna i oktober att planteras i öppen mark. När man odlar vintergröna arter på vintern rekommenderas att behållaren förvaras i ett svalt rum och transplanteras i april.

Du kan försöka föröka busken genom sticklingar i vatten, de bildar snabbt rötter, i större utsträckning uttrycks denna egenskap i japanska sorter och Fortune.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsmaterial för rotning bör samlas in under andra hälften av våren. Behållaren med vatten måste tas bort från solljus, vattnet måste förnyas ett par gånger i veckan, och när rötterna dyker upp måste sticklingarna transplanteras i en enskild behållare eller i trädgården.

Skikten

Denna metod är vanlig för reproduktion av marktäckare och låga sorter. Nära busken måste du gräva ett spår 2-3 cm djupt, böja sidoskottet, sätta det i spåret, fixa det och tillsätt jord berikad med användbara komponenter.

Efter ett år kommer rötterna att bildas vid skottet, det kan separeras och planteras på en annan plats. Fortune -sorter kan bilda ytliga rötter, och därför läggs sticklingarna helt enkelt i marken för att rota.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod används vid uppfödning av dvärgvarianter, vars rötter är grunda under jorden. I början av växtsäsongen förkortas rotskotten med 1/3 och skärs av med en del av rhizomen, varefter de planteras på en ny ås. Planteringen fuktas väl, sedan appliceras ett lager mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Insekter blir ganska ofta ett problem när man odlar den presenterade växten. De vanligaste skadedjuren är bladlöss och mjölkfiskar.

  • Bladlus . Ser ut som en miniatyr svart eller grön bugg. Vanligtvis attackeras kulturen av hela horder av sådana individer. Du kan upptäcka bladlöss på bladets undersida. Denna skadedjur älskar att njuta av juice. Insekticider och bekämpningsmedel är effektiva bekämpningsmetoder. Du kan också bekämpa bladlöss genom att behandla med tvålvatten.
  • Mealybug . Dessa insekter är också synliga för blotta ögat; de föredrar att äta av saften på unga skott och löv. Om det inte finns så många individer kan du eliminera dem mekaniskt. Av de köpta medlen mot insekter är preparat "Aktara", "Biotlin", "Calypso", "Confidant", "Confidor", "Mospilan", "Tanrek", "Fitoverm" bra på att slåss. Efter 1-2 veckor är det lämpligt att återbehandla det drabbade provet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland blir växten ett offer för olika sjukdomar. De flesta av dem provoceras av bristande efterlevnad av jordbruksteknikens regler. Så med vattentät mark är det möjligt att stöta på mjöldagg. Du kan känna igen sjukdomen genom den vita blomningen och kronans torkning.

Om bruna ränder observeras på arken kan det antas att kulturen påverkas av brun fläck. Båda besvären behandlas med fungicider. De mest effektiva medlen är "Peak", "Hom", "Skor", "Abiga ".

Den allvarligaste sjukdomen för en växt kallas mosaik. Närvaron av sjukdomen indikeras av bildandet av gula fläckar och deformation av bladen. Vid infektion är det ingen idé att behandla det drabbade exemplaret - det återstår bara att gräva upp det och kasta det så snart som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Kulturen kan planteras som en enda växt eller delta i en kollektiv plantering. Den används för att dekorera gräsmattor, den kan användas för odling av häckar. Om du planterar det i en gruppensemble är det bättre att välja stora, spridande arter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höga former utgör en spektakulär bakgrund för andra grödor. Det är mer lämpligt att ordna rabatter runt omkretsen med dvärgvarianter, samt använda dem när du dekorerar alpina rutschbanor och stenarter. I vissa trädgårdar representeras grödan som en del av gräsmattan eller som en trottoarkant som flankerar trädgårdsgränden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan växter användas för att dekorera balkonger, terrasser, verandor. Barrträd, dvärgberbär, dogwood kommer att bli goda grannar i utvecklingen av landskapsdesign. Om Fortchuns euonymus planteras, är det tillåtet att fixa det på stöd för landskapsarkitektur av olika strukturer.

Rekommenderad: