Hur Odlar Man En Lilja Från Frön? 19 Foton Avelsregler. Hur Ser Frön Ut? Vilka Sorter Ska Man Odla Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man En Lilja Från Frön? 19 Foton Avelsregler. Hur Ser Frön Ut? Vilka Sorter Ska Man Odla Hemma?

Video: Hur Odlar Man En Lilja Från Frön? 19 Foton Avelsregler. Hur Ser Frön Ut? Vilka Sorter Ska Man Odla Hemma?
Video: SOLROSOR - En utvärdering av 2020 års solrosor och tips på sorter att odla 2021 2024, Maj
Hur Odlar Man En Lilja Från Frön? 19 Foton Avelsregler. Hur Ser Frön Ut? Vilka Sorter Ska Man Odla Hemma?
Hur Odlar Man En Lilja Från Frön? 19 Foton Avelsregler. Hur Ser Frön Ut? Vilka Sorter Ska Man Odla Hemma?
Anonim

De flesta trädgårdsmästare anser att liljan är en av de mest bedårande blommorna. Fina knoppar finns i en mängd olika färger och former. Ljusa och färgglada representanter för floran är perfekta som dekorationer för ett hem, lägenhet eller trädgård. I den här artikeln kommer vi att berätta för dig hur du korrekt gror liljefrön, och överväger också sorter som kan odlas hemma.

Särdrag

Frömetoden för reproduktion tar tid och ansträngning. Om du vill se frodiga och färgglada blommor under det första året efter plantering kommer denna odlingsmetod inte att fungera. I det här fallet kan växter börja glädjas åt knoppar efter 2 år. I vissa fall visas de första blommorna först efter några år. Det beror på sorten, klimatförhållandena och andra faktorer.

Trots alla svårigheter med detta alternativ har frötekniken sina fördelar . Som ett resultat får du plantor av hög kvalitet som har odlats i enlighet med alla regler. När du köper plantor på marknaden finns det risk för att du köper fel sort eller lägger pengar på en produkt av dålig kvalitet. Reproduktion med frön används främst av professionella odlare, men med vederbörlig noggrannhet kan även en nybörjare trädgårdsmästare klara uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

I spiringsprocessen är det nödvändigt att följa vissa regler och rekommendationer.

Att välja rätt frön

För att odla och föröka friska och fullfjädrade plantor måste du välja utsäde av hög kvalitet. För groning kan du välja en av två typer av frön: köpt och hemlagad. Var och en av typerna ger utmärkta resultat med korrekt förberedelse och groning av materialet . Resultatet är starkare linjer jämfört med blommorna som erhölls från lökarna.

Hem grejer

Hemma använder de frö som samlats in från tidigt blommande liljor. Detta görs av den anledningen att vid mitten av sommaren bara frökartonger av tidiga sorter hinner mogna fullt ut. Att sänka temperaturen bromsar mognadsprocessen och har en negativ effekt på groning av blommor. Så snart du märker att frölådan inte längre växer och är något skrynklig kan du börja skörda dem. Lådorna skärs noggrant och lämnas i ett torrt och ljust rum.

Om det är hög luftfuktighet i rummet kan mögel växa . Fröna tas bort när behållarna med dem börjar öppna sig själva. De ska tas försiktigt ut för att inte skada dem. Vidare utförs obligatorisk sortering. Det måste placeras ovanför plexiglasfröet. På grund av den lilla elektriska laddningen fastnar tomma frön i glaset. Processen bör upprepas flera gånger. Det avvisade materialet kastas.

Grobarheten för fullvärdigt material är cirka 90%.

Bild
Bild

Handla frön

Du kan köpa frön av önskad sort i blomsterbutiker. Som regel är den färdiga produkten redan förbehandlad och sorterad. Med tanke på den stora efterfrågan på liljor finns det ett brett utbud av olika arter på marknaden. När du köper en färdig produkt sparar du mycket tid, men i det här fallet kan du inte vara helt säker på materialets kvalitet och dess överensstämmelse med det angivna betyget . Experter rekommenderar att kasta frön till ett misstänkt lågt pris. Sådant material kan ha en låg grobarhet på grund av det stora antalet tomma korn.

Du kan beställa produkter online, via onlinebutiker. Välj pålitliga och välkända märken som har ett utmärkt rykte hos de flesta köpare. Kontrollera utgångsdatumet när du köper.

Kom ihåg att ju längre fröna finns i förpackningen, desto mer försämras grobarheten. Om färska frön inte är tillgängliga för försäljning rekommenderas att du väljer produkter som förpackades förra året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och beredning av frö

Den mogna frölådan är brun. Liljekärnor kan vara bruna eller svarta, beroende på sorten. Upp till 200 frön kan samlas från en låda. Formen är oval, något långsträckt. Tjockleken är 1 millimeter, längden är cirka 5 millimeter.

Du kan plantera frön nästan omedelbart efter insamling eller köp . Härdning rekommenderas dock innan arbetet påbörjas. För att göra detta skickas materialet till kylskåpet i flera dagar, temperaturen hålls från 2 till 4 grader Celsius med ett plustecken.

Kom ihåg att förbereda jorden i förväg för plantering av frön. Det bästa alternativet är att köpa en färdig markblandning utformad speciellt för liljor . Och du kan också laga det själv. För att göra detta, blanda lummiga, blöta jordar och grov sand i lika stora proportioner, tillsätt lite kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så och växer

Frömaterial fördelas i plantlådor. Ett dräneringsskikt måste läggas i behållarens botten, varefter det täcks med en beredd jordblandning. Fröna läggs noggrant ut på jordytan och håller avståndet mellan dem från 1 till 1,5 centimeter. Fröet strös med ett lager sand. Vattning sker utan att misslyckas. Vattnet hälls snyggt.

Den bästa tiden att plantera är tidig vår . Så unga liljor kommer att dyka upp till hösten. Vissa trädgårdsmästare planterar materialet i februari. Lådorna placeras i ett varmt och mörkt rum, täckta med tjock film eller glas. Detta kommer att skapa en växthuseffekt så att fröna kommer att gro tidigare. I rummet där plantlådorna förvaras måste lufttemperaturen hållas mellan 20 och 25 grader Celsius över noll.

Fukt inte jorden eftersom det kan leda till mögeltillväxt. Använd rent eller sedimenterat vatten, tillsätt det bara när det översta lagret av jorden torkar. Under optimala förhållanden kommer groddarna att synas efter 20-25 dagar.

Bild
Bild

Så snart unga plantor dyker upp på ytan ordnas behållaren om till ljuset. Minsta dagsljus för groddar är från 10 till 12 timmar . Om det saknas naturlig belysning är det nödvändigt att installera ytterligare ljuskällor i rummet.

Viktig! Se till att direkt solljus inte bränner de känsliga bladen på unga växter.

Så snart två blad har dykt upp på plantorna kan de planteras i en ny behållare och sättas på plats permanent. Vid transplantation i andra lådor planteras plantor på minst 4 centimeters avstånd från varandra . Se till att rötterna och bladen inte skadas när du dyker, annars kan liljan dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemkulturer

Om du ska plantera en lilja hemma och odla den i en kruka, rekommenderas det att välja korta växter. Asiatiska och orientaliska hybrider presenteras i form av korta och kompakta buskar, som är idealiska för odling i lägenheter. Maxhöjden för sådana liljor är 80 centimeter.

Trots den lilla tillväxten kännetecknas ovanstående sorter av stora blommor. Deras storlekar varierar från 12 till 20 centimeter i diameter och ännu mer. Det finns en mängd olika färger att välja mellan, från ljusa och mättade till mörka och ljusa nyanser. Förutom knopparna med fantastisk skönhet får du en behaglig doft.

Asiatiska sorter ser attraktiva ut . Storleken på blommor av sådana arter är från 7, 5 till 10 centimeter i diameter. Dessa typer av liljor saknar doft, vilket är en betydande fördel för många blomsterodlare. Valet av färger är också varierat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Låt oss överväga de mest populära sorterna.

  • Vårromantik . Starka blommor, vars maximala diameter kan nå över 20 centimeter. Hybridartens höjd är från 50 till 60 centimeter. Kronbladen är färgade i en enda färg och är täckta med små mörkröda fläckar. I mitten är blomman dekorerad med ett mönster i form av en gul stjärna.
  • Mörk romantik . Sorten lockar uppmärksamhet med sin rika, mörkrosa färg på kronbladet. Närmare knoppens hals är en vinröd plats märkbar. Växtens höjd är densamma som den tidigare arten. Storleken på blommorna kan variera från 12 till 25 centimeter.
  • Fin romantik . Fina liljor med en mjuk färg, som kombinerar rosa och vitt. Blommans mitt är dekorerad med gula linjer. Blommornas diameter varierar från 18 till 22 centimeter. Höjden varierar från 40 till 50 centimeter.
  • White Joy . Asiatiska arter med stora och snövit blommor. Växttillväxten är kompakt - från 30 till 40 centimeter. Storleken på den öppna knoppen är cirka 15 centimeter. Växten är praktiskt taget luktfri.
  • Sunny Joy . Denna typ av lilja kommer säkert att locka uppmärksamhet hos trädgårdsmästare som väljer färgglada sorter. Kronbladen av denna sort är färgade djupgula med en lätt röd nyans i mitten. Den maximala växthöjden är 50 centimeter. Blommans diameter når 16 centimeter.
  • Precious Joy . En ljusröd lilja med dubbla blommor kommer att vara en underbar dekoration för ditt hem. Maxhöjden för den asiatiska arten är 60 centimeter. Diameteren på den blommande knoppen är cirka 16 centimeter.

Rekommenderad: