Hur Odlar Man Gran Från Frön? 13 Foton Att Odla En Grodd Från En Grankotte Hemma. Hur Många år Mognar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Gran Från Frön? 13 Foton Att Odla En Grodd Från En Grankotte Hemma. Hur Många år Mognar Frön?

Video: Hur Odlar Man Gran Från Frön? 13 Foton Att Odla En Grodd Från En Grankotte Hemma. Hur Många år Mognar Frön?
Video: Spruce Tree - How to Harvest Spruce Seeds to Grow Your Own Christmas Tree // Yali's Community 2024, Maj
Hur Odlar Man Gran Från Frön? 13 Foton Att Odla En Grodd Från En Grankotte Hemma. Hur Många år Mognar Frön?
Hur Odlar Man Gran Från Frön? 13 Foton Att Odla En Grodd Från En Grankotte Hemma. Hur Många år Mognar Frön?
Anonim

Få av de människor som brinner för trädgårdsarbete växte inte något, inte bara i sin sommarstuga, utan också på ett fönster eller en balkong - persilja, dill, plantor, till slut. Men det är inte många som”riktade” sig mot trädet. Är det möjligt att odla gran från frön hemma? Om du följer de enkla reglerna.

Insamling och förberedelse

Naturligtvis kommer frön att krävas för att starta en granodling. De kan köpas i butiker. Om ett köp av någon anledning är omöjligt eller oönskat kan du skaffa frön genom att samla grankottar i vilken park som helst . Du bör dock inte samla allt i rad, bara kottar som inte hade tid att öppna, men samtidigt redan har fallit från trädet, är lämpliga som ett ämne för odling. Du måste samla dem antingen i slutet av hösten eller i början av vintern. De bästa kottarna för spiring är från granar under 10 år, men inte heller från unga träd.

Bild
Bild

Efter att kottarna har samlats upp måste de placeras nära batteriet i flera dagar. Så snart kottarna öppnas ska de skakas försiktigt, helst över en förberedd behållare eller ren trasa . Frön ska strö från dem. För att bli av med vågarna på dem viks fröna i en påse med gasväv eller bomullstrasa och gnids försiktigt mellan handflatorna. Efter att alla skalor har lossnat placeras fröna under rinnande vatten för noggrann sköljning. Sedan desinficeras de, för vilka en svag lösning av mangan används och torkas.

Bild
Bild

För skiktning, som är nästa steg i algoritmen för att odla ett framtida träd, läggs fröna i ett kylskåp. Erfarna trädgårdsmästare skapar verkliga naturliga förutsättningar för frön genom att lägga framtida granar under snötjockleken, men med tanke på hur föränderliga vintrar har blivit nyligen är det bättre att agera med förtroende och skikta fröna i kylskåpet.

För denna procedur måste du förbereda en lämplig behållare. En viss mängd torv eller torvtabletter kommer att krävas - beroende på antalet frön som planeras för plantering . Blötlägg torv i vatten och pressa sedan ut överflödig vätska. Torven som framställs på detta sätt placeras i en behållare, frön läggs ovanpå den och strös sedan med en liten mängd torv.

Därefter måste du sätta ett transparent lock på behållaren eller dra i en plastfolie och lägga strukturen i kylskåpet, där det kommer att förvaras till våren.

Bild
Bild

Lämpliga sorter och typer av gran för förädling av frön

Det beror på vilken sorts gran som väljs för odling, hur väl fröna kommer att gro, liksom jorden där de ska odlas. Det finns många sorter av gran, de skiljer sig i nålarnas storlek, nålarnas form och färg. Om du planerar att odla ditt eget julgran hemma, kommer en av dvärgvarianterna att göra . Tja, de som senare kommer att planteras på den personliga tomten borde tillhöra de vanliga sorterna. Oftast är detta ett grönt eller blått träd som är bekant för alla, även om det också kan vara ett pyramidalt koreanskt träd. Det bör dock komma ihåg att kottar tagna från en blå gran inte alltid ger skott med liknande färg och dekorativt utseende. Det är möjligt att förstå vilken färg ett träd kommer att ha först efter tre till fyra år av sitt liv. Då blir det klart om det är blågran eller vanlig grön.

Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Stratifierat frö bör inte planteras i en liten behållare. När det väl spirar är tillväxten ganska intensiv. Ju mindre kruka, desto närmare är det framtida trädet i den. Och en transplantation under en sådan period är ett säkert sätt att förstöra en ömtålig växt. Därför ska krukan inte bara vara stor, utan också ganska djup.

Vattna fröna bör vara regelbundna, men inte frekventa . - en gång i veckan kommer att räcka. Så snart skott dyker upp slutar vattningen, periodisk sprutning av skotten med en sprayflaska med vatten börjar. Denna fukt räcker för framtida granar.

Överraskande nog växer gran mest intensivt på vintern. Därför ska man inte vara rädd för att kyla ett ungt träd, men tvärtom rekommenderas det att lägga det på en inglasad balkong eller fönsterbräda så snart kylan kommer. Således kommer det att hårdna och vänja sig vid de optimala naturliga förhållandena för det.

Men solens direkta strålar är absolut inte vad en ung gran behöver. Annars kommer det inte att ge varken en trevlig barrträd eller vackra nålar. För att klara starkt solljus behöver du en höjd av 0,3-0,5 m och en ålder på minst 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många år mognar de?

Efter att ha landat en ung julgran i marken bör man inte förvänta sig intensiv tillväxt av den. Under de första tre till fyra åren växer barrväxter väldigt, väldigt långsamt.

Det är mycket lättare att gro ett träd än att odla det, eftersom vanliga, icke-dekorativa granar har växt i decennier . Under det sjunde till åttonde levnadsåret har trädet vanligtvis redan bildats, nått en höjd av en eller flera meter.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Stratifierade frön planteras i samma jord som mogna träd växer i, men det måste desinficeras. Detta görs genom att kalcineras i ugnen. Därefter är det nödvändigt att spilla jord, men inte med vatten, utan med en lösning av mangan i en svag koncentration. Efter det kan du så fröna. För att göra jorden mer näringsrik kan du blanda den med lite torv eller med speciell jord för odling av barrträd . Även om du köper den senare och planerar att odla gran i den, rekommenderas det fortfarande att desinficera den med en manganlösning.

Primern kan också desinficeras med ett speciellt etsmedel. Det är nödvändigt att agera exakt enligt instruktionerna för dess användning.

Bild
Bild

För att förbereda skiktade frön måste de blötläggas i 2-3 dagar. Vattnet ska vara varmt. När fröna svullnar kan de planteras.

Ett dräneringsskikt bör placeras i botten av behållaren där din gran kommer att växa . - bäst av allt från småsten eller små stenar. Därefter läggs jorden i ett tjockt lager, det spills med en lösning av kaliumpermanganat. När du har lagt ut fröna jämnt måste du strö dem med jord, men dess lager ska vara tunt. För att undvika erosion av jorden vattnas den inte utan sprutas med vatten från en sprayflaska. Efter det sträcks en plastfilm över grytan och placeras på fönstret.

Sedan kommer en ganska lång väntetid - från 2 veckor till flera månader. Detta är normalt, eftersom frön tenderar att ta mycket lång tid att gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

Utseendet på de första groddarna av julgranar är en riktig händelse, eftersom de inte alls ser ut som framtida träd. De är mycket mottagliga för infektioner, främst svartben.

De måste ge rätt vård, som består av följande procedurer

  1. Groddarna behöver inte vattnas för att undvika sönderfall . Periodisk sprutning med ljummet vatten från en sprayflaska kommer att vara mer än tillräckligt. Om temperaturen ändras dramatiskt på vintern, skadar det inte groddarna. Det enda de bör undvika är direkt solljus.
  2. En frisk grodd ser ut så här: ljusgrön stjälk med ett spirat frö i slutet. Efter att ha analyserat alla plantor bör du tunna ut dem, ta bort de svaga, böjda och andra defekta. Så snart de första nålarna dyker upp på groddarna kan du applicera gödning speciellt utformad för barrträd i enlighet med bruksanvisningen.
  3. I den torra och varma luften i lägenheten är groddarna dåliga , så det skulle vara bättre för dem att stanna på balkongen eller loggian. Om det blir kallt kan de föras tillbaka till rummet. Den optimala temperaturen för tillväxt och utveckling av julgranar är +15. När direkt solljus träffar skotten utvecklas växten inte ordentligt. Deformation av grenarna sker, då kan granen dö.
  4. När groddarna har bildats , övervuxna med nålar, återupptas vattning, men det ska inte vara överdrivet. Det bildade trädet behöver inte vattnas, förutsatt att det växer i öppen mark. Var noga med att täcka. För vintern, under de två första åren av ett träds liv, måste stammen isoleras med ett torvskikt. Vidare krävs inte träisolering.

Rekommenderad: