Sjukdomar Hos Värdar (19 Bilder): Beskrivning Och Deras Behandling. Varför Blir Blad Gula Och Hur Man Behandlar Växter? Vad Ska Jag Göra När Kanterna Och Spetsen På Bladen Torkar P

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Hos Värdar (19 Bilder): Beskrivning Och Deras Behandling. Varför Blir Blad Gula Och Hur Man Behandlar Växter? Vad Ska Jag Göra När Kanterna Och Spetsen På Bladen Torkar P

Video: Sjukdomar Hos Värdar (19 Bilder): Beskrivning Och Deras Behandling. Varför Blir Blad Gula Och Hur Man Behandlar Växter? Vad Ska Jag Göra När Kanterna Och Spetsen På Bladen Torkar P
Video: Farmakologisk behandling av smärta i palliativ vård 2024, Maj
Sjukdomar Hos Värdar (19 Bilder): Beskrivning Och Deras Behandling. Varför Blir Blad Gula Och Hur Man Behandlar Växter? Vad Ska Jag Göra När Kanterna Och Spetsen På Bladen Torkar P
Sjukdomar Hos Värdar (19 Bilder): Beskrivning Och Deras Behandling. Varför Blir Blad Gula Och Hur Man Behandlar Växter? Vad Ska Jag Göra När Kanterna Och Spetsen På Bladen Torkar P
Anonim

Hosta blir ofta valet av trädgårdsmästare på grund av dess spektakulära utseende och krävande vård. För att göra innehavet av denna växt ännu roligare är det dock nödvändigt att först ta reda på vilka sjukdomar kulturen lider av, samt hur man förhindrar dem.

Bild
Bild

Tecken och orsaker till skador

Hostasjukdomar är mycket mindre vanliga än insektsskador på växter. Vanligtvis, det är sjukdomar som är resultatet av felaktig grödvård, och genomtänkt jordbruksteknik säkerställer både blommans tillväxt och utveckling . I vilket fall som helst, för att hålla din trädgård i ordning, måste du snabbt svara på alla tecken som dyker upp. Förekomsten av virussjukdomar signaleras av ganska många värdstatstransformationer. Till exempel uppstår en sådan situation om gula fläckar uppträder på ytan av plåtplattorna eller en stor ansamling av prickar.

Neoplasmerna är runda och det drabbade området ökar med tiden . I framtiden krullar bladen runt kanterna och förlorar slutligen sitt attraktiva utseende. Andra karakteristiska egenskaper hos viruset inkluderar dvärgväxt eller helt enkelt långsam utveckling, liksom interveinal kloros. Om du tittar på en sådan värd kan du genast förstå att hon är sjuk.

Förresten, man trodde tidigare att om bladen blir gula med fläckar, så pratar vi inte om en sjukdom, utan helt enkelt den ursprungliga färgen på hosta. Men när det blev klart att bladen inte bara var böjda, utan att växten inte växte, började experter prata om sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladplattorna är täckta med stora bruna fläckar, talar vi om phyllostictosis. Individuella fläckar smälter gradvis samman med varandra och bildar ett enda infektionsområde. Allt är fyllt med en svamp som ser ut som en vitaktig eller gul blomma. I de flesta fall blir inte bara tallrikarna, utan även blomstjälkarna i kulturen sådana vita eller gula. Till sist, alla skadade delar torkar, vävnadsnekros börjar och torra bruna fläckar spricker och går sönder.

Det bör tilläggas att phyllostictosis uppstår med överdriven vattning, hög luftfuktighet, kombinerat med temperaturer över 25 grader.

När hosta lider av gråröta kan den detekteras i tid av plattornas kanter - de börjar ruttna. Förutom, en askfärgad blom bildas på ytan, och topparna kan torka ut … Ibland dör en del av bladet till och med av omedelbart. Om du hoppar över de första symptomen kommer hela bladets yta att täckas med röta, och sjukdomen kommer att spridas till grannkulturer med svampsporer. De sista obotliga stadierna av sjukdomen kännetecknas av fullständig torkning av bladblad och stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rot av kragen är också karakteristisk för denna kultur. I det här fallet, till en början, saktar utvecklingen av busken ner eller till och med helt stoppar, varefter bladplattorna gradvis förlorar sitt pigment. De blir gula, "följer" från kanterna till mitten, sedan torra och missfärgas helt . Så småningom lämnar de skadade bladen växten. Rotning av rothalsbandet uppstår på grund av olika svampar, "aktiverade" i skuggan, på förtjockade planteringar, utsatt för överdriven fukt.

Främjar dess utveckling och fördjupning av rhizomer . Om på sommaren i juni eller juli, i hettan, ändarna på bladplattorna börjar torka ut, kanske vi talar om rost. Orsaken till dess förekomst är bristen på bevattning, särskilt under varma dagar.

Oftast påverkas sorter med en gul kant.

Bild
Bild

Bakteriell "mjuk" röta manifesterar sig i form av sönderdelning av sticklingar och nedre blad. Förutom, en karakteristisk obehaglig lukt uppstår, och bladbladen är täckta med bruna fläckar . Denna sjukdom förekommer på de platser där bladet är skadat, och därför kan bakterier påverka en försvagad växt. Ibland manifesterar sig "mjuk" råta även efter att kulturen är täckt med is i kylan.

Vi får inte glömma petiola, som ofta kallas kronröta och också hänvisar till en svampsjukdom . Det kan bestämmas av bladplattornas tillstånd - de blir först gula och bleknar sedan i riktningen från kanterna till mitten. Dessutom blir deras struktur lösare och till och med mjukad vid basen. Samtidigt bryter stora tallrikar bort från busken på grund av deras vikt och opålitliga fastsättning av basen. Ibland uppträder vita filament av svampen, kallad mycel, på värden.

Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Beskrivningen av hosta indikerar att kulturen kännetecknas av de svampsjukdomar som utvecklas på grund av hög luftfuktighet. Till exempel pratar vi om rost, olika röta och fläckar. Förutom, ganska ofta finns det ett specifikt virus som bara fungerar på värden … Dess namn låter som Hosta Virus X (HVX), och det upptäcktes relativt nyligen - i slutet av förra seklet. Amerikanska forskaren Lockhart bör tackas för upptäckten.

Sjukdomen överförs genom saften som faller på en spade, kniv eller andra trädgårdsredskap, eller händerna på en trädgårdsmästare som trimmer bladplattor eller förökar buskar. När ett smutsigt föremål eller en hand kommer i kontakt med friska växter, sprids viruset till dem och "kommer" in i befintliga sektioner eller sår . Vidare börjar viruscellerna föröka sig snabbt på grund av möjligheten till näring.

Siebolds värd och hennes hybrider har en medfödd immunitet mot denna virussjukdom, men ibland händer problemen fortfarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollmetoder

Om hosta buskar lider av en virussjukdom, är deras behandling att växten avlägsnas helt från marken och bränns precis tillsammans med den intilliggande jordblandningen. Tyvärr finns det inget sätt att rädda växten, och det är ingen idé att behandla den . De trädgårdsredskap som användes för grävning behandlas på ett tillförlitligt sätt med ett desinfektionsmedel, till exempel dränkts i en lösning av mangan eller formalin. Till skillnad från virus kan phyllostictosis botas. Du måste göra följande: först, minska mängden bevattning av busken och eliminera de skadade delarna helt - klipp och bränn dem.

I nästa steg behandlas den återstående växten med en lämplig medicinsk komposition, till exempel "Strobi" eller "Vectra", som appliceras genom sprutning. Erfarna trädgårdsmästare använder ofta kolloidalt svavel, varav ett halvt glas måste spädas i 10 liter sedimenterad vätska. Knopparna måste dessutom behandlas med kopparsulfat utspätt i vatten eller med en lösning av kolloidalt svavel . Denna behandling upprepas efter ytterligare 10 dagar, och sedan så många gånger som kommer att kräva en fullständig bot.

Det bör nämnas att sjukdomen enkelt och snabbt "hoppar" till angränsande växter, så det rekommenderas att transplantera en sjuk buske till en annan plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att behandla det inledande stadiet av gråröta är det tillräckligt att helt enkelt spraya de sjuka bladen med ett lämpligt läkemedel - Bordeaux -vätska, Topaz eller Champion. Om det inte var möjligt att snabbt korrigera situationen med förorenande sjukdomar, finns det bara ett sätt att hantera dem - att helt gräva ut busken, bränna den tillsammans med marken och glöm inte bearbetningsverktyg.

Behandlingen av rotkragen är följande: om sjukdomen har uppstått nyligen, måste busken grävas upp helt och befrias från den del av rotsystemet som har blivit ruttet med en bearbetad kniv. Skärpunkterna beläggs omedelbart med en fungicid eller annat desinfektionsmedel. Den behandlade värden måste transplanteras till en ny plats för att inte provocera en andra sjukdom.

Om det första ögonblicket av sjukdomen missas måste busken grävas upp och brännas, och platsen där den växte måste behandlas med ett desinfektionsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att behandla rost är det tillräckligt att helt enkelt ändra vård av värden. För detta busken transplanteras till ett skuggigt område, och bevattningsprocessen görs mer balanserad och måste utföras med hjälp av naturligt uppvärmt vatten … Dessutom är det viktigt för busken att ge regelbunden sprutning. Att bli av med "mjuk" råta utförs endast genom att förstöra busken. Efter arbetet är det nödvändigt att tvätta händer och handskar noggrant, samt desinficera de verktyg som används. Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att bota värden från petiol. Växten måste avlägsnas från jorden och förstöras, för att inte glömma bort eliminering av den förorenade jorden.

Det är viktigt att lägga till det vissa typer av värdar är sällsynta, dyra och därför värdefulla, så det kan vara synd att bara slänga dem … Du kan försöka transplantera den infekterade busken i en separat behållare, isolera den från resten av trädgårdsborna och sedan försöka behandla värden och titta på dess ytterligare "beteende".

Bild
Bild

Förebyggande

Gråröta är en sjukdom som är ganska svår att bota, men förebyggande av hög kvalitet kommer att lösa alla problem. I början av våren, när jorden lossnar, är det nödvändigt att utföra den primära behandlingen genom att spruta ytan med kopparhaltiga preparat, till exempel "Hom" eller "Abiga-peak". Det blir mer bekvämt att göra detta med en konventionell sprayflaska. Ytterligare, när de första bladen visas på värden måste busken sprutas med komplexa produkter som "Acrobat" eller "Fundazol " … Efter 14 dagar upprepas behandlingen.

För att förhindra Hosta Virus X (HVX) -viruset är det nödvändigt att använda nödvändigtvis desinficerade verktyg och också se till att viruset inte hamnar i buskarna på något annat sätt. Du bör bara köpa plantmaterial på säkra platser och se till att färgerna och "mönstret" på riktiga tallrikar motsvarar vad som anges i den erbjudna katalogen. Närvaron av en mosaik, fläckar eller ränder signalerar ett befintligt problem, vilket innebär att en sådan buske inte bör tas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna förebyggande åtgärder inkluderar överensstämmelse med de grundläggande reglerna för jordbruksteknik. För att värden ska utvecklas framgångsrikt måste den skyddas från direkt solljus, det är tillräckligt att bevattna, dela upp redan mogna buskar och säkerställa befruktning. Trots behovet av snabb fuktning är det lika viktigt att se till att jorden inte fuktas för mycket. Buskar undersöks regelbundet.

Dessutom kräver kulturen utfodring, både organiskt och mineraliskt, lossning och ogräs, samt vinterisolering med högkvalitativ mulch.

Rekommenderad: