Hur Man Matar Liljor? Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Top Dressing Regler På Sommaren Under Spirande Perioden?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Matar Liljor? Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Top Dressing Regler På Sommaren Under Spirande Perioden?

Video: Hur Man Matar Liljor? Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Top Dressing Regler På Sommaren Under Spirande Perioden?
Video: Få bättre koll på ditt fotarbete 2024, Maj
Hur Man Matar Liljor? Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Top Dressing Regler På Sommaren Under Spirande Perioden?
Hur Man Matar Liljor? Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Top Dressing Regler På Sommaren Under Spirande Perioden?
Anonim

Lily är en av de mest populära trädgårdsodlingarna. Dess ovanliga form, ljusa färger och behagliga doft lockar alltid uppmärksamhet och blir en dekoration av vilken rabatt som helst. För att växten ska glädja blomsterodlare med sitt dekorativa utseende så länge som möjligt behöver liljor matas.

Tidpunkt

Utvecklingen av trädgårdsliljor och deras förmåga att blomma frodigt och länge beror direkt på kvaliteten på lökens näring, markens mättnad med användbara makro- och mikroelement. Det är oerhört viktigt att ge denna gröda rätt utfodring under hela växtsäsongen.

Växten behöver befruktning i olika perioder, med undantag av vintern - bra trädgårdsmästare matar sina gröna husdjur från början av våren till hösten.

Bild
Bild

Det första stadiet av befruktning börjar tidigt på våren - så snart snötäcket smälter börjar blomman vakna ur viloläge och samlar all sin vitalitet för att återhämta sig så snabbt som möjligt, ge frodigt lövverk och bilda knoppar. Matande liljor under denna period bör ge lökarna tillräckligt med näringsämnen.

Nästa steg, då växten särskilt behöver externt stöd, är spirande period . Vid denna tidpunkt behöver liljor styrka för att släppa blomsterstjälkar och ge rikliga och vackra blommor. På bästa möjliga sätt underlättas detta av fosforförband, som bidrar till aktiv bildning och tillväxt av knoppar.

På sommaren behöver liljor också en dos gödningsmedel . Dessa blommor fascinerar bokstavligen med sin charm, och varje ägare på infieldens uppgift är att behålla denna skönhet. I juni-juli kommer ytterligare utfodring också att behövas, men inte lika rikligt som på våren.

Och slutligen i september behöver liljor den sista delen av vitaminer och mineraler som hjälper glödlampan att ackumulera näringsämnen för att växa sig starkare och klara den långa vintern. Låt oss bo mer i detalj om funktionerna i att mata trädgårdslinjer i olika skeden av växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur befruktas innan skott växer igen?

Behovet av liljor vid utfodring tidigt på våren innan nya skott återväxt beror till stor del på jordens kvalitet i trädgården. Om kulturen planterades på vilade marker med hög fruktsamhet, kan vårdressingar överges; i alla andra fall måste liljan matas.

Liljor reagerar mycket bra på införandet av högkvalitativt organiskt material: per 1 kvm. m kommer att kräva 7-8 kg humus eller ruttnad kompost . Vänligen notera att Det är strängt förbjudet att applicera färsk gödsel under växterna - detta kommer att orsaka brännskador på rötterna och snabb död av hela växten. Tillsammans med organiskt material kan lite tillsättas till näringslösningen under denna period dubbel superfosfat i en dos av 100 g per kvadratmeter.

Ett bra alternativ för organisk gödsel kan vara träaska . Sådan behandling bidrar till utseendet på stora och vackra blommor, och dessutom får växten resistens mot sjukdomar, och det kommer att klara vintern mycket lättare. Askhastigheten är 100 g / kvm. m. Som ett alternativ till ekologiskt kan du använda mineralgödsel.

Under denna period kommer växten att behöva kväve: det är bäst att förbereda urea, det späds i vatten med en hastighet av 1 msk. l. på en hink och ta in mer över snön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man matar när skott växer?

För att bygga upp grön massa behöver växten en tillräcklig mängd kväve , annars får du inte en stark och frodigt blommande lilja. Gödsel appliceras i maj, direkt efter att de första skotten uppträder . Liljor i detta skede kommer att behöva ammoniumnitrat - i enlighet med instruktionerna löses det i vatten och växten vattnas. Näringsämnen tränger mycket snabbt in i lökarna och mättar kulturen med de nödvändiga mikroelementen.

Under denna period kommer liljor inte att förhindras att bearbetas bordeaux vätska - det kommer att vara ett utmärkt förebyggande av sjukdomar i rotsystemet och skydd mot skador på gröna delar. Läkemedlet appliceras vid roten och används för bladmatning.

Bild
Bild

Nödvändigt gödselmedel under spirande perioden

Redan från början av knoppbildningen behöver växten en ny portion näringsämnen. Under denna period kommer blomman att vara till stor nytta fosfor-kvävekompositioner - liljor är mycket förtjusta i nitroammofoska. Läkemedlet introduceras med 1 msk. l. per kvadratmeter. Dessutom kan du utföra behandlingen med infusion av mullein eller kycklingspillning, det späds med vatten i förhållandet 1 till 10.

När liljan nästan helt har bildat knopparna och växten är på väg att blomma, bör lite läggas till under roten ammoniumnitrat: 1 msk. l. läkemedlet späds ut i en hink med vatten och vattnas sedan i cirkeln nära stammen.

När knopparna öppnas och blomningen börjar (vanligtvis i juli) måste växten matas dubbel superfosfat . Appliceringsmängden är 1 g per hink vatten, medan det är viktigt att använda lösningen varm. Som ett alternativ fungerar kaliummagnesium: 10-15 g pulver tas för varje hink vatten.

Under hela perioden med spirande och blomning i öppen mark kan du göra krossad träaska - det skadar inte och bidrar samtidigt till att växten stärks. Pulvret sprids runt blomman och hälls försiktigt med vatten i en droppmetod - på så sätt kommer du att underlätta tillgången till rötterna för näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett billigt, men samtidigt effektivt alternativ för att mata trädgårdsliljor övervägs vanligt bröd , kan du använda till och med något mögligt eller helt torrt. Toppdressing baserad på fermenterat bröd är mycket användbart för växter, det främjar aktiv tillväxt och ökad blomning.

Kosttillskott receptet är ganska enkelt

  • Brödet ska skäras i små bitar och fyllas med kranvatten.
  • För ökad effektivitet tillsätts krossade nässelblad eller maskrosgrönsaker till blandningen.
  • Den resulterande massan placeras under förtryck och förvaras på en varm plats skyddad från direkt solljus. Tänk på att jäsning av bröd vanligtvis åtföljs av en ganska obehaglig lukt, så det är bättre att placera behållaren med bröd och gräs på en avskild plats.
  • Efter 7-10 dagar späds den resulterande massan med vatten i förhållandet 1 till 10, och liljorna befruktas. Under blomningen är en enda behandling tillräcklig.

Viktigt: jäst främjar absorptionen av kalcium från jorden, medan detta spårämne är mycket användbart för liljor. För att blomman inte ska drabbas av brist är det nödvändigt att tillsätta aska eller torvmjöl samtidigt med bröddressingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver de efter klippning eller blomning?

I slutet av blomningsperioden är det nödvändigt att applicera den sista toppdressingen för den aktuella växtsäsongen. Detta är nödvändigt för att hjälpa kulturen att övervintra beredd - lökarna ackumulerar den mängd näringsämnen de behöver, så att liljorna lätt kan tolerera långvarig frost.

I detta skede kommer anläggningen att få hjälp fosfor-kaliumpreparat . Det är lämpligt att göra en dubbel dos för att öka vinthärdigheten hos blomlökarna. Vid sammansättning av näringslösningar i en hink med vatten, späd 2 msk kaliummagnesium och superfosfat. Och avslutningsvis några tips från erfarna blomsterodlare som kommer att göra matning mer effektiv och fördelaktig för trädgårdsliljan.

Den första utvändiga toppdressningen ska appliceras efter att jorden värms upp till + 5 … 6 grader Celsius (med undantag av urea). Klimatet i varje region i Ryssland är annorlunda, och jorden värms upp vid olika tidpunkter, därför kan gödselmedel appliceras redan i april, i ett annat - bara i maj.

Om blommor inte växte under en lång tid på platsen där trädgårdsliljorna planterades, är det troligt att substratet är rikt på humus, det behöver inte särskild matning i 2-3 år. Under det första året av kulturens liv är det bättre att skära av blomstjälkarna .… Utan dem kommer växten att kunna växa sig starkare och få styrka för att ge riklig och frodig blomning nästa år.

Bild
Bild

Vänligen notera liljor tål inte högkoncentrerade gödsellösningar , därför är det bäst att mata dem i små portioner i flera pass.

Av folkmedicin är den mest effektiva ammoniak - den ger liljan det kväve den behöver och förbättrar grödans tillväxt. För beredning av en näringslösning 1 tsk. läkemedlet späds ut i en liter vatten. Förresten, samma komposition kan användas vid bladlusskador på liljor, bara dosen i detta fall kommer att vara helt annorlunda - 50 ml per hink vatten.

Om liljeplantningsplatsen kännetecknas av hög surhet måste den minskas, eftersom sådana tillväxtförhållanden inte rekommenderas för liljor. För att göra detta läggs vart femte år till 3 kg aska per kvadratmeter mark, eller släckt lime . Bearbetningen utförs på hösten, efter att liljan har bleknat.

För att dina trädgårdsliljor ska glädja dig med sin färgglada blomning och ovanligt känsliga doft, bör du göra en hel del ansträngningar, studera i detalj all information om hur du matar dessa blommor - trots allt behöver de korrekt systematisk matning.

Rekommenderad: