Hur Matar Man Hortensia? Gödsla Hortensior På Våren Och Sommaren För Frodig Blomning I Trädgården. Toppdressing Med Citronsyra Och Kefir

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Hortensia? Gödsla Hortensior På Våren Och Sommaren För Frodig Blomning I Trädgården. Toppdressing Med Citronsyra Och Kefir

Video: Hur Matar Man Hortensia? Gödsla Hortensior På Våren Och Sommaren För Frodig Blomning I Trädgården. Toppdressing Med Citronsyra Och Kefir
Video: Skötseltips för Hortensia, Endless Summer, vilken jord, klippning, gödsling, vattning och täckning. 2024, Maj
Hur Matar Man Hortensia? Gödsla Hortensior På Våren Och Sommaren För Frodig Blomning I Trädgården. Toppdressing Med Citronsyra Och Kefir
Hur Matar Man Hortensia? Gödsla Hortensior På Våren Och Sommaren För Frodig Blomning I Trädgården. Toppdressing Med Citronsyra Och Kefir
Anonim

Hortensia är inte den mest nyckfulla växten som även en nybörjare inom trädgårdsarbete kan hantera. Men i vissa situationer, till exempel vid sjukdom eller brist på vitaminer, kräver det även matning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka problem kan du lösa?

Absolut alla som känner till de grundläggande reglerna för vård av växter kan odla en hortensia i en trädgård eller hemma. Och här hur man får hortensian att blomma rejält, gör inte ont och glädjer i allmänhet ögat - inte alla vet redan … Blomman behöver regelbunden vattning och fuktig jord, och vid sjukdom eller ogynnsamma väderförhållanden - toppdressing. Under tillväxten av en blomma uppstår en mängd olika problem, några av dem löses med hjälp av matning.

Så, med tråkiga, som om "överexponerade" blad med en gulaktig nyans, är det nödvändigt att använda gödningsmedel med kväve - det är dess brist som framkallar den ohälsosamma färgen på bladen. Om det inte finns möjlighet att köpa specialgödselmedel kan du använda vanlig ammoniak, som innehåller en stor mängd ammoniak och kan fungera som kväveersättning.

För att göra detta, gör en lösning från en hink med varmt vatten och 2-3 matskedar ammoniak. Därefter hälls den resulterande vätskan i en sprayflaska eller en speciell slang, hortensian sprutas uppifrån och ner. Om växten inte har bråttom att återhämta sig och behåller bleka blad, upprepas en liknande procedur efter 14 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan orsak till missfärgning av löv är kloros. Detta är en sjukdom där växten saknar järn. I detta fall är en lösning gjord av järnsulfat och järnsulfat. Varje komponent köps i pulver, varefter 7 gram av varje mäts och späds med en liter varmt vatten. Denna procedur måste upprepas två gånger - andra gången hortensian sprutas efter 10 dagar.

Kvävegödsel kan också användas om hortensia inte växer bra . Kväve främjar en sund tillväxt av unga grenar och bildandet av frodigt lövverk i busken. Men var försiktig med kvävegödsling - för frekvent användning av den kan leda till en överdriven uppsättning vegetativ massa (antal och massa löv), vilket i sin tur tar bort några av näringsämnena från knopparna, vilket innebär att blomningen kommer vara trög och svag. Om bladen lyser upp, men inte blir gula, utan helt enkelt förlorar sin rika gröna färg, blir bleka, bör du vara uppmärksam på kosttillskott med näringsämnen, bland vilka uppslamning och karbamid måste finnas. Det är nödvändigt att använda dessa sminkningar enligt instruktionerna som bifogas dem.

Du kan mata hortensior för frodig blomning i trädgården med fosfor, kalium och magnesium.

Fosfor är ansvarig för hur många knoppar som kommer att blomma på varje buske, vilken storlek de kommer att vara, hur långa de kommer att blomma. Kalium är viktigast i knoppbildningsfasen. Ju mer magnesium, desto rikare blir färgen på blomställningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselalternativ

Antalet och variationerna av gödningsmedelsformuleringar är mycket stora, och nya föreningar upptäcks fortfarande som kan påverka växten på ett eller annat sätt. Men för närvarande föredragna kemiska gödningsmedel … Lite tidigare, när det var omöjligt att köpa olika tillsatser i en specialaffär, men bara för att göra det med egna händer, var de flesta gödningsmedlen organiska. Några av dem används fortfarande idag.

Organisk

Kycklingspillning, närmare bestämt en infusion av kycklingskräp, är ett ganska vanligt gödningsmedel. Det späds ut med vatten flera gånger före användning. Först späds ett kilo spillning med tjugo liter varmt vatten, och efter att ha fått en koncentrerad lösning späds den ut med vatten igen, men i förhållandet 1: 3 . Infusion av kogödsel späds också två gånger. Första gången ett kilo gödsel hälls med 10 liter vatten och sedan späds varje liter kraftfoder med ytterligare två liter vatten.

Bild
Bild

Organiskt gödningsmedel inkluderar kefir och andra fermenterade mjölkprodukter ., som inte bara är bra tillsatser i sig själva, utan också fungerar som surgörare, vilket är mycket bra för hortensia, eftersom dess tillväxt är förknippad med jordens surhet, och ju högre syra, desto bättre växer hortensia. Jäst har liknande egenskaper, närmare bestämt jästinfusion. Men när du använder livsmedel, se till att det inte finns salt i dem, eftersom det är skadligt för marken och växten. Kaliumpermanganat är också ett bra tillskott. För att inte bränna växterna är det nödvändigt att mata dem med en rosa infusion. Kaliumpermanganat kommer att göra skotten starkare och mer flexibla, ge styrka, öka blomställningarna och förlänga blomningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts ovan är hortensior växter som föredrar att växa i sur jord. I en alkalisk miljö kan de göra mycket ont och praktiskt taget inte absorbera gödningsmedel. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att periodiskt surgöra jorden. Detta kan göras med citronsyralösning, äppelcidervinägerlösning eller svagt sur elektrolytlösning. Dessutom kan järnkelat, även känt som järnsulfat, tillsättas till någon av dessa lösningar. Detta kommer att hjälpa till att undvika kloros i framtiden.

Använd organiska gödningsmedel som träaska eller dolomitmjöl med försiktighet . - dessa ämnen minskar jordens surhet, vilket leder till att växten absorberar gödselmedel sämre, och en minskning av surheten kan förändra blomställningens färg.

Urea tillhör mineralgödsel, därför är det nödvändigt att se till att växten inte ackumulerar överskott av saltavlagringar. Detta kommer att leda till en kränkning av hortensianas metabolism, blomman blir sjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du avsiktligt bestämmer dig för att ändra färgen på din hortensia, kan detta göras genom att ändra jordens surhet . För att göra detta kan du börja använda alun - du måste vattna plantorna med en lösning av aluminium -kaliumalun. Detta kommer att avsevärt minska mängden syra i jorden och göra de rosa knopparna till blåa. Glöm inte att när det gäller deras effektivitet kan organiska gödningsmedel inte jämföras med specialutvecklade formuleringar som redan innehåller alla nödvändiga komponenter.

Bild
Bild

Industriell

Industriellt (kemiskt) gödningsmedel är i allmänhet mer effektivt. Trots att vissa trädgårdsmästare har fördomar mot sådana formuleringar är industrigödsel mycket användbart, eftersom de innehåller alla nödvändiga uppsättningar mikronäringsämnen. Den enda regeln när du använder dem är att strikt följa instruktionerna. Det finns många sorter av industrigödsel, vi kommer att ge det mest användbara för tillväxt och blomning av hortensior: "Fertika Kristalon för hortensior", "Agricola" för hortensior . Nästa industrigödselmedel Bona Forte "Gödselmedel för blå hortensior" kan ändra färgen på blomställningen.

Om du inte planerar att byta färg, använd den med försiktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Varje utfodring har sin egen specifika tid. Detta beror på att de olika elementen i kosttillskotten är ansvariga för hortensians olika livsprocesser. Och efter att ha fått alla nödvändiga ämnen kommer hortensia att vara mer motståndskraftig mot variationen i väderförhållanden, sjukdomar, skadedjur och andra påfrestningar (till exempel transplantation). Innan du matar växten måste du komma ihåg om du tillsatte något gödselmedel i hålet när du planterade växten. Om så är fallet behöver hortensia inte ytterligare utfodring under de kommande åren.

På våren är det nödvändigt att mata växten med de spårämnen som behövs för fasen av aktiv tillväxt . Dessa inkluderar: kväve, fosfor, kalium, magnesium, järn. Kväve är ansvarig för uppsättningen av vegetativ massa. Brist på fosfor kommer att uttryckas i skröplig och uttryckslös blomning. Kalium är ett mångsidigt element som kan läggas till kompletterande livsmedel både på våren och hösten. Vid vårmatning är det ansvarigt för högkvalitativ blomning. Blomställningens ljusstyrka och knoppbildning beror på magnesium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första utfodringen av växten sker när snön smälter och de första grässkotten dyker upp. Detta händer vanligtvis i maj eller slutet av april. Den första utfodringen bör bestå av kvävehaltigt gödselmedel. Detta är ammoniumnitrat eller urea. Om du vill kan du använda organiskt gödningsmedel, men deras effektivitet är mycket lägre . Kalium och fosfor kan användas med kvävetillskott.

Det händer att du glömde eller missade den första matningen. Det är inget fel med det, det viktigaste är att tillsätta lite mer kväve under den andra utfodringen. Om du missade den andra matningen är det inte heller en anledning att bli upprörd. Vissa sommarboende matar inte hortensior alls och trots detta växer de bra. Du bör inte helt utesluta kväve från utfodring - det är han som hjälper växten att bilda nya stjälkar och löv.

Bild
Bild

Den andra utfodringen bör vara i juli, under spirande perioden. Oftast gör de flesta trädgårdsmästare bara en toppdressing . - precis när knopparna bildas. De ger omedelbart växten ett komplett utbud av viktiga näringsämnen och spårämnen. Men det viktigaste här är att inte överdriva det, så sådana saker bör lämnas till mer erfarna trädgårdsmästare.

Under den andra utfodringen skiftar tyngden tvärtom mot fosfor och kalium, eftersom de påverkar knopparnas tillstånd . Mycket lite kväve krävs för att bibehålla plantans övergripande utseende. Överskott av kväve kan leda till att den vegetativa massan kommer att dra över de flesta näringsämnena och förhindra att knopparna bildas och öppnas ordentligt. Och också kommer en överdriven mängd kväve att leda till det faktum att hortensia helt enkelt kommer att "driva lövverket", så att bladen inte får leva sin livscykel helt och bilda nya hela tiden. Som ett resultat blir bladen svagare och själva växten börjar vissna.

Topdressing direkt under blomningen sker på begäran av trädgårdsmästaren för att förlänga denna period så länge som möjligt. Accenten ändras inte under blomningen, kalium och fosfor anses vara de mest nödvändiga.

Bild
Bild

Den allra sista utfodringen sker på hösten för att förbereda hortensia för den långa vinterperioden . Dess mål är att låta växten ackumulera så mycket näringsämnen som möjligt så att nästa år vaknar och bildas nya knoppar så snart som möjligt. I detta avseende kommer kalium ut på toppen, följt av fosfor. Vi börjar gradvis ta bort kväve från gödning direkt från början av augusti och ta bort det helt från kompositionen till hösten, eftersom det är ansvarigt för bildandet av nya grenar, vilket absolut inte är användbart på vintern. Omvänt ökar mängden kalium, eftersom det är ansvarigt för bildandet av ett starkt rotsystem, och ju starkare och längre växtens rötter desto bättre kommer växten att överleva vintern när mängden näringsämnen i jorden är minimal.

Bild
Bild

Proportioner och utfodringsschema

Det finns allmänna rekommendationer för utfodring av hortensior, som inte bara assimileringen av näringsämnen beror på, utan också att undvika eventuella skador från de kemiska elementen i kosttillskotten. Innan matning måste växterna vattnas med vanligt vatten . Allt gödningsmedel, särskilt mineralgödsel, läggs endast till våt mark. Du måste förbereda dig för utfodring i förväg - några dagar innan den planerade utfodringen måste du noggrant kasta jorden runt hortensian. Toppklädning sker alltid antingen tidigt på morgonen eller på kvällen, när solen redan gått ner. Om vädret är grumligt och den stekande solen är gömd bakom molnen, kan matning göras när som helst.

Toppdressing är uppdelad i blad och rot . Bladförband är till exempel sprutning. Man tror att lövförband är mest effektivt när sjukdom eller brist på vitaminer främst påverkar plantans utseende (med kloros). Men kom ihåg att även några bladförband inte kan ersätta en rotdressing när alla näringsämnen går direkt till växtens rötter och sprider sig från rötterna till de mest nödvändiga platserna för tillfället.

Det bör komma ihåg att alla förband, inklusive organiskt gödningsmedel, tillverkas strikt enligt instruktionerna. Mineralgödselmedel som urea och ammoniumnitrat späds alltid ut med 10 liter vatten. Urea tillsätts 10–20 gram per 10 liter och nitrat - 15–30 gram. För att inte späda varje mineraltillskott separat kan du använda speciella mineralkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralkomplex inkluderar nitroammofoska, som innehåller fosfor, kalium och kväve, 16 procent vardera . Detta komplex späds också ut med 10 liter vatten, vilket motsvarar cirka 20-30 gram mineraltillskott. Varje buske tar cirka fem liter av denna lösning. Diammofoska är ett annat mineralkomplex, som innehåller 26 procent fosfor och kalium, men bara 10 procent kväve. Det finns bara 10 gram av denna tillsats för tio liter vatten.

Nästa undergrupp av tillsatser är fosfor-kalium . Den största delen av detta komplex faller på fosfor och kalium, och endast en liten del avleds till kväve. Därför är detta tillägg lämpligt för perioden med knoppbildning och blomning. Dessa inkluderar superfosfat, som har den högsta fosforhalten på 2–30 procent och endast 6–9% kväve. För 10 liter vatten finns det 10–20 gram av denna tillsats.

Bild
Bild

Det finns också dubbel superfosfat, vars fosforhalt är så mycket som 46 procent, men kväve är inte mer än 10 procent. Om du bestämmer dig för att använda dubbel superfosfat bör dosen reduceras med 2 gånger, det vill säga med 10 liter, du behöver bara tillsätta 5-10 gram . Kaliumsulfat innehåller den mest koncentrerade kaliumblandningen med 46 till 52 procent. För 10 liter vatten behöver du bara tillsätta 10–20 gram sulfat. Men det är bäst att använda kaliummagnesium, som tillsammans med kalium innehåller magnesium, som är ansvarig för den rika färgen på redan öppna knoppar.

Om det finns några problem med jorden, till exempel otillräcklig surhet, vilket leder till problem med assimilering av användbara element från befruktning, rekommenderas att använda humater. De hjälper växten att absorbera gödningsmedel bättre.

Du kan utarbeta ett speciellt utfodringsschema, som kommer att innehålla ett lämpligt komplex av mineralgödselmedel, sedan det nödvändiga fosfor-kaliumtillskottet (superfosfat eller kaliummagnesium). Valda tillsatser måste fyllas med humat i de proportioner som anges i instruktionerna, och rotmatning med den resulterande lösningen måste utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För den första utfodringen, använd kaliumsulfat och urea. Du behöver en matsked av varje tillägg, som måste fyllas med tio liter varmt vatten. Denna blandning räcker dock till endast två växter, för att växten ska få den mängd näringsämnen som krävs måste du spendera minst fem liter på att vattna en buske. Innan spirande och blomning är det nödvändigt att överföra växten till annan toppdressing som innehåller element som är mer lämpliga för den perioden . Alla fosfat-kaliumgödselmedel kommer att göra. De är ganska enkla att använda, eftersom någon av dem är fylld med 10 liter varmt vatten utan ytterligare spädningar och tillsatser.

På sommaren bör du föredra organiska gödningsmedel . En av de mest lämpliga är nässelinfusion. Det är utmärkt för varm sommar, när det används finns det ingen risk för överbelastning av jorden och växten, men koncentrationen av näringsämnen i nässellösningen är flera gånger mindre än för industriellt gödningsmedel. Infusionen sker i två steg - först en koncentrerad lösning och omedelbart före vattning - en lösning utspädd i en hink med vanligt vatten. Efter att ha använt nässelinfusionen är det värt att spilla hortensiorna med en extra hink rent vatten utan tillsatser.

Under mognad och öppning av knopparna, under en längre blomningstid, används sådan befruktning som till exempel "Kemira Tsvetochnaya". Det finns bara en matsked av denna produkt för 10 liter vatten, så dess förbrukning blir ganska ekonomisk.

Rekommenderad: