Morning Glory (55 Foton): Plantera Frön Och Vårda. Hur Man Planterar Plantor Utomhus I Trädgården? Fleråriga Och årliga Blommor, Mångblommande Morgonhärlighet Och "Himmelblå&q

Innehållsförteckning:

Video: Morning Glory (55 Foton): Plantera Frön Och Vårda. Hur Man Planterar Plantor Utomhus I Trädgården? Fleråriga Och årliga Blommor, Mångblommande Morgonhärlighet Och "Himmelblå&q

Video: Morning Glory (55 Foton): Plantera Frön Och Vårda. Hur Man Planterar Plantor Utomhus I Trädgården? Fleråriga Och årliga Blommor, Mångblommande Morgonhärlighet Och
Video: How To Grow Morning Glory From Seed (FULL INFORMATION) 2024, Maj
Morning Glory (55 Foton): Plantera Frön Och Vårda. Hur Man Planterar Plantor Utomhus I Trädgården? Fleråriga Och årliga Blommor, Mångblommande Morgonhärlighet Och "Himmelblå&q
Morning Glory (55 Foton): Plantera Frön Och Vårda. Hur Man Planterar Plantor Utomhus I Trädgården? Fleråriga Och årliga Blommor, Mångblommande Morgonhärlighet Och "Himmelblå&q
Anonim

Morning glory är en kultur som tillhör familjen bindweed. Det finns cirka 500 sorter i den: ettåriga, perenner, vintergröna buskar och träd. Många av dem är klättrare och klättrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Medan dessa växter främst odlas för vackra blommor, odlas vissa sorter för deras lövverk. Till exempel den populära Blackie -vinstocken (ipomoea batatas blackie).

Visuellt liknar plantens skott en vinstock. Stammen kan nå 8 meter, men i genomsnitt överstiger den inte tre. Bladen är hjärtformade.

Trattformade blommor (de kallas även "grammofon"). Blommans diameter kan nå 15 cm. Det finns många färger: blå, lila, rosa, vit och andra. Blomningen varar från juli till den första frosten.

Fröna är mycket giftiga när de äts . Till exempel innehåller fröet av tricolor -sorten små mängder av hallucinogen LSD. Det har använts medicinskt vid behandling av olika psykiska störningar.

Morning glory odlas främst på trädgårdstomter och mycket mindre ofta inomhus . Men ganska ofta planteras det för att dekorera balkonger, loggior och ingångar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Vissa delar av morgonens ära används av människor. Till exempel har morning glory pes-caprae följande användningsområden:

  • saften pressad från växten används i Malaysia för att behandla fiskbett;
  • bladen används i Indonesien för att påskynda läkning av kokar;
  • juice från unga blad kokas i kokosolja och används för att behandla sår, och fröna, tillsammans med arecanötter, tas mot buksmärtor och kramper;
  • i Filippinerna används kokta blad för att behandla reumatism.

Forskare börjar betrakta sötpotatis (I. batatas) inte bara som en matkälla.

Vissa egenskaper hos bladen på denna växt befanns vara antimikrobiella. Detta var en upptäckt från en USDA -studie från 2007.

Studien genomfördes för att bestämma tillväxten av bakterier som kan hämmas av odlade sötpotatisblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resultaten av detta experiment fick forskarna att dra slutsatsen sötpotatisblad innehåller definitivt E. coli-resistenta antibakteriella föreningar . Dessutom minskade tillväxttakten för saphylococcus aureus (den typ av bakterier som är ansvariga för stafylokockinfektioner) avsevärt av kemiska föreningar som finns i sötpotatisblad.

Följaktligen, dessa löv har en lovande framtid genom att förhindra tillväxt av bakterier som orsakar matförgiftning från vissa livsmedel och kan till och med hjälpa till med vissa hudinfektioner.

Flerårig morning glory kan växa på vintern i en lägenhet och till och med på gatan. Det är dock fortfarande mer lämpligt för de södra regionerna, eftersom dess frostbeständighet är ganska låg.

Att odla morgonhärlighet i krukor är fullt möjligt. De är till och med bra för att dekorera en terrass eller balkong. För detta:

  • välj en kruka som är tillräckligt bred, cirka 30 cm stor;
  • se till att det finns hål i botten av grytan och lägg ett lager av lerstenar på botten;
  • fyll krukan med en blandning av jord för blommande växter;
  • vatten utan att översvämma anläggningen.

Mer information om funktionerna för att växa - nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

De bästa typerna av morning glory

" Serenad " är en mycket prålig sort med ljusröda blommor. Höjd - upp till 3 meter. Blommorna är ca 8 cm i diameter och blommar från slutet av juli till oktober.

Bild
Bild

Picota - anläggningen har en längd på cirka 2,5 meter. Blommorna är ca 10 cm i diameter. Färgen är ljusblå. Kronbladet har en tunn vit kant. Den blommar länge - från slutet av juli till den första frosten.

Bild
Bild

" Vintergatan " - skott kan nå 3 meter. Blommorna är upp till 10 cm i diameter. Färgen är vit med lila streck på kronbladen. Sorten är mycket känslig och elegant.

Bild
Bild

" Morgonstånd " Är snabbväxande vinstockar som producerar stora, doftande blommor. Men dessa vackra växter kan bli aggressiva terry ogräs om de lämnas okontrollerade.

Bild
Bild

Månblomma Är en tropisk amerikansk växt. Når 6 m i längd. Den har ficklampliknande blommor upp till 10 cm i diameter, som öppnas i skuggan.

Bild
Bild

" Himmelsblå " - har stora blå blommor. De ligger på stammen i mängden 2-3 stycken. Blommor upp till 10 cm i diameter.

Bild
Bild

" Himmel " - växten blommar varje dag. Anspråkslös vård. Blommorna är himmelsblå.

Bild
Bild

" Ruby Lights " - har exceptionellt ljusa blommor, upp till 3 cm stora. Den blommar fram till sen höst.

Bild
Bild

Lottningar - starka, höga växter med vackra blommor. De stiger upp till 2 m. Därför används de för att skapa ett blomsterstaket eller skärm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Flygande tefat " - stora blommor med blå nyanser, blommar varje dag.

Bild
Bild

" Scarlett O'Hara " - röda blommor. Stor "grammofon", glädjande för ögat.

Bild
Bild

" Mina Lobata " - Mexikansk växt med spikformade blommor, som har en blandning av tre färger: vit, orange och röd.

Bild
Bild

" Moskvas skönhet " -en växt med hjärtformade treflikiga blad. Blommor upp till 7 cm skarlet.

Bild
Bild

Dessutom är följande varianter av morning glory ganska populära: " Lady Hamilton", "Kikyo-zaki", ampelous, "Giselle", "Red Star", "Summer Joy" och andra.

Växtförhållanden

Precis som alla andra växter har morgonens ära sina egna nyanser i växandet. Låt oss bekanta oss med dem.

Morning Glory älskar solljus . Därför bör blommorna få så mycket direkt solljus som möjligt, särskilt när plantorna fortfarande är unga. Förvara krukväxter nära ett fönster i söderläge (eller ett fönster i norrläge om du bor på södra halvklotet). Den idealiska jordtemperaturen för groning är cirka + 20-30ºC.

Håll jorden fuktig tills riktiga löv visas. En ung växt får inte gro eller dö om jorden torkar ut. Spirning varar 5–21 dagar (men vanligtvis inom en vecka). Plantorna är mindre sårbara när de första riktiga bladen dyker upp (de första bladen som dyker upp kallas syrblad och skiljer sig markant från de riktiga).

Om du började plantera växter inomhus, ta ut dem när plantorna är väl rotade och den sista frosten har passerat. Försök att hålla jorden fuktig under denna acklimatiseringsperiod.

När plantorna är 15 cm höga, placera en pinne eller spaljé för att höja vinstocken . Alternativt kan du plantera plantorna i en hängande korg så att vinstockarna kan kaskadera längs kanten.

Bild
Bild

Mogna växter är ganska toleranta mot torr jord. De kan till och med inte behöva vattna alls i fuktiga eller svala klimat. Vid varmt väder, vattna en eller två gånger i veckan. Övervattning kan leda till överväxt av stjälkar med få blommor.

Ge mogna växter tillgång till en spaljé eller pergola för skugga … Eller låt dem växa på ett dött träd eller en stolpe. De kan inte klättra på plana ytor, så häng ett plastnät på väggen om du vill att vinstockar ska växa där.

Ge dina vinstockar gott om plats, eftersom vissa sorter kan växa upp till 5 meter på en säsong.

Kontrollera morgonherligheten för skadedjur då och då . Insektsproblem är ovanliga, men det är värt att leta efter bladlus och andra insekter då och då. Om ett problem uppstår används vanligen organiska bekämpningsmedel. Vanligtvis öppnar varje enskild blomma på morgonen och dör i slutet av dagen. Detta gör morgonhärligheten till en av de mest intressanta och vackra växterna för trädgårdsdekoration.

Lufttemperaturen kan ändra blommans färg under dagen. Ta bort döda vinstockar på vintern . Ipomoea kan överleva en mild frost, men i de flesta fall dör de i början av vintern.

Växten reproducerar i de flesta fall bra på egen hand. Och du behöver inte ständigt köpa frön till nästa säsong. Du kan dock upptäcka att hela trädgården börjar täckas med vinstockar.

Därför är det bättre att ta bort de döda vinstockarna omedelbart. Nya frön växer vanligtvis från sin ursprungliga plats, men du kan också skörda frön för plantering för hand.

Använd inte för mycket gödselmedel . Gödsla först när dina blommor planteras första gången. Och sedan - inte mer än en gång i månaden. Om du fyller på jorden för ofta stimulerar du lövverkstillväxt snarare än blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så frön

Låt oss prata om hur man korrekt förbereder frömaterial för växande morgonhärlighet

  • Köp förpackade frön morning glory eller skörda baljor från växten.
  • Det är nödvändigt att plantera frön efter den sista frosten . Vid plantering utomhus, vänta tills den sista frosten har passerat och jorden börjar värma upp. Om du vill plantera inomhus kan du börja 4-6 veckor före frostens slut. Beroende på dina lokala förhållanden kan den planteras på sensommaren om du har en mild vinter. Om det blir kallare i september ska du inte göra sådd. Om fröna lagras på vintern, förvara dem på en torr, mörk plats.
  • Vissa frön är för svåra att gro utan att först förbereda dem . För att öka chansen att lyckas skärs fröna vanligtvis med en nagelfil eller blötläggs över natten i rumstemperaturvatten. Men om du har mycket frön kan du hoppa över det här steget och bara acceptera att inte alla frön kommer att gro. Visserligen hävdar vissa trädgårdsmästare att blötläggning kan orsaka röta eller infektion. Och plantering i fuktig jord (ingen blötläggning) ger liknande resultat, men med mindre risk.
  • Vissa sorter tolererar inte bra att transplantera på grund av deras tunna rotsystem . Därför är det bäst att välja en permanent plats och alltid hålla sig till den. Om du sår växten inomhus, använd en torvkruka som du kan begrava i din trädgård om du vill ta växten utanför. Morning glory kan framgångsrikt sås utomhus.
  • Förbered en jord med god dränering . Den mogna växten är mycket tolerant mot dåliga markförhållanden, men fröna behöver ett väldränerat näringsmedium. För att göra detta, blanda 1 del perlit med 3 delar jord eller 1 del sand med 2 delar jord. Blanda inte sand med tung lerjord. Det finns ingen anledning att odla dem i mycket rik, bördig jord - detta kan leda till färre blommor i vissa sorter, särskilt "Sky Blue" och andra sorter av tricolor morning glory.
  • Plantera varje frö i ett 1,25 cm hål och täck lätt med jord . Om du planterar dem direkt i trädgården beror valet av avstånd på storleken på sorten och personliga preferenser. Det är en bra idé att plantera fröna 5 cm från varandra och sedan expandera till 15-30 cm från varandra när plantorna är 7-8 cm höga. På denna höjd är plantorna välutvecklade och mindre sårbara för skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att plantera grödor i en lägenhet behöver du följande

  • Förbered krukor eller blomlådor för balkongen.
  • Som jord kan du använda köpt jord med tillsats av vermikulit. Ett bra dräneringsskikt krävs.
  • Det är nödvändigt att förbereda en plats för kultur.
  • Plantorna placeras i behållare. Avståndet bör vara cirka 20 cm. De kan också planteras i separata behållare.
  • Eftersom växter vanligtvis odlas på en balkong eller loggia är det viktigt att skydda dem mot drag eller vind. Direkt solljus är också oönskat.
Bild
Bild

Plantera plantor i öppen mark

I det fria (till exempel i landet) planteras plantor eller frön i maj, när jorden värms upp och hotet om frysning redan har passerat.

Avståndet mellan växter vid plantering bör vara inte mindre än 20 cm . När du planterar frön, överväg det nödvändiga avståndet mellan dem.

Tänk på följande nyanser när du planterar frön utomhus

  • Vind är farligt för grödor eftersom det kan bryta stjälkar och skada blommor.
  • Växten gillar inte överskott av solljus. Därför är det bättre att plantera morgonljus i halvskugga.
  • Marken ska inte vara för bördig, eftersom växten kommer att utvecklas starkt i grönska, och blomningen kommer inte att vara lika intensiv och riklig.
  • Ipomoea bör planteras nära stöd - det kan vara ett träd, ett staket, ett staket eller speciella distanser i form av nät eller sträckta trådar.
  • Markanrikning utförs på våren och hösten. På hösten måste du applicera komplexa mineralgödselmedel och på våren - organiska.
  • Vattning bör göras sparsamt för att inte översvämma jorden.

I allmänhet är det ingen särskilt signifikant skillnad mellan vård inomhus och utomhus.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Fuktighet och vattning

  • Morning glory kräver regelbunden men måttlig vattning . På sommaren vattnas varje dag, men du måste vara säker på att det inte kommer att finnas ett överskott av vatten vid basen.
  • På vintern är det tillräckligt att vattna en gång i veckan eller mindre . Du behöver bara se till att jorden inte torkar ut.
  • Morning glory behöver inte hög luftfuktighet . Men hon gillar att spruta, vilket kan göras upp till 2 gånger om dagen.
Bild
Bild

Jord och gödselmedel

Morning glory föredrar en lös och genomsläpplig bas. Du kan köpa färdiga primers från en specialaffär. Du kan lägga till dem vermikulit och kokos . Vissa arter föredrar substrat för kaktusar.

I skedet av aktiv växttillväxt - det vill säga från tidig vår till slutet av sommaren - måste utfodring utföras upp till 3 gånger i veckan . Du kan använda gödningsmedel avsedda för kaktusar eller blommande grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskära och ta tag

I slutet av blomningen rekommenderas att ta bort vissna blommor. I september krävs det också att man skär av gamla och skadade skott. Beskärning utförs också på våren.

Beskärning och trimning stimulerar tillväxten av nya skott, vilket förbättrar plantans utseende.

Plantor vård

  • För plantor rekommenderas att du köper färdig jord för blomsterväxter och förbereder substratet själv och kombinerar komponenter som torv, sand och jord.
  • Plantorna bör hållas varma med bra belysning.

För att fröna ska växa snabbare måste du täcka grödorna med plastfolie eller glas för att skapa en växthuseffekt.

  • Om vädret ändras i en oönskad riktning krävs ytterligare belysning.
  • Rekommenderad temperatur är cirka +22 grader Celsius.
  • Det rekommenderas att installera stavar runt plantorna som stöd.
  • På balkongen odlas grödor under samma förhållanden som utomhus. Det är nödvändigt att ge växten stöd så att skotten inte faller till golvet.
Bild
Bild

Frösamling

Efter att blommorna har försvunnit börjar en brun låda bildas i stället. Vi måste ge det tid att torka och öppna upp. Detta kommer att hända om ungefär en månad. Det rekommenderas sedan att samla fröna och häll dem i en papperspåse.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

I allmänhet har morning glory 4 avelsmetoder. Låt oss överväga dem kort.

  • Självsådd . Det finns en oberoende utsläpp av mogna frön, som går i viloläge i jorden och bryter ut på våren.
  • Den ovannämnda multiplikationen med frön , när de samlas in för hand och på våren planteras de på en personlig tomt.
  • Plantera plantor hemma och den efterföljande överföringen av plantor till öppen mark.
  • Skärmetod inte lika vanligt som de tidigare. Passar endast för vissa varianter av morning glory.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tänk först på de sjukdomar som morning glory är mottagliga för.

Svampinfektion i bladen

Symtom:

  • bruna fläckar på blad med koncentriska ringar som liknar ett mål;
  • vanligtvis påverkas gamla blad, som kan omges av en gul gloria;
  • små gråsvarta ovala foci finns på stjälkar och bladblad och ibland på själva bladen;
  • skadorna på stjälken och skärningen är förstorade och ofta konfluenta.

Blad- och bladsjukdom är mycket mer skadlig än bladfläckar orsakade av Alternaria; stjälk- och kronbladssjukdom är en allvarlig sjukdom hos sötpotatis i Östafrika.

Behandling: alla rester från sötpotatisgrödan måste förstöras omedelbart efter skörden. Plantera endast resistenta eller toleranta sorter.

Bild
Bild

Svart ruttna

Symtom:

  • hämmade, vissnande växter;
  • gulning;
  • hängande löv;
  • runda brunsvarta röttfläckar på knölar.

Rot fortsätter att utvecklas i lagrade knölar.

Behandling:

  • frö bör sås utan sjukdomar;
  • bör inte planteras i områden där växten har odlats under de senaste 3-4 åren;
  • Fröet bör behandlas med en lämplig fungicid innan de planteras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ruttnande rötter och stjälkar

Symtom:

  • svullen och förvrängd stambas;
  • djup mörk röta som sprider sig djupt in i knölen och bildar elliptiska håligheter;
  • tillväxt av vit mögel.

Sjukdomen kan överföras av förorenat frö.

Behandling:

  • sjukdom är vanligtvis inte ett problem om bra sanitet utförs;
  • för sådd, välj bara frön utan sjukdomar;
  • behandla frörötter med en lämplig fungicid före plantering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bakteriell mjuk röta

Symtom:

  • bruna eller svarta fläckar på stjälkar och sticklingar som expanderar snabbt och orsakar mjuk ruttning på stammen;
  • stammen kan kollapsa, vilket leder till att flera vinstockar vissnar;
  • hela växten kan dö;
  • rötterna kan bilda fläckar av mjuk röta som initialt är färglösa men så småningom bruna.

Symtomen utvecklas efter varmt väder.

Behandling:

  • undvika skador på rötterna under lagring i alla tillväxtstadier;
  • plantera endast sjukdomsfritt frö;
  • Vinrankorna för transplantation ska beskäras ovanför markytan.
Bild
Bild

Bakteriell vissnande

Symtom:

  • nya skott vissnar, deras baser blir vattniga och får en gulbrun eller mörkbrun färg;
  • Infektion av friska växter leder till att de nedre delarna av stjälkarna också är mättade med vatten och får en färg som liknar infekterade groddar;
  • gulbruna ränder kan utvecklas inuti rötterna.

Behandling: för plantering bör endast sjukdomsfria rötter användas, och plantering bör endast utföras på platser som är sjukdomsfria.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blad- och stjälkskorpor

Symtom:

  • små bruna fläckar på bladen som blir korkiga i konsistensen och får venerna att krympa, vilket i sin tur får bladen att krypa ihop
  • stamskador - de är något upphöjda och har ett lila eller brunt centrum med ljusbruna kanter.

Behandling:

  • undvik att använda överliggande vattning;
  • använd endast nyttigt plantmaterial;
  • användningen av lämpliga fungicider kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Smittkoppor morgonens ära

Symtom:

  • dålig växttillväxt;
  • runda mörkbruna korkformationer på knölar V-formade i tvärsnitt;
  • spruckna och förvrängda knölar som liknar hantlar;
  • ruttnande rötter.

Behandling:

  • den mest effektiva metoden för att bekämpa denna sjukdom är användningen av resistenta sorter;
  • om sådana sorter inte är tillgängliga bör jorden hållas vid ett lågt pH, vilket är ogynnsamt för patogenen;
  • Rökning av jorden före plantering kan vara en effektiv metod för att minska sjukdomsförekomsten.
Bild
Bild

Låt oss nu prata om vilka skadedjur som är farligast för morgonens ära.

Omphisa anastomosalis (blodmask)

Symtom:

  • larverna tränger in i stammen som leder till rötterna;
  • skador i kronområdet leder till vissnande, gulning och död av växter;
  • hål kan lätt identifieras genom förekomst av avföring på markytan och hål i stammen.

Behandling:

  • hålla åkern fri från ogräs;
  • använda plantmaterial som har testats för frånvaro av ägg och larver;
  • använda feromonfällor för att kontrollera förekomsten av insekter.
Bild
Bild

Phyllophaga ephilida (vit larv)

Vita larver är larverna av skarabbaggar, vanligen kallade majbaggar. Larverna är vita och C-formade. De livnar vanligtvis av mark, organiskt material och växtmaterial.

Symtom

  • patogener matar på underjordiska delar, inklusive huvudstammen och rötterna;
  • de livnär sig också på knölar genom att göra tunnlar;
  • den infekterade växten vissnar och dör med tiden.

Behandling:

  • djup sommarplöjning exponerar larven och pupporna som finns i jorden;
  • ge tillräcklig dränering i jorden för att undvika överflödig fukt;
  • användningen av biokontrollreagenser (som bakterierna Bacillus popilliae och B. lentimorbus) dödar larverna.

Rekommenderad: