Växande Stockrose (23 Foton): Plantering Och Vård Av Fleråriga Och årliga Blommor. Hur Man Planterar Frön Hemma? Hur Sköter Jag En Växt I Trädgården Efter Blomningen?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Stockrose (23 Foton): Plantering Och Vård Av Fleråriga Och årliga Blommor. Hur Man Planterar Frön Hemma? Hur Sköter Jag En Växt I Trädgården Efter Blomningen?

Video: Växande Stockrose (23 Foton): Plantering Och Vård Av Fleråriga Och årliga Blommor. Hur Man Planterar Frön Hemma? Hur Sköter Jag En Växt I Trädgården Efter Blomningen?
Video: Plantera om palettblad 2024, Maj
Växande Stockrose (23 Foton): Plantering Och Vård Av Fleråriga Och årliga Blommor. Hur Man Planterar Frön Hemma? Hur Sköter Jag En Växt I Trädgården Efter Blomningen?
Växande Stockrose (23 Foton): Plantering Och Vård Av Fleråriga Och årliga Blommor. Hur Man Planterar Frön Hemma? Hur Sköter Jag En Växt I Trädgården Efter Blomningen?
Anonim

Det finns ganska många typer av prydnadsväxter som lockar människors uppmärksamhet. Denna artikel kommer att fokusera på stockrose. Det är värt att notera att denna gröda behöver mycket noggrann vård och kräver noggrann odling.

Optimal planteringstid

Odling av fleråriga blommor som stockrose är endast möjlig vid transplantation av plantor. Naturligtvis kan du prova andra metoder, men när du använder dem är det omöjligt att räkna med blomning i år. Den bästa såtiden är de sista dagarna i februari eller de första dagarna i mars . Även om kulturen är opretentiös kan unga skott planteras i öppen mark först efter att marken har värmts upp helt. Därför bör det specifika ögonblicket för sådd och transplantation väljas i enlighet med klimatzonen där trädgårdsmästaren arbetar.

Om enåriga plantor används måste de odlas från och med februari i en kruka . Tiden för avstigning i det öppna landet kommer i mitten av maj. Perenner planteras för plantor under den sista tredjedelen av sommaren eller under den första tredjedelen av hösten. Det är just sådana stunder, som uppfödarnas erfarenhet visar, som gör det möjligt att uppnå bästa effekt. Vissa trädgårdsmästare väljer att odla plantor från januari till mars. Utomhusplantering är möjlig i juni, juli och augusti. Dessa tider varierar beroende på det specifika vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att plantera stockrose i ett filmväxthus i slutet av april och under de första dagarna i maj, om det inte finns risk för frost. Transplantation av de resulterande plantorna till öppet land utförs under det sista decenniet i juni.

När det gäller Korolevskaya -sorten är detta en årlig gröda som odlas av plantor. Att plantera den direkt på öppen mark praktiseras inte.

Bild
Bild

Insamling och beredning av frön

Det är viktigt för trädgårdsmästare att veta hur man skördar stockrosfrön för optimala resultat. Först måste du vänta på att fröna gulnar. Insamlingen av frukter sker strikt för hand. För 1 frukt av typen "låda" finns det 14 till 40 frön. Vanligtvis utförs insamlingen från halva sommaren till froststart.

Grenarna skärs och torkas på en bukett. I processen mognar fröna på egen hand. Plantningsmaterialets grokapacitet varar i 2-3 år. De bästa resultaten uppnås när man använder frön 18-24 månader gamla, som har ett starkt skal.

Planteringsmaterialet måste stratifieras . Att plantera frön utan skiktning ger ingen bra skörd. Det tar cirka 72 timmar att härda fröet. Hela den här tiden förvaras han på nedre hyllan i kylskåpet. Stockrosfrön behandlas dessutom med preparat som skyddar mot svamp. Att hålla fröna i varmt vatten över natten före plantering hjälper till att påskynda groning.

Bild
Bild

Hur ska man så korrekt?

Att plantera stockrose hemma är enkelt. Du behöver bara följa de grundläggande kraven för jord, planteringskapacitet och vård av plantor. Stockros behöver bördig jord med bra struktur. Om det inte finns någon önskan att ta risker genom att köpa färdiga planteringsblandningar kan du alltid komponera en lämplig jord med dina egna händer. Förhållandet kompost, flodtvättad sand och torvjord är 2: 1: 1.

Innan planteringen måste jordblandningen förbättras genom att införa komplexa mineralgödselmedel. Det är nödvändigt att se till att sådant gödningsmedel innehåller alla nödvändiga mikronäringsämnen och makronäringsämnen i erforderliga mängder. Därefter spills den beredda jorden med kokande vatten, till vilket lite kaliumpermanganat tillsattes. Detta förfarande kommer att förstöra patogener av farliga infektioner och insektslarver. Markens beredskap för sådd uppnås efter att den har svalnat.

Bild
Bild

Det måste komma ihåg att en rot-typ rot kommer att utvecklas i en stockrose. Det kan lätt deformeras under transplantation. Det är också lätt att undvika detta - du måste omedelbart så i separata behållare. Användning av torvkrukor rekommenderas . Men bra resultat kan också erhållas från plastkoppar eller keramiska krukor med en kapacitet på 250-300 ml. När du fyller behållaren med jord, låt några få centimeter vara fria. Jorden behöver fuktas lite mer.

Fördelen med torvkrukor är att de befriar odlare från behovet av att använda ytterligare gödningsmedel. D Dessutom är det värt att nämna att stamrosens rotsystem inte lider när det odlas i en torvmiljö . Vanligtvis lägger de 2 frön i en kruka för att försäkra sig om en av dem dör. Om ett par plantor kommer ut tas en av dem bort eller transplanteras i en annan behållare. Sådd utförs till ett djup av 0,02 m, sedan täcks tankarna med film och hålls vid hemtemperatur tills groddar dyker upp. Du kan vänta tills plantorna kommer ut om cirka 2 veckor. Tills de dyker upp, avlägsnas skyddet med jämna mellanrum under en kort tid. Om du gör detta varje dag, erbjuds ganska bra ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkravet för plantrosplantor är tillräcklig belysning . Annars är det inte svårt att ta hand om plantor. I februari och mars är det absolut inte tillräckligt med ljus, så du bör initialt använda lysrör eller LED -lampor. Men erfarna sommarboende rekommenderas att använda specialiserade fytolampor. Gödsel tillsätts inte i skedet av odling av plantor.

När ungefär en vecka är kvar innan plantering tas plantorna ut varje dag för att underlätta anpassningen.

Bild
Bild

Transplantera plantor i öppen mark

Du kan bara transplantera plantor i trädgården på särskilt anvisade platser. Ett område med en förhöjd nivå av markvatten är inte lämpligt för detta ändamål. Låglandet är också uppenbart olämpligt, eftersom vatten ackumuleras där. Med tanke på stockrosens höga höjd är det lämpligt att placera den nära staket eller nära husets väggar. På sådana platser är växten skyddad från vindarna och kan stödjas.

Stockros kräver nödvändigtvis solljus . I skuggan kommer den att växa mycket dåligt. Nästan alltid utförs transplantation av grödor till rabatter i maj. Men odlare i Sibirien och Ural måste fokusera på senare datum, från och med 10 juni. Man måste komma ihåg att stockroses planteras först efter att frosten är helt över, var därför uppmärksam på det faktiska vädret.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Att odla en stockrose är lätt. Du behöver bara regelbundet vattna, gödsla, lossa jorden och ogräs. Höga växtsorter är bundna till stöd. Om grödan planteras nära ett staket är ett strumpeband direkt tillåtet . När växten planteras i en vanlig rabatt spikas en lång smal insats nära busken.

Korrekt vård av växten innebär att undvika överdriven fukt i marken. Vattning i normalt varmt väder utförs varje vecka. När värmen börjar, ökar vattningen. Om det regnar ska inget vatten tillsättas alls. Överskott av fukt bidrar till infektion av svampar, inklusive patologisk röta.

Bild
Bild

Toppdressing utförs under hela växtsäsongen. Komplexa blandningar konsumeras varje månad. Syntetiska växtskyddsmedel används bäst efter blomningen eller före blomningen. Annars är blomman mycket mottaglig för de skadliga effekterna av kemikalier.

Man måste också komma ihåg att växtrasernas motståndskraft mot vintern inte är densamma . I de flesta fall måste hon täckas för att undvika problem. Under det sista decenniet i september klipps stockrose till en höjd av 0,3–0,4 m. Omedelbart före frostens början täcks hampan med klippt gräs, torkade blad och agrofibre. En liten mängd torr torv hälls under roten. Du behöver inte bygga mer komplexa skyddsrum. Det räcker för att skydda rötterna från att frysa.

Viktig! Om stockrose övervintrar korrekt, börjar blomningen i juni. I Moskva -regionen kan denna gröda odlas utan skydd, men bara genom beskärning.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

Det är möjligt att förebygga sjukdomar genom att behandla med Bordeaux -vätska (i en koncentration av 1%). Ett alternativ är att använda tvätttvål. När ett utbrott inträffar förstörs de drabbade delarna av växten och själva de drabbade exemplen behandlas med en fungicid. Det är lämpligt att utföra samtidigt och profylaxa för fortfarande opåverkad stockcrosis. Men om svampens spridning är mycket stor måste du helt rota de planterade plantorna … Du kan fortsätta plantera blommor på samma plats efter minst 3 år.

Stockros lider ofta av snigelangrepp. Undertryck skaldjur med ölbehållare som bete. De placeras på olika platser på webbplatsen. Senare måste naturligtvis den berusade drycken, tillsammans med sniglarna som dras av den, förstöras.

Bild
Bild

Rost påverkar stockrose främst under det andra levnadsåret. Det gäller först och främst knoppar, sticklingar och lövverk. Fläckar av ljus färg visas på toppen av bladen, och den nedre kanten får en rödbrun ton. Snart försvagas de drabbade delarna och faller av. Vid svag rostangrepp är fungicidbehandling av stockros användbart. Utmärkta resultat kan erhållas från läkemedlet "Topaz", som används under växtsäsongen . Om infektionen är mycket stark skärs sjuka löv ut och buskarna desinficeras med en vattenlösning av kopparsulfat (1–1,5%). Av märkespreparat är Abiga-Peak (lösning på 0,4%) lämplig.

Bild
Bild

Mosaikskador indikeras av utseendet på vita eller gröna områden på bladet. Samtidigt börjar stockrose utvecklas långsammare och dör snart. I den inledande fasen av sjukdomen hjälper behandling med Karbofos. Använd en lösning på 7,5% för att spraya buskarna. Men i ett tillstånd av förfall återstår bara att rycka upp och bränna busken.

Stamcancer utlöses av markmikroorganismer . Infektion kan uppstå med vatten, luft och olika verktyg. Växtonkologi manifesterar sig i bildandet av mörka områden på stammen. Du kan också se platser som verkar vara klämda. Snart kommer buskarna att vissna och dö. Endast förstörelsen av sjuka växter med behandling av de drabbade områdena med kopparsulfat kan rädda fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insekter är också farliga för stockroses, såsom:

  • bladlus;
  • spindelkvalster;
  • bladbagge;
  • skalbagge.

Kvalster samlas i ett fint spindelnät som bildas på bladplattans baksida. Snart kommer bladet att torka ut och falla av. Bladlöss attackerar kronblad och blomknoppar. De kommer att deformeras mekaniskt. Utseendet på bladbaggar och skalbaggar bevisas av utseendet på medelstora hål på lövverket. För att klara en liten angrepp av insekter kan du använda en tvålösning. "Antitlin", "Iskra", "Aktara" och andra syntetiska läkemedel hjälper till med allvarligare attacker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland finns det klagomål om systematisk torkning av stockros. Det upprepas av enskilda trädgårdsmästare med varje försök. Detta beror vanligtvis på trånga förhållanden (krukor) och intensiv värme. Problem kan också relateras till följande orsaker:

  • fattig jord;
  • hennes överdrivna torrhet;
  • vattentäppning;
  • för mycket jordtäthet.

Ibland växer stockrose men blommar inte. I det här fallet måste du följa följande tips:

  • förbättra markens kvalitet;
  • uppnå bättre belysning;
  • använda gödningsmedel;
  • klippa anläggningen i tid för vintern - och situationen kommer att förbättras inom ett år.
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Stockrose är perfekt för bildandet av även den mest invecklade landskapsdesignen. Det passar särskilt bra in i kompositionerna i den "rustika" stilen. Stora grupper av växter planteras ofta för att kamouflera gamla staket eller dåliga husväggar. Professionella rekommenderar att man använder stamros för att separera stora områden med ett överflöd av lågväxande grödor. De låter dig skapa en frodig äng med rika blommor som kan bli en uttrycksfull accent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stockrosens lyxiga utseende betonas när den planteras tillsammans med flox, en gyllene boll, monarder och delphiniums. Vissa sorter kan ha en delikat färg på blommor. I detta fall rekommenderas de att kombineras med vildväxande örtodlingar. När stockros planteras som bakgrund planteras lupin och kosmeya framför den. Calendula, aquilegia och klockor kan också användas framför. Och du kan också tänka på att skapa en trädgård i lantlig stil.

Rekommenderad: