Växande Zinnia (42 Foton): Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Man Planterar Frön Till Plantor? Hur Växer Man Utomhus? När Ska Man Så?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Zinnia (42 Foton): Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Man Planterar Frön Till Plantor? Hur Växer Man Utomhus? När Ska Man Så?

Video: Växande Zinnia (42 Foton): Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Man Planterar Frön Till Plantor? Hur Växer Man Utomhus? När Ska Man Så?
Video: Odla gurka Så och odla gurkor 5 knep , 3 vanliga misstag många gör när odla sin egen gurka 2024, April
Växande Zinnia (42 Foton): Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Man Planterar Frön Till Plantor? Hur Växer Man Utomhus? När Ska Man Så?
Växande Zinnia (42 Foton): Plantering Och Vård Av Blommor. Hur Man Planterar Frön Till Plantor? Hur Växer Man Utomhus? När Ska Man Så?
Anonim

Zinnia är en prydnadsväxt som är populär bland blomsterodlare. Det kännetecknas av sin sort, opretentiös vård och snabb tillväxt. Trots detta, för att få en stark och vacker blomma, måste du känna till de grundläggande finesser i dess odling.

Bild
Bild

Beskrivning

Zinnia tillhör släktet med örtartade och buskiga sammansatta ettåriga av Aster -familjen, som omfattar cirka 22 sorter. Södra Mexiko anses vara födelseplatsen för blomman, och den är skyldig sitt namn till Johann Gottfried Zinn . Människorna kallar denna växt en major. I vissa länder odlas blomman som en flerårig.

Beroende på region kan växten vara dvärgstor, medelstor och hög. Därför kan dess höjd variera från 20 till 100 cm. Dess vertikala stjälkar är täckta med korta hårstrån. När det växer bildas grova, hjärtformade blad med hård pubescens på båda sidor av skotten. I ändarna är bladen spetsiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammarna av zinnia är kraftfulla, grenade och örtartade, blomställningarna är enkla och representerar de apikala korgarna. Peduncles är vanligtvis långa, blommor i diameter når från 3 till 15 cm.

Växtens knoppar är frodiga, kronbladen ligger ovanför varandra. Färgerna kan vara väldigt olika (förutom blått). Efter blomningen dör zinnia, växten är rädd för frost.

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Zinnias blomningstid varar från mitten av juli till frost. Både ettåriga och perenner reproducerar generativt. Plantering i öppen mark påbörjas vanligtvis i maj, när det inte finns mer nattfrost . Om fröna planteras tidigare dör de helt enkelt.

Erfarna blomsterodlare planterar zinnia plantor med preliminär härdning. Då är rotningen mer framgångsrik. För att få tid att plantera plantor i maj börjar de så frön i april och förbereder jorden och behållarna i förväg.

Före andra halvan av april är det inte praktiskt att plantera frön - stjälkarna växer snabbt . Under transporten till avstigningsplatsen kan de gå sönder. Dessutom rotar igenväxta plantor rot och blir oftare sjuka.

Om klimatet i regionen är kallt kan du plantera växten fram till början av juni. Samtidigt planteras groda frön i 2-3 bitar för att undvika ytterligare plockning. Du kan plantera zinnia före vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man plantor?

För att ta reda på vilka frön som är lämpliga för sådd, är de insvepta i fuktig gasväv inblöt i Epin. Färska frön kommer att gro på 2 dagar, medan gamla frön tar minst en vecka att gro.

Så frön

Det är bättre att så frön i separata behållare. För dessa ändamål kan du använda plastmuggar, kassetter, fröbehållare eller torvtabletter . Självgjorda behållare är också lämpliga som behållare för plantor (till exempel glas från lådor med mjölk, kefir, juicer, skurna plastflaskor). Helst behövs en behållare med en kapacitet på 200-250 ml för plantering.

Dräneringshål måste göras i varje behållare (förutom torvtabletter). Om detta inte görs kan jorden försuras. Under sådana förhållanden ruttnar rötterna snabbt. När lådor används för avstigning försöker de förbereda breda behållare. Den optimala lådhöjden ska vara 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zinnia föredrar näringsrik och lös jord. För att få det att växa snabbt kan du plantera det i en speciell jord köpt från en butik. Om jorden är beredd hemma måste perlit, vermikulit eller sand läggas till den. Jordens sammansättning innehåller vanligtvis:

  • torvmark (2 delar);
  • trädgårdsjord (1 del);
  • torv (1 del);
  • sand (1 del).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns något gräs kan det ersättas med humus eller kompost (i en mindre mängd). Före plantering blötläggs fröna i en tillväxtstimulator. På grund av detta kommer plantorna att bli starkare och mer motståndskraftiga. Plantera frön så här:

  • ett dräneringsskikt placeras på behållarens botten - 2 cm;
  • behållarna är fyllda med jord och lämnar 2 cm från kanten;
  • fukta jorden med en sprayflaska;
  • gör ett hål i mitten med ett djup av 3-5 mm;
  • 2-3 frön planteras i hålet, täckt med jord ovanpå;
  • vattna de planterade fröna.

Därefter täcks behållarna med plastfolie eller glas och avlägsnas för groning. Gamla frön (de som tar lång tid att gro) kan kasseras. Grodd - planterat frö ner, gro upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man hand om plantor?

I allmänhet anses zinnia vara en opretentiös blomma att ta hand om. Den optimala temperaturen för groning är från +23 till +25 grader Celsius. När vänliga skott dyker upp måste temperaturen sänkas till + 18 … 20 grader. Inom 2-3 dagar är det nödvändigt att ventilera marken.

När fröna spirar tas filmen bort, behållarna placeras på en mer upplyst plats (till exempel på ett bord nära ett fönster eller en fönsterbräda). Med brist på ljus kommer växten att sträcka sig i längd. Om detta händer måste du lägga till jord. Placera inte plantor i direkt solljus. Ljuset ska spridas.

Vattna plantorna måttligt och regelbundet . Låt inte jorden torka ut. Det är nödvändigt att fukta jorden med sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Temperering börjar under de sista dagarna i maj. Plantor tas ut på balkongen ca 2 veckor innan de planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

När jorden har värmts upp kan du börja transplantera till en permanent plats. Plantor i behållare spills med varmt vatten. Detta gör det enkelt att skilja de greniga rötterna från varandra. Avstigningen utförs på en väl upplyst plats, skyddad från drag.

Jordkraven är optimala: den måste vara näringsrik, måttligt neutral och väldränerad. Om det behövs surgörs det, blandas med sand och torv och matas med mineralgödsel. De förbereder jorden på hösten och gräver den till ett djup av 40-45 cm.

Planteringen utförs till ett djup av 10 cm med ett avstånd mellan hålen på 35-40 cm . Rötterna måste hanteras så försiktigt som möjligt - de skadas lätt. För att underlätta anpassning på en ny plats transplanteras plantorna med överföringsmetoden. Den kan planteras direkt i torvtabletter eller koppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När växten har placerats i hålet, lägg till jord och pressa stammen med den. Det återstår att spilla plantorna med vatten. För att göra det lättare för zinnia att slå rot på en ny plats måste du välja rätt vattningsförhållanden. Det är att föredra att göra detta på kvällen, när växten inte utsätts för direkt solljus.

Behållare för plantor måste väljas i optimal storlek . De torkar snabbt i små koppar. Om växten odlas i torvglas eller tabletter kan de placeras i en behållare med fuktigt ruttnat sågspån. Med denna odling måste du fukta både plantor och sågspån. Du kan till och med vattna bara sågspån.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Du kan plantera frön i landet och omedelbart i den öppna marken och välja en plats på kullen i sommarstugan. De måste sås till ett djup av högst 5-9 mm. Avståndet mellan hålen måste vara tillräckligt, du kan göra spår - det gör det lättare att plantera fröet. Fröna läggs ut på marken, varefter de strös med torr jord eller torv.

Därefter sprutas jorden med varmt vatten från en sprayflaska. Därefter täcks planteringarna med en film, vilket skapar växthusförhållanden för spiring. Zinnias, utsäde utomhus, blommar vanligtvis 2 veckor senare än plantor. De är dock själva mycket starkare och friskare.

När du planterar zinnia måste du ta hänsyn till estetiska nyanser . Till exempel ser underdimensionerade sorter vackra ut i små rabatter. För höga blommor är gruppplanteringar att föredra. Dvärgsorter odlas bäst hemma. De kan dock också planteras som marktäckande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Att ta hand om zinnias är inte svårare än för andra blommor, dessutom kan de odlas både hemma och direkt på en personlig tomt. Men om vården inte är aktuell bör du inte räkna med frodig blomning.

Vattning

Det finns ingen stel ram för vattning, eftersom allt beror på mängden och frekvensen av nederbörd. Zinnia gillar inte överdriven vattning - detta leder till dess sjukdomar, rotröta och död. Du måste vattna blomman sparsamt, men i tillräcklig volym, genom att rikta vattenströmmen under roten. Att vattna knopparna är oönskat.

Även om växten tål torka, bör jorden inte få torka ut . Detta leder till vissnande av löv och svaghet hos skotten. Dessutom återspeglas ovanlighetens vattning i blommornas skugga: med brist på fukt blir de blekna.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Trots att zinnias rötter är känsliga, är lossning ett måste och regelbunden vårdpunkt. För normal tillväxt och utveckling är det dessutom nödvändigt att befria marken från ogräs. Dess rötter tar upp näringsämnen, och därför kan blomman vara bristfällig.

Ogräs och lossa jorden nära rötterna så noggrant som möjligt . Vi får inte glömma mulching. Det kommer att minska frekvensen av lossning och ogräs. Om du lägger till torr torv runt stjälkarna minskar tillväxten av ogräs, som vanligtvis måste hanteras ständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Genom snabb befruktning av zinnia kan du uppnå den mest frodiga och rikliga blomningen. Det är nödvändigt att mata växten under perioden med sin aktiva tillväxt och utveckling . Matning börjar med att mata plantorna. Fram till dess att den landade på en permanent plats befruktas den två gånger.

Vid denna tidpunkt är det bättre att mata plantorna med mineralkomplex med ett minimalt kväveinnehåll. Innan blomningen är det tillåtet att mata zinnia 2 gånger till . Första gången är det bättre att göra detta ungefär en månad efter avstigning till en permanent plats. För detta kan du använda både utspädd gödsel och speciellt komplext gödselmedel. Du kan befrukta blomman en andra gång under den spirande perioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nypa

Nypning utförs för att få en mer frodig buske. Det främjar tillväxten av laterala skott och bildandet av skott. Vanligtvis gör blomsterodlare detta när de odlar plantor. Den perfekta tiden för nypning är perioden då växten har ett riktigt femte blad.

Du kan bilda en buske efter att plantorna rotat sig på en permanent plats i det öppna fältet. Höga sorter avsedda för skärning behöver inte nypas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterblommande period

Ytterligare vård av växten kommer att bestå i att samla frö och förbereda för övervintring.

Frösamling

Fröinsamling påbörjas efter blomningstidens slut. Vanligtvis mognar frön 2 månader från början av blomningen. Florister markerar blomställningarna i förväg, varifrån de senare kommer att samla frön. Blommor som blommar först är lämpliga för detta.

Det är skotten av den första ordningen som kommer att ge bättre kvalitetsfrö i framtiden . Mogna korgar är mörkbruna. De skärs ur busken och torkas, varefter de avskalas och förvaras på ett optimalt varmt och torrt ställe. Det är viktigt att placera dem i ett rum med konstant klimat och samma temperatur. Frögroning varar i 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

De växter som odlas i krukor, med höstens början, förs in i huset och vårdas, som en vanlig inomhusblomma. Det är nödvändigt att se till att temperaturen på platsen är ungefär densamma. Det är oönskat att sätta zinnia på en fönsterbräda, där det ständigt blåser på grund av dåligt glas. Om fönsterbrädans botten värms upp från kylaren och kall luft strömmar till blommans sida, blir växten sjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att växa hemma

Du kan också odla zinnia hemma. Det är bättre att köpa frö till detta i jordbruksföretag eller specialiserade försäljningsställen . Du kan köpa färdiga plantor, som föredrar enplanterade skott. Du måste välja de växter som har starka stjälkar och låg höjd.

Att ta hand om en sådan blomma skiljer sig inte från andra inomhusväxter. Huvudreglerna för vård kommer att vara tidig vattning, säkerställa tillräcklig mängd ljus, lossning, mulching och utfodring. Det finns ingen anledning att vattna blommorna "för företag". Om det övre lagret är blött behövs ingen vattning.

Du måste regelbundet övervaka blommans hälsa

Detta gör att du tidigt kan identifiera orsaken till sjukdomen och eliminera problemet utan att vänta på att den ska beröra andra inomhusväxter. Om jorden är fuktig, kommer växten att ruttna. Låt inte bladen bli bruna - det är värt att ompröva vården.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten är sjuk främst på grund av felaktig vård eller fullständig frånvaro. Dessutom kan en felaktig landning också vara orsaken till sjukdomen. Du kan inte begrava plantorna och vattna dem.

När det gäller skadedjur, oftare växten attackeras av majbaggar, sniglar och bladlöss . Förebyggande i dessa fall är installation av små behållare med öl på platsen. Det lockar insekter. Majbaggar kasseras för hand genom att samla dem från växten och placera dem i en tvålösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om växten påverkas av bladlöss , behandlas den med en lösning av tjärsåpa med vatten. Om skadan är stor, köp ett speciellt läkemedel "Fufanon". När zinnia blir träffad mjöldagg, gråmögel, bakteriell fläck och fusarium , bli av med alla de drabbade delarna av växten.

De främsta orsakerna till dessa sjukdomar är förtjockning och övervattning. Om problemets omfattning är stor måste blomman förstöras helt. I andra fall används fungicider för behandling. För att bli av med blomman av mjöldagg du kan använda "Topaz", "Speed", "Topsin".

Rekommenderad: