Örtbär (18 Bilder): Dvärg- Eller örtfläder, Underdimensionerad Eller Illaluktande För öppen Mark

Innehållsförteckning:

Video: Örtbär (18 Bilder): Dvärg- Eller örtfläder, Underdimensionerad Eller Illaluktande För öppen Mark

Video: Örtbär (18 Bilder): Dvärg- Eller örtfläder, Underdimensionerad Eller Illaluktande För öppen Mark
Video: FRUKT ( musik video ) 2024, April
Örtbär (18 Bilder): Dvärg- Eller örtfläder, Underdimensionerad Eller Illaluktande För öppen Mark
Örtbär (18 Bilder): Dvärg- Eller örtfläder, Underdimensionerad Eller Illaluktande För öppen Mark
Anonim

Fläderbärsört är en lågväxande trädgårdsväxt med örtiga skott. Landskapsdesigners anser inte att dess karakteristiska obehagliga lukt alls är ett allvarligt problem och till och med använder den för att skrämma bort skadedjur från mer värdefulla grödor. Fläderdvärg eller ört har medicinskt värde, det har ett attraktivt utseende utan prickiga och för ljusa färger. Växtens dekorativa egenskaper används aktivt vid skapandet av landskapskompositioner.

Fläder underdimensionerad eller illaluktande tillhör en grupp arter med ganska hög frostbeständighet, lämplig för plantering i de flesta regioner i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Örter (Sambucus ebulus) är en ovanlig växt för sitt slag. Det är en dvärg flerårig med en örtartad, inte buskig eller trädliknande skott . Den stuntade illaluktande sorten, även i beskrivningen, har betydande skillnader från andra växtsubtyper. Fläderbären växer inte mer än 1,5 m, har ett elegant, snidat lövmönster. Öppenhet och frodiga skott ökar ganska snabbt sin massa under blomningen, gröna skott kompletteras med vita paraplyer av blomställningar från maj till juni.

Fläderbär tillhör kalltåliga växter, den tål lätta frost ner till -4 grader , på vintern dör den inte utan skydd när atmosfärstemperaturerna sjunker till -29 grader. I andra fall skärs örtiga skott av vid roten och täcks noggrant, du kan fylla dem med sand med tillsats av aska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett allvarligt problem med okontrollerad reproduktion är den aktiva tillväxten av det illaluktande fläderbärsrotet . Hon bygger snabbt upp en massa grönska som kryper över det omgivande området. Det rekommenderas att ta hänsyn till detta vid landning, om det behövs, gräva i hinderskärmar eller välja en plats där en sådan funktion inte kommer att vara ett hinder. Det är också viktigt att komma ihåg att alla delar av växten är giftiga, särskilt för omogna frukter. När de är mogna är de säkra och kan ätas som andra fläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Fläderbärsört är en spektakulär medelstor växt med en rak stam och ett kraftfullt rhizom. Att plantera den på öppen mark skapar oftast inga speciella svårigheter. Det utförs genom att så frön eller överföra en planta efter att ha rötterna delats . På plantskolor odlas denna art vanligtvis inte, men den kan lätt hittas i naturen - i skogarnas landskap, skogstäppmassiv, i raviner, längs flodstränder och steniga sluttningar.

När du planterar på en plats är det nödvändigt att välja rätt plats för odling av örtbärsfläder . Hon behöver jordens surhet i intervallet 6,5-8 pH. För plantering är det bättre att välja soliga, väl upplysta områden, men du kan placera växten i halvskugga. Bland jordens sorter föredras lera, på vilken denna växt trivs bäst. Vid plantering rekommenderas att hålla ett avstånd mellan hålen på minst 1 m.

Vid delning av rötterna utförs plantering på våren. Sådd av frön i öppen mark utförs på hösten.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

När ägaren växer på en tomt med örtartad fläder behöver inte ägaren lägga mycket arbete på att ta hand om den. Det är nödvändigt att ge växten vissa villkor.

  • Tillräcklig sol och skydd under kalla vintrar . Detta gör att du kan uppnå önskad prakt av skotten, förhindra att de vissnar och fryser.
  • Beskärning … Det kan vara en nödvändig åtgärd - för att skydda mot kallt väder på vintern. Dessutom kan beskärning vara dekorativ i naturen, ge växten ett spektakulärt utseende, originella konturer.
  • Bibehåller markens andningsförmåga . Vid plantering dräneras gropen, då lossas jorden och basen regelbundet vid basen. Detta kommer att bidra till att säkerställa flödet av syre till rötterna och förhindra att de surnar. Luftfuktigheten på planteringsplatsen ska vara måttlig.
  • Befruktning … Toppdressing av örtartad fläder görs efter behov. Vanligtvis väljs perioden för början av växtsäsongen, då växten är mest lyhörd för införandet av mineraler och organiska ämnen.
  • Skydd på vintern . Om det finns en risk att vintertemperaturen sjunker till -29 grader och lägre, är det bättre att klippa av hela växtens del av växten på hösten och täcka den med torv eller mulch. I andra fall krävs ingen förberedelse för vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Bland de befintliga metoderna för reproduktion av örthaltiga fläder kan frö och vegetativ, med separata delar av busken, särskiljas. Det enklaste är att använda höstsådd. Fröna planteras inte för plantor, utan placeras omedelbart i öppen mark på senhösten, men innan frosten börjar.

Vårsådd är också möjlig. I detta fall är det skördade fröet stratifierat. Proceduren utförs i 2 månader vid en temperatur av 0 till +5 grader. Efter skiktning hålls fröna vid rumstemperatur under en tid och skickas först till öppen mark. De placeras på ett förberett, grävt område, strö lätt med jord och vattnas.

Vid plantering på våren används vegetativ förökning också genom att dela rhizomen . Denna metod används efter att snön har smält. Växtens rot är uppdelad i flera delar och planterade på en ny plats. Växten kännetecknas av höga skott överlevnad, den fixar framgångsrikt även under inte de mest gynnsamma tillväxtförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av sin starka, skarpa lukt har illaluktande eller örtartade fläder praktiskt taget inga fiender i naturen. Denna växt i sig är den bästa åtgärden för att förhindra skadedjur på platsen. I alla fall, detta utesluter inte spindelmider eller bladlöss på bladen … Tidig behandling av planteringar med tvålvatten eller acaricidpreparat hjälper till att lösa problemet och förhindra spridning av parasiter i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Fläderbärsört är ganska populärt inom landskapsdesign. Den kan användas som en honungsväxt, som används i stads- och parkanläggningar, på grund av dess höga motståndskraft mot luftföroreningar är den inte känslig för miljöns renhet.

Bild
Bild

Den karakteristiska obehagliga lukten som avges av illaluktande fläder tjänar ibland till att skydda trädgården mot skadedjur, inklusive gnagare, och från några skadliga insekter

I sin naturliga form är denna örtartade växt väl lämpad för användning som en del av dagens populära skogs- eller naturliga trädgårdslandskap. Den kan användas för att dekorera skuggade områden på platsen där det är svårt att odla andra grödor. Fläderbär är väl lämpad för att dekorera stranden av vattendrag.

Rekommenderad: