Ekarter Och Sorter: Beskrivning Av Svarta Och Tandade, Dvärg- Och Kastanjbladiga, Pyramidala, Jungfruliga Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Ekarter Och Sorter: Beskrivning Av Svarta Och Tandade, Dvärg- Och Kastanjbladiga, Pyramidala, Jungfruliga Och Andra Sorter

Video: Ekarter Och Sorter: Beskrivning Av Svarta Och Tandade, Dvärg- Och Kastanjbladiga, Pyramidala, Jungfruliga Och Andra Sorter
Video: Ekar skadas för att rädda andra arter 2024, Maj
Ekarter Och Sorter: Beskrivning Av Svarta Och Tandade, Dvärg- Och Kastanjbladiga, Pyramidala, Jungfruliga Och Andra Sorter
Ekarter Och Sorter: Beskrivning Av Svarta Och Tandade, Dvärg- Och Kastanjbladiga, Pyramidala, Jungfruliga Och Andra Sorter
Anonim

Ek är ett släkt av träd i familjen Beech, det har ett stort antal olika arter. Ekens odlingszoner skiljer sig också åt. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de olika typerna och sorterna av detta fasta och ståtliga träd.

Sorter som finns i Ryssland

Det finns många olika typer av ek i Ryssland. Var och en av dem har sina egna särdrag och yttre nyanser, som kan användas för att bestämma den specifika arten av ett visst träd. Låt oss överväga vilka egenskaper som skiljer sig åt i olika underarter av ekodling i vårt land.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stor anthered

Ett vackert träd som finns i de södra delarna av Kaukasus. Mycket ofta planteras den stora anthered -eken i konstgjorda parkområden. Under de senaste åren har man aktivt arbetat med att förnya beståndet av denna art. De betraktade underarterna av ek har ett antal särdrag, nämligen:

  • korta blad växer på den, vars längd sällan överstiger 18 cm;
  • bladen på den stora anterade eken har karakteristiska trubbiga blad;
  • det är en ljusälskande trädslag;
  • stor anthered ek kännetecknas av långsam tillväxt, så det tar vanligtvis lång tid att växa;
  • trädet är inte rädd för vare sig frost eller torra klimatförhållanden.

På ett annat sätt kallas den storförankrade eken den högbergeta kaukasiska eken. Höjden på detta träd överstiger sällan 20 m. Idag bildas dekorativa planteringar i de flesta fall av hybrid stora anthered sorter av detta träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

kastanj

Du kan också hitta kastanj ek i Ryssland. Detta är en art som har registrerats i den röda boken. Trädet kännetecknas av närvaron av en vacker bred krona i form av ett elegant tält . På höjden kan den nå upp till 30 m. Trädets bladblad är massiva, kan nå 18 cm i längd. De har spetsiga triangulära tänder.

Det främsta kännetecknet för kastanj ek är dess mycket snabba tillväxt och goda frostbeständighet. Trädet i fråga växer snabbast och bäst i fuktiga markförhållanden.

Bild
Bild

Mongoliska

Ett mycket vackert, elegant träd. Det lockar uppmärksamhet med sitt dekorativa utseende . En frisk mongolsk ek kan nå en höjd av 30 m. Trädets löv kännetecknas av en avlång form och en ovovad struktur. Bladens lober är inte spetsiga och korta. Den genomsnittliga längden på ett blad är cirka 20 cm. Färgen på bladen varierar från mörkgrön på sommaren till gulbrun på hösten.

Trädet tål sidoskärmning mycket bra . Detta är en av de viktiga faktorerna för den snygga tillväxten av den stiliga eken. Oavsett känns mongolsk ek väldigt bekväm om den har tillräckligt med ljus på toppen. De optimala odlingsförhållandena för det aktuella trädet är halvskugga. Mongolsk ek är härdig, men för starka vårfrost kan skada den. Ett träd planteras som en bandmask eller ett element i en matris när man dekorerar en gränd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

Den mest populära typen av ek. På ett annat sätt kallas det "engelsk ek" eller "sommar ". Trädet är stort i storlek. Den kan bli upp till 30-40 m hög. Det är denna typ av ek som kan bilda utsmyckade bredbladiga skogar i södra skogs- och skogsstäppzoner.

Den vanliga eken, liksom den kastanjbladade, ingår i den röda boken . Trädet förgrenar sig väl, har en enorm krona och en kraftfull stam. Denna starka och robusta jätte kan leva i 2000 år, men oftare lever den i cirka 300-400 år. På höjden slutar en vanlig ek att växa först när den når en ålder av 100 till 200 år.

Bild
Bild

Petiolate

Den vanliga eken, som beskrevs ovan, bär också detta namn. På Rysslands territorium finns denna art oftare än andra . I naturen kan du hitta exemplar vars höjd överstiger märket 40 m. Till exempel kan det vara en gigantisk 55 m. Trädet har ljusgröna blad, böjda grenar. Kronan på den stavade eken kännetecknas av en pyramidform. Trädet har mycket starka och djupa rötter.

Det finns också en separat underart av pedunculated ek - Fastigiata ek . Det är en mycket smal lövväxt med en smal och pelarformad krontyp. Det blir bredare med åldern.

Underarten som övervägs växer i genomsnitt. Älskar ljus, men tål inte stillastående vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tandad

En växt som ofta finns i de södra regionerna i Ryssland, liksom i Kina och Korea. Finns även i Röda boken. Det har varit under skydd sedan 1978 på grund av hotet om fullständig förstörelse . Den gröna stiliga mannen kännetecknas av en extremt hög dekorativ effekt. Det finns i 14 botaniska trädgårdar i Ryssland.

Den tandade arten är underdimensionerad och når en höjd av 5 till 8 m . Stammdiametern på mogna träd överstiger vanligtvis inte 30 cm. Arten som övervägs är snabbväxande, har ribbade skott med gulaktig pubescens.

Bild
Bild

Europeiska

En art med en stor och frodig krona. Den kan nå en höjd av 24 till 35 m. Den har en mycket stark och kraftfull stam, vars diameter är cirka 1,5 m. Det europeiska exemplet är en riktig hundraåring, som känns särskilt bekväm i fuktig jord. Barken på ett träd kan vara upp till 10 cm.

De europeiska underarterna har avlånga blad. De samlas i små klasar och ligger högst upp på grenarna. Träet i detta träd är grovt, men har ett mycket attraktivt utseende och naturligt mönster.

Bild
Bild

Österrikisk

Ett stort bredbladigt träd, det kan nå en höjd av 40 m. I genomsnitt lever det från 120 till 150 år. Stammen är täckt med sprickande bark, som har svarta och bruna nyanser. Skotten av den österrikiska skönheten är täckta med ovanliga stellat villi och bildar en gulgrön pubescens . Bladen blir avlånga-ovala eller ovala.

Bild
Bild

Medelhavsarter

Låt oss titta närmare på några av Medelhavsarterna.

Sten

Det är en vintergrön jätte med en mycket bred och spridande krona med inte alltför frekventa grenar. Den skiljer sig genom att den har ett fat med imponerande diameter. Trädets bark är grå med uttalade sprickor. Blad av stenek är blygsamma och naturligt små i storlek - de växer sällan mer än 8 cm . De kännetecknas av en gul eller vit baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

En mycket vacker typ av ek med en ljus och iögonfallande färg. Detta underbara träd kan nå en höjd av 30 m i höjd, men det finns också högre exemplar som har vuxit till 50 eller fler meter. Röd ek kan vara en lyxig dekoration för en stadsbild, varför den odlas ofta konstgjort i olika delar av jorden . Röda ekens lövverk har en rik brun eller behaglig hallonfärg.

När det gäller resten av parametrarna och egenskaperna hos detta träd liknar de på många sätt den pedunkulära eken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hartvis

På ett annat sätt kallas denna ek för armeniska. Den har ovala blad. Huvudfrukterna av detta träd, ekollon, bildas och utvecklas på långsträckta stjälkar. Hartvis Oak föredrar att växa i måttlig skugga, och fuktnivån för trädet är också måttlig . Varma temperaturer och bördig jord är optimala. På vintern överlever arten som övervägs inte bra, därför växer den sällan i kalla områden.

Bild
Bild

Georgiska

Det kallas också iberisk ek. Den har en mycket tät krona och blad av en långsträckt struktur. Bladfliken är bred och stum vid toppen. Blommorna i detta träd är helt oansenliga och lockar nästan inte uppmärksamhet. Mognad av ekollon sker i september. Trädet är vinterhärdigt, men när det är ungt kan det frysa något . Inte rädd för torka, inte utsatt för vanliga sjukdomar. Georgisk ek är också lite intressant för skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arter som växer i Amerika

Låt oss nu överväga vilka sorter av ek som växer i Amerika.

Storfruktig

Ett vackert träd, dekorativt på grund av den tältformade kronan. Den har en mycket kraftfull och robust fat. Storfruktad ek kännetecknas av ett glänsande mörkgrönt lövverk. Detta träd kan nå en höjd av 30 m i höjd. På stammen kan du se ljusbrun bark, som är täckt med sprickor . Denna art älskar ljus, men delvis lateral skuggning skadar den inte heller.

Bild
Bild

Vit

Ett träd som växer upp till 20-25 m. Älskar bördig och tillräckligt fuktig jord. Vit ek är inte rädd för frost. Det anses vara ett långlivat träd. Det finns exemplar mer än 600 år gamla.

Vitt trä är inte för hårt, men hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk

Medelhöjden på en träskek är 25 m. Trädet har en vacker pyramidal krona. Den betraktade eken är järnek, den växer bäst och snabbast under förhållanden med näringsrik och välfuktad jord. Kan lätt överleva inte särskilt starka frost . Endast mycket unga skott kan frysa något.

Bild
Bild

Vide

Ett smalt och mycket graciöst träd är mycket dekorativt. Har en bred krona med en rundad struktur. Den når en höjd av 20 m. Pilekens blad liknar på många sätt pilens löv. Unga blad har en karakteristisk pubescens i nedre delen . Detta träd växer på vilken jord som helst, men det behöver tillräcklig belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärg

Det är ett litet träd eller lövfällande buske. Den växer i östra USA. Har en slät mörkbrun bark. Den når en höjd av 5-7 m. En vacker rundad krona, kännetecknad av sin imponerande densitet, är karakteristisk. Bladen på en bonsai växer vanligtvis upp till 5-12 cm i längd.

Bild
Bild

Virginia

Ett lika attraktivt träd, vars medelhöjd är 20 m. Jungfrun förblir grön under hela året. Trädet kännetecknas av närvaron av ett mycket tätt och hållbart trä. Mest av allt är jungfrun ek vanlig i de södra territorierna i USA.

Bild
Bild

Fjärran Östern

Massivt trä med hög hårdhet. Den har en vacker tältformad krona som lockar mycket uppmärksamhet. Bladen på det här trädet växer sig stora, med små tänder i kanterna. På hösten får lövverket i Fjärran Östern en ljusorange färg, på grund av vilken eken ser ännu mer spektakulär och ljus ut.

Bild
Bild

Ekar i Japan

Ekar är också utbredda i Japan. Träden här kan skilja sig mycket från de lockiga eller pilskönheter som växer i Ryssland och USA. Låt oss bekanta oss med några av de mest populära och vanliga typerna av ekodlingar i Japan.

Flyktig

Detta träd växer inte bara i Japan, utan också i Kina och Korea. Den utbytbara eken är lövfällande, med en karakteristisk transparent krona. Standardhöjden på det aktuella trädet når 25-30 m. Barken på denna ek är mycket tät, med långa och slingrande längsgående spår . Bladens form är spetsig. Blommorna av en variabel art grupperas i förtjusande örhängen som bildas och blir synliga först under mitten av vårsäsongen. De pollineras av vinden.

Den utbytbara eken ger också andra frukter - ekollon . De har en sfärisk struktur och en diameter på 1, 5 till 2 cm. Ekollon mognar bara 18 månader efter pollineringen. Trädet i fråga odlas i blygsam skala, särskilt i Kina.

Denna ek lockar med sin höga dekorativitet och möjligheten att användas i produktionsprocesser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Ett snyggt träd med måttlig hållfasthet och en attraktiv solbränna färg. Denna ståtliga stiliga man växer inte bara i Japan, utan också på Filippinerna . Färgen på japanskt ek beror till stor del på den specifika platsen där trädet växte. Således har träden som växer på ön Honshu en intressant rosa nyans.

Idag lockar japansk ek människor inte bara genom sin höga dekorativitet, utan också av träets kvalitet . Det används ofta i möbler, skåp och snickeriproduktion. Ofta visar det sig vara en bra lösning när det gäller panelering av olika underlag.

Rekommenderad: