Förberedelse Av Clematis För Vintern: Hur Täcker Man Vinterhärdiga Och Andra Sorter På Hösten? Hur övervintrar Clematis?

Innehållsförteckning:

Video: Förberedelse Av Clematis För Vintern: Hur Täcker Man Vinterhärdiga Och Andra Sorter På Hösten? Hur övervintrar Clematis?

Video: Förberedelse Av Clematis För Vintern: Hur Täcker Man Vinterhärdiga Och Andra Sorter På Hösten? Hur övervintrar Clematis?
Video: Easy ways to store vegetables through winter, from harvests in summer and autumn 2024, Maj
Förberedelse Av Clematis För Vintern: Hur Täcker Man Vinterhärdiga Och Andra Sorter På Hösten? Hur övervintrar Clematis?
Förberedelse Av Clematis För Vintern: Hur Täcker Man Vinterhärdiga Och Andra Sorter På Hösten? Hur övervintrar Clematis?
Anonim

Trädgårdsväxter dekorerar platsen, gör den vackrare, och några av dem kan ha en positiv effekt på människors hälsa. För att en kultur ska glädja ögat, blomma länge och växa korrekt måste du kunna ta hand om det ordentligt. Många trädgårdsväxter är ettåriga och att ta hand om dem är enkelt, men när man odlar fleråriga grödor som klematis måste man känna till grunderna för att ta hand om dem i den aktiva fasen av tillväxt och utveckling, liksom reglerna för att förbereda sig för vintern säsong.

Grundläggande regler för beredning

Clematis är mycket vackra växter med ljusa blommor som dekorerar alla trädgårdar och passar perfekt in i alla blomsterarrangemang. B Stora blommor, rika färger gör klematis önskvärt i alla trädgårdar och i alla områden men bakom deras utmärkta utseende är själva växtens nyckfulla natur dold, som inte tål kallt väder och behöver särskild vård för denna period.

Bild
Bild

För att förbereda växten för vintern måste du börja arbeta i slutet av sommaren. Vård på hösten innebär aktiviteter som:

  • fullständigt avslag på kvävegödselmedel för att stoppa tillväxten;
  • obligatorisk applicering av fosfor-kaliumgödselmedel för att förbereda clematis för vintern;
  • beskära grödan efter att temperaturen har sänkts till +10 grader.

Beskärning är ett måste och görs annorlunda för olika klematisvarianter.

Det är bara nödvändigt att täcka växten när det kalla vädret äntligen är etablerat . Övervintringsperioden slutar först med upptining och första värmen. Det rekommenderas inte att omedelbart öppna växten, det är bättre att regelbundet lufta det och gradvis ta bort mullskiktet från busken. Clematis kan dö efter övervintring om den inte täcktes ordentligt på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den svagaste delen av denna växt är rotsystemet, som lider mest av inkompetent hantering av den. Om jorden är vattentät på vintern, kommer rötterna sannolikt att ruttna, om det inte skapas förhållanden för syreåtkomst, kommer busken inte heller att överleva . För att undvika negativa konsekvenser måste du se till att fukt inte kommer under klematisen på hösten och använda torv, humus eller kompost under gömningen. Om inget av detta finns, kan du täcka busken med vanlig jord. Det är viktigt att fylla i tillräckligt med jord så att frost inte når rötterna.

Högens höjd bör vara cirka 60 cm, förutsatt att snö faller på vintern och skapar ytterligare skydd, annars måste du bygga en låda, fylla den med lövverk, stärka det befintliga skyddsskiktet inför allvarliga frost.

Bild
Bild

Beskärningsfunktioner

För att trimma klematis korrekt måste du veta vilken av de tre grupperna tillhör den.

  1. En växt som blommar bara på skott som odlas i år . I detta fall är beskärningen klar, vilket gör det möjligt att förbereda busken helt för vintern. Denna grupp inkluderar sorter som "Zhakmana", "Vititsella", "Integrifolia".
  2. En gröda som ger färg till förra årets skott . På hösten trimmas den inte, fransarna är något förkortade så att skott med blomknoppar finns kvar på dem. Denna grupp innehåller kraftfulla representanter för alpin klematis, stor kopp, gyllene form.
  3. Clematis som blommar två gånger per säsong , är inte starkt beskurna, men detta förfarande är obligatoriskt för dem. Dessa är sådana sorter som Lanuginoza, Patens, Florida.
Bild
Bild

Förutom att förbereda för vintern, varje höst är det nödvändigt att göra sanitär beskärning av alla buskar, ta bort alla onödiga, gamla och döda skott. En viktig del av detta arbete kommer att vara att ta bort alla torra löv från busken och från marken, varefter de förstörs helt. Det är viktigt att noggrant undersöka buskarna för att identifiera sjukdomar i kulturen i tid . Du måste trimma klematis korrekt, med hänsyn till sortens egenskaper, eftersom vissa exemplar måste skära av nästan alla skott, medan andra ska ha 1-2 knoppar, från vilka tillväxt och blomning kommer att ske nästa år. Om sorten är okänd och busken växer bara det första året, är det bäst att inte klippa av skotten och täcka växten helt, utan inspektera den på våren och ta reda på vad som har överlevt och vad som har torkat.

För mogna växter måste formativ, sanitär och vinterbeskärning utföras kontinuerligt för att bibehålla en hälsosam gröda . För unga klematis som förbereder sig för sin första vinter rekommenderas att ta bort alla skott och lämna 30 cm långa stubbar.

Bild
Bild

Efter att busken har övervintrat börjar den gå in i den aktiva tillväxtfasen. Under denna period är det viktigt att utföra formativ beskärning i tid och korrekt, ta bort alla dåligt utvecklade och drabbade skott. Genom att ta bort allt som är överflödigt kan du ge busken möjlighet att fokusera på aktiv tillväxt, vilket resulterar i att clematis driver ut nya fransar, som blommor dyker upp med tiden. Det är också viktigt att komma ihåg om den årliga sanitära beskärningen, som förhindrar utveckling av sjukdomar.

Om du inte har erfarenhet av att ta hand om klematis än, kan du utföra universell beskärning, vilket innebär att skotten delas in i tre delar:

  • den första delen förkortas så att grenarnas höjd inte överstiger 30 cm;
  • den andra delen har en skjutlängd på upp till 1 m;
  • den tredje delen är intakt, bara spetsarna förkortas något.

Med hjälp av sådan beskärning är det möjligt efter ett år att spåra plantans reaktion på vart och ett av exponeringsalternativen. Den del som växte bäst och blommade tidigare än alla, kommer att bli en modell för framtida åtgärder för att förbereda busken för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man clematis?

För att bevara klematisbuskar på vintern måste de vara täckta för vintern. En viktig komponent i förberedelserna för övervintring är skapandet av absolut torra förhållanden för den. Även om busken är känslig för kyla, lider den mycket mer av vattentäppning. För att inte ha problem i framtiden är det bättre att täcka buskarna bara i soligt och torrt väder, när marken är helt torr.

Skyddsrum bör inte utföras vid vissa tidpunkter, men beroende på väderförhållanden . Så snart jorden börjar frysa och temperaturen på -5 grader är stabil ute är detta det mest lämpliga ögonblicket för arbete. Anläggningen övervintrar bra om de förberedande åtgärderna utfördes korrekt, och även frost ner till -45 grader kommer inte att ha allvarliga negativa effekter på clematis.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att förbereda busken för vinterperioden i förväg för att täcka den och dölja den från frost när som helst, annars kan du förstöra en mycket vacker växt. På våren bör du inte skynda dig för att kasta ut busken om den inte har övervintrat, för om 1-2 år kommer den troligtvis att växa från roten och kommer igen att glädjas åt sin blomning. För att ta hand om växten korrekt måste du förbereda sina skott genom att klippa dem med hänsyn till ålder och plats för blomning.

Clematis, som blommar på skotten av det aktuella året, beskärs ner till marken, vilket förenklar täckningsförfarandet, vilket kokar ner till att kullar busken . För att skydda växten från kyla och fukt måste du hälla en kulle med jord som kommer att stiga över marken med minst en halv meter. Så att jorden inte värms upp är det bättre att täcka den med humus eller torv. Unga buskar kan isoleras ytterligare genom att placera dem i takpapp eller säckväv.

Bild
Bild

När det gäller skydd för buskarna som blommar på förra årets skott, behövs ett mer komplext system

  1. Nära buskens bas måste du fylla en kulle med torv eller torr jord. Det är värt att sätta upp fällor och fällor för gnagare - de som gillar att klättra in i täckmaterialet.
  2. Sprid grangrenar eller plankor runt växten för att skapa ett torrt lager. Andra material kan användas för detta, huvudsaken är att de klarar det uppsatta målet.
  3. Skotten måste vridas och läggas ut på basen.
  4. Ovanpå grenarna läggs produkter som bildar en luftdyna. Det kan vara träbitar, vass eller vassmattor, en trälåda.
  5. Det är nödvändigt att placera ett tätt material ovanpå som inte tillåter fukt att passera igenom. Det är viktigt att placera den så att nischer för ventilation bildas.
  6. Under en snöig vinter kommer det översta lagret att täckas med en snödriva, och om det kommer lite nederbörd är det värt att placera grangrenar eller lägga ett annat lager av jord, torv eller sågspån ovanpå.

Det korrekta skyddet för clematis ger en stor chans att busken kommer att övervintra väl, med vårens början växer den snabbt och kommer att glädjas med massiv blomning. När du sköter en växt är det viktigt att inte bara klippa och täcka den ordentligt, utan också att öppna den efter övervintringen och göra det gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övervintring av olika sorter

Det finns en mängd olika klematisvarianter som skiljer sig åt i buskens höjd, blommornas storlek och nyans och blomningstiden. Innan du planterar denna växt på platsen är det värt att välja rätt sort så att den känns bekväm i ett visst område. Förutom huvudparametrarna är det värt att uppmärksamma växtens motståndskraft mot frost. För närvarande är det här de mest vinterhårda sorterna.

  • " Överflöd " - en sort ursprungligen från Frankrike, har röda eller rosa blommor. Växer från 2 till 4 meter i höjd. Vinterhärdigheten för denna växt sträcker sig från 28-34 grader under noll.
  • " Avangard " - en sort erhållen av en slump, men fixad på grund av riklig blomning och ovanliga blommor med en rödrosa färg.
  • " Azur Ball " - en ny sort med dubbla blommor av en ljusblå nyans. Växer upp till 2 meter. Den högsta tillåtna temperaturen för bekväm övervintring bör inte falla under -30 grader.
  • " Ai-Nor " - sorten föddes på 70 -talet, opretentiös, blommar bra, växer upp till 2,5 meter i höjd, blommorna är stora, ljusrosa. En behaglig övervintringstemperatur för honom kommer att vara från -1 till -20 grader.
  • " Alana " - en sort uppfödd i Nya Zeeland, färgen har den rödaste nyansen av de befintliga. Den blommar vackert, men inte för mycket.
  • " Albina fångenskap " - en sort med vita blommor med en ovanlig avlång kronform. Denna växt tål temperaturer ner till -40 grader.
  • " Alyonushka " -Det här är den mest populära sorten, opretentiös, välblommande, frostbeständig. För full tillväxt och utveckling behöver han ett stöd som busken är bunden till. Blommorna är rosa-lila.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinterhårdheten för varje sort kan variera beroende på växtens egenskaper, därför kan de planteras i olika territorier, men alltid med hänsyn till temperaturindikatorer för området på vintern.

Om vi pratar i allmänhet om frostbeständigheten hos klematis, är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till följande nyanser

  1. Växter som blommar på skotten i år är mest mottagliga för de negativa effekterna av frost. Om busken inte skärs, kommer frostigt väder att skada en viss del av skotten, som kommer att tvingas klippas av trädgårdsmästare på våren.
  2. Clematis som blommar på förra årets skott är mer frosthärdiga. Om gamla skott fryser blommar unga vinstockar på våren, om än med en liten fördröjning.
  3. Sorter som övervintrar bra, behöver inte bevara förra årets skott och enkel kull räcker.
  4. Vuxna växter, som hålls på stöd, får inte tas bort från dem alls, utan läggas på marken och täckas med en film. Det säregna med denna metod är att bladen inte tas bort, utan stannar kvar på busken. I frånvaro av sjukdomar skadar detta inte, men i närvaro av någon form av sjukdom kommer busken att dö.

Clematis popularitet bleknar inte, och därför kan du hitta höga representanter för denna växt på valv och skiljeväggar, liksom i företaget med höga buskar som blommar på det öppna fältet på våren. Lågväxande växter är mycket populära för användning i mixborders i företag med rosor.

Rekommenderad: