Gula Påskliljor (21 Bilder): Dubbla Bleka Och Ljusgula Påskliljor Och Andra Blommor Med En Gul Krona

Innehållsförteckning:

Video: Gula Påskliljor (21 Bilder): Dubbla Bleka Och Ljusgula Påskliljor Och Andra Blommor Med En Gul Krona

Video: Gula Påskliljor (21 Bilder): Dubbla Bleka Och Ljusgula Påskliljor Och Andra Blommor Med En Gul Krona
Video: Påskliljor 2024, Maj
Gula Påskliljor (21 Bilder): Dubbla Bleka Och Ljusgula Påskliljor Och Andra Blommor Med En Gul Krona
Gula Påskliljor (21 Bilder): Dubbla Bleka Och Ljusgula Påskliljor Och Andra Blommor Med En Gul Krona
Anonim

Med värmeens ankomst blommar blommor i trädgårdstomterna. Populära gula påskliljor har fantastisk skönhet. Delikata och graciösa växter utstrålar en fantastisk doft och är idealiska för att skapa blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Påskliljor är fleråriga prydnadsväxter av familjen amaryllis. Den fängslande blomman är innesluten i en aura av hemligheter och antika grekiska legender . Enligt en av dem, för många hundra år sedan, frös en vacker och stolt ung man vid namn Narcissus, som såg sin reflektion i vattenytan, av sin egen skönhet. Den unge mannen satt kvar på flodens strand tills han dog av oändlig narcissism. Och på denna plats har en raffinerad och vacker blomma vuxit, vars knopp lutar något mot marken.

Vackra lökblommor i centrala Ryssland blommar från april till juni. I juli dör stjälken och knopparna, men glödlampan finns kvar i jorden. Hennes livslängd är 6-8 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje lampa ger 1-3 stavar . Blomställningarna är ganska stora - upp till 10 cm i diameter. Färgningen av påskliljor är övervägande gul eller vit. Det finns dock sorter med blomställningar av orange-röda och rosa nyanser. Tvåfärgade påskliljor är mycket populära. Sådana sorter ser helt fantastiska ut i gruppplanteringar. Höjden på de flesta påskliljor varierar från 30 till 50 cm, det finns också dvärgvarianter, vars längd inte överstiger 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner hos gula påskliljor

Fängslande blommor av en gyllene nyans har länge vunnit kärleken hos trädgårdsmästare runt om i världen. Gula eller falska påskliljor dök upp i Ryssland från Frankrike . Blommor växer bra i Kaukasus bergiga områden. Som regel har "soliga" växter en genomsnittlig höjd (upp till 30 cm). De förökar sig med lökar och är runda i formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delikat blomma med ljusgul färg når 3-4 cm i diameter . Inuti blomställningen finns en krona av en mättad "solig" nyans med en korrugerad ojämn kant. Blomningen av gula påskliljor börjar den 20 maj. Det varar cirka 12-15 dagar. Denna sort, genom att korsa med andra grödor, presenterade trädgårdsmästare många fantastiska sorter av dekorativa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med gyllene färg planteras i närområdet i kombination med tulpaner. Dessutom är gula påskliljor i perfekt harmoni med enbär.

Bild
Bild

Olika sorter

Erfarna trädgårdsmästare identifierar mer än 10 grupper av påskliljor, som skiljer sig åt i form och struktur på blomställningarna. Den gula färgen finns bland följande särskilt populära sorter.

Rörformig . Denna grupp inkluderar växter med vita och gula kronblad som är längre än röret. Helt gyllene blomställningar finns i sorterna "Golden Harvest" och "Arctic Gold". Det finns också en kombination av vita kronblad och ett gult rör (Biscayne, Bravur).

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry . En fantastisk sort som har följande särdrag: flera blomställningar växer på stammen. Sådana påskliljor kallas ofta för flerblommiga. Denna sort är ganska nyfiken och öm. Blomställningar lider ofta av ogynnsamma väderförhållanden (regn, vind och hagel). En av de populära frottin påskliljorna är Ice King -sorten. Det är känt för sin korrugerade krona och chica ljusgula blommor som får en fantastisk krämig nyans med tiden. Denna sort används ofta för att dekorera rabatter och kanter. En annan sort kallas "Texas". Sorten är känd för stora blommor med en ljusgul eller rosa ton. "Texas" utstrålar en fantastisk doft och är idealisk för att skapa buketter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyklamenös . Växter har en avlång krona. De kännetecknas av enkla, "vissna" blommor som liknar cyklamen. Sorten är känd för sin tidiga blomning. Denna grupp inkluderar sorten "Tet-a-tet", som har en låg stjälk och en magnifik ljusgul blomställning.

Bild
Bild

Tatuerad . Denna art kännetecknas av närvaron av snövit kronblad och en kort bägare, som är målad i en rik citronfärg. Det mest estetiska utseendet bland representanterna för denna grupp har sorten "Aspazia".

Bild
Bild

Poetisk . Växterna är kända för sin ovanliga form av blomställningar: miniatyrblad med en mjölkaktig ton kombineras harmoniskt med ett gult rör. De mest populära bland trädgårdsmästare är sorterna "Dante" och "Horace" med en ljusgul krona, som har en orange kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Påskliljor, till skillnad från tulpaner, är inte alltför nyckfulla. Denna anläggning behöver dock viss kontroll. Med rätt vård växer en buske, dekorerad med fantastiska doftande blommor, snabbt på platsen. Så, påskliljor med en gyllene nyans behöver regelbunden vattning, utfodring, ogräs och bekämpning av skadedjur … Ömtåliga blommor föredrar soliga, öppna ytor där deras fängslande skönhet utvecklas i full kraft. De kan dock växa i halvskugga, men skuggan av blomställningarna är osannolikt att "leka" med ljusa färger.

Bild
Bild

Lätta till medelstora leriga jordar med bra dränering är lämpliga för odling av påskliljor. Efter plantering av lökarna är det nödvändigt att applicera speciellt gödningsmedel och vatten rikligt. Under odlingsperioden kräver påskliljor konstant jordfuktighet. Antalet vattningar påverkar intensiteten av deras tillväxt och storlek. Marken bör dock inte vara torr även efter att växten har bleknat. Vid denna tidpunkt börjar lökarna växa kraftigt, som är mättade med de nödvändiga näringsämnena.

På torr sommar vattnas vackra blommor på platsen 2-3 gånger i veckan, samtidigt som jordens tillstånd uppmärksammas . Att lossa jorden hjälper växten att mättas med syre och förhindrar att den torkar ut. Och glöm inte att mulka jorden med torv.

Rekommenderad: