När Ska Man Beskära Påskliljor Efter Blomningen? Behöver Du Beskärning? Hur Man Korrekt Skär Bladen På Bleka Påskliljor?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Beskära Påskliljor Efter Blomningen? Behöver Du Beskärning? Hur Man Korrekt Skär Bladen På Bleka Påskliljor?

Video: När Ska Man Beskära Påskliljor Efter Blomningen? Behöver Du Beskärning? Hur Man Korrekt Skär Bladen På Bleka Påskliljor?
Video: How to Care for Daffodil Leaves After Flowers Fade 2024, Maj
När Ska Man Beskära Påskliljor Efter Blomningen? Behöver Du Beskärning? Hur Man Korrekt Skär Bladen På Bleka Påskliljor?
När Ska Man Beskära Påskliljor Efter Blomningen? Behöver Du Beskärning? Hur Man Korrekt Skär Bladen På Bleka Påskliljor?
Anonim

Påskliljor är känsliga, fleråriga blommande växter med en rik doft. Idag finns det mer än 100 typer av dessa blommor. Många trädgårdsmästare älskar dem för deras tidiga vårblommande, behagliga lukt och estetiska skönhet. Narcissus förökar sig med lökar, och för god spiring och blomning måste huvudet få maximal tillförsel av nyttiga näringsämnen.

Bild
Bild

Varför beskära påskliljor?

Beskärning av toppar av påskliljor hjälper till att bevara näringsämnen för lökarna. Korrekt förberedda lökar övervintrar bättre utomhus och förvaras bra hemma.

I inget fall ska du skära gröna elastiska löv vid roten . Innan lövverket torkar läggs grunden för framtida blomning i rhizomen genom utflödet av användbara spårämnen från topparna.

Påskliljornas löv kan förbli grönt i upp till 2,5 månader efter att knopparna bleknat. När glödlampan är helt mogen blir topparna mjuka och lägger sig på marken. Om du beskär de saftiga bladen för nära marken får rhizomen inte näring ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor för nästa år kommer att vara små eller det kommer att vara väldigt få av dem, och i vissa fall kan det inte finnas några knoppar alls.

Omedelbart efter blomningen kan påskliljornas blad skäras med en torr och ren beskärare till mitten (i höjd) så att de inte stör närliggande växter. Det är bättre att trimma alla toppar på samma nivå - det är inte bara estetiskt tilltalande, utan också fördelaktigt för lampans pigmentering.

Att binda upp sönderfallande löv rekommenderas inte, eftersom detta förhindrar att det naturliga dör av toppen, försämrar ventilation och gör det svårt att jämna solljus, vilket kan orsaka lövruttning.

Bild
Bild

Tidpunkt

Om du planerar att gräva upp lökarna för vintern, bör detta göras när topparna blir gula. Att återföra växten till sin ursprungliga plats vid plantering är inte värt det, eftersom jorden måste "vila" i flera år.

Blomstjälkarna på påskliljor har inte löv, så beskärning av stjälkarna påverkar inte lökarna alls . Men bildandet av nya frön kommer att ta några av näringsämnena från rhizomen, så det är bättre att klippa av de blekta knopparna omedelbart.

Bild
Bild

Det finns ingen exakt tid för beskärning av påskliljor, det är nödvändigt att observera bladens skick och väderförändringen (det är lämpligt att vara i tid innan den första frosten börjar). Du kan klippa lövverket vid roten först efter att toppen nästan helt blivit gul, så att glödlampan överlever vintern i vila och förbereder sig för en ny skjutning.

Efter slutet av blomningen måste växten matas med fosfor-kaliumgödsel och lämnas ensam i minst 2 veckor, med upprätthållande av den vanliga vattningsregimen.

Gräv upp påskliljor tidigast 2 månader efter blomningens slut . Om du är sen med den här proceduren kommer växten att rota om och tolererar mycket illa uppdelning i lökar. För att gräva upp, vänta inte tills topparna är helt på marken, eftersom det kommer att vara svårt att bestämma gränserna för lökarna.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Korrekt och snabb beskärning av påsklilja löv kommer att fungera som nyckeln till frodig blomning nästa år. Beskärning av påskliljor efter blomning under roten bör inte vara omedelbart, hela proceduren kommer att se ut så här:

  • när knopparna bleknar bör torra stjälkar med blommor klippas av omedelbart, medan lövverket ska lämnas;
  • Vidare, när busken börjar förfalla, kan topparna skäras på mitten i höjd;
  • efter trimning bör jorden lossas försiktigt;
  • då måste växten matas med fosfor-kaliumgödselmedel;
  • då ska du vattna påskliljorna i cirka 2 veckor, gradvis minska mängden vatten och vattningsfrekvensen;
  • efter att topparna är helt gula ska de skäras så nära marken som möjligt, på en höjd av cirka 5 cm.
Bild
Bild

Ytterligare åtgärder beror på om lökarna kommer att transplanteras eller grävas upp för lagring.

Om övervintring i marken utan transplantation är tänkt, bör rhizomen mulas före den första frosten med torrt gräs, torv eller träaska. Det är också nödvändigt att skydda påskliljor om det ofta är tining på vintern och frost slår därefter: lökarna kan börja gro under tining och dö av ett kraftigt temperaturfall.

Bild
Bild

Om huvuden grävs ut för förvaring måste de noggrant rengöras från stora jordklumpar och få torka vid en temperatur på 22-24 grader i ett välventilerat område. De torkade lökarna ska förpackas i vitt skrivpapper (tunnare än kopieringspapper och fri från det skadliga tryckfärg som finns på tidningar). Det rekommenderas att förvara lökarna vid en temperatur på 10-15 grader på en torr och mörk plats.

Påskliljor bör planteras i slutet av september, ungefär en månad före den första frosten, så att lökarna kan slå rot i varm mark. Om blomknoppen inuti huvudet fryser eller inte hinner slå rot, blommar inte blomman.

Bild
Bild

Rekommendationer

Påskliljor kommer att njuta av sin frodiga blomning i många år, om du väljer dem korrekt, plantera dem och ge ordentlig vård.

  • Du måste vara försiktig när du köper: ett moget påskliljahuvud betecknas i butiken som en "tredje analyseringslök" och är av medelstorlek. Blommande lökar har ett förstört rotsystem och kommer inte att rota sig, och små huvuden är spädbarn, de har otillräcklig näringstillförsel, de dör utan en moderlampa.
  • Var 3-5: e år måste lökarna planteras, eftersom det under 1 år kan växa upp till 5 barn på moderns lök, och den ursprungliga lökan kan ruttna på grund av brist på näring. Det finns dock vissa sorter som kräver årlig omplantering, till exempel terry påsklilja.
  • Huvudena bör behandlas med en desinfektionslösning innan de planteras.
  • Plantera högst 5 lökar i ett bo.
  • Det optimala planteringsdjupet för påskliljor är 16 cm. Om det planteras djupt kommer inte växten att blomma.
Bild
Bild

Förutom grundläggande vård och korrekt beskärning av löv är det viktigt att mata denna växt i tid:

  • den första vårmatningen görs med utseendet på de första skotten;
  • nästa - när de första knopparna börjar dyka upp;
  • den tredje - under blomningstiden;
  • den sista - efter att knopparna har torkat.

Påskliljornas blad förblir gröna länge, så det är bättre att plantera dem i en rabatt med senblommande växter.

Om du klipper topparna ordentligt efter blomningen, matar och planterar lökarna i tid, kommer påskliljorna att dekorera trädgården med sin blomning och arom i många år.

Rekommenderad: