Hur Matas Petunia För Blomning? Hur Man Matar Och Vattnar För Frodig Och Riklig Blomning? Toppdressing I Krukor Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Petunia För Blomning? Hur Man Matar Och Vattnar För Frodig Och Riklig Blomning? Toppdressing I Krukor Hemma

Video: Hur Matas Petunia För Blomning? Hur Man Matar Och Vattnar För Frodig Och Riklig Blomning? Toppdressing I Krukor Hemma
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, Maj
Hur Matas Petunia För Blomning? Hur Man Matar Och Vattnar För Frodig Och Riklig Blomning? Toppdressing I Krukor Hemma
Hur Matas Petunia För Blomning? Hur Man Matar Och Vattnar För Frodig Och Riklig Blomning? Toppdressing I Krukor Hemma
Anonim

Petunior används av trädgårdsmästare för att dekorera rabatter, alpina rutschbanor eller franska balkonger. De kan också ofta ses på verandor och fönsterbrädor. För att en växt som planteras i en trädgård eller i ett hus ska blomma rejält måste den matas med högkvalitativt gödningsmedel innan knoppar dyker upp på den, liksom under blomningsperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Du måste mata blommorna flera gånger per säsong . Samtidigt bör du varje gång välja exakt de produkter som ger maximal nytta för växterna.

Befruktning av plantor

För att mata unga plantor i juni efter att ha planterat dem i marken, använd kväverikt gödselmedel - de hjälper till att bygga grön massa snabbare. Dessutom kan matning med kvävehaltiga preparat stärka växternas immunitet och göra dem mer resistenta mot sjukdomar. För första gången matas unga plantor 10-12 dagar efter sådd av frön i marken. Kväve -tillsatser såsom urea eller ammoniumnitrat kan användas.

Gödsla petunia plantor med kväve mycket noggrant. Om du överfoder det, kommer växten att lägga all sin energi på att bygga upp grönska. Med tiden kommer den inte att blomma så rikligt som vi skulle vilja.

Bild
Bild

Toppdressing under knoppbildning

I detta skede appliceras gödningsmedel på jorden högst en gång i veckan . I juli kan du använda både torrt och flytande gödningsmedel. Vid denna tidpunkt behöver växten element som kalium och fosfor. Potashgödsel kommer att göra knopparnas färg mer mättad.

Under blomningen

När petunia börjar blomma måste den matas med gödningsmedel som innehåller järn .… Om detta inte görs kommer du med tiden att märka att plantans löv blir gula och stjälkarna blir slöa. Om växten inte blommar bra i augusti bör rabatten vattnas med urea varannan vecka. Så snart blomningen blir riklig kan matningen stoppas.

Bild
Bild

Vilket gödningsmedel ska du använda?

För att mata blommande petunior används olika typer av gödningsmedel.

Flytande

Nybörjare för att mata petunior under blomningen väljer oftast sådana preparat

  • " Nytt ideal ". Detta är ett komplext gödningsmedel som innehåller en stor mängd spårämnen som är nödvändiga för unga växter. Innan du använder den för att mata petunior måste 10 ml av produkten lösas i en liter varmt vatten. Därefter kan produkten användas för rotvattning. Det är nödvändigt att använda läkemedlet 1-2 gånger i veckan.
  • Bona Forte . Denna produkt är rik på fosfor, kväve och kalium, som petunior behöver för normal tillväxt och blomning. För rotförband måste 10 ml av koncentratet spädas ut i 1,5 liter varmt vatten.
  • " Uniflor Bouton " … Med denna produkt kan du påskynda knoppbildningen och göra dem mer frodiga. Det är helt säkert att använda.

För att inte skada växterna måste alla produkter beredas enligt anvisningarna på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr

Torrt pulver, liksom flytande förband, måste spädas i vatten före användning. Oftast matas petunia med läkemedel som t.ex. " Kemira Lux " och Plantafol … Efter appliceringen blir färgen på petunia blommor mer mättad. De gör också växter mer resistenta mot olika sjukdomar.

Långspelande

Fördelen med sådana förband är att de läggs till jorden en gång under plantering. För att petunia ska glädja alla med sin blomning, använd följande verktyg.

  • Agricola . Toppdressing innehåller de viktigaste komponenterna som är nödvändiga för att unga växter ska utvecklas och blomstra.
  • Nitroammofoska … Detta mineralgödselmedel är rikt på kväve, kalium och fosfor. Det säljs i form av granulat, som förs in i jorden när man planterar växter. Medlet blandas i förväg med marken.
  • Superfosfat … Det bör noteras att detta gödselmedel absorberas av petunia mycket snabbt. Inom tre dagar efter matning får blomman den mängd fosfor den behöver.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkrecept

Hemmagjorda förband visar också hög effektivitet. Många produkter används för att befrukta petunior.

Borsyra

Detta verktyg utför flera funktioner samtidigt. För det första, efter bearbetning börjar petunier blomma mer magnifikt och vackert . För det andra, de flesta skadedjur försvinner från rabatten … Precis före vattning, späd 2 gram pulver i en hink med vatten. Den resulterande blandningen måste hällas direkt under roten. Samma produkt kan användas för att spraya petunior. Men i det här fallet måste du lösa upp i samma mängd vatten endast 0,5 g torr produkt.

Infusion av nässla

Detta verktyg används för att mata petunior direkt efter att de planterats i marken. För att förbereda toppdressing måste hinken fyllas med finhackade nässlor med två tredjedelar. Häll kokande vatten över färskt gräs och låt stå på en varm plats i 5-6 timmar. Efter erforderlig tid måste lösningen filtreras. Du kan använda den för vattning omedelbart.

Bild
Bild

Citronsyra

En citronsyralösning används om plantans löv börjar bli gula under perioden med aktiv blomning . För att förbereda det måste 12 gram torrt pulver lösas i 12 liter varmt vatten. I vissa fall tillsätts järnsulfat till denna blandning. Den resulterande lösningen används omedelbart. Växter kan vattnas eller sprutas med dem. Efter 2 veckors regelbunden användning blir petuniabladen gröna igen. Dessutom kommer det att börja blomma rikligare.

Jäst

Jästmatning är också mycket populär bland trädgårdsmästare. Detta gödningsmedel ger näring åt växtens rötter, främjar tillväxten av grön massa och stimulerar blomningen av petunior . För att befrukta petunier måste du ta 200 gram färsk jäst och lösa upp dem i en liter varmt vatten. Efter grundlig omrörning av denna blandning måste den flyttas till en varm plats i ett par timmar. Det är bäst att lämna det att ströva över natten . På morgonen måste blandningen spädas med vatten. i förhållandet 1 till 10.

Du måste använda den resulterande lösningen för vattning. Om bladmatning planeras ska blandningen spädas i förhållandet 1:20. Torrjäst är också lämplig för matning av petunior. En matsked av produkten och en tredjedel av ett glas socker löses i en hink med varmt vatten. Allt detta blandas, skickas till en varm plats i flera timmar.

Produkten späds ut i 50 liter vatten före användning.

Bild
Bild

Aska

En annan produkt som ofta används av trädgårdsmästare och trädgårdsmästare är träaska. Det är en utmärkt källa till fosfor och kalium . Därför används asklösningar för att mata växter under blomningen. Om du befruktar petunia ordentligt med aska, kommer det att blomma fram till den första frosten.

Att förbereda toppdressing är väldigt enkelt. Ett och ett halvt glas siktad träaska ska spädas i 1 hink vatten … Du kan också lägga till en matsked tvålspån till blandningen. Allt detta måste blandas väl och användas för sprutning av växterna. Sådan utfodring gör det möjligt att inte bara uppnå frodig blomning, utan också skydda petunia från många skadedjur.

Gödsel

Du kan mata blommor i en rabatt med både mullein och kycklingavfall. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar inte att använda färsk gödsel . Efter bearbetning av anläggningar med en sådan produkt växer de dåligt och blommar nästan inte. Därför, innan du använder gödseln, måste du vänta tills den maler bra.

För att förbereda ett bra gödningsmedel blandas kycklinggödsel med vatten i förhållandet 1:10 . Den resulterande blandningen ska stå på en varm och mörk plats i en vecka. Efter att den erforderliga tiden har gått måste lösningen filtreras och 5 gram kopparsulfat och kaliumpermanganat tillsättas. Den resulterande blandningen kan användas omedelbart för att vattna plantorna.

Bild
Bild

Urea

Du kan mata växter med urea hela sommaren. Det rekommenderas att använda det tillsammans med mineralgödselmedel, till exempel med magnesium, kalium eller kalciumnitrat, kaliummonofosfat. Urea, liksom kycklinggödsel, ska spädas i vatten före användning. Tillverkaren anger vanligtvis proportionerna på förpackningen.

Hur gör man för att sätta in korrekt?

För att uppnå riklig blomning måste amulösa, frotté- och storblommiga petunier matas under hela växtsäsongen . Gödsel kan appliceras både vid roten och på bladet. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att alternera båda befruktningsmetoderna. Det viktigaste är att koncentrationen av den aktiva substansen är lämplig. Om du använder en lösning avsedd för att vattna blommor för bladmatning kan du skada dem kraftigt. Separat är det värt att prata om växter som odlas i krukor eller krukor. I dem utarmas jorden snabbare. På grund av detta är blomningen kanske inte lika riklig. För att åtgärda detta problem bör befruktning under blomningen appliceras varje vecka.

Vid utfodring av växter är det också viktigt att följa följande regler:

  • applicera rotdressning först efter att ha vattnat blommorna;
  • mata inte växterna för ofta för att inte skada dem;
  • vattna petunien direkt vid roten;
  • om du bestämmer dig för att mata dina växter, välj torrt och lugnt väder.

För att förlänga blomningen av petunior är det också nödvändigt att ständigt ta bort vissnade blommor och torkade blad från växten. De förstör inte bara plantans utseende utan tar också bort dess styrka. Dessutom är det värt att komma ihåg att petunia älskar riklig vattning. … Därför är det nödvändigt att övervaka jordens och växternas tillstånd . Vattna dem regelbundet med mjukt regn eller sedimenterat vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gör allt korrekt, liksom att regelbundet mata och vattna dina petunier, kommer de att glädja ägarna till webbplatsen och gästerna under mycket lång tid.

Rekommenderad: