Hur Man Matar Clematis På Våren? Toppdressing Av Klematis I Maj För Frodig Blomning I Trädgården. Hur Befruktas Efter Vintern För Tillväxt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Matar Clematis På Våren? Toppdressing Av Klematis I Maj För Frodig Blomning I Trädgården. Hur Befruktas Efter Vintern För Tillväxt?

Video: Hur Man Matar Clematis På Våren? Toppdressing Av Klematis I Maj För Frodig Blomning I Trädgården. Hur Befruktas Efter Vintern För Tillväxt?
Video: How To Prune And Feed Clematis (For A Longer Bloom Season) 2024, Maj
Hur Man Matar Clematis På Våren? Toppdressing Av Klematis I Maj För Frodig Blomning I Trädgården. Hur Befruktas Efter Vintern För Tillväxt?
Hur Man Matar Clematis På Våren? Toppdressing Av Klematis I Maj För Frodig Blomning I Trädgården. Hur Befruktas Efter Vintern För Tillväxt?
Anonim

Clematis är en blommande växt som tillhör familjen Buttercup. Dessa fleråriga vinstockar kallas också clematis eller vinstockar. De har vackra dekorativa egenskaper och används ofta i landskapsdesign . Vanligast i form av en klättrande vinstock, men det finns också buskformer. Dessa vackra vinstockar dekorerar perfekt fasaderna på byggnader och häckar i sommarstugor. Men för att uppnå utmärkt dekorativ landskapsarkitektur med blommande perenner är det lämpligt att fylla på med kunskap och göra tillräckligt med ansträngningar.

Bild
Bild

Varför mata klematis?

Denna dekorativa liana växer på landet och i trädgården och kräver inte transplantation till en annan plats i cirka 15 år. Idag finns det ett stort utbud av arter av denna kultur. Omkring 300 sorter av dessa krypande trädgårdar är kända i världen . Intensiteten och varaktigheten av blomningen av clematis påverkas inte bara av sorten, klimatet och vädret, utan i större utsträckning av fullvärdig vård under hela tillväxtperioden. Gödsling av jorden och utfodring på våren för en frodig blom innebär att lägga grunden för den framtida rikliga blomningen av vinstockarna. Gödsling av jorden på de platser där vinstockarna planteras, ger trädgårdsmästaren växten en fullständig tvåårig näring för sin vegetation. Då utarmas jorden gradvis, på grund av vilken vinstockens tillväxt och blomning saktar ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför, med början från det tredje året av växtsäsongen, är det lämpligt att börja gödsla jorden direkt efter vintern så att vårmatningen av klematis hjälper den att växa skott och vidareutvecklas fullt ut.

Villkor för utfodring

Två år efter plantering i marken utförs toppdressing av clematis årligen i tre steg: tidigt på våren, på sommaren när knoppar bildas och på hösten för att förbereda sig för vintern. Varje förband har en specifik betydelse och det viktigaste av allt görs tidigt på våren . Vid denna tid börjar unga skott växa och blomknoppar läggs. Experter rekommenderar att aktivera vinstockens tillväxt med tidig matning av kalkmjölk, vilket också skyddar vinstockarna från sjukdomar och skadedjur. I april, 3 dagar efter behandlingen av planteringar med kalkmjölk, måste deras löv behandlas med bärnstenssyra tabletter upplösta i vatten.

Bild
Bild

Efter ytterligare 5 dagar tillsätts en flytande kväveinnehållande rotförband, och en vecka senare tillsätts en biostimulator baserad på humussyror. I maj används löst urea . Lösningen hälls under busken. Ett annat alternativ är att helt enkelt smula ner till jorden bredvid planteringen. I mitten av maj fungerar infusioner av mullein och kycklinggödsel som gödningsmedel. Under de sista dagarna i månaden utförs kalkning av jorden före mulching. Detta uppnår surheten i marken som är lämplig för vinstocken. Med hjälp av en lösning av slakad kalk, krita eller dolomitmjöl som hälls under roten, berikas jorden dessutom med kalium och kalcium, vilket hjälper till att bibehålla blommornas ljusstyrka.

Bild
Bild

Viktig! Bladförband och bevattning av unga skott med en svag karbamidlösning under de sista dagarna i maj ökar immuniteten och aktiverar knoppbildning.

Senare, när du bildar knoppar, kan du inte använda vårens näringsblandningar, du måste använda sommar: superfosfat och kaliumnitrat. En formulering med låg kvävehalt och hög kaliumhalt är lämplig . De två första sommarmånaderna - juni och juli - är perioden med aktiv tillväxt av knoppar och långvarig blomning av vinstockarna. Under dessa månader är det bättre att avsevärt minska, eller till och med helt sluta befrukta vinstockarna, blomningen kommer att öka markant.

Bild
Bild

I slutet av augusti fortsätter appliceringen av fosfor-kaliumföreningar. Inte ofta på varma dagar och alltid vid solnedgången ska bladen sprutas med en svag lösning av borsyra med kaliumpermanganat. Det är användbart för att stimulera tillväxt och öka klorofyllhalten. Att spraya på detta sätt kommer att minska de negativa effekterna av värme och öka antalet blommor.

I september avslutar liana sin blomning, i framtiden kommer den att ha en viloperiod . Kväve är helt uteslutet från näringsblandningarna, eftersom unga skott inte längre behövs. Nu ska höstfosfat-kaliumgödselmedel förbereda klematis för de kalla dagarna. I slutet av september genomförs den viktigaste höstproceduren - mulching. Återigen, vid de fleråriga rötterna, hälls ett lager träaska. Kaliumet i askan ökar vinterhärdigheten hos alla prydnadsväxter. Detta avslutar höstens befruktning.

Bild
Bild

Val av gödselmedel

Grundprincipen för att mata klematis baseras på följande regler:

  • om utfodring är nödvändig för bildandet av unga skott och läggning av blomknoppar, används kvävegödselmedel på våren;
  • när toppdressing är nödvändig för bildandet av knoppar, appliceras fosfor-kaliumgödselmedel på sommaren;
  • För bättre överföring av kallt väder på hösten används också fosfor-kaliumgödselmedel.
Bild
Bild

För utveckling behöver växten 16 mikro- och makroelement, som den tar emot både från luften och från jorden som befruktas av trädgårdsmästare. Organiskt material måste varvas med mineralgödsel för att säkerställa plantornas normala tillväxt. Vinstocken hittar byggmaterialet som bildar cellen i kvävehaltiga tillskott, samt aktiverar processerna för celldelning och förhindrar deras åldrande . Därför, på våren, matas vinstockarna med kvävegödselmedel med organisk sammansättning, med hjälp av humus, humus, ruttnad gödsel. Mineralgödselmedel kan ersätta organiskt material - lösningar av urea eller ammoniumnitrat. En blekrosa lösning av kaliumpermanganat kommer att öka innehållet av mangan, kalium och stimulera produktionen av klorofyll. Assimileringen av organiskt material sker bättre i form av en infunderad vattenlösning.

Då kommer alla nödvändiga mikroorganismer att tränga djupt ner i jorden och absorberas lätt av vinstockarna. De vanligaste infusionerna av ogräsgräs eller jäst gödsel, som späds ut med nitrofosfat.

Bild
Bild

På en personlig tomt, där, tillsammans med prydnadsväxter, grönsaker och frukter odlas, är det bättre att använda folkmedicin och inte använda kemikalier. Ört- eller jästinfusioner ersätter helt den saknade kycklingspillningen eller gödseln . Och om det inte finns något organiskt material till hands, kommer mineraltillförsel i form av en vattenlösning eller granulat att ersätta. Granulaten sprids runt stammen och vattnas noggrant. Vattenhaltiga lösningar av urea och ammoniak kommer att ta växten ur viloläge, öka tillväxten och hjälpa till att bilda knoppar.

Bild
Bild

För bildandet av knoppar och varaktigheten av den efterföljande blomningen behöver clematis fosfor och kalium . Fosfor innehåller superfosfat, dubbel superfosfat, fosforit och benmjöl, vilket är ännu mer effektivt än fosfatberg. Superfosfat används både i flytande och torr form. I dubbel superfosfat fördubblas mängden fosforsyra, därför måste den användas i en lägre koncentration.

Bild
Bild

En lösning av borsyra och kaliumpermanganat, som besprutas med dekorativa perenner mitt på sommaren, kommer inte bara att berika jorden med de nödvändiga spårämnena, utan också bli ett bra antiseptiskt medel och höja vinstockens immunitet. Ammophoska eller nitrophoska används som näringsformuleringar med högt kaliuminnehåll . Markägare rekommenderar att du använder ytterligare en toppdressing - mjölk av lime. Han är mycket förtjust i klematis, men ska bara användas på sura jordar.

Bild
Bild

Rekommendationer

Det kan vara svårt för nybörjare att odla denna dekorativa kultur. Men om du känner till särdragen i att ta hand om denna magnifikt blommande vinstock, kan de framgångsrikt odlas på din webbplats. Om du tillämpar följande enkla knep kan du få dessa vinstockar att blomma rikligt och länge:

  • det är nödvändigt att börja mata vinstockarna i april, när lufttemperaturen stiger till + 10 ° C med ett intervall på 2 veckor och innan knoppen bryts;
  • före utfodring rengörs stamcirkeln från ogräs;
  • för varje vuxen liana konsumeras minst 5 liter gödselmedel, utspätt strikt enligt instruktionerna;
  • för varje enskild växt vid plantering bör 20 kg humus som är användbart för en vinstock användas;
  • spara inte aska för clematis - det främjar blomning, förhindrar förfall och skrämmer krypande skadedjur; träaska under mulching sprids med en hastighet av cirka 0,5 kg per 1 buske;
  • i mineralkomplexet bör det inte finnas något skadligt klematisklor, vilket försvagar dess immunitet;
  • det är viktigt att strikt följa tillämpningsordningen för varje typ av gödningsmedel;
  • vid användning av näringsblandningar är det nödvändigt att noggrant följa tekniken för deras beredning och följa den rekommenderade koncentrationen av ämnen; underlåtenhet att följa dessa krav orsakar irreparabel skada på planteringar;
  • klematis för utveckling behöver sprutas med biostimulantia, vilket kommer att öka tillväxten av laterala skott för större prakt av buskarna; med deras hjälp tål klematis bättre låga jordtemperaturer.
Bild
Bild

Det finns många färdiga kompositioner för klättring av vinstockar.

Detta är ett flytande komplexgödselmedel för vinstockar " Bra kraft ", komplext organo-mineralgödselmedel " Trädgårdsrecept ", universalgödselmedel " Kemira vagn ", läkemedel " Avkarin "och många andra. Om du tillämpar dessa rekommendationer när du tar hand om klematis, kommer dessa vackert blommande vinstockar, som kan dekorera alla områden, att göra det till en Edens trädgård.

Rekommenderad: