Avvisade Ringblommor (37 Foton): Vad Betyder Det? Egenskaper För Sorterna "Carmen", "Bonanza Bolero" Och "Durango", Skillnaden Från Upprätt

Innehållsförteckning:

Video: Avvisade Ringblommor (37 Foton): Vad Betyder Det? Egenskaper För Sorterna "Carmen", "Bonanza Bolero" Och "Durango", Skillnaden Från Upprätt

Video: Avvisade Ringblommor (37 Foton): Vad Betyder Det? Egenskaper För Sorterna
Video: Syftet med kanalen har börjat klarna - Andevärlden kallar 2024, Maj
Avvisade Ringblommor (37 Foton): Vad Betyder Det? Egenskaper För Sorterna "Carmen", "Bonanza Bolero" Och "Durango", Skillnaden Från Upprätt
Avvisade Ringblommor (37 Foton): Vad Betyder Det? Egenskaper För Sorterna "Carmen", "Bonanza Bolero" Och "Durango", Skillnaden Från Upprätt
Anonim

För dekoration av en personlig tomt, liksom för att skapa landskapsdesign, har blommande grödor alltid varit särskilt efterfrågade. De populära representanterna för sådana växter inkluderar avvisade ringblommor, vars funktioner gör det möjligt att skapa vackra rabatter och blomsterarrangemang på det öppna fältet med deras hjälp.

Bild
Bild

Beskrivning

Marigolds, mot bakgrund av deras höga dekorativa egenskaper, är mycket efterfrågade i projekt relaterade till landskapsarkitektur och dekoration av territorier. Den amerikanska kulturen planteras dock utomhus, på fönsterbrädor och loggior runt om i världen. I naturen kan blommor hittas i Brasilien, Mexiko, Argentina. Tagetes är det andra namnet på en blomstrande kultur … Det finns i trädgårdsodling och blomsterodling i ett stort antal hybridarter och sorter, bland annat växter av franskt ursprung - avvisade ringblommor (Tagetes patula L).

Ettåriga bildar en upprätt stam, vars höjd kan variera från 15 till 50 centimeter, dessutom utvecklar kulturen sidoskott avböjda till sidorna, vilket gav upphov till namnet på denna blomma. Huvudskillnaden mot upprättade arter är just stammens struktur . I den senare stelnar den med åldern, varefter en blomma utvecklas på den. Skillnaden observeras också i kulturens storlek och blommornas diameter. Den gröna massan av ringblommor dissekeras, med lansettformade lober och tandade kanter. Blad kan växa på skott växelvis eller motsatt.

Bild
Bild

Blomställningen presenteras i form av en liten korg, vars diameter inte är mer än 6 centimeter. Blommaomslaget består av en rad med betongblad med vassa toppar. Ringblommor blommar med apelsin, gul, brunbrun, rödbrun, vaniljkräm, citronblommor, i vissa arter kan färgen vara tvåfärgad. Efter blomningen mognar fröplattan i växten.

Avvisade ringblommor sticker inte ut för särskilda krav när det gäller odlingsförhållanden, men grödans utseende, särskilt i blomningsfasen, beror direkt på belysningsnivån på den plats där den odlas. På grund av deras uthållighet under alla förhållanden planteras sådana blommor ofta nära motorvägar, liksom i ofruktbar jord . De flesta sorterna är frostbeständiga, därför behåller de sin livskraft även under vår- eller höstperioden sjunker nattemperaturen till minusmärken.

Förutom rabatter kan ringblommor framgångsrikt odlas i stora krukor, lådor och behållare, i ljuset av vilka växter är ganska efterfrågade som prydnadsflora.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Eftersom avvisade ringblommor inkluderar flera dussin sorter av blommande kultur är det vanligt att dela in dem i ett antal grupper. Klassificeringen baseras på växtens storlek:

  • hög ettåriga - mer än 60 centimeter med icke -dubbla blomställningar;
  • genomsnitt - högst en halv meter hög, med dubbla blomställningar;
  • låg - växter i storlek från 20 till 40 centimeter, med olika typer av blomställningar;
  • dvärgar - högst 20 centimeter hög.
Bild
Bild

Marigold blomställningar är också indelade i tre huvudtyper:

  • enkel;
  • frotté;
  • halvdubbel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de populära sorterna av ettåriga bör sådana sorter särskiljas.

Guldboll

Kulturen i tillväxtprocess bildar en spretig buske upp till en halv meter hög, med högt utvecklade greniga skott. Den dominerande färgen på skotten kommer att vara grön, med en vinröd blomma. Rivet lövverk, halvdubbla blomställningar, högst 5 centimeter i diameter . Blommornas färg är gul. Växten går in i blomningsfasen ganska tidigt, som regel visas de första ringblommorna i juni.

Bild
Bild

Guld Copfen

Miniatyrkultur, dess höjd är cirka 20 centimeter. Tagetes av denna sort kännetecknas av ett överflöd av blad med en rik grön färg. Terry blomställningar, deras diameter överstiger inte 3-4 centimeter, färgen är gyllene, med röda vassblommor. Kulturen blommar från de första veckorna i juni till höstens ankomst.

Sorten kan odlas både utomhus och i krukor på balkongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drottning Sofia

I denna sort kommer blomställningarna att vara större än för andra blommor, deras diameter kommer att vara 7-8 centimeter, med en rödbronsfärg. Blommor under påverkan av ultraviolett strålning kan något ändra sin färg och få en brun nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Citronsylt

Kulturen kommer att växa liten i höjd, med aktivt utvecklade greniga skott, kommer själva växten att ha en rundad form. Terry blomställningar, rikt grönt bladverk, med röda revben. Blommorna är ljusgula. En mångsidig växt som är lämplig för odling under alla förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orange Flamme

Växten består av starka skott, en stor mängd grönska och små krysantemumblomställningar. Blommorna kommer att ha en rörformad form av orange kronblad med röda streck.

Sorten kommer att blomma under de första veckorna i juni.

Bild
Bild

Feuerbal

En stor och spridande buske, vars höjd kan nå 60-70 centimeter. Blommorna är brunröda. Kulturen manifesterar sig väl i skärning, börjar blomma ganska tidigt - från de första veckorna i juni.

Bild
Bild

Bonanza Bolero

Den årliga sticker inte ut för sin storlek, en vuxen buske växer med 30-35 centimeter, medan växten i rabatten kommer att se ganska snygg och kompakt ut. Terry blomställningar, med röda fläckar.

Kulturen är lämplig för odling på en tomt eller på en veranda eller loggia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium

"Aluminium" blommar med vaniljkrämblommor även i plantor. Busken växer till en höjd av 20-30 centimeter. Växten tolererar lätt frost, liksom olika ogynnsamma förhållanden, så kulturen kan planteras i öppen mark i slutet av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Durango B

Växten är en vacker och kompakt buske med upprätta skott och grenade sidostammar. Sorten utmärks av stora blomställningar och når en diameter på 20 centimeter. Blommorna är färgade orangegula, i ljuset av vilka sorten ofta kallas en "tvåfärgad jätte ".

Växten kan odlas i rabatter, behållare och krukor.

Bild
Bild

Förutom ovanstående sorter av avvisade ringblommor odlar blomsterodlare aktivt följande grödor:

  • "Carmen";
  • Bonanza Flame;
  • Rusti Red;
  • Durango Ed;
  • Bonanza guld
  • Bonanza Harmony;
  • Bonanza Orange;
  • Bonanza gul;
  • "Petit en blandning av färger."
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Odling av ringblommor innebär att så frön direkt i öppen mark eller för preliminär odling av plantor inomhus. På rabatten kan arbetet utföras redan i maj, som regel kan du förvänta dig att de första skotten visas om en och en halv vecka. För att skydda unga plantor från frost innebär plantering i öppen mark att täcka rabatten med fiberduk.

Grödor sticker ut för sitt goda motståndskraft mot förändringar i utomhusförhållanden, men de kräver att vissa krav för vård och placering uppfylls.

Upphämtningsplats

När du odlar ringblommor i det öppna fältet bör du välja områden med näringsrik jord med neutral syra. För att göra landet mest lämpligt för odling av blommor kan sand och torv, liksom mineralkomplexgödselmedel, läggas till det. Platsen bör väljas beroende på storleken på den planterade sorten. Som regel föredrar miniatyrgrödor att rota i mitten av rabatter eller längs stigar . Små blommande buskar är också mer lämpliga för odling i krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots sin anspråkslöshet kommer ringblommor att utvecklas bra endast med tillräcklig belysning, dessutom kräver grödor värme.

När du planerar plantering av ettåriga är det bäst att bo i soliga områden i trädgården och loggior från öster eller söder.

Vattning

Unga avvisade ringblommor kommer att kräva särskild uppmärksamhet från trädgårdsmästaren när det gäller hydrering. Till en början kommer växter att behöva regelbunden och riklig vattning för att bygga upp grön massa. Fuktnivån kommer också att spela en viktig roll när knopparna ställs in . Vid mitten av sommaren kan frekvensen och överflödet av vattning minskas, eftersom blommande grödor kommer att klara torkan bättre än med vattensköljning, vilket kan provocera rotröta.

Unga ringblommor vattnas dagligen på våren och fram till mitten av sommaren; efter införandet av fukt rekommenderas att lossa marken för att upprätta luftning. Förutom vattning kräver vård av ringblommor borttagning av bleka knoppar och torrt lövverk . För att stimulera tillväxt och öka blomsterbäddens dekorativitet kan du trimma plantorna. Sådant arbete utförs vanligtvis på sommaren.

Bild
Bild

Regelbunden befruktning har en positiv effekt på växthälsan. För avvisade ringblommor rekommenderas att använda komplexa mineralkompositioner avsedda för blommande trädgårdsgrödor.

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Som erfarenheten av att odla ringblommor visar är deras främsta fördel immunitet mot de flesta sjukdomar och motståndskraft mot angrepp av insekts skadedjur. Detta beror på närvaron av fytoncider i växter, som skrämmer bort många insekter. Egenskaperna hos väderförhållandena eller andra nyanser kan dock provocera utvecklingen av förruttnande processer inte bara vid rötterna, utan också i kulturens blomställningar. För att normalisera plantornas tillstånd bör jordfuktighetsnivån i rabatten justeras, och vid behov bör grödorna transplanteras.

När det gäller långvarig torka kan spindelmider visas på blommorna. För att bekämpa skadedjuret är det först och främst nödvändigt att öka luftfuktigheten, för detta rekommenderas att spraya blommorna flera gånger om dagen, särskilt på sommaren. Som en annan effektiv metod för skadedjursbekämpning använder trädgårdsmästare sprutning med lökinfusion, samt ett avkok av rölleka eller varm röd paprika. Sniglar och sniglar kan också attackera grödor. Deras närvaro kan detekteras av de glänsande märkena på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa skadedjuret bör individer avlägsnas manuellt och grödor och jord behandlas med aska eller senapslösning.

Ringblommor kan påverkas av svartben, särskilt unga grödor. Ett tecken på sjukdomen är utseendet på en vitaktig beläggning på stammen, som därefter mörknar och den drabbade delen börjar ruttna. En sådan sjukdom kan inte behandlas, så infekterade grödor måste grävas upp och brännas. Marken efter växterna utsätts för desinfektion . Som en förebyggande åtgärd för att minska risken för växtskador från en liknande sjukdom behandlas fröet med fungicider innan det planteras tillsammans med jorden där det är planerat att odla blommande grödor.

Vuxna ringblommor kan drabbas av rotröta. Gula löv, liksom långsam tillväxt av ettåriga, kommer att bli manifestationer av sjukdomen. Sådana kulturer kan inte behandlas, de tas också bort. I denna situation kommer korrekt vård av rabatten att vara en förebyggande åtgärd .… Det handlar om rotning av blommor i lös jord, regelbunden fuktning, exklusive överskott av fukt i jorden, samt introduktion av organiskt material som toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Kulturen förökas av frön, de kan gros av plantor eller omedelbart sås i marken.

Fröplantor av avvisade ringblommor kan odlas från de första veckorna i april, sådana grödor kommer att blomma i juni. Frön kan gror hemma eller i ett växthus. För odling krävs behållare med ett substrat bestående av humus, torv, gräs och sand. För groddarnas utseende behöver fröna en temperatur inom + 18-22 grader, liksom regelbunden men måttlig fukt när jorden torkar . En lämplig behållare för plantor kommer att vara krukor och till och med lådor, på vars botten ett dräneringsskikt läggs, och hål bör göras i behållaren för att överflödig fukt ska släppa ut. Plantor kan planteras i trädgården redan i maj.

Frön i öppen mark planteras i specialtillverkade spår, på ett par centimeters avstånd från varandra. Det är nödvändigt att fördjupa plantmaterialet i marken med högst 2 centimeter. Sådana grödor kan blomma lite senare, men de kommer att utvecklas inte mindre aktivt efteråt.

Frön av avvisade ringblommor planteras omedelbart i marken i maj-juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i trädgårdsdesign

Marigolds, på grund av sin ljusa färg och uttrycksfulla blomning, kan bli en utmärkt komponent i rabatter, som med fördel sticker ut mot bakgrund av andra kulturer. Orange blommor kommer att kontrastera perfekt med alla planteringar och bilda en vacker sammansättning av färskt grönska och färgglada blommor.

Bild
Bild

Inte mindre uttrycksfulla blir rabatterna i trädgården, där ringblommor kommer att vara den viktigaste och enda kulturen. Frodig grönska och ett upplopp av färger kommer att bli "höjdpunkten" i hela landskapsdesignen, garanterad att locka uppmärksamhet med floraens skönhet och originalitet.

Rekommenderad: