Fina Ringblommor (30 Bilder): Funktioner I Sorterna "Red Gem", "Paprika" Och Andra. Finheterna I Att Odla Blommor Från Frön. Hur Använder Man Ringblommor I Land

Innehållsförteckning:

Video: Fina Ringblommor (30 Bilder): Funktioner I Sorterna "Red Gem", "Paprika" Och Andra. Finheterna I Att Odla Blommor Från Frön. Hur Använder Man Ringblommor I Land

Video: Fina Ringblommor (30 Bilder): Funktioner I Sorterna
Video: How to Grow Marigolds from Seed 2024, April
Fina Ringblommor (30 Bilder): Funktioner I Sorterna "Red Gem", "Paprika" Och Andra. Finheterna I Att Odla Blommor Från Frön. Hur Använder Man Ringblommor I Land
Fina Ringblommor (30 Bilder): Funktioner I Sorterna "Red Gem", "Paprika" Och Andra. Finheterna I Att Odla Blommor Från Frön. Hur Använder Man Ringblommor I Land
Anonim

Den mest populära blomsterkulturen bland trädgårdsmästare kan betraktas som ringblommor. De är opretentiösa i vården, efter att ha planterat plantor i en rabatt börjar de blomma nästan omedelbart. De används inte bara i landskapsdesignen på den personliga tomten, utan också för att dekorera rabatter i parker och gränder. Det används också som en medicinsk komponent i folkmedicin och även vid beredning av vissa rätter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Marigolds finbladade (mexikanska) är helt olik sådana populära arter som upprättade eller avvisade. De är mer lämpliga som planteringsmaterial för öppen mark i det ryska klimatet . Mexikanska Tagetes dök upp ganska nyligen, men många trädgårdsmästare har redan blivit kär i det.

Inte alla gillar lukten av de vanliga ringblommorna, men lukten av denna mängd blommor innehåller subtila toner av citron.

Älskare av en subtil och raffinerad doft av mexikanska ringblommor kommer att passa dem.

Växtens löv är mycket tunna, deras längd överstiger inte 8 cm och deras bredd är 3 cm. Från sidan verkar det som om de stickades av en mästare av fint genomarbetat garn . Och blommorna själva, "utspridda" i blomsterträdgården, är mer som fyrverkerier. Växtens stjälkar börjar förgrena sig vid basen. Busken växer upp och får en sfärisk form. Därför behöver du inte arbeta länge med designen av rabatten. Växtens höjd överstiger inte 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många sorter av mexikansk ringblomma. Men de mest kända anses några av dem.

Tagetes "Golden pärla " växer bättre under växthusförhållanden. Frö sås i mitten av mars eller början av april. I rabatter utförs plantering från maj till juni, så snart nattfrosten slutar. De planteras främst på en solig plats. Guldgula blommor kommer att pryda alla rabatter, rabatter och rabatter.

Bild
Bild

Ringblommor "Lulu " överstiger inte 30 cm, när de blommar blir de snabbt till en magnifik sfärisk buske. Blommorna är små, med kronblad i en rad och når 3 mm i diameter. Det finns så många knoppar på busken att hela blomsterträdgården är täckt med dem. Ringblommor är övervägande mörkgula. Den blommar fram till september, men vid en temperatur på + 1 ° C börjar den blekna.

Bild
Bild

Marigoldsort "Paprika " när blomningen bildar en sfärisk buske. Blommans mitt är ljusgult, mot kanterna får den en rödbrun nyans. Peduncles når 3 cm i diameter. Fertil jord är den bästa miljön för dem. De kan växa i halvskugga, men det är lämpligt att ge dem tillräckligt med solljus. Om du planterar frön direkt i marken spirar blommor i 5 dagar. De kommer att vara en utmärkt dekoration för loggior och balkonger.

Bild
Bild

Tagetes bush "Red pärla " har tunna men grenade stjälkar. Deras höjd når 25-30 cm. Växtens löv är mörkgröna. Som namnet antyder har blommans kronblad en röd nyans. Soliga områden med bördig jord är det bästa stället för ringblommor. I mars sås frön som gror på en vecka vid en temperatur på + 18 ° C.

Bild
Bild

Marigolds "Starfire mix " glädjer ögat med riklig blomning. Pedunklarnas diameter överstiger inte 2 cm. Stammarna är mycket grenade, upp till 30 cm långa och bildar en sfärisk buske täckt med miniatyrblommor. Plantor efter plantering visas inom en vecka eller två. De planteras från maj till juni. Avståndet mellan buskarna ska vara 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sort "Citronpärla " förvånar blomsterhandlare med riklig blomning. Denna växt är underdimensionerad - höjden överstiger inte 30 cm. Blomställningar med en diameter på 2 cm är ljusgula. Det börjar blomma i juli, i september, när temperaturen sjunker, börjar vissningen. Frö planteras i mars eller april för att få plantor. Plantor kan visas upp till 15 dagar. Plantering i öppen mark görs så snart frosten har passerat.

Bild
Bild

Tagetes "Ursula " under blomningen blir den till en guldgul boll. Samtidigt når blommorna 3 cm. De sås i början av april, och redan i början av maj kan de planteras på en permanent plats. Plantor bör förväntas om en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marigolds "Karina orange " bilda en stor ljusorange boll. För att få plantor sås de i början av april, men i öppen mark planteras de i juni. Sorten föredrar bördiga, soliga områden. Ofta bäddar trädgårdsmästare bredvid grönsaksgrödor och använder ringblommor för att skydda dem mot svampsjukdomar och insekter.

Bild
Bild

Fortplantning

Det räcker att köpa ringblommor en gång, odla dem, samla frön från dem, och du kan inte längre lägga pengar på att köpa nya. För detta skärs huvudet av vid blommans botten och torkas sedan. Efter torkning förpackas fröet i påsar.

Växter planteras i upplysta områden, trots att blommor kan växa i halvskugga . De rotar sig bra i vilken jord som helst, men när du planterar i marken bör du se till att frostperioden har passerat.

Bild
Bild

Frön

Planteringsmaterial sås i slutet av maj, då nattfrost inte hotar den normala blomväxten. Om du använder ett särskilt skydd kan sådd göras 2 veckor tidigare.

Jordkrav:

  • neutral eller lätt sur;
  • lös och bördig;
  • lerig eller sandig.

Till att börja med görs spår eller hål med ett djup av 3-5 cm i trädgårdsbädden. Sedan hålls fröna i våt gasväv i upp till 3 timmar, sås fröna och täcks med ett lager jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor

Att odla plantor från frön är en annan sak. För att ringblommorna ska blomma tidigare är det nödvändigt att plantera blommor i april. För att göra detta måste du köpa jord. Men du kan förbereda det själv. För att göra detta, ta i lika delar:

  • humus;
  • flodsand;
  • torv;
  • torvmark.

Grus eller expanderad lera hälls i kopparna till botten - det kommer att fungera som ett avlopp. Nästa steg är att fylla behållarna med det färdiga underlaget. Frö planteras i hål 2 cm djupa och täckta med jord högst 1 cm. För snabb spiring av blommor måste du ge dem en temperatur på upp till + 24 ° C och bra belysning . Under gynnsamma förhållanden kan plantor ses redan den tredje dagen.

Efter utseendet av plantor består växtvård i måttlig vattning. Oroa dig inte om ringblommor redan blommar när du planterar plantor i marken. Inget fel med det.

Bild
Bild

Råd om vård

Under första halvan av sommaren behöver ringblommor konstant vattning, annars kan du få en skröplig växt med små blomställningar. Det var under denna period som blommorna ökar sin gröna massa och blomstjälkar bildas i dem.

Glöm inte att regelbundet mata Tagetes med mineralgödselmedel, och då och då för att lossa jorden för att mätta rötterna med syre.

Det bör komma ihåg att om du överdriver det med befruktning kommer all växtens styrka att bygga upp grön massa - i detta fall kan det hända att blomningen inte uppstår. Låt inte ogräs växa över blomträdgården.

Bild
Bild

Nyanser att komma ihåg när man tar hand om ringblommor:

  • om ringblommor planterades för tätt i trädgården, bör de tunnas ut ibland;
  • när man planterar plantor i marken är det nödvändigt att hålla ett avstånd mellan blommor upp till 30 cm;
  • det är bättre att välja ett soligt område för Tagetes, eftersom det är mer krävande för ljus;
  • om du odlar plantor i ett växthus eller växthus, blir det mer motståndskraftigt och starkt.

Du bör vara medveten om att när lufttemperaturen sjunker under + 10 ° C, upphör tillväxten av ringblommor och bladen blir rödaktiga.

Sjukdomar och skadedjur

En vuxen växt har en doft som stöter bort många insekter, varför ringblommor används för bekämpning av skadedjur. Men de själva är ibland mottagliga för infektion med olika sjukdomar och attacker av skadedjur. Detta beror ofta på felaktigt underhåll eller ogynnsamma väderförhållanden.

Blackleg

Övervattning kan leda till blackleg-angrepp. Unga plantor är mottagliga för denna sjukdom. Sjuka växter bör omhändertas omedelbart, helst genom bränning. Under inga omständigheter ska du slänga dem på platsen för att undvika kontaminering av jorden. Innan sådd vidtas förebyggande åtgärder för att hjälpa till att befria växten från sjukdomen . För detta behandlas frön och jorden med fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta

Om du planterar ringblommor i öppen mark under en period med hög luftfuktighet är sannolikheten för rotröta stor. Blommor börjar bli gula och vissna, deras tillväxt stannar. En växt som drabbats av rotröta går inte att rädda . För att undvika sjukdom bör du ständigt lossa jorden. Vattning behöver regelbundet, men inte för mycket. Plantera inte ringblommorna för tätt och ta alltid bort ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viral infektion av växter

Blommornas blad är deformerade, svarta fläckar dyker upp på dem, som gradvis växer, blommorna får ett fult utseende, fröna är inte påtagliga - det här är tecken på en virussjukdom. Så snart de första symptomen uppstår måste buskarna dras ut av rötterna och brännas … Det är omöjligt att bota de drabbade ringblommorna.

En frisk vuxen växt kringgår vanligtvis av insekter. Men om villkoren för odling av ringblommor kränks kan skadedjur dyka upp som kan förstöra dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur som är särskilt farliga för blomsterodlingar.

Bladlus

Det förekommer sällan på ringblommor, men om växten påverkas väljer den de övre skotten och knopparna. Blommor börjar inte göra ont direkt. Men ju mer bladluskolonin sprider sig längs stammarna och ju längre den livnär sig på sina juicer, desto snabbare tappar guldblommorna sin attraktivitet och dör. I kampen mot parasiten är kemikalier effektiva.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Så snart en ljus blomning visas på lövverket måste du börja bekämpa spindelmiten. Oftast blir unga, omogna plantor sjuka. Om sommaren är torr och varm kan en helt frisk buske infekteras med insekter. Du kan bli av med spindelmider med tvålvatten och tobak.

Spindelmiten tolererar inte fukt, så du måste spraya blommorna regelbundet.

Bild
Bild

Sniglar

De börjar äta de köttiga stjälkarna och bladen av ringblommor. Så snart förträngningar och hål dyker upp på lövverket är detta det första tecknet på uppkomsten av parasiter. Skadedjur aktiveras på natten, så det är inte omedelbart möjligt att upptäcka dem. En lösning av senap eller träaska används mot sniglar och sniglar.

Om du utför förebyggande, liksom förstör parasiter och behandlar ringblommor mot sjukdomar, kommer de att bli starkare snabbare och blomma fram till frost.

Rekommenderad: