Upprätt Ringblommor (30 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Taishan" -blandning Och "Discovery", "Vanilj F1" Och "Snövit", Populär Frotté Och

Innehållsförteckning:

Video: Upprätt Ringblommor (30 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Taishan" -blandning Och "Discovery", "Vanilj F1" Och "Snövit", Populär Frotté Och

Video: Upprätt Ringblommor (30 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna
Video: Top Performing Annuals from the U of MN WCROC 2024, April
Upprätt Ringblommor (30 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Taishan" -blandning Och "Discovery", "Vanilj F1" Och "Snövit", Populär Frotté Och
Upprätt Ringblommor (30 Bilder): Egenskaper Hos Sorterna "Taishan" -blandning Och "Discovery", "Vanilj F1" Och "Snövit", Populär Frotté Och
Anonim

Framstegen står inte stilla, uppfödare utvecklar årligen nya sorter och förbättrar befintliga växtarter. Dessa inkluderar upprättstående ringblommor. Dessa lyxiga tagetes har en raffinerad struktur och deras omfattande färg pryder gränderna och trädgårdarna.

Beskrivning

Upprätt ringblommor kan odlas som årliga och fleråriga planteringar, allt beror på växande miljö. Växtens skott har en upprätt form, som senare påverkar strukturen hos vuxna ringblommor. Upprätt ringblommor har följande funktioner:

  • skott av en örtartad växt är ganska massiva och starka, de bildar små frodiga buskar;
  • höjden på vuxna planteringar beror på växttypen; buskarnas höjd kan i genomsnitt variera från 15 till 125 centimeter;
  • i vissa upprättade arter bildar bladen en pinnately delad form, medan i andra - pinnately dissekerade; de är färgade gröna, men varje art har en individuell ton;
  • växtens rhizom är fibrös;
  • Tagetes blommor har en skålformad form, som kännetecknas av en hög styrka;
  • kronbladets färgintervall är ganska olika, med de vanligaste nyanserna är bruna, gyllene, gula;
  • knoppens struktur är ganska ovanlig - kronbladen, som ligger i mitten av skålen, har en rörform, dess kanter är dekorerade med fullfjädrade kronblad;
  • kronbladens form beror också på sorten och typen - i ett fall kan de vara dubbla och i det andra enkla;
  • ringblommor har en lång blomningstid, den börjar med sommarsäsongen och varar fram till kallt väder;
  • efter slutet av blomperioden börjar tagetes bära frukt; små avlånga frön ligger inuti frukten;
  • sådana växter utmärks av en hög likhet, det vill säga sannolikheten för att plantor bildas av alla frön är mycket hög.

Ringblommans blad har en märklig lukt, som är särskilt ihållande. Tack vare denna funktion är växten mindre mottaglig för skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Tagetes har ett stort utbud av sorter, som har sina egna individuella egenskaper. De klassificeras vanligtvis efter storlek, färgpalett och form. Vi presenterar de mest populära sorterna av ringblommor.

" Eskimo " … Buskarna är ganska kompakta i storlek och tillhör de ringa representanterna för ringblommor. De når högst 35 centimeter i höjd. Blomskålen kombinerar sfäriska frottéblad och samtidigt deras rörformiga position. Ett särdrag är kronbladens vita färg.

Bild
Bild

Upptäckt . Sådana ringblommor är apelsinväxter i underdimension. De har en lång blomningstid. Plantagehöjden överstiger inte 25 centimeter. Knopparna kan vara upp till 6 centimeter i diameter. Blomställningar har många färger. Växten är idealisk för odling i vårt land, den är opretentiös i vården och tolererar perfekt dåligt väder.

Bild
Bild

Taishan . Höjden på en vuxen växt överstiger inte 30 centimeter. Blomningsperioden börjar i mitten av maj och varar fram till september. Blommor har en stor rörform, deras diameter kan vara 0,8 centimeter. Knopparna är vanligtvis guldfärgade.

Bild
Bild

Vanilj F1 . Växten är klassad som medelstor, den kan nå en höjd av en halv meter. Buskens bredd är 30 centimeter. Den maximala diametern för små blomställningar är 8 centimeter. Kronbladet är krämfärgat och mitten av kalyxen är gul.

Bild
Bild

" Hawaii ". Denna sort är en representant för upprättstående jättar. Växtens blommor har ett kryddnejlika och deras diameter kan nå 14 centimeter. De är färgade i en orange nyans, de utmärks av massiva och starka skott.

Bild
Bild

" Albatross ". Denna representant för ringblommor är en årlig buske, vars höjd varierar från 40 till 50 centimeter. Knopparna är vita och sfäriska. Blomsterskålens diameter når 10 centimeter.

Bild
Bild

" Snövit ". Planteringar kan bli upp till 45 centimeter höga. Blommorna är krämfärgade och når 15 centimeter i diameter. Jämfört med andra växter har den en lägre likhet.

Bild
Bild

" Diskomix ". Dessa är stunted ringblommor, deras höjd överstiger inte 25 centimeter. Blommaskålens diameter är 6 centimeter. Kronbladen är målade i gula och sammet nyanser. Blomningsperioden är från vår till höst.

Bild
Bild

Plantering och vård i det öppna fältet

När värmen börjar, kan du börja plantera ringblommor. Den lämpligaste månaden är maj. Du kan så frön till plantor med vårens början i en behållare, och efter uppkomsten av plantor, plantera dem i öppen mark. Planting Tagetes innehåller följande steg:

  1. en speciell blandning bör beredas för jorden - komponenter som torv, humus och sand är lämpliga för detta, och du kan också använda mineralgödsel;
  2. det är bättre att välja ett område med mycket ljus, en ljus skugga är bara välkommen;
  3. gräva små hål för plantering; det är nödvändigt att fördjupa plantan högst 2 cm;
  4. avståndet beror på buskens storlek, det kan variera från 20 till 40 centimeter;
  5. botten är täckt med dränering för att förhindra stagnation av vatten vid rhizomen;
  6. då kan du plantera plantor;
  7. Det rekommenderas att intensivt återfukta plantorna i flera veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyblomna odlare föredrar Tagetes på grund av deras anspråkslösa vård. Förfarandet är ganska standard och består av flera steg.

  • Vattning. Planteringarna måste fuktas regelbundet, men med måtta. När en växt är i ett vegetativt tillstånd kräver den riklig vattning. När blomningen börjar, minskar vattningen igen. Under sommarsäsongen är den bästa tiden för vattning kvällstid på dagen.
  • Lossar jorden. Denna process är absolut nödvändig så att rotsystemet kan mättas med syre. Det är också nödvändigt att bli av med ogräsgräs runt busken då och då.
  • Toppdressing. Detta är inte ett obligatoriskt kriterium vid odling av ringblommor, men det kommer inte att vara överflödigt. Toppdressing främjar mer frodig och riklig blomning. Alla organiska gödningsmedel är lämpliga för denna typ. Gödsel är ett undantag, det är starkt avskräckt att använda det. Den första utfodringen sker vid en tidpunkt då ringblommorna börjar växa. Andra gången är när små knoppar dyker upp på skotten. Den tredje utfodringen görs omedelbart innan blomställningarna uppträder.
  • Beskärning. Beskärning sker för dekorativa ändamål. Det rekommenderas att utföra denna process under sommarsäsongen. Knoppar som har vissnat bör skäras för att uppnå en starkare blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

På grund av den specifika lukten av bladen är ringblommor mindre mottagliga för sjukdomar som bärs av olika skadedjur. Och även Tagetes kan skydda inte bara sig själva utan också angränsande plantager. Vanligtvis kan skadedjur infektera växten om de inte vårdas ordentligt. Låt oss ta en titt på några av dem.

Grå röta . Vanligtvis uppstår denna sjukdom på grund av felaktig fuktgivande regim av ringblommorna. Det är möjligt att bota en växt från en sådan sjukdom i de inledande stadierna med hjälp av en tvålösning och behandling med speciella preparat. Men med en fullständig infektion finns det praktiskt taget ingen chans att återhämta sig. Växten börjar bara dö. Så att närliggande växande plantager inte genomgår samma sjukdom, är det nödvändigt att bli av med växten och bränna den.

Bild
Bild

Spindelkvalster . En ökad luftfuktighet är en enorm riskzon för utseendet av en fästing på en växt. Det viktigaste är att upptäcka sjukdomen i tid. I specialaffärer kan du köpa den nödvändiga förberedelsen för behandling av blommor. Om du är en anhängare av traditionella metoder för att bekämpa sjukdomen kan du förbereda lösningen själv. En blandning av lök och millennials anses vara populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sniglar och sniglar . Som i föregående fall förekommer skadedjur i regnväder. Det viktigaste är att märka dem direkt för att förhindra infektion, i så fall kan de helt enkelt tas bort för hand. Den bästa behandlingen för sjukdom är att förebygga den genom att vidta förebyggande åtgärder. Det rekommenderas att placera en lämplig behållare fylld med blekmedel nära blommorna.

Bild
Bild

Fortplantning

Du kan odla tagetes själv. Det finns två sätt att föröka denna typ av växt: sådd av frön i öppen mark och såning av plantor.

Så frön i öppen mark

Denna metod praktiseras i de södra delarna av Ryssland, eftersom jorden redan har värmts upp tillräckligt och sannolikheten för frost är noll. Den bästa tiden för sådd är början av maj. Planteringsprocessen är följande:

  1. först bör du förbereda jorden ordentligt;
  2. efter det kan du så fröna, men vanligtvis genomgår de också en viss förberedelse - tre dagar före plantering läggs fröna i en liten behållare, täckt med en fuktig trasa och inslagna i plastmaterial, behållaren ska placeras i en varm plats, och efter att proceduren är klar är fröna redo för sådd;
  3. hålen ska inte vara för djupa (upp till 5 centimeter);
  4. för normal utveckling måste du hålla ett avstånd mellan groparna;
  5. efter sådd måste hålen som är täckta med jord vattnas med en liten mängd vatten;
  6. när plantor spirar från fröna bör platsen tunnas ut och lämnar bara starka plantor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor

Fröna sås under vårens första månad. I det här fallet får du redan i mitten av sommaren fullfjädrade buskar med riklig färg. Processen att plantera plantor är följande:

  • för plantering rekommenderas att förbereda en speciell blandning mättad med näringsämnen; torv och sand är perfekta, och torvjord kan användas som en extra komponent;
  • dränering läggs ut i ett litet lager på behållarens botten; små stenar är väl lämpade för detta ändamål;
  • beredd jord hälls över dräneringen;
  • gör små hål för frön;
  • för bästa effekt bearbetas fröna med kaliumpermanganat;
  • fördjupa fröerna med högst 3 cm; det optimala avståndet mellan sådd är 2 cm;
  • varefter plantorna strös med en liten mängd jord;
  • då behöver fröna måttlig vattning;
  • placeras på en varm och väl upplyst plats, de första skotten ska visas om cirka tre dagar;
  • var noga med att ventilera och återfukta plantorna regelbundet;
  • tre löv på plantor signalerar en transplantation till öppen mark;
  • plantor brukar planteras sent på våren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Upprätt ringblommor är landskapsdesigners favoriter. De kommer att bli pärlan på din webbplats. Deras fördel ligger i deras utmärkta anpassningsförmåga i alla klimatzoner. Och de är också noga med omsorg och har ett stort antal användbara egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lågväxande planteringar kan placeras längst ut i blomsterträdgården eller längs trädgårdsvägar. Höga ringblommor kommer att se bra ut i mitten av trädgårdsbädden.

Om det finns en grönsaksträdgård på din webbplats, rekommenderar trädgårdsmästare i sådana fall att plantera tagetes runt kanterna. I det här fallet kommer grönsaks- och fruktplantager att vara pålitligt skyddade från olika parasiter som kan leda till deras sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller dvärgbuskar är de idealiska för plantering i små krukor. Under den varma årstiden kan de användas för att dekorera balkonger eller ta ut dem på verandan. Från ringblommor kan du också göra en vacker trädgårdskomposition i form av någon form av figur. Upprätt ringblommiga sorter är en utmärkt dekoration för ditt hem och din trädgård; med rätt vård kommer dessa växter snabbt att tacka dig för deras lyxiga utseende och underbara blommiga doft.

Rekommenderad: