Europeiska Cyklamen (44 Foton): Hur Man Odlar Från Frön Och Lökar? Funktioner För Reproduktion Och Vård Hemma. Vilken Mark Har Rätt? Vad är Ett Annat Namn För En Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Europeiska Cyklamen (44 Foton): Hur Man Odlar Från Frön Och Lökar? Funktioner För Reproduktion Och Vård Hemma. Vilken Mark Har Rätt? Vad är Ett Annat Namn För En Blomma?

Video: Europeiska Cyklamen (44 Foton): Hur Man Odlar Från Frön Och Lökar? Funktioner För Reproduktion Och Vård Hemma. Vilken Mark Har Rätt? Vad är Ett Annat Namn För En Blomma?
Video: LEK2020 - LÖK för eldsjälar och det idéburna entreprenörskapet 2024, April
Europeiska Cyklamen (44 Foton): Hur Man Odlar Från Frön Och Lökar? Funktioner För Reproduktion Och Vård Hemma. Vilken Mark Har Rätt? Vad är Ett Annat Namn För En Blomma?
Europeiska Cyklamen (44 Foton): Hur Man Odlar Från Frön Och Lökar? Funktioner För Reproduktion Och Vård Hemma. Vilken Mark Har Rätt? Vad är Ett Annat Namn För En Blomma?
Anonim

Blommande växter är en prydnad av både personliga tomter och hemväxter. I europeiska länder kan du ofta se en mycket vacker växt: europeiska cyklamen, som uppfödare kunde anpassa till hemförhållandena för regioner med ogynnsamma klimatförhållanden. Den doftande och vackra blomman har blivit populär i många länder runt om i världen och används ofta av blomsterhandlare för att dekorera rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den europeiska cyklamen är en flerårig blommande växt som tillhör Primroses -familjen. Urtblommans hemland är Sydeuropa. I klimatzoner med varmt och milt klimat finns cyklamen i parker, trädgårdar och gatubäddar. I i regioner med låga temperaturer odlas denna blomma av trädgårdsmästare som en krukväxt och tas bara ut på gatan på sommaren. På grund av sitt vackra utseende och känsliga doft kallas blomman ofta dryak eller alpviolett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet består av en glödlampa i form av en långsträckt boll, på vars yta växer rötter. Den maximala diametern på knölen är 11 cm. Den tandade bladplattan är formad som ett hjärta och ligger på stelen. Färgen på bladets ovansida är djupgrön, och undersidan är lila. Diametern på en blomma överstiger inte 20 mm och liknar en fjäril. Knopparnas färgpalett sträcker sig från rosa till lila och lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden varar över 5 månader. Blommor börjar bildas i mitten av våren. Ett karakteristiskt drag hos cyklamen under blomningen är närvaron av en rik och behaglig doft. Alpviolett är inte bara en prydnadsväxt, utan också en medicinsk.

Alpviolett är inte bara en prydnadsväxt, utan också en medicinsk. Den kemiska sammansättningen av dess juice inkluderar alkaloider, saponiner, eterisk olja och sammandragande komponenter som har antiinflammatoriska och antiseptiska effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyklaminläkemedel används för att behandla följande patologier:

  • gynekologiska sjukdomar;
  • neurologiska störningar;
  • reumatism;
  • inflammation i övre luftvägarna.

Alkohol som gnider med växten används för att behandla reumatism och gikt.

Bild
Bild

På grund av förekomsten av giftiga ämnen i rötterna bör du rådfråga din läkare innan du tar mediciner.

Vård

Bara en frisk och stark blomma kan glädja och överraska sina ägare i många år. Innan du köper denna växt måste du noggrant studera dess egenskaper och grundläggande vårdregler.

Botaniker rekommenderar att cyklamen placeras i väl upplysta områden . Växten känns bekväm på fönsterbrädorna med fönster mot öster eller väster. Om du placerar en blomma på södra sidan är det nödvändigt att skapa konstgjord skuggning, vilket kommer att bli ett hinder för penetration av direkt solljus. Många hemmafruar placerar blomkrukor på hyllor och bord, nära vilka konstgjorda ljuskällor installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anläggningen rekommenderas inte att placeras i rökiga rum och i köket . På sommaren bör blomkrukor tas ut till balkonger och loggior, som har speciella skuggningstak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest behagliga temperaturen på våren, sommaren och hösten är + 18 ° . På vintern bör lufttemperaturen i rummet inte överstiga + 15 °.

Bild
Bild

Under perioden med aktiv tillväxt bör växten vattnas måttligt och regelbundet . Anläggningen har en negativ inställning till både vattentäppning och torka. Vattning är nödvändig först när det översta lagret av jorden har torkat. Experter rekommenderar att fukten marken genom en sump, i vilken det är nödvändigt att hälla sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Det är strängt förbjudet att använda kranvatten, som innehåller en stor mängd tungmetalsalter, klor och kalk. Under vilande period bör antalet vattningar reduceras till ett minimum.

Bild
Bild

Växten reagerar positivt på ytterligare näringsintag . På våren och sommaren bör denna procedur utföras en gång var 14: e dag, och på vintern måste denna händelse överges. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att använda komplexa mineralgödselmedel för blommande inomhusväxter för utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort torra knoppar och lövverk det är nödvändigt att använda vridningsmetoden.

Bild
Bild

Om reglerna för vård av de europeiska cyklamen inte följs kan följande svårigheter uppstå:

  • gulnande och fallande lövverk - låg luftfuktighet;
  • vissnande och ruttnande av blomställningar och lökar - överdriven jordfuktighet
  • faller av oformade knoppar - införandet av en otillräcklig mängd näringsämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att få en ny växt rekommenderar biologer att använda två reproduktionsmetoder:

  • rotning av dotterknölar;
  • frön.

Plantera unga lökar - det enklaste och snabbaste sättet att reproducera. För att genomföra det är det nödvändigt att separera små lökar från moderbusken på våren och plantera dem i speciella tekniska behållare av liten storlek, vars diameter är 4 cm större än lampans storlek. Till salu hittar du keramik- och plastbehållare. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man föredrar keramik.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering används lätt luftig näringsjord med grov sand, som måste fyllas helt med planteringsmaterial.

Du kan använda både en kommersiell jordblandning och egenberedd näringsjord.

För att göra det hemma måste du blanda i lika stora proportioner:

  • lövmark;
  • humus;
  • grov sand;
  • ekologisk torv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande näringskompositionen bör ha en låg surhetsgrad.

Vid köp av färdiga substrat bör blandningar för lökblommor föredras. För att maximera fuktinnehållet i jorden rekommenderar blomsterhandlare att lägga mossa på krukans yta.

En förutsättning för att plantera en blomma är närvaron av ett dräneringsskikt i botten, vilket förhindrar ruttning av knölarna.

Bild
Bild

Växten behöver inte repottas ofta . Planten kan bytas vart fjärde år. Den mest gynnsamma tiden är början av våren. För att förhindra mekanisk skada på rotsystemet rekommenderar blomsterhandlare att använda omlastningsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera frön - en komplex och tidskrävande process som mycket sällan används hemma. Den mest lämpliga tiden för sådd av frön är början av hösten. Denna metod för att få en ny blomma används av erfarna uppfödare i specialiserade plantskolor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill odla en växt från köpta frön, agerar de steg för steg

  • Innan du planterar frön det är absolut nödvändigt att blötläggas i en dag i en speciell lösning, vilket kommer att öka andelen grobarhet.
  • Landningsbehållare fylld med organisk torv, till vilken sand och vermikulit tillsätts.
  • Bearbetade frön måste spridas ut på markytan och strö över ett mycket tunt jordlager.
  • För att fukta jorden det är nödvändigt att använda en sprayflaska.
  • För att öka grobarheten behållaren måste täckas med plastfolie.
  • Täckmaterial kan bara tas bort 30 dagar efter groning.
  • Efter utseendet 2 äkta blad kan plockas.

En ung växt från ett frö kommer att kunna glädja sina ägare med blomning först efter ett år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla växter är den europeiska cyklamen mottaglig för ett antal sjukdomar och de negativa effekterna av farliga insekter. Biologer skiljer flera bland de farligaste sjukdomarna.

  • Våt råta - en bakteriell sjukdom som framkallar ruttning av glödlampan. Tecken - vissnande och hängande av bladplattor, närvaron av en obehaglig lukt från blomman. Denna sjukdom är obotlig. För att förhindra smittspridning måste växten kasseras.
  • Blackleg - en svampinfektion som invaderar stammens struktur. Tecken - gulning av bladplattornas toppar. För att behandla en blomma måste du använda speciella kemikalier.
  • Grå röta - en svampsjukdom, vars sporer överförs från en sjuk växt till en frisk genom vatten och luftströmmar. Tecken - närvaron av vit mögel på alla delar av växten, snabbt dö av de drabbade områdena. Innan blomman behandlas med fungicider måste alla infekterade delar skäras av.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste skadedjur som kan leda till att cyklamen dör är följande insekter:

  • kvalster;
  • trips;
  • bladlus;
  • skydda.

Deformation av bladblad och blomställningar, liksom långsam bildning av nya skott och vridning av gamla stjälkar är ett tecken på cyklamen skador. bock … Storleken på denna insekt överstiger inte 0,4 mm, vilket mycket komplicerar dess visuella upptäckt. Stora kluster av kvalster är mer som en dammig beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella trädgårdsmästare rekommenderar att tvätta bladplattorna med flytande tvål och behandla blomman med speciella kemikalier.

Bladlus - det vanligaste skadedjuret som fastnar på växten och tar all saft från den. Du kan se insekten på bladets undersida. Innan giftiga ämnen appliceras på växten är det absolut nödvändigt att tvätta bladplattorna med tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydda - ett orörligt skadedjur som ser ut som en mörk fläck på bladet. Skyddet rör sig praktiskt taget inte och kan enkelt avlägsnas med en trasa fuktad i alkohol. Vid utseendet på unga avkommor, som aktivt rör sig längs stjälkarna och bladen, måste blomman behandlas med speciella insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svartvita trippar - mobila skadedjur som kan flytta från en växt till en annan. Insekternas livsmiljö är blomställningar och löv. Tecken - förekomsten av mörka fläckar på plåten och dess deformation. För att förstöra en insekt är det nödvändigt att behandla blomman med insekticider minst 3 gånger. En sjuk växt måste placeras isolerad från andra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid upptäckt elefantbagge det är absolut nödvändigt att transplantera blomman i en ny kruka.

Rekommenderad: