Persisk Cyklamen (36 Bilder): Hemtjänst Efter Köp. Vad är Skillnaderna Från De Europeiska Cyklamen? Att Odla En Blomma Från Frön. Varianter "Victoria" Och "Barbaross

Innehållsförteckning:

Video: Persisk Cyklamen (36 Bilder): Hemtjänst Efter Köp. Vad är Skillnaderna Från De Europeiska Cyklamen? Att Odla En Blomma Från Frön. Varianter "Victoria" Och "Barbaross

Video: Persisk Cyklamen (36 Bilder): Hemtjänst Efter Köp. Vad är Skillnaderna Från De Europeiska Cyklamen? Att Odla En Blomma Från Frön. Varianter
Video: Bästa analystipsen för att hitta bra aktier 2024, Maj
Persisk Cyklamen (36 Bilder): Hemtjänst Efter Köp. Vad är Skillnaderna Från De Europeiska Cyklamen? Att Odla En Blomma Från Frön. Varianter "Victoria" Och "Barbaross
Persisk Cyklamen (36 Bilder): Hemtjänst Efter Köp. Vad är Skillnaderna Från De Europeiska Cyklamen? Att Odla En Blomma Från Frön. Varianter "Victoria" Och "Barbaross
Anonim

Persisk cyklamen är en inomhus prydnadsväxt som odlas i krukor. Kulturens främsta kännetecken är ljusa blommor. Det är tack vare denna egenskap som växten lockar många blomsterodlare. Samtidigt är processen med att ta hand om en blomma ganska komplicerad och komplex, därför gör nybörjare inom blomodling sällan preferenser för cyklamen.

I vår artikel kommer vi att prata om villkoren för underhåll och reglerna för vård av växten, och också överväga de botaniska egenskaperna hos persiska cyklamen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Av sin botaniska natur är persiska cyklamen en knölblomma. Men det är också viktigt att notera att den tillhör myrsinfamiljen, är en örtartad och flerårig växt. Man tror att med noggrann omsorg och om alla rekommendationer för underhåll av den persiska cyklamen följs kan den leva upp till 25 år.

Ursprungligen är denna blomma infödd till det östra Medelhavets territorium. Men idag kan cyklamen i naturliga förhållanden också hittas på Ryska federationens territorium, särskilt i Krasnodar, Krim.

Bild
Bild

Blomman är ganska liten i storlek. Så, trots att den når 30 centimeter i höjd, är 20- och 15 centimeter exemplar bättre kända. Formen på cyklamenknölar är oval, något tillplattad från sidorna. Om vi pratar om växtens löv, har de en ovanlig och original form som liknar ett hjärta, och i storlek kan de nå 14 centimeter (när de monteras i ett uttag). Själva bladen är gröna, men kronbladet är rödaktigt. Dessutom kan silverfärgade ränder observeras på själva arken.

Placerade kaotiskt skapar sådana vener ett invecklat mönster på bladets yta, vilket ger hela växten ett originellt utseende.

När det gäller själva blommorna består de alla av ett klart definierat antal kronblad - 5 stycken. Blommorna kan vara upp till 5 centimeter i diameter. … På grund av blommans ovanliga form, som uppnås på grund av att ett av kronbladet böjer sig tillbaka, jämförs blomman ofta med en fjäril . Färgpaletten är också ganska varierad. Så du kan hitta hela spektrumet av nyanser från helt vitt till rött eller till och med lila.

Bild
Bild

Du kan observera blomningsprocessen under en ganska begränsad tid, som faller på höst och vinter. Dess varaktighet kan variera från 10 dagar till 2-3 månader.

Hur skiljer det sig från den europeiska?

Persisk cyklamen är inte den enda typen av cyklamen -släkt. En annan populär sort är den europeiska cyklamen. Trots det faktum att båda i sin huvudsak tillhör samma familj och släkt, har de ett antal skillnader. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Först och främst kan den persiska cyklamen från den europeiska cyklamen särskiljas genom bladens utseende, i synnerhet efter deras färg . Bladen av den persiska sorten är gröna, medan bladen av den europeiska sorten är antocyaninfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra funktionen, tack vare vilken det är möjligt att skilja en eller annan cyklamen - detta är platsen för knölen … Så det har vetenskapligt bevisats att knölen i en persisk växt har två nivåer: det mesta är dolt i jorden, men samtidigt kan ett litet område ses på ytan. Knölen på den europeiska blomman är helt nedsänkt i jorden, därför är det omöjligt att märka det med blotta ögat.

Perioderna för blomning av växter skiljer sig också åt. Som nämnts ovan blommar den persiska cyklamen på vintern och hösten och den europeiska på våren och sommaren. Dessutom är det värt att uppmärksamma måtten på själva blommorna - de är mycket mindre i den europeiska sorten.

Bild
Bild

Bland annat bör du vara uppmärksam på blommans uthållighetsnivå. Så man tror att den europeiska sorten tenderar att tolerera rumstemperatur bättre än persen. Den senare föredrar i sin tur lägre temperaturer.

Och den sista kännetecknen - vilocykel . I detta avseende är sorterna av cyklamen ganska olika. Så den europeiska typen faller praktiskt taget inte i viloläge. Samtidigt, efter blomningsperioden, går den persiska cyklamen i en riktig viloläge: bladen kan bli gula och falla av.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns ett stort utbud av sorter av persiska cyklamen. Låt oss överväga de mest populära:

" Victoria " - har en originalfärg, huvuddelen av blomman är absolut vit, och vid kanterna kan du se röda ögon och fransar;

Bild
Bild

" Barbarossa " - blommans utseende liknar iris, färgen är blekrosa;

Bild
Bild

" Aurora " - ett särdrag hos denna växt är en original och ganska intensiv doft;

Bild
Bild

" Leelu " - i längd når 20 centimeter, blommor har en lila färg;

Bild
Bild

" Kalif " - cyklamen av denna sort blommar från senhösten till början av april, blommorna är målade i en ovanlig rosa nyans och har ett silverfärgat överflöd;

Bild
Bild

" White Tale " - växtens färg överensstämmer med namnet, den är vit, längs kanterna på blommorna kan du se en svag lugg;

Bild
Bild

" Röd partisan " - precis som i föregående fall kommer namnet från färgen;

Bild
Bild

Orfeus - anses vara en av de största sorterna, eftersom den i sin storlek kan nå 30 centimeter;

Bild
Bild

" Jätte " - blommornas diameter överstiger inte 5 centimeter, sorten kan målas i olika nyanser från vitt till ljuslila;

Bild
Bild

" Striata " - peduncle når 15 centimeter i längd, växten utmärks av en blandad vitrosa färg;

Bild
Bild

" Gabi " - denna sort har förtjänat kärleken hos blomsterodlare på grund av den intensiva och långa blomningstiden, blombladen är målade i en skarlagen ton;

Bild
Bild

" Rokoko " - utsikten anses vara en av de mest estetiskt tilltalande i sitt utseende;

Bild
Bild

" Måne " - den ursprungliga egenskapen för sorten är den nålliknande luggen;

Bild
Bild

" Helga " - växten har tvåfärgade blommor med ett öga.

Bild
Bild

Och även sorter med dubbla blommor är mycket populära bland blomsterhandlare. Beroende på dina personliga preferenser kan du dessutom köpa storblommiga eller miniatyrprover. På begäran är det möjligt att köpa flera arter, som är en hybridblandning.

Villkor för frihetsberövande

Växtens livskraft, dess utvecklingsaktivitet, liksom blomningsprocesserna beror direkt på de yttre förhållandena där blomman hålls. Det är därför som man måste ägna särskild uppmärksamhet åt miljön.

Både botaniska forskare och erfarna blomsterhandlare rekommenderar starkt att man köper en ny växt endast under den spirande perioden . Man tror att ju fler knoppar och färre blommande blommor desto bättre. Men det är också viktigt att undersöka utseendet när du köper: bladen ska ha en fräsch grön färg och det ska inte blomma på blommorna.

Bild
Bild

När du har köpt en blomma och tagit in den i huset måste du välja rätt plats för att behålla den. Det bästa alternativet skulle vara en fönsterbräda som vetter mot öster eller väster.

När det gäller temperaturregimen, alltså Det är viktigt att ge de persiska cyklamen ganska svala förhållanden: högst 16 grader Celsius under dagen och högst 10 grader på natten . I händelse av att termometern börjar överstiga 20 grader Celsius, kommer växten att börja falla i viloläge. Och det är också värt att överväga det faktum att växten inte tolererar plötsliga hopp och temperaturförändringar, liksom vindar och drag. Att ignorera dessa regler kommer att leda till dramatiskt negativa konsekvenser, kanske till och med plantans död.

Bild
Bild

Belysningsnivån spelar en viktig roll. Först och främst bör direkt solljus undvikas - deras effekt kommer att framkalla utseende av brännskador på blommans yta. Preferens bör ges till ganska ljus, men diffus belysning.

Luftkvaliteten är också av stor betydelse - den ska vara ganska fuktig . Om de naturliga klimatförhållandena som blomman innehåller inte motsvarar den nödvändiga luftfuktigheten, är det nödvändigt att utföra ytterligare fuktgivande förfaranden, särskilt sprutning av bladen (under inga omständigheter ska du spruta blommorna själva), liksom att installera krukan med cyklamen i en pall med våt dränering (till exempel med expanderad lera). Förutom luftfuktighet bör uppmärksamhet ägnas åt luftens renhet. Gasföroreningar och tobaksrök är skadliga för anläggningen. I detta avseende måste rummet där anläggningen förvaras regelbundet ventileras.

Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma marken där växten finns . Det idealiska alternativet skulle vara en jordblandning för lökväxter, som kan köpas färdiga. Om du vill göra kompositionen själv, bör du ta trädgårdsjord med flodsand, lövmark samt humus, sand och torv.

Hur man bryr sig?

För att upprätthålla alla växtprocesser i anläggningen är det nödvändigt att utföra ordentlig vård hemma. Efterlevnad av alla nödvändiga regler och rekommendationer gör det möjligt att odla en hälsosam växt.

Omedelbart efter köpet bör växten inspekteras med avseende på förekomst av skadedjur, samt för yttre manifestation av eventuella sjukdomar. Vid minsta misstanke bör blomman transplanteras.

Bild
Bild

Vattning är särskilt viktigt för odlingsprocessen . Det måste göras regelbundet och systematiskt. Så man tror att det optimala bevattningsschemat är frekvensen för applicering av vätska 1 gång på 2 dagar (under vakenhet och blomning). Tvärtom, i det ögonblick när cyklamen går i viloläge räcker det med en vattning varje vecka för det.

För att inte flyta över vätskan måste vattning utföras enligt vissa regler. Så vatten bör inte appliceras uppifrån i jorden. Det är bättre att tillgripa en annan teknik genom att placera grytan i en behållare med vatten. Varaktigheten av denna procedur bör inte överstiga 20 minuter. Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vattnets kvalitet - det måste avvecklas (eller renas på andra sätt), ha rumstemperatur.

Bild
Bild

Förutom vattning är befruktning också av stor betydelse. Persisk cyklamen är en blomma som behöver regelbunden matning . Så den första delen av gödningsmedel måste appliceras redan 20 dagar efter plantering av växten, och tillsatser behövs också i det ögonblick när nya löv växer och under spirande.

Det är viktigt att sammansättningen av de applicerade gödningsmedlen innehåller fosfor.

I processen med att lämna är det viktigt att övervaka växten i det ögonblick när blomningstiden är slut. Under denna period är det vanligt att ta bort vissnade blommor. Dessutom bör detta inte göras genom att skära, utan med bara händer, försiktigt vrida och riva. Samtidigt bör det noteras att detta endast gäller blommor; det är förbjudet att plocka av bladen.

Bild
Bild

Överföra

Cyklantransplantationsprocessen är ganska enkel. Det viktigaste är att strikt följa instruktionerna.

Först måste du välja rätt kruka - den ska passa bra i storlek, annars knyts mycket färre knoppar på blomman. Efter att potten har valts är det nödvändigt att lägga ett lager på botten som är avsett för dränering (till exempel expanderad lera). Först efter det kan du fylla i den jordblandning du köpte eller tillagade själv. Nu måste du noggrant gräva plantens rhizom i den fyllda jorden. Dessutom måste detta göras på ett sådant sätt att en liten del av knölen ser ut.

I slutet av transplantationen, glöm inte att vattna växten, och efter 20 dagar - applicera gödselmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan föröka och plantera persiska cyklamen i rumsförhållanden på två sätt: genom frön och vegetativt.

Frömetoden anses vara mindre effektiv . På grund av att cyklamener till sin natur är hybridväxter, när de odlas med frön, kan viktiga sorteregenskaper gå förlorade. Dessutom är reproduktion av frö en ganska komplicerad och komplex procedur. För korrekt genomförande är det nödvändigt att pollinera växten, samla fröna och kalibrera dem. Först därefter påbörjas processen för bearbetning och sådd. Dessutom är det värt att komma ihåg att plantorna själva måste dykas, matas och härdas, och först efter det får de planteras. Persiska cyklamen, odlade av frön, kommer att blomma först efter 1-2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklare är det vegetativa sättet . Men i detta fall är det också viktigt att komma ihåg att knölen kan utsättas för många negativa influenser (till exempel ruttnande).

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om du märker att bladen blir gula på dina cyklamen, är troligen växten mottaglig för effekter av sjukdomar eller skadedjur.

Botaniker har funnit att blomman oftast lider av gråröta eller fusariumvisning .… För att hantera dessa sjukdomar är det nödvändigt att vattna växten med kemiska lösningar (Fundazol är lämplig), spraya med mineralämnen (till exempel Topsin-M) och även applicera fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker närvaron skadedjur (kvalster, bladlöss, skalbaggar och andra) , då är det nödvändigt att tillgripa hjälp av akaricider och insekticider (till exempel "Aktara").

Rekommenderad: