Cyklamen Från Frön (21 Bilder): Stegvis Odling Hemma. Hur Ser Cyklamenfrön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Cyklamen Från Frön (21 Bilder): Stegvis Odling Hemma. Hur Ser Cyklamenfrön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt?

Video: Cyklamen Från Frön (21 Bilder): Stegvis Odling Hemma. Hur Ser Cyklamenfrön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt?
Video: how to germinate cyclamen seeds Part 1 2024, Maj
Cyklamen Från Frön (21 Bilder): Stegvis Odling Hemma. Hur Ser Cyklamenfrön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt?
Cyklamen Från Frön (21 Bilder): Stegvis Odling Hemma. Hur Ser Cyklamenfrön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt?
Anonim

Cyklamen är en blomma av familjen primros av familjen Mirsin. Andra namn: dryak, alpviolett. Det finns många underarter av denna växt, som, beroende på deras egenskaper, växer i olika regioner i världen, som skiljer sig från varandra i klimat, jordkomposition och andra funktioner. Cyklamen är en flerårig växt som gör att du kan odla den hemma. Reproduktion av vissa arter av denna blomma sker genom att plantera frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan jag få fröna?

För närvarande finns ett brett utbud av cyklamenfrön på blomstermarknader och butiker. De levereras i pappersförpackningar med en intern skyddande beläggning som förhindrar negativa effekter av fukt och temperatur.

Paketet måste innehålla information om tillverkaren, blommans sortens namn och ett grafiskt färgfoto av en blommande cyklamen . Baserat på denna information kan du bestämma produktens kvalitet och anläggningens sort.

Bild
Bild

Att få frön hemma är tillåtet . För att göra detta måste du ha en vuxenväxt tillgänglig. Under sin blomningstid bör pollinering av blommor utföras. I vissa fall kan flygande insekter som äter pollen göra detta. Om det inte finns några sådana insekter i rummet, och det inte finns något sätt att ta krukan med växten utanför, kan du pollinera dig själv.

Överföringen av pollen utförs på blommande blommor enligt följande: skaka varje blomma i flera veckor tills pollen i dess inre del stiger upp i luften. När det sätter sig kommer en del av det att falla på angränsande blommor.

För pollinering kan en mekanisk överföringsmetod användas. Du måste ta en liten pensel eller bomullspinne och hålla den över blomsterpollen. Gör sedan liknande manipulationer med grannblomman. Fortsätt tills pollen från alla blommor har blandats.

Bild
Bild

Efter att ha genomfört manuell pollinering väntar du på slutet av blomningen och samlar de bildade fröskalarna . De kan ha en nyans från mörkbrun till brunorange, se ut som små tömda bollar som har tappat sin form. Fröna finns i en knoppformation, som en rund behållare som visas i stället för en blomma. Att använda frön är ett av de mest effektiva sätten att föröka en viss växt.

Bild
Bild

Såddatum

För att odla cyklamen från frön som erhålls hemma måste planteringsdatum observeras. Man tror att den bästa tiden att plantera cyklamen är från slutet av vintern till första hälften av våren. Därför kommer det att vara möjligt att plantera frön så snart som i blomperioden.

Om en blomma planteras i en kruka som förblir inomhus, kan teoretiskt tidpunkten för plantering försummas. Cyklamen är emellertid en specifik växt, och tidpunkten för fröspirning, liksom deras överlevnad i allmänhet, kan bero på vilken faktor som helst. Med detta i åtanke rekommenderar experter att plantera frön vid en viss tidpunkt.

Bild
Bild

Beredning av jord och material

För att uppnå det bästa resultatet för att odla hemcyklamer är det värt att gro fröna i förväg. Denna process kommer att förbereda fröet för plantering i huvudbehållaren.

När du gror kan du ta en plastbehållare med låga sidor och ett lock. Häll ett tunt lager jord på behållarens botten. Lägg frön i den. Tätheten av deras placering spelar egentligen ingen roll, men det är bättre att avståndet mellan fröna är cirka 1 cm. Marken i behållaren måste ständigt fuktas.

För att inte överskrida luftfuktigheten och för att bevattna så jämnt som möjligt kan du använda en manuell sprutpistol inställd på maximalt sprutläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra överdriven avdunstning av vätska från behållaren under blötläggning, bör den täckas med ett lock. Locket ska inte vara för hårt . Fröna kräver färskt syre och lite ventilation för att förhindra att mögel bildas.

Det är viktigt att observera temperaturregimen . Med temperaturer som inte faller under +20 grader kan fröna gro på 30-40 dagar. För hög temperatur kan leda till att anabiosprocessen startar inuti fröna. Detsamma gäller vid låga temperaturer. Skador på utsädesmaterial i form av torkning eller sönderfall utesluts inte.

Bild
Bild

Medan fröna gror kan du börja förbereda jorden. Blomsterbutiker säljer olika typer av krukväxter som passar olika växter. Cyklamens är inget undantag, eftersom de är ganska krävande för jordens sammansättning där de kommer att växa. Om det inte är möjligt att köpa det på en specialiserad institution kan du förbereda blandningen själv.

För att förbereda jorden för cyklamener behöver du:

  • lövmark - humus av träiga löv;
  • torv eller torvjord;
  • sand är inte flod, utan lerblandningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista ingrediensen kan tvättas och rengöras från onödiga inneslutningar av silt- och lerkomponenter. Sanden fungerar som en tunnare och hindrar marken från att klumpa ihop sig, vilket kan hindra att syre tränger in i den.

Alla komponenter i blandningen, inklusive eventuellt gödningsmedel, ska blandas i måttliga proportioner . Överdrivna mängder av det eller det ingående elementet kan skada fröarnas struktur och minska risken för spiring.

Den beredda jorden ska inte innehålla komponenter som fortsätter att stödja sönderfallsprocessen. Som en del av denna process genereras värme inuti jorden, och fröna kan "brinna".

Bild
Bild

En behållare för avstigning förbereds i förväg. De groda fröna läggs i en låda, där de genomgår en första mognadsperiod. Den slutliga planteringen görs i krukor med tillräcklig inre volym och diameter, vilket gör att den framtida knölen kan utvecklas under rymliga förhållanden.

Bild
Bild

Planteringsprocess

Att följa steg-för-steg-fröplanteringsguiden ger det bästa resultatet, uttryckt i den snabbaste groning och full bildning av blommans rot- och lövstammsystem.

Innan du planterar måste du noggrant kontrollera fröna för lämplighet för vidare användning. Var uppmärksam på resterna av fröskyddet, vilket ibland förhindrar fri utveckling av nya löv. I vissa fall kommer det att vara lämpligt ta bort de resterande delarna av fröskiktet själv . Denna manipulation kan avsevärt påskynda plantans ytterligare tillväxt, men du bör vara försiktig - unga skott är extremt sköra.

För att säkert ta bort de gamla fröskallarna måste du täcka varje grodd med en bomullspinne doppad i vatten. Efter några minuter blir skalet mjukt och lossnar enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lager av expanderad lera eller små stenar läggs ut i krukans botten. Skikttjocklek 2-3 cm . I avsaknad av dessa material kan du använda ren sand. Detta är nödvändigt för att säkerställa god vattengenomsläpplighet, vilket förhindrar att jorden smutsar och skapar en luftdyna, eftersom cyklamen behöver en tillräcklig mängd syre.

Därefter hälls jorden, beredd i förväg. I förberedelsestadiet är det viktigt att utesluta inträngning av frön från andra växter i denna mark, liksom larver av skadedjur som kan förstöra blommans outvecklade knöl.

Jordlagrets höjd bör inte nå krukans överkant med 2-3 cm . Avståndet som återstår till toppen kommer att behövas för att hitta en grodd i den, som placeras i mitten av krukan och strös med jord.

Bild
Bild

Du måste lägga marken runt stjälken på ett sådant sätt att så att en del av dess stam och de bildande bladen förblir ovanför jordytan … Utrymmet kvar till toppen av potten behövs för att skapa en växthuseffekt.

Denna effekt uppnås genom att täcka grytan med plastfolie. Detta görs tills blommans höjd överstiger fälgens nivå. När växten växer mer och mer börjar den vila mot filmen, det bör tas bort.

Filmduken används inte konstant … Periodiskt måste det tas bort så att växten kan "andas" och inte brinner ut i ett improviserat växthus. Vid öppnandet installeras krukan på fönstret, där solens indirekta strålar kan mata de unga cyklamen och starta de nödvändiga processerna i den.

Under denna period behöver blomspiran konstant uppmärksamhet, vilket uttrycks i regelbunden måttlig vattning, luftning, lossning av jorden och så vidare.

Bild
Bild

Vård

Cyklamen är en blomma som kräver särskild omsorg. Från de första dagarna av groddens uppställning och under resten av tiden behöver den uppmärksamhet. Denna blomma bör inte lämnas utan uppsikt under lång tid. Detta kan leda till att blomningen upphör, ett tillstånd av avstängd animering eller växtens fullständiga död.

Som en del av vården av cyklamen kan flera obligatoriska procedurer noteras som bör utföras regelbundet

Tillhandahåller ett dräneringssystem . Cyklamen tolererar inte vätskestagnation i jorden. För att tillfredsställa behovet av fukt, men inte förstöra det med för mycket vatten, kan du regelbundet genomborra jorden med en tunn sticknål. Punkteringarna bör vara på ett tillräckligt avstånd från blommans rotsystem för att inte skada den.

Om primärspiren planterades i en tillfällig behållare, måste den transplanteras till en mer lämplig behållare när den växer. Detta gör att blomman kan bilda en rotknöl och starta metaboliska processer för fullt.

Bild
Bild

Var sjätte månad måste blomman matas med speciella blandningar , som du kan göra själv från ekologisk humus eller köpa från en specialaffär. Om ett köpt gödningsmedel används ska man vara försiktig när man lägger det i jorden. Överdriven koncentration kan leda till att blomman dör, så gödselmedlet ska spädas i halva proportioner, oavsett vad som anges i instruktionerna på förpackningen.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt växten när den blommar. Blommor tar upp en stor andel näringsämnen, så du måste ta hand om cyklamen ännu flitigare.

Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma närvaron av ljus . Blommor konsumerar denna resurs i stora mängder. Med tanke på detta kan du installera en blomma en kort tid i direkt solljus. Samtidigt övervaka nivån av markfuktighet och lövets skick.

Under påverkan av direkt solljus avdunstar fukt intensivt genom porerna i växtens bladlock. Bristande kontroll över denna process kan leda till att blomman inte kan hänga med i behovet av vätska från alla löv.

Möjliga problem

Med tanke på cyklamenens egenskaper bör man förvänta sig vissa problem i utvecklingen. I vissa fall blommar växten inte på länge, trots att blomningstiden redan har kommit. I andra fall dör plantan efter ett dyk och reproduktionsförsök.

Orsakerna till dessa problem kan hänföras till flera faktorer. Kanske saknar jorden de mineraler som är nödvändiga för framgångsrik blomning, eller omvänt överskrids den tillåtna mängden spårämnen. För att lösa detta problem kan du experimentera med nivån av gödningsmedel som läggs till potten. Beroende på växtens reaktion kan man dra slutsatser om hur man ska ta hand om den ytterligare.

Dessutom kan ett skadedjur bosätta sig i jorden, som livnär sig på knölvävnader eller växtsaft. I det här fallet är det värt att helt ändra jordens sammansättning. För detta är det bättre att använda butiksköpta blandningar, eftersom de genomgår bioprocess, vilket utesluter närvaron av levande organismer i jorden.

Om allt görs korrekt och konsekvent kan du odla en cyklamen hemma, vilket kommer att glädja ögat i många år.

Du kommer att lära dig mer om att odla cyklamen från frön i följande video.

Rekommenderad: