Reproduktion Av Cyklamen (18 Bilder): Hur Man Förökar En Inomhusblomma Med Blad Och Rosetter Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Cyklamen (18 Bilder): Hur Man Förökar En Inomhusblomma Med Blad Och Rosetter Hemma?

Video: Reproduktion Av Cyklamen (18 Bilder): Hur Man Förökar En Inomhusblomma Med Blad Och Rosetter Hemma?
Video: How To Grow And Care For Cyclamen 2024, Maj
Reproduktion Av Cyklamen (18 Bilder): Hur Man Förökar En Inomhusblomma Med Blad Och Rosetter Hemma?
Reproduktion Av Cyklamen (18 Bilder): Hur Man Förökar En Inomhusblomma Med Blad Och Rosetter Hemma?
Anonim

Cyklamen är en mycket vacker och krävande växt som lätt kan förökas på egen hand hemma. Det kommer att vara möjligt att utföra proceduren med knölar, frön, löv eller till och med uttag.

Bild
Bild

Särdrag

Hemma är det vanligt att odla två typer av cyklamen.

Europeiska är en blomma, vars höjd når 30 centimeter. De platta bladen är täckta med en grön med silverhud, och deras undersida är målad i en lila nyans. I detta fall är knölen nedsänkt i substratet. Blommorna växer vita, rosa eller lila.

Bild
Bild

Persiska cyklamen skiljer sig från bladplattans europeiska färg - rent grönt på insidan, liksom en utskjutande knöl. Blomningsperioderna för dessa två sorter skiljer sig också åt.

Bild
Bild

Reproduktion av inomhuscyklamen utförs framgångsrikt på flera sätt. Om frömetoden väljs, rekommenderas det att självständigt förskapa och samla frömaterial, eftersom den köpta har dålig spiring. För att göra detta, i flera dagar, överförs pollen från blommorna hos vissa cyklamener till andra med en mjuk borste. Med framgångsrik pollinering börjar pedunkeln tjockna och krulla. En låda fylld med frön kommer gradvis att bildas.

Fröna behöver inte torkas, men innan de planteras måste de blötläggas i en dag i en vätska berikad med ett stimulerande medel och flera kristaller av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett färdigt substrat för succulenter är mest lämpligt för cyklamen. Du kan också göra en blandning själv av torv och lövkompost, taget i lika stora proportioner. Det hälls i ett lager av 6 eller 7 centimeter. Botten av behållaren måste täckas med ett dräneringsskikt av hög kvalitet. Den samlas antingen från expanderad lera eller från små skumkulor som bildar ett tunt lager.

Dräneringshöjden bör vara från 2 till 2,5 centimeter för att endast kunna skydda de bildade rötterna från överskott av fukt. Det utlagda underlaget spills med vätska så att överskott kan rinna genom hålen i botten.

Det är viktigt att nämna att alla komponenter från trädgården först måste desinficeras: antingen kalcineras i ugnen eller douns med kokande vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Knöl

Cyklamen hemma kan förökas av en knöl, och till och med på två sätt: antingen dela den befintliga knölen eller använd dotterformationer. Det är korrekt att använda knölen efter att växten har slutfört blomningsprocessen. Formationen extraheras från jorden, torkas och delas upp i flera delar. Var och en av dem måste ha minst en njure och fullvärdiga friska rötter. Såren behandlas med aska eller krossat aktivt kol. Glöm inte desinfektionen av de instrument som används.

Efter det är det tillräckligt att plantera bitarna i en näringsrik jord och vatten så att det finns tillräckligt med fukt för växten, men inte i överskott. Om du häller plantmaterialet kommer det att ruttna. Det ska nämnas att när en persisk cyklamen förökas av en knöl, bör den inte fördjupas helt i marken, utan lämnas en tredjedel ovanför ytan . Dessutom är det värt att förkalkinera jordblandningen och sedan hälla kokande vatten över delenki.

Förökas av cyklamen och dotterknölar. Steg-för-steg-guiden i det här fallet är mycket enkel: det räcker med att separera dotterformationerna och plantera dem i separata krukor. I detta fall bör substratet också vara näringsrikt och bevattning bör vara rikligt, men inte överdrivet. När proceduren utförs är det viktigt att hela knölen är täckt med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Det kommer att vara möjligt att späda växten med frön, men i detta fall kommer cyklamen att behöva lång och eftertänksam vård. I det här fallet kommer de första blommorna att spira först efter 1 år, och ibland även i det tredje eller fjärde. Inokulatet lämnas preliminärt i 12 timmar i vatten eller i en fuktig gasväv där tillväxtförstärkaren är upplöst. Planteringen utförs i vattnad mark, placeras i en behållare med hål i botten och dränering i form av expanderad lera. Substratskiktet ska vara 8 centimeter. Fröna ska inte fördjupas - det räcker bara med att sprida ut dem så att cirka 4 centimeter hålls mellan de enskilda fröna.

Ovanifrån ströks allt med ett 1 centimeter tjockt underlag, och själva behållaren spänns med plastfolie eller täcks med glas. När de första skotten kläcks kan du ta bort skyddet för att låta solens strålar lugnt nå cyklamen. Efter cirka 3 månader kommer små knölar att bildas och fullfjädrade blad kommer att gro. Varje grodd kan planteras i en separat kruka, strö jord på rotsystemet. De första 14 dagarna matas växterna med ammoniumsulfat, och efter ytterligare 2 veckor - med kaliumsvavel.

Bild
Bild

Löv

Bladförökning anses vara en svårare metod. I detta fall bör bladbladet redan ha små rötter. En sådan skott planteras i fuktig jord och täcks med en glasburk. Ett sådant blad har förmågan att framgångsrikt kläckas. Det bör dock nämnas att broschyrer med rötter endast är karakteristiska för europeiska cyklamen, och för persiska kommer denna teknik inte att fungera. Dessutom, oftast löv, efter att ha stått i vattnet, ruttnar i botten och torkar upp på toppen. Denna metod rekommenderas dock endast för erfarna proffs.

Bild
Bild

Outlets

Det mest effektiva sättet är att reproducera cyklamen med rosetter, även kallade horn. Denna term avser skott på knölar. I mogna växter är de vanligtvis tillräckligt långa, så att de lätt kan brytas av och planteras i fuktig jord. Behållaren stängs ovanifrån med en genomskinlig glasburk eller dras åt med en plastpåse. Om en måttligt varm temperatur upprätthålls i rummet börjar rötterna dyka upp om cirka 2 veckor. Dessutom kan cyklamen redan ses som en fullvärdig vuxenväxt. Om du väljer denna metod bör du förstå att du inte ska ta mer än ett horn, annars dör blomman helt enkelt.

Viktigt: Persiska cyklamenrosetter slår inte ordentligt, så denna metod används bäst för den europeiska sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha förökat cyklamen måste den unga växten omedelbart tillhandahålla regelbunden bevattning. Det är viktigt att inte överskrida mängden vätska som används och inte heller provocera ruttning av fröet. Växten är mycket lättare att hantera torka än överflödig fukt. Belysningen i rummet där unga groddar utvecklas bör spridas och temperaturen bör ligga kvar på +18 grader, eftersom cyklamen föredrar svalhet. Placera inte krukorna nära batteriet, eftersom växten snabbt dör.

Vissa experter rekommenderar att du håller groddar, särskilt de som erhålls från frön, vid en temperatur på +15 grader . Tills det första bladet dyker upp måste jorden fuktas dagligen. Ett dyk utförs när 2-3 blad dyker upp på groddarna. Detta händer vanligtvis i december. Topdressing utförs en vecka efter dykning, men koncentrationen av gödningsmedel bör minskas med hälften. Det är bättre att ta färdiga mineralkomplex och på våren tillsätta ytterligare kväve för att påskynda utseendet på grön massa.

Bild
Bild

Det är viktigt att inte glömma regelbunden ventilation av rummet, vilket inte bör skapa ett drag.

Det är värt att nämna att bevattningsvatten alltid bör sedimenteras och till och med filtreras, fritt från blekmedel och hårda föroreningar. Dammet som visas på bladen behöver inte tvättas bort - du behöver bara skaka av det med en pensel eller en lätt fuktig svamp. När cyklamen växer ur den gamla krukan, ska den flyttas till en ny, vars diameter bara är några centimeter större än den föregående. Om du väljer en alltför omfattande behållare för en växt, kommer den att ge all sin styrka till utvecklingen av löv och rötter, och blomningen kommer inte att hända på länge.

Möjliga problem

Om bladen på en ung cyklamen börjar bli gula kan orsaken vara både hög temperatur i lägenheten och torr luft. Orsakerna kombineras ofta. För att förhindra denna situation bör behållare med planteringar placeras på fönsterbrädorna, under vilka det inte finns några batterier, och regelbunden sprutning bör utföras. Alternativt kan krukorna placeras på en pall fylld med ständigt fuktade stenar. För att snabbt kunna åtgärda situationen måste cyklamen omedelbart avlägsnas från batteriet, överföras till ett rum där temperaturen inte överstiger +18 grader och även börja spruta.

När blommorna är friska och bladen fortfarande blir gula kan problemet vara en alltför hög temperatur. Genom att återställa indikatorerna till +18 grader är det möjligt att eliminera problemet. Ibland blir bladbladen gula på grund av att underlaget inte är tillräckligt fuktigt . Det är klart att i detta fall är det tillräckligt att helt enkelt öka vattningsfrekvensen. Slutligen kan bladen bli gula och falla av efter blommande cyklamen, vilket är helt naturligt. Detta fenomen tyder på att växten helt enkelt omorganiserar sig till ett vilande tillstånd. Om bladens fall är för intensivt är det bättre att ordna om planteringarna i andra rum.

Bild
Bild

När rotsystemet börjar ruttna kan problemet inte bara ligga i överskottet av vätska, utan också i det faktum att det häller direkt på toppen av knölen - dess utlopp. Annars ruttnar kärnan i blomman inte bara, utan blir också möglig. Om cyklamen börjar deformera bladen kan detta signalera effekten av skadedjur. En miniatyrcyklamen kval kan inte ses på bladbladets yta, men dess effekt leder till att bladets kanter krullas och deras utveckling upphör. I en sådan situation bör de skadade delarna av växten omedelbart elimineras, varefter alla planteringar ska behandlas med insekticider.

När knölar för förökning köps i en butik är det viktigt att välja de exemplar som är fria från skador och manifestationer av röta. Efter att ha tagit hem dem är det värt att dessutom spruta proverna med en tillväxtaccelerator.

Bild
Bild

Gråröta uppstår när växten hålls i hög luftfuktighet och temperaturen förblir för låg. Som en förebyggande åtgärd rekommenderar experter att ventilera rummet regelbundet och hålla temperaturen på +18 grader.

Du kommer att lära dig mer om reproduktionen av cyklamen hemma i följande video.

Rekommenderad: