Hur Vattnar Man Cyklamen? 14 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Hemma? Hur Korrekt Och Vad Ska Vattnas Under Blomningen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Cyklamen? 14 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Hemma? Hur Korrekt Och Vad Ska Vattnas Under Blomningen?

Video: Hur Vattnar Man Cyklamen? 14 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Hemma? Hur Korrekt Och Vad Ska Vattnas Under Blomningen?
Video: Cyclamen Plant Care - Indoor Growing Conditions 2024, April
Hur Vattnar Man Cyklamen? 14 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Hemma? Hur Korrekt Och Vad Ska Vattnas Under Blomningen?
Hur Vattnar Man Cyklamen? 14 Foton Hur Ofta Ska Man Vattna Hemma? Hur Korrekt Och Vad Ska Vattnas Under Blomningen?
Anonim

Trots den slående skönheten i denna hemväxt vill många nybörjare blomsterhandlare inte odla en sådan blomma hemma. Och allt för att det finns en uppfattning om att cyklamen är en mycket nyckfull växt och kräver särskild vård. I själva verket är detta absolut inte fallet. Om du följer enkla regler kommer blomman att växa frisk och vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsfrekvens

Varje husväxt kräver uppmärksamhet. Med rätt vård och tidig vattning kommer blommor att glädja dig med sin skönhet och rikliga blomning. Cyklamen är inte så nyckfull i att lämna som det verkar vid första anblicken. Naturligtvis finns det vissa regler för att ta hand om honom och observera vilka du kan odla en vacker blomma på din fönsterbräda.

Vattning spelar en mycket viktig roll i plantans liv. Det är viktigt att överväga hur mycket växten älskar vatten och hur ofta den behöver vattnas . Det finns till exempel blommor som bara behöver vattnas en gång i veckan. Men cyklamen bör ha sin egen regim, och det är mycket viktigt att observera vattningens frekvens. Trots att cyklamen behöver regelbunden och ibland riklig vattning är det viktigt att komma ihåg att rotsystemet hos denna växt är mycket känsligt.

Om du fuktar blomman felaktigt börjar rötterna snart ruttna, vilket i slutändan leder till döden.

Vattna cyklamen bör göras med stor försiktighet för att inte skada dess hälsa och skönhet. Vattningsfrekvensen beror alltid på markens skick. Före nästa vattning ska jorden fuktas något, under inga omständigheter ska jorden torka helt. Som regel vattnas denna växt i genomsnitt en gång i veckan. Naturligtvis beror mycket på väderförhållandena i regionen där du bor. Om jorden torkar ut snabbt måste växten fuktas oftare, minst två gånger i veckan.

Bild
Bild

För att utföra tidig vattning kan du inte bara fokusera på jordens skick, utan också på själva växtens utseende. Det är mycket viktigt att övervaka bladens tillstånd, eftersom felaktig vattning alltid påverkar deras tillstånd. Om bladen har blivit mer slöa och till och med börjat bli gula, indikerar detta att du är övermättad med fukt. Detta innebär att vattnets frekvens och volym bör minskas.

Förutom, på grund av felaktig vattning kan bladen tappa sin elasticitet … Oftast möter blomsterodlare en sådan situation under den varma säsongen. Därför, under varm sommar, bör blomman fuktas två gånger i veckan.

Jordens torrhet kan kontrolleras med en träpinne. Under normala och blomningsperioder bör den första centimeter jord vara torr. Under viloperioden får jorden torka med två centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenkrav

Till och med nyblomna odlare vet att ingen krukväxt ska vattnas med vanligt kranvatten. En sådan vätska innehåller en stor mängd skadliga föroreningar och olika salter, vilket påverkar hälsan hos inhemska växter negativt. därför du behöver bara vattna blommorna med rätt vatten, vilket inte kan skada blommans hälsa.

Om du inte kan filtrera och rena kranvatten ska du åtminstone lösa det i två dagar. Således kommer alla skadliga föroreningar att sedimentera och förångas, tack vare vilket du får vatten som är lämpligt för att vattna cyklamen.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg det mjukat vatten är lämpligt för bevattning . Kokt vätska kan användas vid behov. Efter kokning blir vattnet renare och säkrare, vilket hjälper till att undvika skadliga effekter och skyddar den älskade blomman från utseende av olika typer av bakterier. Vattna blomman med vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Sätten

Det är mycket viktigt att vattna cyklamen ordentligt hemma, eftersom rätt vattning ger markfuktighet av hög kvalitet. Det bästa sättet att vattna denna typ av hemväxt är genom en bricka . För att göra detta, häll vatten i en bricka eller annan djup behållare. Sedan lägger vi krukor med blommor direkt i pallen. Så snart du märker att matjorden är våt kan du ta bort krukorna. Det är viktigt att låta dem rinna av något för att bli av med överflödig vätska.

Fackvattning är den bästa och optimala fuktmetoden för en viss växtart. Tack vare denna metod kommer blomman själv att absorbera så mycket fukt som den behöver. Om du vill vattna på ett annat sätt, till exempel fukta genom markens topp, rekommenderar vi att du använder en vattenkanna med en smal och lång pip.

Vatten behöver inte hällas nära stammen. Den ska endast fördelas längs kanten på själva potten.

Bild
Bild

Cyklamen känns lika bra vid bevattning av veken. Tack vare denna metod absorberar växten oberoende den nödvändiga mängden fukt. Dessutom är denna vattningsmetod utmärkt om du behöver lämna hemmet länge.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Liksom alla husväxter behöver denna blomma ordentlig vård. Det ska noteras att vila vård skiljer sig från blommande vård . Därför, om du vill att blomman alltid ska vara vacker och frisk, måste du följa några rekommendationer.

Under den så kallade vilande perioden behöver växten inte längre ofta och riklig vattning. Därför bör antalet vattning minskas, annars kommer det att leda till sådana negativa konsekvenser som ruttning av rotsystemet och andra sjukdomar. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att cyklamen inte behöver ljus under viloperioden. Helst bör den flyttas till en mörkare och svalare plats och därigenom skapa de mest bekväma förhållandena för blomman för denna period.

Under viloperioden är det inte nödvändigt att fukta jorden där cyklamen växer för ofta och rikligt. Det räcker med att fukta jorden varannan vecka. Kontrollera alltid jordens skick så att du kan vattna i tid.

Bild
Bild

Efter transplantation

Det är värt att notera att cyklamen är en mycket känslig växt, och om grundläggande regler inte följs kan den hotas allvarligt. Under transplantation är det absolut nödvändigt att sterilisera behållaren och jorden, annars kommer växten att skada. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att alla instrument som du kommer att använda under transplantationen också måste vara sterila.

Efter transplantation, vattna inte växten rikligt . Vattningen ska vara måttlig, varefter behållaren med cyklamen ska placeras på en sval plats där det inte finns starkt ljus.

Bild
Bild

Under blomningen

Det är viktigt att komma ihåg att under blomningen spenderar alla typer av växter alla sina reserver och resurser. Under en sådan period behöver den därför särskild vård och mer frekvent vattning. Under blomperioden bör denna blomma inte hållas i direkt solljus, eftersom detta kommer att påverka dess hälsa och skönhet negativt. Det är önskvärt att ge cyklamen bekväma förhållanden: diffus belysning och en lufttemperatur på högst +15 grader.

Under blomningsperioden behöver denna krukväxt rikligt med vattning. Dessutom är det mycket viktigt att lägga till olika förband i vattnet, som innehåller sådana användbara ämnen som magnesium och kalium. En pall kan användas för riklig vattning. Om vattning utförs genom en kastrull, kommer detta att tillåta blommans rotsystem att mättas med alla nödvändiga ämnen så mycket som möjligt, på grund av vilken blomningen kommer att vara frodig och riklig.

Sprutning kan också utföras under blomningen. Men detta måste göras med stor försiktighet så att vattendroppar inte stagnerar på bladen och blommorna, annars leder det till förfall.

Normalt fuktas växten en gång i veckan och ibland var tionde dag. Allt beror på temperaturen i rummet, växtens ålder och jordens skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta misstag

Nyblomna odlare ställs ofta inför det faktum att cyklamen blommar dåligt, att blomman blir slö och sjuk. Felaktig vård är skyldig. Många gör allvarliga misstag under vattning, vilket påverkar hemväxtens allmänna tillstånd negativt.

Det vanligaste misstaget för nybörjare blomsterhandlare är att de bokstavligen översvämmar blomman med vatten. Och det är kategoriskt omöjligt att göra detta, sedan från överskott av fukt börjar plantans rotsystem ruttna och din favoritblomma dör . Om bladen på grund av överdriven fukt började vissna och falla av bör akuta åtgärder vidtas för att återuppliva blomman. I detta fall avlägsnas växten helt från jorden, rotsystemet rengörs från jordrester och bearbetas sedan ett speciellt medel från serien av fungicider.

Efter att ha torkat rötterna i flera timmar planteras cyklamen i en ny behållare. Vid en sådan nödtransplantation ska den gamla jorden och krukan inte användas.

Bild
Bild

En otillräcklig mängd vatten påverkar också plantans hälsa negativt. Därför riskerar du att torka jorden och glömma att vattna blomman, att den snart dör. Om växten lämnas utan fukt under en lång tid kommer jorden att börja spricka, då kommer detta snart att leda till kvalster.

Vatten med fel temperatur påverkar också blommans hälsa negativt. Om vätskan är för kall eller varm, kommer växten att må dåligt. Vätskan får inte falla på toppen av roten.

Ett annat vanligt misstag hos nybörjare blomsterhandlare är fel val av gödningsmedel. Kom ihåg att inte alla kvalitetsgödselmedel skapas lika för blommor. Rådgör med specialister och välj endast toppdressing lämplig för cyklamen … Låt inte heller gödningsmedelspartiklar falla på blommans stjälkar eller blad, eftersom det kan leda till brännskador och allvarlig sjukdom.

Du kommer att lära dig mer om korrekt vattning av cyklamen i följande video.

Rekommenderad: