Hur Vattnar Man Succulenter? När Kan De Vattnas Efter Transplantation Och Hur Ofta Ska De Vattnas? Hur Många Gånger I Veckan Ska Succulenter Vattnas På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Succulenter? När Kan De Vattnas Efter Transplantation Och Hur Ofta Ska De Vattnas? Hur Många Gånger I Veckan Ska Succulenter Vattnas På Vintern?

Video: Hur Vattnar Man Succulenter? När Kan De Vattnas Efter Transplantation Och Hur Ofta Ska De Vattnas? Hur Många Gånger I Veckan Ska Succulenter Vattnas På Vintern?
Video: Suckulenter 2024, April
Hur Vattnar Man Succulenter? När Kan De Vattnas Efter Transplantation Och Hur Ofta Ska De Vattnas? Hur Många Gånger I Veckan Ska Succulenter Vattnas På Vintern?
Hur Vattnar Man Succulenter? När Kan De Vattnas Efter Transplantation Och Hur Ofta Ska De Vattnas? Hur Många Gånger I Veckan Ska Succulenter Vattnas På Vintern?
Anonim

Enligt många är succulenter de mest opretentiösa växterna att ta hand om. Och det är sant. Exotiska representanter för floran, som kom till oss från torra områden, behöver inte överdriven vård. Det är dock fortfarande nödvändigt att ha minimal kunskap om deras behov, i synnerhet hur man korrekt vattnar succulenter så att deras känsliga rötter kan utvecklas fullt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbehov

Till skillnad från andra inomhusväxter behöver succulenter inte vattnas för ofta, även om jordklumpen där de växer är väl torkad. Torka-resistenta växter tenderar att ackumulera det resulterande vattnet i en specialiserad vävnad-vattenlagrande parenkym, och i detta tillstånd kan de existera under en avsevärd tid.

Sukkulenta växter förvärvade under utvecklingen färdigheterna för överlevnad i sitt inhemska torra klimat, så på andra breddgrader kan de leva utan vatten i flera veckor eller till och med månader.

Fuktreserven för succulenter förekommer i:

  • tjocka stjälkar (de flesta kaktusar och mjölkgräs);
  • täta blad (lithops, aloe).
Bild
Bild
Bild
Bild

Minskningen av förångning av vatten sker på grund av flera punkter

  • Vissa arter har en vaxartad film (nagelband).
  • Blad och stjälkar är rundade.
  • Utrustad med ett litet antal andningsporer (en stor mängd fukt avdunstar genom dem). De är stängda under dagen.
  • Under en lång torrperiod torkar kroppens luftdel gradvis upp i många succulenter, men själva växten dör inte. I vissa exemplar dör denna del av (helt eller på platser), men med tiden kommer den att växa tillbaka om växten vattnas i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du tar hem en saftig måste du komma ihåg huvudregeln: det är bättre att inte överflöda denna typ av växt.

Innan du börjar vattna måste du se till att den saftiga verkligen behöver vatten . Det är värt att röra jordklumpen, om den har torkat ut till en fast skorpa måste växten vattnas. Intervallet mellan vattning av succulenter beror på deras ålder och storlek. Så miniatyr och unga exemplar måste vattnas oftare, men i små portioner, försöker att inte komma på den ovanjordiska delen, till skillnad från vuxna representanter.

Vuxna succulenter vattnas i stora doser, särskilt på sommaren. Stora växter är inte rädda för att vatten tränger in på bladens och stammens vävnader.

Ett villkor förblir oförändrat under vattning - jordblandningen måste torka väl innan nästa vattenprocedur.

Bild
Bild

Vattning efter årstider

Trots att vattning inte är den enklaste delen av vården av någon växt måste denna process vara ordentligt organiserad. Nyanserna beror på säsong, temperatur och luftfuktighet i rummet.

Vid olika tider på året skiljer sig vattning av succulenter åt i frekvens och intensitet.

Vår och sommar

Det svåraste med att vattna succulenter är vårperioden. Under denna tid vaknar växterna, de kräver mer fukt och näringsämnen.

Den första vattningen efter viloläge bör göras noggrant . Först måste du fukta jorden något längs diametern på krukan där kulturen växer. Fuktdjupet bör vara cirka 1,5-2,5 cm (beroende på växtens storlek och krukan).

Om en transplantation inte tillhandahålls i slutet av det kalla vädret, bör intervallet mellan vattningen gradvis minskas, varje månad i flera dagar. På så sätt kan man undvika sönderfall av växtens rotmassa.

På sommaren ska vattningen vara mest intensiv. I genomsnitt minst en gång var 4-5: e dag.

Bild
Bild

Höst och vinter

Med höstens ankomst måste succulenter gradvis avvänjas från den rikliga bevattning de åtnjöt på sommaren. Vattning är inte nödvändigt mer än en gång i en och en halv vecka (i tempererade klimat) och en gång var 5-7 dagar - i varmare områden.

Vintervattning av succulenter är det enklaste. Det viktigaste är att iaktta en tydlig regim. Den optimala avbrottet mellan vattningen anses vara en period på 2-3 veckor . Endast i varma områden, där temperaturen inte sjunker under 0, bevattnas jorden av växter som står ute hela tiden lite oftare. I rumsförhållanden beror allt på det inre mikroklimatet i rummet.

Till exempel, om succulenter har en kall övervintring (på balkongen, verandan) med en lufttemperatur på 5 till 12 grader, kan de leva utan vatten hela vintern. Under sådana förhållanden kan till och med några extra droppar orsaka ruttning av rhizomen.

På hösten och vintern kan du inte mata växten, med undantag för de fall då växten har varit sjuk och behöver energi för att återställa förlorad styrka.

Bild
Bild

Hur vattnar man?

Vattning är först och främst processen att observera en växt: om den börjar skrynkla, tömma, förlorar sin färgstyrka, måste den dricka. Om det saftiga tvärtom blir mjukt eller stammen mörknar, vattnades det för mycket. I det här fallet kommer det att vara mycket svårt att stoppa förfallet och troligtvis kommer överflödsoffret att dö. Därför, när det gäller succulenter, finns det en viktig regel: du måste vattna med måtta.

Vattningsfel som inte bör göras:

  • vatten varje dag;
  • hälla vatten på den ovanjordiska delen av växten;
  • skölj den saftiga med kallt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att vattna en saftig hemma behövs inga speciella verktyg, du behöver inte fylla ditt huvud med information om dropp eller fetil vattning, alla andra svårigheter måste också utelämnas. För att vattna det saftiga är det tillräckligt att använda en vanlig vattenkanna.

Det är nödvändigt att bevattna växten med vatten vid rumstemperatur, den måste hällas direkt under roten och försöka att inte komma på bladen . Efter vattning, om processen sker under den kalla årstiden, får du inte öppna fönstren. Den fuktiga jorden ska inte frysa över, annars kommer rötterna att ruttna. Du måste också se till att vattnet absorberas helt i marken och att det inte finns några vattenpölar på markytan, vilket också kan leda till ruttnande av rotsystemet.

Om du inte kan vattna det saftiga vid roten kan det göras på vanligt sätt - bevattna ovanifrån, men sedan måste det överflödiga vattnet som har kommit på bladen avlägsnas mekaniskt, det vill säga blötlägg det med en servett, toalettpapper, eller sätt plantan bokstavligen i solen i några minuter, men skyddad från direktstrålar, en plats.

Vattna inte succulenter på transplantationsdagen. Det är därför det rekommenderas att transplantera växten först när den kommer ur viloläge (tidigt-mitten av våren) och blir starkare igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vattning beaktas följande nyanser

  1. Luftfuktighet inomhus. Ju högre denna indikator, desto mindre ofta bör vattning inträffa.
  2. Utkast. Bevattna inte växter i direkta strömmar av kall luft.
  3. Blommans storlek. En liten saftig växt behöver små doser vatten och vice versa.
  4. Grytmaterial. Vatten avdunstar mycket snabbare från lerkrukor än från plast.
  5. pH för vatten. Hemmagjorda succulenter måste vattnas med mjukt vatten.

Rekommenderad: