Hur Förvarar Man Dahlior På Vintern? 25 Foton Hur Gräver Jag Ut Dem Korrekt? Under Vilka Förhållanden Kan Knölar Förvaras Fram Till Våren? Hur Bearbetas Efter Grävning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvarar Man Dahlior På Vintern? 25 Foton Hur Gräver Jag Ut Dem Korrekt? Under Vilka Förhållanden Kan Knölar Förvaras Fram Till Våren? Hur Bearbetas Efter Grävning?

Video: Hur Förvarar Man Dahlior På Vintern? 25 Foton Hur Gräver Jag Ut Dem Korrekt? Under Vilka Förhållanden Kan Knölar Förvaras Fram Till Våren? Hur Bearbetas Efter Grävning?
Video: HUR JAG SÅR DAHLIOR - OCH ALLT ANNAT JAG KAN OM DAHLIOR 2024, Maj
Hur Förvarar Man Dahlior På Vintern? 25 Foton Hur Gräver Jag Ut Dem Korrekt? Under Vilka Förhållanden Kan Knölar Förvaras Fram Till Våren? Hur Bearbetas Efter Grävning?
Hur Förvarar Man Dahlior På Vintern? 25 Foton Hur Gräver Jag Ut Dem Korrekt? Under Vilka Förhållanden Kan Knölar Förvaras Fram Till Våren? Hur Bearbetas Efter Grävning?
Anonim

Dahlior är en av de ljusaste och mest minnesvärda blommorna som växer i sin sommarstuga. Växter är ganska opretentiösa under växtsäsongen, men på vintern kräver de särskild behandling. Det handlar om deras känsliga knölar, som inte tål kallt väder och behöver ett varmt och måttligt fuktigt rum. I detta avseende är det viktigt att inte missa början av nattens höstfrost och att ge knölarna bekväma förvaringsförhållanden.

Tidpunkt

Dahlior är infödda i Sydamerika och därför dåligt anpassade till de hårda klimatförhållandena i vårt land. Trädgårdsmästarens uppgift är att exakt bestämma tidpunkten för anläggningens förberedelse för övervintring och tidpunkten för att gräva ut knölarna. I regioner med ett starkt kontinentalt klimat, när nattemperaturen redan närmar sig noll, och det fortfarande är ganska varmt under dagen, sprutar dahlior som en potatis, som skyddar lökarna från att frysa.

Du kan börja gräva ut dahlior först när bladen börjar bli svarta av frost.

Detta händer vid olika tidpunkter i varje region, därför bör man inte vägledas i denna fråga av ett specifikt datum, utan av anläggningens tillstånd … Så, i regionerna i centrala Ryssland och i Moskva -regionen grävs knölarna under andra halvan av oktober. Vid den här tiden hade de redan utstått lätt frost, härdat lite och kunde lätt tåla hemvinter. I den östra delen av vårt land, liksom i Sibirien och bortom Ural, skiftas tiden för utgrävning vanligtvis med 2-3 veckor och beror helt på vädret under hösten.

Det viktigaste är att inte missa början av regression, när de första frostbitna bladen hittas, ta omedelbart bort knölarna från marken . Annars kommer röta att dyka upp på de skadade delarna av växten, som snabbt kommer att flytta till rotsystemet och förstöra växten. Det är dock inte heller nödvändigt att gräva upp lökarna för tidigt. Under de första höstdagarna behåller de flesta bladen fortfarande sin elasticitet och gröna färg, vilket innebär fortsättning av processen med naturlig rotnäring och förberedelse av knopparna för nästa blomning.

Naturligtvis bör du inte beröva växten de senaste solprocedurerna, tvärtom är det nödvändigt att ge den möjlighet att lagra så många näringsämnen som möjligt

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

De börjar förbereda dahlior för grävning i förväg. För att göra detta, minska vattningen gradvis .så att överflödig fukt inte provocerar uppkomsten av svampinfektioner, och en vecka innan de gräver ut stannar de helt. Förutom, utföra sanitär beskärning av busken ta bort skott utan knoppar, nedre löv och torkade blommor. I detta tillstånd stannar växten i den öppna marken tills det är dags att gräva upp den.

Förfarandet för att gräva ut lökarna från marken är inte svårt och består av flera på varandra följande steg. Först med en sekatör ta bort alla stjälkar och lämna skott 10-15 cm höga . Att klippa stjälkarna ännu kortare rekommenderas inte, eftersom detta kan framkalla infektion eller vattenläckage i knölen. Sedan busken lossa och gräva försiktigt in med en höna på 20 cm avstånd från stammen … Knölar avlägsnas också med en gaffel, var försiktig så att de inte skadar ytan och inte drar ut trimningen av stjälkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är soligt och torrt ute, lämnas lökarna i rabatten i flera timmar, varefter det torkade substratet skakas av från dem och undersöks för röta och skador. När förorenande processer upptäcks kastas de drabbade knölarna och de friska tvättas noggrant i vatten, långa rötter skärs av och torkas. Gamla knölar kastas också, eftersom de kanske inte knoppar och är dåligt bevarade . De är mycket lätta att känna igen med sin mörkare färg, stora storlek och distinkta tuberositet.

Som en förebyggande åtgärd lökarna rekommenderas att behandlas med alla fungicida preparat, till exempel "Fitosporin ". I lösningen förvaras knölarna i en timme. Om det inte finns något sätt att få en färdig fungicid, kan du använda en svag lösning av kaliumpermanganat, bara knölarna kan förvaras i den i högst 30 minuter. Medan lökarna är dränkta i lösningen är det nödvändigt att förbereda taggar med namnen på sorter, och om deras namn är okända beskriv kort buskens färg och storlek.

Nästa steg i att förbereda lökarna för övervintring är att torka dem . För att göra detta, välj en mörk, sval plats och ordna knölarna med skaftet nedåt. Detta underlättar utflödet av vätskan som ackumuleras i dem och förhindrar rotrot. För att förhindra snabb torkning av knölar rekommenderas det inte att placera dem för torkning i varma, torra rum. Det bästa alternativet skulle vara att lägga ut dahlior på en veranda, loggia eller i ett växthus.

Efter 3-5 dagar är ytan helt torr och lökarna är helt redo för vinterförvaring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsförhållanden

För att georginerna ska bevaras väl till våren och gro snabbt, måste de skapa bekväma förhållanden. Den optimala lagringstemperaturen för knölar är +5 grader med en luftfuktighet på 60-75% . Samtidigt ska rummet vara väl ventilerat och torr sand, sågspån eller trä ska användas som underlag. Detta kommer att främja god luftcirkulation runt knölarna och förhindra svampinfektioner. Dessa förhållanden är lättast att skapa i källare, uthus och garage.

Så i källare och källare är det i allmänhet alltid svalt och fuktigt, vilket inte gör att knölarna kan torka ut eller gro i förväg. Underjorden är något mindre lämplig för förvaring: luftfuktigheten i dem är mycket lägre än i källaren, och lufttemperaturen är vanligtvis högre. Dessutom är luftrörelsen begränsad där, och den stagnerar ofta. I detta avseende rekommenderas tunnelbanan ventilera oftare och slå på en fläkt en gång i veckan.

Om dahlior planeras att förvaras på en inglasad loggia, måste du välja den mörkaste platsen och placera lådan med lökar där. När yttertemperaturerna sjunker är behållaren täckt med en gammal filt och vid kraftig frost tas den helt in i huset. Om det inte finns någon balkong, underjordisk eller källare, kan dahlior placeras i kylskåpet . Knölarna läggs i en påse med sågspån och flera hål görs i den.

Dahlior förvaras på bottenhyllan eller i grönsaksbrickan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En gång i månaden krävs en granskning, och när de första tecknen på skador hittas förstörs glödlampan ovillkorligt och angränsande prover behandlas med kaliumpermanganat . Om förfallsprocessen bara har börjat kan knölen räddas helt. För detta skärs de drabbade områdena av med en skarp desinficerad kniv, och skärplatserna behandlas med en fungicid. Vid förvaring i källare och under jord måste man vara noga med att skydda knölarna från skadedjur.

För att göra detta kan du använda giftiga beten eller en ultraljudsavvisare. Dessutom tål gnagare inte lukten av eteriska oljor av pepparmynta, varför en pappersservett doppad i dem och placerad i en glasburk effektivt kommer att skrämma bort möss och råttor.

Den enda nackdelen med denna metod är behovet av att byta ut de blötlagda våtservetterna med nya varje vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Du kan lagra dahlia -knölar på olika sätt, och för att välja den mest lämpliga måste du bekanta dig med fördelarna och nackdelarna med var och en av dem.

Sandlåda

Att lagra dahlior i sandlådor är den äldsta och mest beprövade metoden. Dess främsta fördelar är materialtillgänglighet och användarvänlighet. Nackdelarna inkluderar risken för tidig spiring av knölar och en hög risk för ruttning av lökarna med en ökning av fukthalten i sanden. Därför är det nödvändigt att se till att underlaget är torrt när man använder denna metod . eftersom det inte längre är möjligt att återanvända ruttna lökar.

Det bästa alternativet skulle vara att använda flodsand . Det absorberar inte fukt och tömmer inte blomknölar. För dessa ändamål, ta stora trälådor eller plasthinkar med en kapacitet på 20 liter, stapla knölarna i rader och strö dem rikligt med sand. En dukpåse läggs ovanpå lådorna, och de tas bort till källaren.

Bild
Bild

Sågspån

Denna metod anses vara en av de mest effektiva och effektiva. Det är bättre att välja stort sågspån, blandat med spån … Det finns bara en nackdel med denna metod, och den är snarare förknippad med fel i dess tillämpning, snarare än med egenskaperna hos själva sågspån. Till exempel gör många trädgårdsmästare misstaget att lägga lökarna i sågspån i plastpåsar. Som ett resultat bildas kondens inuti cellofan, sågspån blir blött och knölarna ruttnar.

Som ett undantag kan denna metod användas vid placering av påsar i kylskåpet med tillstånd av konstant övervakning av förekomst av kondens.

Bild
Bild

Vermikulit

Materialet kännetecknas av förmågan att behålla fukt väl och låter dig inte oroa dig för att torka ut rötterna. Detta mynt har dock en annan sida: även med en liten temperaturökning kan knölarna gro för tidigt, vilket är extremt oönskat på vintern.

därför För att förhindra sådana situationer bör du inte använda trädgård, utan storfraktion vermikulit . För att implementera denna metod placeras ett lager vermikulit på botten av lådan, på vilken dahlia -lökar placeras. Således fylls hela behållaren, täcks med cellofan ovanpå och avlägsnas till ett svalt rum.

Bild
Bild

Paraffin

Denna metod är den mest effektiva, men den kräver speciell noggrannhet och tidskrävande. Ett tätt skikt av paraffin förhindrar att fukt avdunstar och skyddar knölarna från att torka ut . Dessutom dödar de höga temperaturerna som påverkar knölarna under bearbetning den patogena mikrofloran, utesluter utvecklingen av infektions- och svampsjukdomar, och det frysta paraffinet skyddar rötterna från de skadliga effekterna av yttre faktorer. Denna metod kan dock endast användas för tidiga sorter av dahlior . Detta beror på att knopparna vaknar upp från paraffin mycket senare, och sugrötter bildas på knölarna.

För att ordentligt bevara dahlia -knölarna i paraffin måste du slipa ljus eller klumpparaffin, lägga det i en metallkopp och värma upp det i ett vattenbad. Efter att tjockleken på det smälta paraffinet når 2 cm doppas knölar bundna på en tråd i det, varefter de tas ut och ämnet väntar på härdning. Om knölen inte passar i koppen, så delas den innan nedsänkning, trådarna knyts och varje del doppas i paraffin. Lökarna placeras sedan i en låda, hink eller kartong och förvaras på en sval plats till våren.

Bild
Bild

Torv

För att bevara dahlia -lökarna på detta sätt läggs knölar och torv på botten av en trälåda i lager, och behållaren tas bort på en mörk och sval plats. Lökarna är ganska välbevarade, men om temperaturen bryts är för tidig spiring möjlig.

Bild
Bild

Lera

Lerskalet skyddar knölarna perfekt från att torka ut och bidrar till ett gott bevarande av rötterna. Det är viktigt att torka dahliorna väl innan du använder den här metoden, annars kan de ruttna.

Först görs en lermos med en konsistens som påminner om tjock gräddfil, en liten mängd fungicid tillsätts och blandas väl. Sedan doppas varje lök i en mos och torkas i 3-4 dagar. Därefter staplas knölarna i rader i lådor och placeras i ett svalt, torrt rum. På våren, före plantering på en rabatt, tas lerskorpan bort med lätt knackning.

Bild
Bild

Plastfolie

Denna teknik är ganska ny och har både supportrar och motståndare. Tvättade och torkade knölar lindas i folie, viks i lådor och skickas till förvaring. Så att de inte spirar och möglar, läget i rummet måste följas strikt: den rekommenderade temperaturen är +3 grader, luftfuktighet - 70% . Om dessa villkor inte är uppfyllda, rotar knölarna snabbt och börjar ruttna.

Vilken av de övervägda metoderna som används är en förutsättning för frånvaron av potatis och andra rotgrödor i omedelbar närhet.

Detta beror på den ökade fukten som bildas runt grönsaker och risken för svampsjukdomar.

Bild
Bild

Vad händer om du inte gräver upp knölarna?

Nybörjare trädgårdsmästare undrar ofta om det är nödvändigt att gräva upp knölar för vintern, och om detta noggranna förfarande kan undvikas. Tyvärr är vintrarna i de flesta regioner i vårt land väldigt kalla, och redan i november finns det kraftig frost.

Därför, om dahlior planeras att odlas som en flerårig växt, är höstgrävning av knölar obligatoriskt . Om blommorna växer som ettåriga, kan du inte bry dig och lämna knölarna i marken. Denna metod för att odla blommor kan användas av människor som inte har en källare, garage eller annan plats där önskad temperatur och luftfuktighet kan upprätthållas under vintern.

Bild
Bild

Vad händer efter vintern?

När våren närmar sig börjar trädgårdsmästare fundera på vad de ska göra med knölar och hur man "återanvänder" dem. Om lökarna har överlevt vintern väl och är i perfekt skick är det inga problem: de är ganska redo för uppvaknande och plantering och kommer snart att gro ut och ge färg. Men oftare händer det att det inte är möjligt att bevara knölarna i sin ursprungliga form, och många torkningar av rötterna noteras. I sådana fall undersöks lökarna noggrant, och om de inte har torkat helt, utan bara vissnat, börjar de akut rehabilitering.

För att göra detta, ta en liten behållare, fyll den med en näringsblandning, torv eller stor sågspån. Sedan placeras den vissna knölen i fyllmedlet i ett horisontellt läge och försöker att inte fördjupa sig djupt.

Det är nödvändigt att se till att så att rothalsbandet är helt öppet . Vidare uppföds de enligt instruktionerna preparat "Epin-Extra" eller "Zircon ", och spruta generöst plantningen. Behållaren är installerad på fönsterbrädan och ger växten starkt, men samtidigt diffust ljus. För att göra detta, använd ett ark löst papper limmat på glaset med skotstejp, liksom gasväv eller en tyllridå.

Denna procedur utförs i början av mars, så att växten hinner återhämta sig från vissnande och vakna.

Bild
Bild

Om skador på lökarna märktes i tid och åtgärder för att rädda dem togs korrekt och snabbt, kan du efter 3-4 veckor vänta på att de första skotten ska visas . Under denna tid är det nödvändigt att övervaka fyllmedlets tillstånd för att förhindra att det torkar ut eller för mycket fukt. Den senare kommer snabbt att leda till att den försvagade knölen ruttnar, och då blir det definitivt inte möjligt att rädda den. Efter att växten har kommit till liv är den försedd med bra belysning och måttlig vattning. Topdressing i detta skede är förbjudet.

Om knölarna har överlevt vintern väl, kan en annan metod användas för att väcka dem. Det är väl lämpligt i fall där det inte finns något sätt att få fyllmedlet, men det är redan nödvändigt att väcka växterna från viloläge. För att göra detta, ta en vanlig transparent plastpåse och lägg knölen i den. Därefter bereds en lösning av alla tillväxtstimulerande medel och dahlian sprutas. Därefter är påsen något bunden och ett litet hål lämnas för luftcirkulation, varefter den placeras på en varm och väl upplyst plats. I det här fallet kan ljuset inte längre spridas, eftersom polyeten kommer att göra det på egen hand.

När fukten från påsen förångas sprutas löken och väntas på att den ska vakna.

Bild
Bild

Dahlia vaknar ganska snabbt, och efter en månad dyker de första starka skotten upp . När de når en längd på 5 cm planteras lökarna i en rabatt, och om det fortfarande är ganska kallt ute och jorden inte har värmts upp över +10 grader, planteras de i krukor och förvaras i lägenheten för någon gång.

När dahlior planteras i öppen mark måste de spillas, och vid hot om återkommande frost täcks de ovanifrån med ovävt material, till exempel agrospan eller lutrasil. Efter att hotet om naturtemperaturfall har passerat upphör plantorna att täcka och överförs till det vanliga sommarvården.

Rekommenderad: