Att Odla Viola Från Frön (18 Bilder): Hur Man Planterar Den På Plantor Och Tar Hand Om Blommor Efter Groning Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla Viola Från Frön (18 Bilder): Hur Man Planterar Den På Plantor Och Tar Hand Om Blommor Efter Groning Hemma?

Video: Att Odla Viola Från Frön (18 Bilder): Hur Man Planterar Den På Plantor Och Tar Hand Om Blommor Efter Groning Hemma?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Att Odla Viola Från Frön (18 Bilder): Hur Man Planterar Den På Plantor Och Tar Hand Om Blommor Efter Groning Hemma?
Att Odla Viola Från Frön (18 Bilder): Hur Man Planterar Den På Plantor Och Tar Hand Om Blommor Efter Groning Hemma?
Anonim

Viola eller violer (lat. Viola) är en hel grupp vilda blommor från familjen Violet, som numrerar mer än ett halvtusen olika arter som kan hittas runt om i världen i länder med tempererat och varmt klimat. De flesta av dem finns dock i Japan och Nordamerika, och denna blomma berövade inte Ryssland uppmärksamhet. Tack vare insatser från inhemska och utländska uppfödare har variationen av altfiolsorter ökat betydligt. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man odlar viola från frön själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Violaens främsta särdrag är dess opretentiöshet. Den kan odlas utomhus, även om du fortfarande måste ta hand om den. De mest populära i vårt land är tre typer av altfiol: viola horned, viola Wittrock och viola Williams . Naturligtvis är det inte alla typer av violer som du kan plantera i din trädgård, och om du lyckas hitta frön av andra frostbeständiga sorter kan du köpa dem, vårdreglerna kommer att vara ungefär desamma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig skillnad mellan altfiolen är hur den blommar . De flesta violer blommar en gång om året, med en stor blomma som blommar på en lång stjälk. Violer blommar flera gånger per säsong, blommorna och stjälkarna på altfiolen är mycket mindre, men cirka 5 knoppar kan växa på en stjälk, vilket gör att rabatten med dem ser mycket mer omfattande ut. Förresten blommar viola bara under det andra året efter plantering. Så bli inte förvånad över att inte se blommor efter ett par månader.

Trots att trädgårdsmästare fortfarande lyckades hitta ett sätt att få växten att blomma på ett år, mer om det senare. Viola blad kan växa på olika sätt. Beroende på dess sort kan de antingen placeras längs hela stammen eller bilda en basal rosett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såddatum

Den mest gynnsamma tiden att plantera violer beror på klimatet i ditt område . I de flesta av Ryssland planteras de på våren, i mitten av mars, men om du bor i en varmare region kan du börja plantera redan på vintern. Många trädgårdsmästare planterar viola i februari, och några till och med i januari. Om du tvärtom lever i ett något kallare klimat, bör planteringen försenas åtminstone till april för att jorden ska bli varm.

För tillväxt av unga fioler av hög kvalitet ljus är mycket viktigt, det är värt att överväga detta när du planterar, för om det inte finns tillräckligt med ljus, kommer groddarna att sträcka ut och troligtvis dö . Många trädgårdsmästare rekommenderar till och med artificiellt att förlänga dagsljuset till 14 timmar i de tidiga stadierna av växande.

Det är bäst att plantera altfiolen i halvskugga, till exempel under ett träd från vilket diffust ljus faller. Om du planterar det på en plats där direkt solljus kommer att falla på det, kommer växten snabbt att blekna och vissna.

Du kan plantera en altfiol i skuggan, den kommer fortfarande att växa, men var beredd på att tätheten av blommor på den då blir mycket lägre.

Bild
Bild

I allmänhet är det tillåtet att så viola i flera termer . Om ogynnsamt väder varar länge är det ganska acceptabelt att plantera frön i maj. I det här fallet bör blommorna blomma närmare augusti, och blomningen kan pågå till vintern.

När du väljer den optimala månaden för landning kommer det att vara användbart att söka hjälp från månkalendern. Forskare har länge märkt att tillväxten av violer är mycket starkt påverkad av månens faser. Genom att plantera blommor vid rätt tidpunkt kan du uppnå snabbare tillväxt och mer frodig blomning.

Bild
Bild

Beredning av jord och material

Innan du planterar viola frön i öppen mark, bör du förbereda det. För att komma igång behöver du en speciell jordblandning, som du antingen kan köpa från butiken eller göra din egen. För att göra detta måste du blanda torv, humus, gräs och lövmark i lika stora proportioner. Till den färdiga blandningen (det spelar ingen roll om den är hemlagad eller köpt) måste du lägga till flodsand i förhållandet 1: 8 och ånga den väl . Sådan jord är rik på näringsämnen, behåller värmen väl och leder vatten.

Om din tomt har ganska bra jord kan du helt enkelt blanda krukblandningen med den och lossa den väl och sedan plantera fröna. Men om du har dålig jord på platsen, då det blir bättre att droppa små hål för plantering och fylla dem med en blandning . Dessutom behöver du en speciell fröstimulans för att påskynda deras tillväxt och liten sågspånskål som du måste köpa i förväg.

När det gäller valet av landningsplats bör det vara soligt, bäst av allt i halvskugga. Även om växten är ganska lugn och uppfattar mörkade områden. Det viktigaste är att anläggningen inte kränker i låglandet, annars kommer de helt enkelt att översvämmas.

Bild
Bild

Planteringsprocess

Som nämnts tidigare blommar vanligtvis viola under det andra året, men trädgårdsmästare har hittat ett sätt att få det att blomma under det första levnadsåret, eller omvänt kan du odla en altfiol, som kommer att blomma först efter 2 år. Om du vill att en blomma ska blomma om några månader måste du plantera den med sticklingar och odla den bara hemma. Sticklingar planteras i samma krukväxtblandning, som måste fördelas mellan krukorna.

Om du bestämmer dig för att det är bättre att plantera blomman i det öppna fältet, glöm inte att förbereda planteringsplatsen och följ sedan instruktionerna steg för steg

  1. Till att börja med måste fröna behandlas med gödselmedel som påskyndar tillväxten.
  2. Sedan måste du förbereda grytblandningen och hälla den i en stor gryta eller kassett.
  3. I jorden måste du göra små spår (en halv centimeter djup), där vi kommer att placera fröna.
  4. Ovanifrån måste fröna strös med jord (eller bättre med en hemlagad blandning från jorden).
  5. Därefter måste du vattna växten ordentligt så att jorden är helt utgjuten, men utan att urholka jorden, annars dör de öppnade fröna.
  6. För att behålla fukt i jorden kan du täcka den med fint sågspån.
  7. Efter det måste du lägga plantorna i den soliga delen av huset (helst i halvskugga) och vattna jorden när den torkar.
  8. Efter cirka 2-3 månader kommer du att kunna börja plantera om plantor i beredd jord, det optimala avståndet mellan dem är 20 centimeter.
  9. Var noga med att lossa jorden innan du planterar.
  10. Viola bör planteras tillsammans med en jordbit som täcker sina rötter.
  11. Hålen du har förberett ska vara tillräckligt stora för att kunna rymma plantorna fritt. Det är mycket viktigt att se till att rötterna inte böjer sig under plantering.
  12. Efter att du har lagt groddarna i hålen fyller du hålrummen med resten av krukvandningen och komprimerar väl med händerna.
  13. Därefter måste groddarna vattnas rikligt.
  14. I slutet mults mulningen med torkade löv, hö och nålar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta avslutar planteringsprocessen. Om du gjorde allt korrekt kommer du att se de första blommorna om lite mer än ett år. Vid transplantationen i marken kan vissa sorter av altfiol blomma, men oroa dig inte, viola tolererar transplantationer mycket bra, inklusive under blomningen. Så du kan transplantera det i tid, utan att oroa dig för att det på något sätt kommer att skada blomman.

Glöm inte heller att blommorna behöver din vård efter transplantation till en permanent plats. Glöm inte att vattna dem i tid, låt dem inte drunkna , med ett överskott av fukt i jorden, börjar violens rötter ruttna, vilket leder till att hela växten förfaller. Var noga med att befrukta växten i tid . Det är särskilt viktigt att göra detta under de första åren av hans liv. Glöm inte att jorden där den violetta växer måste leda syre väl, och därför måste det lossas då och då.

Det är också mycket viktigt mulch blommor för vintern , så att jorden behåller värmen bättre. Bland annat rekommenderas att beskära vioolbuskar en gång om året.

Det är bäst att göra detta när det fortfarande är långt ifrån frost, men växten har redan bleknat helt. Du måste klippa ner den till 4-5 centimeter. Denna procedur är mycket bra för nästa blomning.

Bild
Bild

Plantor vård

För att altå buskar ska vara frodiga och friska är det mycket viktigt att ta hand om plantorna, eftersom det är under denna period som de behöver mest uppmärksamhet. Du bör inte låsa plantorna i fyra väggar, på en solig dag kommer det att vara användbart att utsätta dem för frisk luft, detta kommer inte bara att ha en fördelaktig effekt på deras tillväxt, utan också förbereda dem för ytterligare transplantation i jorden. Efter spiring är det användbart att täcka groddarna med en film för att skydda dem från solljus. Det är inte värt att ta bort dem i ett mörkt hörn, eftersom brist på ljus kommer att påverka deras tillväxt negativt.

Dessutom behöver altåspiror minst 14 timmars dagsljus för stabil tillväxt. I Ryssland utfärdas inte alltid sådana dagar även på sommaren, än mindre vinter och tidig vår. Därför rekommenderar många trädgårdsmästare artificiellt att förlänga dagsljuset för plantor med lampor som simulerar solljus.

Bild
Bild

När dina plantor har det första paret av blad kan de dykas i separata koppar. Viola tolererar transplantation bra, även om du i sin process av misstag skadar rötterna, det finns inget att oroa sig för, detta kommer bara att sakta ner blomns tillväxt, men det kommer inte att påverka hälsan. Groddarnas dykning kommer att ha en positiv effekt på deras fortsatta tillväxt.

När groddarna har ytterligare två par blad kan de fästas och dykas ner i en större behållare. Detta kommer att öka deras bearbetning. Var noga med att övervaka vattennivån i plantans mark. Viola älskar fukt mycket, men med sitt överskott börjar rötterna ruttna, vilket kan leda till att växten dör . Var försiktig i denna fråga. Att torka ut kommer inte heller att ha den bästa effekten på groddarna. Frekvent, men inte riklig vattning skulle vara idealisk.

Bild
Bild

Möjliga problem

I processen med viola -tillväxt kan vissa svårigheter vänta på dig, du måste kunna lösa dem i tid. Det vanligaste problemet som trädgårdsmästare står inför är förlängningen av viola groddarna under de första veckorna efter plantering. Att rätta till denna situation är ganska enkelt. Om dina groddar är långsträckta måste du begrava groddarna djupare under dyket. Detta kommer inte bara att lösa detta problem, utan också göra din blommas rotsystem mer kraftfullt, eftersom nya rötter i altfiolen dyker upp över hela stammens område täckt med jord.

Ett annat problem som plågar viola är dålig frögroning. Det finns flera anledningar till att frön kanske inte gror bra: de kan vara gamla, du kan ha sprinklat dem för hårt, eller jorden du använde för att strö dem kan vara för tung.

För att öka grobarheten av frön rekommenderas att plantera dem tätare, du kan plantera dem senare när de spirar.

Bild
Bild

Temperaturen är också en viktig faktor för en bra plantväxt. Den mest gynnsamma rumstemperaturen anses vara högre, men i inget fall lägre . För låg temperatur kan leda till en avmattning av utvecklingen av skott eller till och med deras död. Och oroa dig inte, groddarna kommer att vänja sig vid de lägre temperaturerna med tiden, men detta måste övervakas först.

Om du gjorde allt rätt, kommer din trädgård (eller ditt hus) snart att dekoreras med vackra altfiolblommor. Viola är förmodligen det bästa valet för alla trädgårdsmästare, de är opretentiösa, men samtidigt ser de väldigt estetiskt tilltalande och ljusa ut. Allt som krävs av dig är att plantera och ta hand om plantorna korrekt.

Du kommer att lära dig mer om att odla viola från frön i följande video.

Rekommenderad: