Vita Tulpaner (29 Bilder): Sorter Av Vackra Rödvita Och Gulvita Blommor, Odlingsegenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Vita Tulpaner (29 Bilder): Sorter Av Vackra Rödvita Och Gulvita Blommor, Odlingsegenskaper

Video: Vita Tulpaner (29 Bilder): Sorter Av Vackra Rödvita Och Gulvita Blommor, Odlingsegenskaper
Video: Hur man ritar TULPANER – Lätt lär dig teckna-video med svenska röstinstruktioner! 2024, Maj
Vita Tulpaner (29 Bilder): Sorter Av Vackra Rödvita Och Gulvita Blommor, Odlingsegenskaper
Vita Tulpaner (29 Bilder): Sorter Av Vackra Rödvita Och Gulvita Blommor, Odlingsegenskaper
Anonim

Tulpaner förtjänar förtjänstfull kärlek från många blomsterodlare och ägare av personliga tomter. Denna växt har en stor artdiversitet, opretentiös vård och attraktivt utseende. Vita blommor av denna typ ser särskilt känsliga och ovanliga ut, varför de är så populära inom landskapsdesign.

Bild
Bild

Särdrag

Den vita tulpanen är en flerårig lökartad representant för floran, tillhör familjen Liliaceae. På höjden kan blomman nå från 10 cm till 1 meter. Rotsystemet ser ut som rotfästningar, som bildas från lampans botten och dör årligen. Stammarna på den vita tulpanen är upprätt, cylindriska i form. Lövverket är täckt med en vaxaktig blomma, så dess färg är inte helt grön, men något blåaktig. Bladen kännetecknas av en långsträckt form, deras placering på stammen är alternativ. I slutet av den övre broschyren bildas en blomma. Tulpaner med vit färg har många nyanser som sträcker sig från snövit till mjölkaktig . Knopparnas färg innehåller också ofta alla slags fläckar i olika färger eller gränsar mot kronbladets spets i gult, rosa, grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukterna av denna växt är en rundad triangulär låda, inuti vilken äggformade frön är. När de senare mognar faller de av och sprider sig i vinden.

Olika sorter

Den vita tulpanen är en mycket populär blomma; ett stort antal av dess sorter är kända. Var och en av odlarna kan själva välja en sen eller tidig sort, med stora eller små blommor, klassisk eller flerfärgad typ. Färgen på denna växt är inte bara monokromatisk, utan också vitröd, vitgul, med lila fläckar och andra variationer.

Bild
Bild

Antarktis

"Antarktis" är en universell representant för vita tulpaner, den kan användas både i verk relaterade till landskapsdesign och för att tvinga, klippa. Den snövita blomman är medellångblommande, dess bägare är en klassiker . Blommans höjd når 7 centimeter och dess diameter är 5 centimeter. Kulturen kan nå en höjd av 60 centimeter. Antarktis blommar från april till maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de odlas i öppen mark kan plantans kronblad ha en gulaktig rygg. Denna sort är efterfrågad bland professionella blomsterodlare, såväl som bland amatörköpare.

Carnaval de Nice

Sorten "Carnival of Nice" kan förvåna med sin skönhet. Växten är senblommande och ser ut som en dubbel tidig tulpan. Blommorna är rödvita, fördubblas tätt och liknar pioner. Tulpanen är doftande och dess yttre lyster skapas genom att kombinera ljusa och ljusa nyanser som harmoniserar perfekt . Kärnan i blomman är vanligtvis gul. Varje blomma innehåller cirka 20 kronblad, som i ett spann når en diameter på 10 cm. Tulpanens höjd är 0,45 meter, pedunclerna är starka, blomningsfasen är olika i längd. Carnival of Nice anses vara den perfekta snittsorten. För att uppnå maximal effekt när den växer bör den planteras på gruppsätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daytona

Tulpaner av denna sort är kantade, de blommar under andra halvan av maj. Knoppen har formen av en bägertyp, den är stor och når 0,1 meter i diameter. Kronbladet kännetecknas av en skarp nålliknande kant, den är målad i en delikat vit nyans, ibland blir den beige.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agrass Vit

Denna sort kännetecknas av stora klassiska blommor, de är långsträckta i formen och har skarpa kanter. Knoppens färg är mjölkvit, men skiljer sig från andra genom att det finns en grön rand på baksidan. Knoppen är bägare, 6-10 centimeter hög, 5 centimeter i diameter. Växten når en höjd av 0,5 meter. Den växer bra och förökar sig snabbt, vilket bidrar till utmärkt tvingning. Sorten börjar blomma under andra halvan av april och den första veckan i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smirnoff

Smirnoff -tulpaner ser ut som stora vita bägarknoppar med en höjd av 0,09 meter. Dessa blommor kännetecknas av en nålliknande frans längs kronbladens kanter. I höjd kan växten nå från 0,4 till 0,6 meter. Växten blommar i maj, den dekorerar perfekt rabatter, samtidigt som den ser ut som ett vitt, känsligt moln.

Denna sort används ofta för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Effeyer

Blomningstiden för tulpaner av denna sort faller de första dagarna i maj. Blomman kan bli upp till 60 centimeter. Knopparna är bägare, når 0,07 meter i höjd och 0,04 meter i diameter. Kronbladen är vita med en original lila kant.

Bild
Bild

Snö dam

Denna tulpanvariation kännetecknas av hög höjd, styrka, slankhet. Knopparna på denna växt är stora, de har en bägareform och en ren vit färg. Blomman växer upp till 0, 6 meter, och dess knopp - upp till 0, 07 meter. Snow Lady löv är kompakta, förfaller inte. Sorten visade sig perfekt under tvingandet . Nackdelen med denna tulpan är dess ganska stora kostnad och knapphet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Optimala odlingsförhållanden är mycket viktiga för vita tulpaner. Platsen för deras tillväxt bör vara väl upplyst och dold från utkastet. Den mest lämpliga jorden för en växt är fuktig, lös och bördig, som har en neutral eller alkalisk reaktion. I starkt ljus växer tulpaner bra, och deras knoppar kännetecknas av stora storlekar och en lång blomningstid . Tulpanen känns bra när luftfuktigheten inte överstiger 80%.

Överdriven luftfuktighet bidrar till förekomsten av olika sjukdomar.

Bild
Bild

Landning

Vita tulpaner kan planteras både på hösten och våren. Om du vill få blommor med tidig och lång blomning, rekommenderas att plantera växten på hösten, i slutet av september-början av oktober. Glöm inte att jorden för plantering måste värmas upp helt. Den optimala temperaturen för landningsförfarandet är 7 grader Celsius. Blomsterodlaren bör komma ihåg att tulpanlökan måste rota sig innan frosten börjar, för det tar 3-4 veckor . För att plantera en blomma bör du bara välja högkvalitativt plantmaterial; stora och friska lökar bör föredras. Plantor måste behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat eller ett antisvampspreparat. Marken grävs upp och gödslas i förväg.

Bild
Bild

Tidigt blommande tulpaner bör planteras först och senblommande tulpaner efter flera veckor. Rätt planteringsdjup är 3 lökstorlekar. Denna siffra är cirka 0,15 cm. Om underlaget är tungt bör djupet göras 2 cm mindre . Plantering av planteringsmaterial bör utföras en i taget och hålla ett avstånd mellan plantorna på 10 cm. Radavståndet bör inte vara mindre än 0,2 meter.

Bild
Bild

Näringsområdet påverkas direkt av blomlökens storlek. Ju mindre den är, desto närmare bör passformen vara varandra. De minsta exemplaren planteras i fåror. Ett sand på två centimeter hälls vanligtvis på botten av fårorna . Så att växtens dekorativa kvaliteter inte drabbas, innan frostperioden börjar, är det nödvändigt att täcka med torv, kompost, torrt lövverk. När våren kommer kan mulchen tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är nödvändigt att ta hand om vita tulpaner i tid, detta är det enda sättet att odla en frisk, vacker växt. På våren behöver blomman följande vårdåtgärder:

  • inspektion av tulpanen;
  • eliminering av ohälsosamma lökar eller de som inte har spirat;
  • ogräs och borttagning av ogräs;
  • toppdressing;
  • lossa jorden;
  • bevattning;
  • eliminering av parasiter.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bibehålla det nödvändiga fuktinnehållet, vilket bidrar till den korrekta tillväxten och utvecklingen av växten, bör vattning utföras när jorden torkar ut.

För en engångsbevattning av en m2 vita tulpanplantager räcker det med 2 liter varmt vatten. Enligt råd från erfarna trädgårdsmästare, på en plantage med tulpaner, är det värt att organisera ett grunt spår att bevattna. Denna procedur hjälper till att fukta jorden utan att skada växterna. I slutet av vattningsproceduren är det nödvändigt att lossa jorden och rensa bort ogräset . När blomningsperioden slutar är det värt att stoppa bevattningen av den vita tulpanen och också ta bort de fallna bladen.

Bild
Bild

Beskärning och grävning av lökarna bör utföras 14-28 dagar efter blomningens slut. Endast de blad som har vissnat måste klippas. Det är inte värt att beskära tidigt, eftersom ett sådant förfarande kan förhindra aktiv lagring av näringsämnen . För att förhindra skador på lökarna under grävningen måste du göra en lämplig markering av deras platser. Det är nödvändigt att gräva ut en lök som är helt mogen och har en brun fläck av skalor, liksom ett bildat rotsystem. Därefter ska lökarna torkas och förvaras i ett torrt rum, där temperaturen inte sjunker under 17 grader Celsius.

Bild
Bild

Tulpaner behöver matas tre gånger om dagen, nämligen under de första dagarna på våren, under bildandet av knoppar och den aktiva fasen av blomningen. Gödsel kan vara av organiskt och mineraliskt ursprung:

  • på våren - gödningsmedel innehållande kväve;
  • vid spirande - med fosfor och kalium;
  • vid blomning - potash.
Bild
Bild

En vit tulpan kan drabbas av infektionssjukdomar och parasitattacker. De kan uppstå vid ogynnsamma agrotekniska och klimatiska situationer, till exempel höga eller låga temperaturer, mekanisk skada. För att skydda blomman från fusarium, bakterieröta, rost, innan du planterar en tulpan, är det nödvändigt att behandla den med Bordeaux -vätska . En vit tulpan kan attackeras av en lökfästing, björn, majbagge, skopa. För att eliminera parasiter måste du spraya blomman med preparaten "Fundazol" eller "Karbofos".

Rekommenderad: