Tulpanernas Hemland: Blommans Historia Och Ursprungsland

Innehållsförteckning:

Tulpanernas Hemland: Blommans Historia Och Ursprungsland
Tulpanernas Hemland: Blommans Historia Och Ursprungsland
Anonim

Tulpanen har blivit en av de mest populära blomgrödorna. Och det verkar som att trädgårdsmästare vet allt om honom. Det är det dock inte.

Huvudversionen av ursprunget

Idag är tulpaner fast och oförstörbara associerade med Nederländerna. Det är trots allt det som de flesta av dessa blommor odlas. Och kvaliteten, deras variation förvånar fantasin. men enligt de flesta experter är tulpanernas verkliga hemland Kazakstan . Snarare söder om de kazakiska stäpperna.

Det var där vilda sorter av blomman hittades i stora mängder. I Västeuropa började den dekorativa tulpanen odlas inte tidigare än i slutet av 1500 -talet. De kom dit från det ottomanska riket, där de odlades även för sultanerna. De flesta tulpan sorter som utvecklats i Holland skapades mycket senare. De asiatiska sorterna var utgångspunkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad säger biologer?

Samtalet om blommans historia i kulturen måste kompletteras med en analys av dess biologiska förhistoria. Och återigen måste vi titta på Kazakstan. Där blommar tulpaner mycket i början av våren. Du hittar dem:

  • i stäppen;
  • i öknen;
  • i Tien Shan;
  • i Altai.

Alla dessa platser är bebodda av olika växtarter. Ändå intar tulpaner en speciell plats bland dem. Målare, fotografer och poeter uppmärksammar dem. Och naturligtvis naturforskare.

Som ett resultat av botanisk forskning fann man att det finns cirka 100 sorter av vilda tulpaner.

Ungefär en tredjedel av dem växer i Kazakstan. Detta bekräftar ytterligare tesen om ursprunget för denna växt. Man tror att tulpaner dök upp för 10-20 miljoner år sedan. Preliminärt - i öknen och foten av Tien Shan. Ytterligare tulpaner sprids till alla världens riktningar.

Bild
Bild

Efterhand täckte de ett stort territorium. De finns i de sibiriska stäpperna, i de iranska öknarna, och i Mongoliet, och till och med i bergen i Sydeuropa. Ändå kommer de flesta odlade arterna direkt från asiatiska länder. Detta återspeglas även i namnen på sorter. Blommor uppfödda på basis av kasakhstanskt material:

  • används vid utformning av gator och parker;
  • visas i stora botaniska trädgårdar och klippträdgårdar;
  • visa sig vara en verklig höjdpunkt i de ledande privata samlingarna runt om i världen.

Tulpaner är fleråriga lökväxter. Fröförökning är typisk för dem (åtminstone är detta typiskt för arter med stora blommor). Du kan förvänta dig blommande plantor i 10-15 år. En vild tulpan kan leva från 70 till 80 år. Under evolutionens gång har växten perfekt anpassat sig till hårda torra förhållanden.

Bild
Bild

Varje år på sommaren läggs en regenererande knopp mitt i de saftiga lökarna. Den innehåller redan alla förberedda delar av flykten för nästa år. I gynnsamt väder går blomman igenom en full utvecklingscykel på högst 3 månader. Detta bekräftar också det utbredda antagandet om ursprungslandet och förutsättningarna för tulpanens evolutionära utveckling. I Kazakstan själv, eller snarare, i dess södra del, avslöjar tulpaner sin skönhet i april och maj.

Dessa växter blommar tidigare än vallmor och bildar dessutom inte ett kontinuerligt fält. De imponerande skarlet "bägare" som kännetecknar Greigs tulpan finns i området mellan Arys och Kordai. Alberts tulpan ser också uttrycksfull ut, som är knäböj och bildar en skålformad blomma. Du kan hitta denna art:

  • i Karatau;
  • på Chu-Ili-bergen;
  • i området Betpak-Dala.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mellan Alma-Ata och Merke är Ostrovskijs tulpan allestädes närvarande, kännetecknad av sin yttre nåd. Stepparna från gränserna för den kazakiska delen av Ural till Astana är bebodda av arten Shrenk. Den har en mycket varierad färg. Gula blommor kan ses i närheten av Balkhashsjön, i Kyzylkum, i Betpak-Dala och vid Aralsjön. Den mest populära arten är uppkallad efter Greig, som har varit känd som "tulpanernas kung" i mer än 140 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta namn gavs av odlare från Holland, och de kan lita på som ingen annan i allt som rör en elegant blomma. I naturen bor anläggningen området från Kyzylorda nästan till Almaty själv. Du kan träffa honom främst vid foten och på sluttningarna av bergen täckta med spillror. Greigs tulpan nåd är förknippad med:

  • kraftfull stam;
  • breda grå löv;
  • blomma upp till 0,15 m i diameter.
Bild
Bild

Det finns också sådana växtarter som inte ens finns i hela Kazakstan, utan bara i dess enskilda delar. Regels tulpan finns till exempel bara i Chu-Ili-bergen. Denna art blommar väldigt tidigt och ser extremt original ut. Redan de sista dagarna i mars kan blommor av blygsam storlek ses. Stammarna pressas mot de varma stenarna eftersom luften fortfarande är för kall.

Den gamla anläggningen har en ovanlig geometri av löv. Deras struktur förråder den långa evolution som en sådan tulpan upplevt i kampen för tillvaron. Målet är klart: att samla så mycket värme som möjligt samtidigt som vattenavdunstning minimeras. Lite senare blommar Alberts tulpan.

Viktigt: att plocka några vilda tulpaner rekommenderas inte - många av dem är hotade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer behöver du veta?

Enligt vissa yrkesverksamma är Irans (Persiens) roll i bildandet av tulpan inte mindre än Kazakstans bidrag. Faktum är att enligt en av versionerna var den där (och inte i Turkiet) införd i kulturen. Det traditionella persiska namnet, Toliban, ges för sin likhet med en turban. Traditionen att odla denna blomma bevaras i Iran. Och även i ett antal tadzjikiska städer är det en årlig helgdag tillägnad honom.

Betydande urvalsarbete har pågått i Turkiet i flera århundraden. En sällsynt turkisk stad har inga tulpanodlingar. Och även denna blomma placerades på Istanbuls vapen under sultanens tid. Och i det moderna Turkiet appliceras tulpanmönstret på köksredskap, hus, dekorationer och många andra föremål. Varje april åtföljs av en dedikerad växtfestival.

Bild
Bild

Det är allmänt accepterat att denna kultur är förknippad med vänlighet, en positiv inställning. Från och med 1700 -talet tog Nederländerna över handflatan. Dessutom börjar exporten av blommor till asiatiska länder redan därifrån, och inte tvärtom. Märkligt nog kom tulpan till Holland och Österrike nästan samtidigt. Man tror att blomman först såg av österrikarna tillhörde Schrenk -arten.

Även om tulpanen är infödd i Asien, har holländarna behärskat den i stor skala. De organiserar spektakulära auktioner, som tillsammans med en rent kommersiell funktion har till uppgift att underhålla besökare. Ett omtumlande förhandlingar utspelar sig så snart solen går upp. Många auktioner är öppna året runt, men det är fortfarande bäst att komma efter tulpaner under våren eller sommaren. Världens största kommersiella tulpanblomma är Keukenhof, som ligger i staden Lisse.

Bild
Bild

Leverantörer tillhandahåller i allmänhet sina blommor till parken utan extra kostnad. Faktum är att själva deltagandet i Keukenhof -utställningen visar sig vara en mycket hedervärd rättighet. Och möjligheten att marknadsföra dina produkter på marknaden är värt mycket. Var tionde år hålls den internationella utställningen "Floriada" i Nederländerna. Och vilken stad som helst i landet kämpar desperat för rätten att delta i den.

Men tillbaka till tulpanens förflutna. Det antas att det från Turkiet först spred sig till Grekland, Krim och territoriet för moderna Balkanländer. Redan från Österrike kommer blomman till Italien och Lissabon. Samtidigt sprider den sig över Nordafrika. Och medan allt detta hände, uppstod en riktig feber i Holland.

Lökarna kostar otroliga pengar. De jagades. En sällsynt gård i landet har inte försökt odla denna växt. De dagarna är sedan länge borta, men det är tack vare denna febriga aktivitet som Holland för alltid ligger före andra länder inom tulpanodling.

Rekommenderad: