Petunia: Typer, Vård Och Odling Hemma. Blommans Sjukdomar Och Skadedjur. Hur Gror Man En Blomma Från Frö?

Innehållsförteckning:

Video: Petunia: Typer, Vård Och Odling Hemma. Blommans Sjukdomar Och Skadedjur. Hur Gror Man En Blomma Från Frö?

Video: Petunia: Typer, Vård Och Odling Hemma. Blommans Sjukdomar Och Skadedjur. Hur Gror Man En Blomma Från Frö?
Video: Från frö till blomma Trailer (Sol7467) 2024, April
Petunia: Typer, Vård Och Odling Hemma. Blommans Sjukdomar Och Skadedjur. Hur Gror Man En Blomma Från Frö?
Petunia: Typer, Vård Och Odling Hemma. Blommans Sjukdomar Och Skadedjur. Hur Gror Man En Blomma Från Frö?
Anonim

Den mest mångsidiga färgen och den vanligaste sommarväxten i trädgårdar, rabatter är petunia. En frodig blommande gröda kännetecknas av en mängd olika sorter. De typer av petunier, hemligheterna med att ta hand om kulturen hemma och den möjliga användningen av denna blomma beskrivs i den här artikeln.

Bild
Bild

Särdrag

Petunia är en flerårig örtartad eller halvbuskeodling från familjen Solanaceae. Anläggningens hemland är Sydamerika. I naturen föredrar petunia fuktiga skogar. Vissa representanter för detta släkt kan nå en meters höjd. Petunia har cirka 30 arter . Under kall övervintring odlas petunia som en årlig gröda. Det är också populärt som en inomhusblomma. Alla växtdelar, med undantag för knopparna, är täckta med ludd. I bladens axlar, som är runda eller avlånga, växer styvbarn, används för reproduktion av petunier eller ökar buskens prakt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturens blommor är stora, enkla i form eller dubbla, vissa sorter har korrugerade kronblad. Corolla når 7 cm i diameter, i storblommiga växter - 15 cm. Knopparnas färg representeras av hela färgspektrumet, från vitt till djupt lila, liknande en svart nyans. Det finns hybridsorter med tvåfärgade knoppar, olika fläckar, ränder och andra mönster. Blomningen av petunia är lång. Efter slutet av blomperioden bildas en fröplatta på växten, som ser ut som en lök. Frön av petunia är färgade bruna, små, deras spiring bibehålls under en lång period.

Variegated hybrider behåller sina egenskaper när de förökas av frön. Dessa sorter kräver en vegetativ förökningsmetod. Moderbusken förvaras i ett svalt rum med tillgång till diffust ljus. På våren skördas sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Beroende på sorten skiljer sig petunierna i odlingsmetoden: i stationära behållare, hängande krukor eller i öppna områden. Hybrid petunia erhölls under urvalet av olika naturgrödor . Busken är rikligt blommande, grenad, medellång, frodig på grund av tillväxten av ett stort antal styvbarn. Knopparna är ensamma, den genomsnittliga blommans storlek är 12 cm. Den blommande växten har en behaglig ljus doft. Blomningsperioden börjar i maj och slutar med den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multiflora, eller multiflorous, är en typ av hybrid petunia . Den mest opretentiösa av arten av denna växt. Nyanser av blommor - rosa, vit, lila, röd, lila. Det finns också tvåfärgade exemplar. Multiflora kan odlas i vilken jord som helst, den tål regnperioden och direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter av arten

" Snöboll ". En liten buske (40 cm) med vita monokromatiska enkla blommor.

Bild
Bild

" Fantasi " … Sorten representeras av 9 hybrider. Busken är liten, högst 20 cm, blommor 4 cm i diameter, målade i 2 nyanser och har huvudbakgrunden av kronblad och en färgglad svalget. Det finns röda knoppar med en vit bas, med mörka ådror av lax, hallon och andra nyanser. Svalget blir lila, grädde, crimson.

Bild
Bild

" Rådman " … En buske med små blå blommor, 30 cm höga.

Bild
Bild

" Hägring " … Dubbelblommig kultur, inklusive 13 korta hybrider. Blommorna är medelstora, upp till 9 cm i diameter. Deras färg kan vara röd, vinröd, rosa, lila, röd, vit och andra.

Bild
Bild

" Plumcrystals " … En liten buske med blommor som gradvis bleknar under hela blomperioden. Färgen ändras från en rik syren till en pastellfärgad nyans. Venerna på knoppens kronblad uttalas.

Bild
Bild

" Tricolor ". Huvuddragen i kulturen är den självbildande kronan. Denna petunia behöver inte nypas för att bilda en frodig buske. Kan ha ren röd, vit, blå färgton. Det tål regn bra. Blomningen slutar under höstmånaderna. Levereras i behållare med 6 växter i varje nyans.

Bild
Bild

Storblommig, eller Grandiflora, är en grupp som består av grödor som är nyckfulla att ta hand om, men utmärks av ökad dekorativitet . Blommande blommor är upp till 15 cm i diameter. På moderbusken blommar ett litet antal äggstockar samtidigt, vilket kompenserar för kronbladens form och färg. Växter är inte resistenta mot regn och vind, knopparna skadas lätt och förlorar därför snabbt sin attraktivitet.

Grandiflora odlas inomhus, på en balkong eller på andra skyddade platser.

Bild
Bild

Storblommig petunia är indelad i typer:

  • standard grandiflorum - kultur en halv meter hög, kronblad är släta, cirka 10 cm i diameter;
  • låg - låg buske, växtegenskaper liknar standardundergruppen;
  • kantad låg och standard fransad - grödor från 25 till 70 cm i höjd, ett särdrag är kronbladens ovanliga form;
  • suverän och suverän låg - blommans kronblad är släta med ett brett svalget, ytan är prickad med mörka ränder;
  • frotté - en halvmeter växt med dubbla knoppar, kronbladets kant är slät.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

" Lila Pirouette ". En hybrid av en rik lila ton, blombladet är korrugerade med en kantad kant och en vit kant. Busken är låg - bara 25 cm.

Bild
Bild

" Triumf ". Terry knoppar i olika färger.

Bild
Bild

" Pikoti ". Kronbladet är korrugerat, med en ljus kant. Blommornas färg är rosa, crimson, blå, röd, lila.

Bild
Bild

" Rosa himmel ". Monokromatiska knoppar med uttalade crimson-lila vener.

Bild
Bild

" Topplista " … Snabbblommande kort hybrid. Blommor i olika färger - från vitt till blåviolett, mättade nyanser.

Bild
Bild

" Alba kantade " har blommor av en pastellskugga, stora, med vågiga kanter, halsen är dekorerad med ljusa ränder. Buskens höjd är upp till 55 cm, blommar fram till november. Det planteras bäst i öppen mark med näringsrik lätt jord.

Bild
Bild

Floribunda - mellanliggande, regnbeständig … Knopparna på denna petunia förlorar inte sin attraktivitet under hela blomningen och under alla väderförhållanden. Floribunda är lättskött.

För bästa möjliga utveckling av blommans potential bör växten odlas i massplanteringar och skapa en blomsterträdgård.

Bild
Bild

Olika sorter

Kändis . Kulturen är tolerant mot torka, värme och kraftig nederbörd. Blommor kan vara ett av 13 färgalternativ. Knopparna är monokromatiska, två- eller trefärgade.

Bild
Bild

Sonya . Buskarna är inte höga, men med uttrycksfulla blommor. Knopparna är crimson, lila med ränder, röda med en ljus kant, lila med en vit stjärna och andra.

Bild
Bild

Ampelös petunia bildar långsträckta skott som hänger ner . Kulturen är krävande för belysning, näringsmedium, fukt, temperatur. Den används för att dekorera väggar, balkonger och placeras i upphängda behållare.

Bild
Bild

Olika sorter

" Opera Supreme " - en frodig växt med små blommor. Färgen på kronbladen är blå, crimson, vit, rosa.

Bild
Bild

" Lavin " - storblommig kultur. Skotten når 70 cm i längd.

Bild
Bild

" Ramblin " Är en annan storblommig gröda med långsträckta skott. Blommornas nyans är varierad.

Bild
Bild

" Vinka " - växten med de längsta skotten bland denna art, de når 120 cm. Blommorna är medelstora, målade i lila, rosa, blå och lila nyanser.

Bild
Bild

" Rom Magenta " - tidigt blommande sort, resistent mot dåligt väder. Lämplig för hängande planteringar, bulkbehållare. Blombladen är färgade djuplila med en krämig kant. Frodig blommande, långvarig.

Bild
Bild

" Nivola " -storblommig petunia, halvampelaktig, mycket förgrenad buske. Tack vare valet bildar Nivola inte ett”skalligt” centrum, alla dess skott är korta, med ett stort antal styvbarn.

Bild
Bild

" Hallonis " bildar piskor upp till 120 cm långa, dess knoppar är tvåfärgade: rosa centrum och vener, vita kronblad.

En rikt blommande, kompakt gröda lämplig för platser med korta dagsljus.

Bild
Bild

Kaskad petunia är en klättringskultur som förväxlas med riklig petunia . Skillnaden mellan kaskadformen är utvecklingen av skott. Växten växer stjälkar upp, men på grund av sin vikt faller de ner. Stammarna i den kaskad petunia är tjocka, korta.

Bild
Bild

Olika sorter

" Piruett " - frottékultur i olika färger. Anspråkslös vård.

Bild
Bild

" Burgund " - Terry knoppar, från lila till blå. Rikligt blommande buske.

Bild
Bild

" Surfinia " - växt "undantag från regeln". Gäller inte varken ampelös eller kaskadform. Skott blir upp till 2 meter långa. En buske med stora knoppar i olika färger.

Bild
Bild

" Tornado " - en kultur med meterskott och stora knoppar. Anspråkslös vård.

Bild
Bild

" Orkidédimma " - knoppar av vitrosa skala, dubbla, stora.

Bild
Bild

" La Gioconda " - blommorna är medelstora, högst 6 cm, kronbladen är målade i vitt, lila, rosa och andra färger, inklusive orange.

Bild
Bild

Trädgårdspetunia kallas balkong eller rikliga grödor . Består av sorter med flexibla skott, benägna att växa främst nedåt. Trädgårdspetunier växer snabbt och är väderbeständiga.

Bild
Bild

Olika sorter

Conchita . Kulturens blommor är liknande i form och storlek som calibrachoa -knopparna. Knoppar i olika nyanser, 5 cm i diameter.

Bild
Bild

" Tumbelina ". Terry petunia har sitt ursprung i Japan.

Bild
Bild

" Surfinia ". Storblommig växt. Hybrider - Pink Mini, Mini Pearl. Knopparnas diameter är högst 5 cm. Blombladen är färgade i en mängd olika färger, inklusive gula, orange nyanser av olika mättnad.

Bild
Bild

" Silvia " - en kultur med blommor av en rik fuchsia -nyans. Busken är 35 cm lång, motståndskraftig mot dåligt väder, lämplig för odling i öppna utrymmen, i parker, trädgårdar, balkonglådor.

Bild
Bild

" Reste sig " - Denna petunia ser ut som den rosa himmelsorten. Det används för landskapsarkitektur balkongkar, blomkrukor, det planteras som en kantkomposition, en rabatka. Motståndskraftig mot vädret, blommar före frost.

Bild
Bild

Hemvårdshemligheter

Petunier odlas lätt från frön och kräver ingen särskild vård, det viktigaste är att följa rekommendationerna för att växa växten ordentligt hemma eller i trädgården och bevara den på vintern om kulturen är flerårig.

Petunia är en solälskande kultur . Vissa sorter kan utvecklas positivt i förhållanden med halvskugga. Öppna platser, balkongkar och blomkrukor måste skyddas från vinden. Hemma placeras blomkrukor på fönsterbrädan, rikliga sorter placeras en meter från fönstret eller närmare, utan tillgång till drag. När du hittar en blomma i södra fönstret är det värt att vara försiktig om växtens skydd mot direkt solljus under blomningskulturen.

För petunier är en speciell jord för blommande eller trädgårdsväxter lämplig. Huvudsaken är att den är lätt och lös, genomtränglig för luft och fukt. För att uppnå detta tillstånd av jorden kan du använda vermikulit eller sphagnumoss. Vid självtillverkning av underlaget är det värt att använda torv, humus, tvättad sand, vermikulit i andelen: 2: 2: 1: 1.

Jordens surhetsgrad bör vara neutral, svagt sur eller lätt alkalisk. Om jorden är för sur är det värt att "släcka" den med kalk, och om den är alkalisk, spill den sedan med vatten och citronsyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anläggningen behöver reglerad vattning . Vattnet används mjukt, separerat, vid rumstemperatur. Det är lämpligt att inte översvämma kulturen, särskilt eftersom petunier lugnt tolererar kortsiktig torkning av jorden. Med överdriven jordfuktighet finns det en sannolikhet att utveckla svampsjukdomar. I slutna behållare måste det finnas dräneringshål. Om vattnet är stillastående i krukan eller underlaget är för vått, rekommenderas att du tar bort växten från kruka, doppar en jordklump med tidning eller torr trasa för att ta bort överflödigt vatten. Växten kan lämnas utomhus i ett par timmar för att torka ut lite. Efter alla manipulationer måste du placera petunia på sin ursprungliga plats och inte vattna växten förrän jorden är minst halvtorr.

Petunier kräver inte hög luftfuktighet. Det rekommenderas att spraya växten bara några gånger i veckan på morgonen eller kvällen, men i allmänhet kan du klara dig utan det . Det är lämpligt att skydda växten från damm genom att torka av bladen när de blir smutsiga med en varm, våt trasa.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att föröka petunia: gro frön och rotsticklingar. De senare kännetecknas av enkel skötsel av plantor.

Frön

Vid fröplantering krävs ytterligare en ljuskälla - fytolamp . Trädgårdsmästare föredrar att plantera frön i mitten av mars, men man bör komma ihåg att dagsljuset fortfarande är kort denna månad, därför bör frön sås i stora mängder för att få tillräcklig mängd planteringsmaterial.

Det är nödvändigt att förbereda underlaget för sådd. Klar lös jord tas eller sammanställs oberoende av humus, torv, sand, lövjord i förhållandet 2: 2: 1: 2 . Färdiga jordar kan ersättas med torvtabletter, som är ett komprimerat torvunderlag. De fungerar som en plantkruka och skapar en grogrund för dem. Den beredda krukblandningen fylls i plantorbehållare av kokosfibrer eller plast.

Det är önskvärt att matjorden siktas jorden. Dagen före sådd av fröna vattnas jorden med mjukt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna blandas med torr sand och sprids över det förberedda underlaget. I slutet av såningen, använd en sprutpistol för att fukta markytan. Varje behållare är individuellt eller helt täckt med glas. Fröbehållarna förvaras på en varm plats med diffust ljus. Lufttemperaturen ska vara +20. +23 grader. Plantor kommer att dyka upp om ungefär en vecka. När plantorna har växt fram, det är nödvändigt att ventilera växthuset varje dag på morgonen eller på kvällen och fukta det översta lagret av substratet . Det rekommenderas att spraya plantor lösning av kaliumpermanganat.

När fyra äkta blad har bildats på plantorna plockas de. Innan proceduren måste jorden fuktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten måste klämmas fast med en pinne eller händer utan att klämma på stammen . Varje grod måste dras ut ur krukan utan att röra jordkulan och försöka att inte skada den unga växten. Groddarna ska dykas ned i enskilda behållare fyllda med ett underlag.

När alla manipulationer är slutförda vattnas varje växt väl, täckt med papperskoppar eller ark i flera dagar.

Under denna period bör du vara extremt försiktig med att ta hand om plantor. Marken ska vara måttligt fuktig. Vattningsfrekvensen beror på placeringen av de dykade groddarna. Vid höga lufttemperaturer måste vattningen av plantorna vara liten två gånger om dagen. Matjorden lossas systematiskt för att ge syrgas åtkomst till rötterna.

Bild
Bild

Efter sju dagar börjar unga plantor befruktas en gång i veckan, alternerande rot- och ytbefruktningsmetoder. Kemira, Solution och andra speciella färdiga gödningsmedel är lämpliga som näringsblandningar.

Petunia Grandiflora blommar 3 månader efter sådd, Multiflora - efter 2 månader . Innan en växt planteras i öppen mark måste den genomgå en anpassningsperiod. Kulturkrukorna placeras utomhus eller på en sval plats i ett par timmar varje dag.

Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod är endast lämplig för terry, calibrachoa, rikliga grödor. Den första gruppen reproducerar under den sista veckan i vintermånaden eller i början av våren, resten - året om, men med kompletterande belysning med en fytolampa.

Steg-för-steg-guiden för att föröka petunier genom sticklingar är ganska enkel . Till att börja med skärs topparna med 4 bladplattor bort på moderplantan. Bladen på handtaget tas bort, med undantag för de två översta, som i sin tur förkortas till hälften. De färdiga fragmenten planteras i ett plantasubstrat. Substratets yta strös med ett 2,5 cm tjockt sandskikt, innan det har vattnats med en fungicidlösning.

Ett avstånd på 2 cm hålls mellan sticklingarna. Behållarna är täckta med glas. Användning av tillväxtfrämjande medel rekommenderas inte. Marken måste fuktas hela tiden. Terry ampelös kultur slår rot efter 7 dagar, calibrachoa - efter 2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

När rötterna når 1,5 cm i längden dyker växterna i enskilda behållare med en diameter på 5 cm. För att bilda en frodig buske kläms petunier över en 4-5 bladplatta. Stammarna kvar efter klämningen kan användas som nya sticklingar. Efter 15 dagar, om det behövs, nyp växten igen. Efter 1, 5 månader transplanteras kulturen i större behållare. Vården för sticklingarna ska vara densamma som för plantorna.

Man bör komma ihåg att ampelösa växter, calibrachoa, kräver ledigt utrymme, därför rekommenderas det att hänga behållare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Petunia är mottagligt för utvecklingen av svampsjukdomar, insekts skadedjur, sjukdomar i samband med felaktig vård, brist på näringsämnen

Blackleg påverkar unga växter och plantor från det att fröet gro. Växtens rotkrage får en mörk nyans, nära svart, en sammandragning bildas på den nedre delen av skottet. När kulturen är i en fuktig miljö, efter 5 dagar, mjukas det drabbade området, stammen bryts, blomman dör.

Orsaken till det svarta benet är tät sådd av frön, hög luftfuktighet, substrat och ökad surhet i jordblandningen.

För behandling måste du ta bort de drabbade områdena i petunia, häll det med Bordeaux 1% vätska eller använd kaliumpermanganat för detta. Det är bättre att plantera petuniafrön i torvtabletter, eftersom detta material är sterilt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå röta bildar bruna fläckar på löv, skott, knoppar, täckta med grå dun. Blomman börjar blekna, ruttnar sedan och lämnar efter sig en obehaglig massa. Gråröta utvecklas på grund av förtjockning av planteringar, hög luftfuktighet, låga temperaturer, överskott av kväve eller brist på sol. För att undvika infektion måste du regelbundet inspektera grödorna, ta bort rester av döda skott och blommor, behandla de drabbade områdena, öka nivån av fosfor och kalium i jordblandningen. För behandling kan du använda droger " Skor", "Maxim" och "Integral ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit ruttna bildar blöta fläckar på växtens bladplattor, som senare blir täckta med vitt mycelium vid hög luftfuktighet. Infekterade områden mjuknar, blir vita. Mycelet utvecklas inom och utanför kulturen. Orsaken till sjukdomsuppkomsten är överskott av fukt, låg temperatur, bevarande av döda växtdelar på busken. Vit röta sprider sig av sporer, lägger sig på kläder, trädgårdsmästarens händer medan han tar hand om blommor. För att bota petunia är det nödvändigt att kalka jorden, byta ut jorden och ta bort de infekterade delarna av växten. Behandla sedan kulturen med speciella förberedelser " Fitosporin", "Integral" och andra .

Bild
Bild

Sen blödning … Med denna sjukdom, rotkragen, stammens bas blir brun och sönderfaller med tiden, petunia sträcker sig, vissnar, dör. Sen röda uppstår när busken placeras i ett kallt rum med hög luftfuktighet och när jorden är översvämmad. Kamp: lufta plantor, förebyggande behandling av substratet med preparaten "Profit", "Ridomil MC" och så vidare. De viktigaste aktiva substanserna för att bekämpa sjukdomen är oxadixil, mancozeb, metalaxil.

Bild
Bild

Brun fläck bildar rostliknande fläckar på bladen. Till en början är de infekterade områdena små, i form av en prick, sedan omvandlas de till fläckar. Mycel bildas i vitaktiga områden. Infekterade delar av blomman vissnar och torkar ut. Brun fläck är resultatet av mekanisk skada på växtvävnader och hög luftfuktighet. För att undvika denna petuniasjukdom måste du följa jordbruksteknikens regler, bearbeta kulturen preparat med koppar "Kartotsid", "Oxyhom" eller använd kopparoxiklorid .

Bild
Bild

Mjöldagg först visas det på bladen som en vit blomma, sedan kastas det på insidan av bladet och plantans stjälk, så småningom täcker hela blomman. Vit blom stör fotosyntesens funktion, på grund av vilken bladplattorna krullar, torkar ut och kulturen inte blommar. Mjöldagg är särskilt farligt för plantor. Kampen mot det är att ta bort alla infekterade skott, knoppar, löv, följt av att bränna detta växtmaterial. Att minska kvävegödslingen hjälper också till att besegra sjukdomen. Växten måste sprutas med droger " Topaz", "Skor", "Previkur" och andra .

Bild
Bild

Bladlöss orsakar kloros i en växt, deformation av skott, löv, deras vissnande. Knopparnas kronblad är täckta med dagg med en sotig svamp och vissnar. Bladlöss bär virussjukdomar. Om petunia planteras i trädgården, för att bli av med bladlöss, är det lämpligt att locka nyckelpigor till växterna och regelbundet utföra en fullständig rengöring av busken med en fuktig trasa eller varmt vatten med tvål. Sprutning av grödor hjälper också " Aktaroy", "Fufanon", "Decis ".

Bild
Bild

Whitefly . Blad och skott är täckta med gulaktiga fläckar, krullar något. Vid svår infektion deformeras delar av växten och torkar ut. När växten rör sig syns små flygande vita insekter flyga från blad till blad. Regelbunden tvättning av blomman med tvålvatten, rengöring av jorden från ogräs hjälper till att bli av med vitflugan. Det är möjligt att placera krukväxter på en kall plats och fånga "fjärilar" med hjälp av fällor. Behandling med läkemedel " Aktar", "Fufanon", "Apploud", "Mospilan" kommer också att förstöra dessa insekter .

Bild
Bild

Thrips lämnar efter sig pollen rinner ut från knoppens ståndare. När petunia skadas av detta skadedjur, blir fröken uttorkad, brunaktig, pistillens bas förtjockas. Bladen är täckta med vit eller svart blomma, fläckar. Små punkteringar syns på bladen med gulaktiga fläckar, ränder och andra mönster. Med tiden smälter lesionerna samman, bladet blir silvervitt. Punkteringsplatserna mörknar. Förebyggande: avlägsnande av död växt, ogräs. Vid allvarliga skador skärs den övre delen av anläggningen och alla drabbade områden av. Kulturen bearbetas med droger Intavir, Akarin, Aktara, Fitoverm, Vertimek .

Bild
Bild

Spindelkvalster täcker petunien med små gula prickar. Bladplattan ljusnar, torkar med tiden, en spindelväv bildas på den. För att bekämpa problemet måste du förbättra blommans näring, regelbundet ventilera växten, justera vattning och förstöra ogräs. Under tillväxtperioden kan du göra det bearbetning " Akarin", "Fitoverm", "Demitan " eller andra droger.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Petunia används mycket i öppna massplanteringar och skapar "mattvägar", kantkompositioner. De planterar den på balkongen i en låda, i trädgårdar och på landet längs staketet, i breda blomkrukor och hängande korgar.

Rekommenderad: