Ficus Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Hur Kom Blomman Till Ryssland?

Innehållsförteckning:

Video: Ficus Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Hur Kom Blomman Till Ryssland?

Video: Ficus Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Hur Kom Blomman Till Ryssland?
Video: Hur fungerar det med tull vid affärer med andra länder? – Tullverket 2024, Maj
Ficus Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Hur Kom Blomman Till Ryssland?
Ficus Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Hur Kom Blomman Till Ryssland?
Anonim

Ficus är en växt som ingår i listan över de mest populära förvärven av inomhusodlingar. Ficus har länge varit förknippat med inhemsk kultur, även om det i den naturliga miljön anses vara ett träd och inte det minsta. Den växer i de malaysiska tropikerna och subtropen, på Filippinerna, liksom i sydöstra Asien. Forskarna lyckades isolera cirka 900 ficusarter med betydande interspecifika skillnader. Låt oss överväga egenskaperna hos denna kultur mer detaljerat.

Bild
Bild

Beskrivning

Ficus tillhör familjen mullbär. Den mest framstående representanten för denna familj är fikonträdet. Den mest populära bland inhemska blomsterhandlare är Benjamins ficus.

I sin naturliga miljö kan ficus växa som en buske, som ett träd och till och med som en bisarrt krypande eller klättrande vinstock . I det här fallet kan liana vara mycket stor (ett levande exempel är den lurviga ficusen). Växter kan också utvecklas som epifytter (gyllene ficus). Överraskande tenderar de att lägga ner sina egna rötter och fånga andra växter. Genom att välja en startskiva för en viss kultur börjar de utvecklas snabbt. I vissa ficuses når luftrötterna gradvis marken (ficus-banyan).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens rådande livsformer: epifyter, banyaner, stranglers, caudal, earthen. I vissa representanter för tropikerna sker det i flera utvecklingsstadier en snabb förändring i livsformer. När de tar sig till en annan växt, blir de till kvävare och sedan till bananer. Men det finns ett annat sätt - att leva hela livet som ett vintergrönt träd.

Bild
Bild

Älskare att studera naturens hemligheter är intresserade av just stryparen . Han fångar varje kultur och organiserar sig utmärkta förhållanden, vars huvudsakliga är tillgång till belysning. Om ficusen är belägen i sprickan i stammen på sitt offer, får den skydd mot rostningsarmaturen. Eftersom det finns en vaxartad beläggning på själva bladet har kulturen tillräckligt med fukt för full tillväxt. Så snart busken blir starkare tar den ut luftrötter. Marken med vatten och mineraler är låg, så växten "matas" med den fuktiga luften i tropikerna.

Bild
Bild

Ficusväxtens odlade rötter trasslar ihop värdväxten. Ett slags skelett dyker upp som hämmar offrets tillväxt. Detta leder till att det förr eller senare definitivt kommer att torka ut.

När det gäller banyanträden, efter att ha besökt Indien, kan du se den enastående Calcutta botaniska trädgården, som kallas "Great Banyan". Där kan du hitta växter som verkar vara konstgjorda: deras utseende är så otroligt. Det finns till exempel en ficus med 1000 stammar, som är mer än 160 år gammal. Vissa forskare drar paralleller mellan banyanträdet och ett gångjärnssystem som tål även kraftiga vindbyar.

Bild
Bild

Väl framme i Nya Guinea kan du se klättrande vinstockar, som med sina greppande luftrötter fäster vid stödet . Förresten, du behöver inte gå till exotiska länder för att se ett liknande mirakel: även den lilla ficus (det officiella namnet), som används för väggdekoration, liknar delvis sina tropiska motsvarigheter.

Ursprung

Av hela sorten av ficusarter odlas cirka två dussin hemma. En av ledarna är gummi. Det är opretentiöst i vården, växer och utvecklas enkelt, har ett bra immunskydd mot många sjukdomar. En sådan ficus tolererar lugnt beskärning och genomgår en snabb återhämtning. En trädblomma med rätt vård kan växa upp till två meter. Den har mörkt lövverk, ovala blad kan bli upp till 35 cm. Och denna lovande kultur kommer från Burma, liksom Nepal, Himalaya och delvis från Västafrika.

Bild
Bild

Tänk på ursprunget till andra typer av ficus

Lyre blomma . Det är känt för sina ljusa smaragdblad. Namnet talar: blommorna liknar verkligen en lyra. Den kommer från de västafrikanska skogarna på slätterna. Inte i en bostad växer den upp till 11-12 meter.

Bild
Bild

Pimula . Detta är en rik växt som ser ut som en klättrande och krypande vinstock. Dess ursprung är asiatiskt, och kulturen växer fortfarande där idag. Bladen är inte de största, hjärtformade, de täcker marken med en dekorativ matta. Vuxna grödor kan ha löv upp till 10 cm i diameter.

Bild
Bild

Krypande sort . Han kommer ursprungligen från Amerika, Afrika. Det växer också i Asien. Det är en liten krypande art av ficus med sött rundat lövverk. Utrustad med äventyrliga rötter, vilket hjälper honom att behändigt klättra trädbarken till en anständig höjd.

Bild
Bild

Retusa eller lagerficus . Ursprunget från tropikerna i Taiwan och Sydostasien. Det kallas ibland kubanskt. Idag har denna hemblomma en annan funktion: den används ofta för att bilda bonsai, vilket underlättas av dess ovanliga stjälk.

Bild
Bild

Rostig eller australisk ficus . Födelseplatsen för denna växt är förevigad i sitt namn - Australien. Det är svårt att kalla det inomhus, eftersom det är ett vintergrönt träd med graciösa rödaktiga skott och mörkt smaragdlövverk, som kan växa vackert. De apikala skotten är kantade. Deras färg är rosa.

Bild
Bild

Benjamins sort . Historien om denna sort är bekant för många, det växande området är Asiens tropiker. Där finns den vid foten av berget, detta är en favoritplats för ficus. I naturen växer det upp till 20 m, hemma - upp till 2 m. Trädet symboliserar Bangkok, det anses till och med vara sitt varumärke. Trädets löv liknar ett ägg i form.

Bild
Bild

Murgröna . Växande länder - Laos, Thailand, samt Sydkina. Denna ficus tillhör klätterbuskar med luftrötter, som ligger i bladens noder. Det är bladen som är stolthet över sorten. De är äggformade, deras färg är rik, grön och det finns graciösa ådror.

Bild
Bild

Det här är bara några populära sorter. Men när du ser deras beskrivning kan du förstå var blomman kom ifrån, som du ska använda för att dekorera ditt eget hem. Att ta in tropikernas estetik i ditt hem är ibland mycket användbart, och om du anser att växten verkligen renar luften, vilket minskar innehållet av formaldehyd, bensen och patogena bakterier i den, är det till och med nödvändigt.

Vissa källor till folkliga tecken säger att ficus i hemmet tyvärr är . Var benen växer ifrån i denna tro är helt obegripligt, för i de flesta kulturer symboliserar ficus visdom. Det används till och med i meditationsrökelse. Enligt Ayurveda ska det finnas en växt i ett vardagsrum.

Bild
Bild

Det hjälper till att återställa energibalansen och lindrar ångest. Endast gummi ficus bör orsaka viss oro: det släpper ut ett ämne i luften som kan orsaka anfall hos astmatiker.

Hur kom du till Ryssland?

Det finns fortfarande inget exakt svar på denna fråga, men det finns information om den utbredda förekomsten av ficus på 1800 -talet i det ryska riket. Det växer sällan i tempererade klimat, men till exempel finns ett fikonträd (detta är också ett mullbärsträd) på Krim. Figs är också en nära släkting till ficuses. Dess biologiska namn är "carika".

Var exakt ficus kom från är okänt . Det finns flera versioner, en av dem är för Nya Guinea. Där, än idag, kan du se ficuses som växer upp till 40 m och når 5 m i omkrets. De har stora, nästan alltid glansiga blad, ibland hängande. Jordväxter växer också där, vars skott utvecklas under jorden. Succulenter växer i torra områden. Idag är de på modet och används ofta i lägenhetsdesign. Till exempel palmera - för att representera saftiga ficuses, en ganska vanlig och populär växt.

Bild
Bild

Varje ficusart har sin egen livsmiljö. I Amazonasbassängen hittas till exempel unika exemplar. Därför vet ingen exakt hur ficusen såg ut i vårt område. Hur han fördes, med vem han kom, hur han fann en så snabb spridning i Ryssland - frågor som fortfarande studeras. Det antas att detta fortfarande bryts från de södra regionerna, möjligen från Medelhavet.

Vård

Eftersom ficus är en tropisk växt behöver den bra belysning. Direkt brännande strålar är dock inte det bästa alternativet, liksom en uppvärmningsanordning som ligger nära ficus. Om du ser att växten saknar naturligt ljus, ta hand om konstgjord belysning.

Bild
Bild

Professionella ger några viktigare tips för grödvård

  1. Växten älskar fuktad luft. Det ska sprutas en gång i veckan med kallt vatten om mikroklimatet är fuktigt. Om luften i rummet är torr är det värt att spraya oftare.
  2. En vattning per vecka är max. Ficuses tolererar inte överflöd.
  3. Det rätta tillvägagångssättet till marken är växlingen mellan bördiga och sandiga lager. Tack vare detta kommer växten att vara hälsosam och hållbar. Jorden för ficus bör vara fuktig och lös. Men det är omöjligt att helt enkelt lossa jorden: för att inte skada de känsliga rötterna är det de omväxlande skikten som ger löshet och luftflöde.
  4. När det växer bör ficus transplanteras. Om växten redan är mogen kan den i ett badkar leva i flera år. Det viktigaste är att mata det, byta ut jorden med jämna mellanrum.
  5. Det är nödvändigt att bilda kronan på hösten eller våren, när växten antingen redan går i viloläge eller ännu inte äntligen har "vaknat". Skott kan beskäras med beskärningssax, men du ska inte bara bryta av grenarna. Glöm inte att bearbeta skivorna med en lösning av kaliumpermanganat för att förhindra ruttning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du skapar idealiska förutsättningar för ficus, kan det bli en långlever. Men om du vägrar att vattna växten i ett par veckor, låt den växa över med damm, häll kafferester och andra vätskor som är olämpliga för odling i marken, den unga växten kommer sannolikt att dö. Men vuxna ficuses hinner "bygga upp sin rustning", så de är inte så sårbara.

Bild
Bild

Du måste mata växten med speciella medel som är avsedda för den.

För att stimulera tillväxt kan du använda en rosebush toppdressing. Bra kvävehaltigt mineralgödselmedel. Som en högkalorig toppdressing kan du använda aska och trädharts.

Växten tolererar inte drag, så älskare av frekvent luftning bör tänka på ett annat grönt "husdjur ". Även den dyraste ficusen kan snabbt bli sjuk om du lägger den nära ett batteri. Om en sur lukt börjar komma från grytan kan mögel diagnostiseras. I detta fall kommer växten att räddas genom en transplantation. Och för att undvika invasion av skadedjur som inte är ovilliga att äta på näringsrika ficusblad måste de senare torkas oftare.

Rekommenderad: