Orkidéväxtens Hemland: Land Och Historia För Inomhusblommans Ursprung. Var Växer Hemorkidén?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidéväxtens Hemland: Land Och Historia För Inomhusblommans Ursprung. Var Växer Hemorkidén?

Video: Orkidéväxtens Hemland: Land Och Historia För Inomhusblommans Ursprung. Var Växer Hemorkidén?
Video: National Geographic 2017 - Шикарный фильм" The Messengers 2 " ПОСЛАННИКИ 2. Зарубежные фильмы 2024, Mars
Orkidéväxtens Hemland: Land Och Historia För Inomhusblommans Ursprung. Var Växer Hemorkidén?
Orkidéväxtens Hemland: Land Och Historia För Inomhusblommans Ursprung. Var Växer Hemorkidén?
Anonim

Ett av de första intrycken som återstår efter vistelsen i länderna i Sydostasien är överflödet av grönska och blommor. De växer där absolut överallt, särskilt orkidéer. Trots det faktum att det verkar vara en tropisk blomma växer orkidéarter över hela världen, med undantag för Fjärran Norden och öknen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Nu är det ganska svårt att säga varifrån denna växt kommer. De första orkidéerna dök upp för mer än 100 miljoner år sedan. Blommor har odlats i Kina och Japan i 4000 år. Växter har vuxit i europeiska länder i cirka 200 år. Vissa tror att orkidéernas hemland är Sydamerika, där de växer i ett bra klimat för dem. Cirka 500 arter av orkidéer spirar också i Ryssland. Med ett ord är inte blommans hemland ett specifikt tagen land, utan den plats där grönska växer våldsamt och solen sällan kommer igenom tjocka löv. Ett annat särdrag hos denna blomma är att den kan växa inte bara på marken, utan också på andra växter. Andra sorter av blommor kan hittas nära vattendrag eller på stenar.

Blomman nämns av filosofen från Grekland - Theophrastus, han levde under VI -V -århundradena. FÖRE KRISTUS. Han gav blomman namnet. I sin bok om farmaceutisk botanik beskriver filosofen en växt som har två knölar och rundade rötter vid basen. Han kallade växten "orchis", från grekiska översätts detta ord som "testiklar". Blommornas rötter är runda eller platta. Växter med dem kan fastna i en sten eller till exempel barken från en annan växt, medan rötterna inte torkar ut. Idag finns det mer än 25 tusen växtarter i världen. Dessutom odlas blommor inte bara på gatan eller i växthus, utan också hemma på fönsterbrädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De första inomhusväxterna dök upp i Kina på 1000 -talet. I Kina älskar de denna blomma mycket, de anser att den kan driva bort onda andar . Blomman är förknippad med vårens ankomst. Det används ofta i dekorationer för vårlovet. Och i tusentals år har orkidén odlats som en husväxt. Men villkoren för att hålla för inomhusarter bör vara nära deras naturliga livsmiljö.

För första gången i växthusförhållanden odlades växterna av britterna och holländarna. Grundarna av studien av orkidéer var Royal Garden Society of England, dess anställda och forskare utvecklade nya sorter, som sedan namngavs efter dem.

Det var i växthusen i Horticultural Society som sorter som Cymbidium, Epidendrum, Phaius, Vanilla och andra föddes upp, som senare spreds över hela världen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

På grund av den varierade färgen, bisarra blommor och långa blomningar är plantorna utbredda bland blomsterodlare. Förutom sitt utseende har orkidéer en mängd olika dofter som inte är lika. Varje sort är vacker på sitt eget sätt. Blomman har 6 kronblad - 3 inre och 3 yttre. Ett kronblad, som kan skiljas från de andra, kallas en "läpp" och kan komma i otroliga former och färger. Det är detta kronblad som lockar insekter för pollinering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av blomställningar: en eller flera blommor som växer längs hela stammen. Blommans blad, beroende på art, kan ha en ovanlig form och mönster. Stammarna kan vara olika: krypande, raka, korta eller långa. Som nämnts ovan har en växts rötter en rundad form, tack vare vilken den kan klamra fast vid andra växter. Det finns 4 huvudtyper av orkidéer.

Epifytisk . Det är denna typ av blommor som växer på andra växter och träd. Samtidigt är orkidéer inte parasiter, de lever inte av andra växter, de tar fukt och alla andra ämnen som är nödvändiga för tillväxt från miljön. På stammen på en orkidé finns knölliknande knölar som lagrar fukt och näringsämnen. De kallas pseudobulbs (falska lökar).

Denna art är minst kräsen när det gäller livsmiljöförhållanden, eftersom den ständigt är i skuggan. Tål enkelt temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Litofytisk . De växer på stenar och stenar. Deras rötter skiljer sig inte mycket från de tidigare arterna. Ibland gror de på en höjd av 2000 meter över havet. De älskar blött och svalt väder, samtidigt som de lätt tolererar temperaturförändringar.

Bild
Bild

Saprofytisk (örtartad) . Till skillnad från de två föregående typerna odlas dessa växter inte hemma. De skiljer sig åt genom att de inte har löv. De består av en stjälk och rötter, stammen är täckt med skalor istället för löv.

Rötter gror bra i humusjord.

Bild
Bild

Phalaenopsis … Den mest populära typen av inomhusväxter. De började växa hemma för flera tusen år sedan. Växten kan bli upp till 90 cm hög, blommar ljust och länge. Blad av rik vintergrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och deras livsmiljöer

På grund av mångfalden av arter växer växten på nästan alla kontinenter på jorden, med undantag för öknen, nord- och sydpolen. Varhelst dessa växter växer, vänjer de sig väl vid det lokala klimatet och anpassar sig till det. Beroende på livsmiljö skiljer uppfödare fyra villkorade grupper.

Ekvatorialgrupp

Detta inkluderar alla typer av växter som växer i Syd- och Centralamerika, Afrika. Kort sagt, i regioner nära ekvatorn med ett varmt och fuktigt klimat. Luftfuktigheten i sådana områden är mer än 60%, och temperaturen är från 30 grader Celsius. I grund och botten växer epifytiska arter här, som håller fast vid träd med rötter. Tack vare dessa förhållanden torkar plantornas rötter aldrig ut och tar emot fukt från luften.

En av de växande arterna är sorten Dendrobium . Växten är upprätt (krypning är sällsynt), löv växer över hela stammen. En växt kan bilda 4-8 blommor. Sorten utmärks av en bred palett av färger och nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Berg-skog grupp

Detta inkluderar steniga regioner, främst dessa är områden i Sydostasien (Indonesien, Thailand och andra), bergsområden i Brasilien och Argentina. Det här är regioner i världen med ett fuktigt klimat, men till skillnad från ekvatorn är det inte så varmt där. Den centrala platsen för spiring av orkidéer är Thailand. I det här landet växer olika typer av blommor överallt: i skogar, berg, träd, stenar och till och med i städer i naturen. Mest av alla orkidéarter växer i Sydostasien, eftersom sådana förhållanden är idealiska för deras livsmiljö.

Den mest kända arten Cattleya , som också växer bra på fönsterbrädorna hemma. Blomman har krypande rötter, på grund av vilken den är fäst vid bergens avsatser och barken av träd. Orkidéernas höjd når 150 cm. Upp till 20 blommor kan blomma på stammen samtidigt, blommorna är stora och ljusa, upp till 20 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grupp stäpparter

Områden i världen med platåavlastning. Klimatet är mycket svalare än ekvatorn och i subtropen är luften måttligt fuktig. Dessa är främst de centrala delarna av kontinenterna. Trots att livsmiljöförhållandena inte är särskilt lämpliga för växter har de anpassat sig till klimatet och till och med utvecklats.

Dessa områden är hem för arter som kan få fotfäste på marken, som t.ex. Fläckig orchis . Det fick sitt namn från sina blad med gråbruna fläckar. Växten når en höjd av 60 cm, med mycket lila eller lila blommor på stammen.

Bild
Bild

Landorkidéer

Landorkidéer - detta är den minsta gruppen . De växer på de tempererade breddgraderna på jorden, där årstidernas förändring är tydligt urskiljbar. Dessa regioner inkluderar Rysslands södra och centrala remsa. Under sådana förhållanden växer fleråriga arter med ett utvecklat rotsystem eller knölar. Detta gör att de kan vila i marken. Blomman i dessa arter är något förändrad och ser inte mycket ut som den vanliga tropiska orkidén.

Bild
Bild

Växtförhållanden

Baserat på det föregående kan man förstå och föreställa sig under vilka förhållanden en orkidé växer i naturen. Hur de kan odlas i industriell skala eller hur man tar hand om dem hemma, kommer vi att beskriva nedan. För närvarande odlas orkidéer i växthus i nästan alla länder. Ryska butiker erbjuder ett brett urval av orkidéer som odlas i växthus och importeras från Holland och Thailand. Det tar minst ett år innan blommor dyker upp från växthus i butikshyllorna. Det finns fyra sätt att plantera och odla blommor:

  • delning av delar - vegetativ;
  • lökar - "barn";
  • från frön - familj;
  • i laboratoriet genom att dela vävnader - generativa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundregeln när man odlar blommor är att ge växter luft med tillräcklig luftfuktighet och temperatur, bra belysning för fotosyntes, ett ventilationssystem och lämplig jord av hög kvalitet . När du odlar orkidéer hemma på fönsterbrädorna måste du ge växterna samma förutsättningar. Temperaturen på sommaren måste bibehållas inte lägre än 18-23 grader Celsius, på vintern 15-18 grader . Luftfuktigheten ska vara inte mindre än 65-70% , om det inte är möjligt att behålla växtens fuktighet måste du spraya den med vatten minst en gång varannan dag.

Vattna plantan vanligtvis 2-3 gånger i veckan kan vattnet vara från kranen, men avgjort . Orkidéer älskar ljus, men det är viktigt att inte överdriva det. På sommaren är det värt att placera blommor på skuggiga platser; på vintern kan du sätta en konstgjord belysningslampa bredvid den för en källa till ytterligare ljus.

Vid otillräckligt ljus kan bladen sträcka ut sig och bli ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orkidéer planteras i genomskinliga eller keramiska krukor, de ska ha hål i botten för vatten. Krukorna ska vara tillräckligt stora för rotutveckling. I botten måste du strö antingen små stenar eller kranialflis. Själva jorden bör bestå av granulerad lera, kol, trädbark, mossa, orkidéer växer inte i marken. När du växer måste du också ta hänsyn till några punkter:

  • om det inte finns tillräckligt med vatten och ljus kan knoppar och löv falla ut;
  • blommor vattnas på ett speciellt sätt: krukan med växten sänks ner i en annan stor behållare med vatten i 5 minuter, jorden mättas med vatten, sedan kan krukan tas bort;
  • mata växterna under den aktiva blomningsperioden;
  • så att det inte finns några blomstermyger runt växten kan du lägga vitlök i krukan;
  • om rötterna börjar kika ur potten betyder det att växten inte har tillräckligt med utrymme, den måste planteras i en djupare behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att börja odla orkidéer hemma med sorter som är resistenta mot sjukdomar och mindre krävande när det gäller att hålla förhållanden . Den som har sett orkidéer minst en gång, särskilt i sin naturliga livsmiljö, kommer inte att kunna förbli likgiltig för sin skönhet. Kanske är det därför denna blomma är så populär och, trots sin nyckfulla odling, har blivit utbredd över hela världen.

Rekommenderad: