Kaktusens Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Kaktusmiljö I Naturen. Hur Kom Du Till Ryssland?

Innehållsförteckning:

Video: Kaktusens Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Kaktusmiljö I Naturen. Hur Kom Du Till Ryssland?

Video: Kaktusens Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Kaktusmiljö I Naturen. Hur Kom Du Till Ryssland?
Video: Succulent Treehouse Fairy Garden! 🌵🧚‍♀️// Garden Answer 2024, Maj
Kaktusens Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Kaktusmiljö I Naturen. Hur Kom Du Till Ryssland?
Kaktusens Hemland: Krukväxtens Ursprungsland. Kaktusmiljö I Naturen. Hur Kom Du Till Ryssland?
Anonim

Kaktusar i naturen i vårt område växer inte ens teoretiskt, men på fönsterbrädorna är de så fast rotade att alla barn känner dem från djup barndom och kan identifiera dem exakt genom deras utseende. Även om denna typ av hemväxt är väl igenkänd och finns i vart tredje hushåll, kan även de som odlar dem rikligt inte alltid berätta mycket intressant om detta husdjur. Låt oss försöka eliminera kunskapsluckorna och ta reda på hur och var denna gäst kom ifrån.

Bild
Bild

Beskrivning

Det är värt att börja med vad som i allmänhet kan kallas en kaktus. Du själv troligtvis vet att den karakteristiska taggiga växten teoretiskt kan anta helt andra former. Med tanke på den förvirring som ibland uppstår inom biologin, borde det inte vara någon överraskning om några av de arter som vanligtvis anses vara kaktusar faktiskt inte är det, och vice versa. Så enligt den moderna biologiska klassificeringen är kaktusar eller kaktusväxter en hel familj av växter som tillhör kryddnejlika, det ungefärliga antalet arter når i allmänhet cirka två tusen.

Alla dessa växter är fleråriga och blommande, men de är vanligtvis indelade i fyra underfamiljer, som alla har sina egna karakteristiska egenskaper.

Intressant nog är ordet "kaktus" av gammalt grekiskt ursprung, även om dessa växter inte kommer från Grekland alls, blickarna framåt. De gamla grekerna kallade detta ord för en viss växt som inte har överlevt till vår tid - åtminstone kan moderna forskare inte svara på vad som menas med denna term. Fram till 1700 -talet kallades det vi nu kallar kaktusar vanligen melokaktus . Endast i klassificeringen av den berömda svenska forskaren Karl Linné fick dessa växter sitt moderna namn.

Bild
Bild

Låt oss nu ta reda på vad som är en kaktus och vad som inte är. Det är fel att förväxla konceptet med en kaktus och en saftig - de förra hänvisar nödvändigtvis till de senare, men de senare är ett bredare begrepp, det vill säga att de kan inkludera andra växter. Kaktusar, liksom alla andra succulenter, har speciella vävnader i sin struktur som gör att de kan lagra en tillförsel av vatten under lång tid. Egentligen utmärks kaktusar av areoler - speciella laterala knoppar från vilka taggar eller hårstrån växer. I en riktig kaktus är både blomman och frukten liksom en förlängning av stamvävnaderna, båda organen är utrustade med de ovan nämnda areolerna. Biologer identifierar minst ett dussin funktioner som bara är karakteristiska för denna familj, men det är nästan omöjligt för en okunnig person att se och utvärdera dem utan lämpliga instrument.

Om du av misstag kan kalla många taggiga växter för en kaktus, som faktiskt inte är relaterade till sådana, kan du ibland helt ignorera kaktusrepresentanten i gröna utrymmen, som inte liknar en typisk inomhusversion. Det räcker med att säga att en kaktus (ur biologisk, inte filistinsk synvinkel) kan visa sig vara en lövfällande buske och till och med ett litet träd . Eller så kan den bestå av nästan en rot med en knappt märkbar ovanjordisk del. Storlekarna kan variera dramatiskt - det finns små exemplar med flera centimeter i diameter, men i amerikanska filmer har du med största sannolikhet sett många meter långa kaktusar som väger flera ton. Naturligtvis odlas inte hela denna sort hemma - som krukväxt väljs vanligtvis bara de arter som uppfyller två huvudkrav: de måste vara vackra och relativt små. Samtidigt beror allt också på regionen - i vissa länder kan de arter som är praktiskt taget okända i vårt land odlas massivt.

Bild
Bild

Var kommer du ifrån?

Eftersom en kaktus inte är en art, utan många sorter, är det svårt att identifiera något slags gemensamt hemland för allt detta biologiska överflöd. Det sägs ofta att kaktusens ursprung beror på hela kontinenten - Nord- och Sydamerika, där den växer under torra förhållanden från USA: s torra vilda västern till Argentina och Chile. För de flesta arter är detta påstående sant, men vissa arter som förekom på kontinentala Afrika och Madagaskar tillhör också kaktus. Tack vare Européernas ansträngningar har dessa växter dessutom spridits över hela världen, så i vissa varma länder i samma Europa kommer vissa arter över i naturen. Även i södra delen av den ryska Svarta havsregionen stöter man på sådana planteringar.

Men Mexiko anses vara en slags huvudstad för kaktusar. Först och främst finns det verkligen många av dem på detta lands territorium, växten finns nästan överallt, även i naturen, medan ungefär hälften av alla kända kaktusarter växer här. Dessutom, i de flesta regioner med sitt ursprung, växte kaktusar vilt, medan förfäderna till moderna mexikaner (för att inte tala om vår samtid) aktivt uppfödde några arter för olika behov, vilket gjorde växten till en inomhusväxt. Nu uppfattas representanter för kaktusfamiljen som inomhusväxter runt om i världen uteslutande som en dekorativ dekoration. De gamla mexikanerna använde också denna egenskap av grönområden, men den möjliga användningen av kaktusar var inte begränsad till detta.

Bild
Bild

Från källorna till de spanska erövrarna och legenderna från lokala indianer är det känt att olika typer av dessa växter kunde ätas, användas för religiösa ritualer och som en källa till färgämnen. I vissa regioner kan kaktusar fortfarande användas för samma behov. För indianerna var kaktusen allt - häckar gjordes av den och även hus byggdes. De europeiska erövrarna brydde sig inte alltför mycket om klassificeringen av de grödor som odlas av de erövrade folken, men information har nått oss om att minst två arter av kaktus odlades i Centralamerika säkert.

Idag betraktas denna växt i dess olika former som Mexikos nationella symbol, så om ett land anses vara sitt hemland, så är det det här.

Det finns också en teori om att kaktusar ursprungligen dök upp i Sydamerika. Enligt författarna till hypotesen hände det för cirka 35 miljoner år sedan. Dessa växter kom till Nordamerika, inklusive Mexiko, relativt nyligen - bara för cirka 5-10 miljoner år sedan, och ännu senare, tillsammans med flyttfåglar, kom de till Afrika och andra kontinenter. De fossiliserade resterna av kaktusar har dock ännu inte hittats någonstans, så denna synpunkt har ännu inte bekräftats med tunga argument.

Bild
Bild

Livsmiljö

Man tror att en kaktus är en opretentiös växt när det gäller att den inte behöver mycket vatten, men i själva verket innebär detta också vissa hinder för att växa. De flesta taggiga arter växer i naturen i varma respektive torra klimat, de gillar inte varken sval eller överdriven luftfuktighet. Var uppmärksam på var de flesta av dessa växter växer i Nord- och Sydamerika - de väljer de mexikanska öknarna, liksom de torra argentinska stäpperna, men de kan inte hittas i Amazonas djungel.

Efter att ha kommit på att även buskar och träd med löv kan tillhöra kaktus, borde det inte vara förvånande att de typiska odlingsförhållandena hos sådana arter kan skilja sig avsevärt . Vissa arter växer bra i samma fuktiga tropiska skogar, även om de samtidigt inte ser ut som sina närmaste släktingar på något sätt, andra kan klättra högt upp i bergen, upp till 4 tusen meter över havet, och där är inte längre typiska öknar på en sådan höjd.

Bild
Bild

Detsamma gäller för jorden som hemblomman kommer att odlas på. Den klassiska taggkaktusen från Mexiko växer i öknen, där jorden inte är bördig - jorden där är traditionellt dålig och lätt, med ett högt innehåll av mineralsalter. Alla "atypiska" kaktusar som växer under fundamentalt olika naturliga förhållanden väljer emellertid vanligtvis tunga lerjordar. Det är anspråkslösheten hos den klassiska mexikanska "taggen" som är anledningen till att kaktusar har blivit så populära som en krukväxt . De kräver ingen särskild vård, ingen befruktning behövs, även bevattningsregimen kan inte strikt observeras - detta är mycket fördelaktigt för en upptagen person som kanske inte dyker upp hemma på länge. Som vi redan förstod, när du väljer en kaktus, är det fortfarande värt att visa en viss omsorg, eftersom undantag från denna regel, även om de inte är särskilt populära, finns.

Bild
Bild

Viktig! Om du anser dig själv vara en riktig älskare av succulenter och vill plantera kaktusar i stora mängder, observera att olika arter förhåller sig annorlunda till deras närhet.

Vissa arter gillar inte att ligga bredvid varandra, i naturen växer de bara på ett avsevärt avstånd, medan andra tvärtom tenderar att växa i täta snår.

Hur kom du till Ryssland?

Liksom många andra amerikanska kulturer och uppfinningar kom kaktusen indirekt till Ryssland, genom Västeuropa. Till skillnad från många andra kontinenter växte kaktusar i Europa historiskt inte alls - även de arter som inte påminner oss om den vanliga "taggen". Vissa resenärer kunde se något liknande i Afrika eller Asien, men i dessa regioner intill Europa med en artdiversitet av kaktus fungerade inte mycket. Därför är det allmänt accepterat att européernas bekantskap med dessa växter inträffade i början av 1400- och 1500 -talen, då Amerika upptäcktes.

Bild
Bild

För europeiska kolonisatorer visade sig utseendet på en ny typ av växt vara så ovanligt att det var kaktusar som var bland de första växterna som kom till Europa.

Som nämnts ovan hade samma azteker redan använt vissa arter av denna familj för dekorativa ändamål vid den tiden, så de vackra exemplar som kom till den gamla världen blev snart egendom för rika samlare eller ivriga forskare. En av de första kaktusälskarna kan betraktas som Londonapotekaren Morgan - i slutet av 1500 -talet hade han redan en fullständig samling kaktusar ensam. Eftersom växten inte krävde särskild vård, men den kännetecknades av ett icke-trivialt utseende, blev det snart en prydnad av de snabbt växande populariteten hos privata växthus och offentliga botaniska trädgårdar på hela kontinenten.

I Ryssland dök kaktus upp lite senare, men rika människor visste förstås om dem från sina europeiska resor. De ville verkligen se den utomeuropeiska anläggningen i Sankt Petersburgs botaniska trädgård, för vilken 1841-1843 en särskild expedition skickades till Mexiko under ledning av baron Karvinsky. Denna forskare upptäckte till och med flera helt nya arter, och några av de exemplar han tog tillbaka kostade dubbelt så mycket i guldekvivalent som de vägde. Fram till 1917 hade den ryska aristokratin många privata samlingar av kaktusar som var av verkligt vetenskapligt värde, men efter revolutionen gick nästan alla förlorade. Under många decennier var de enda ryska kaktusarna de som överlevde i stora botaniska trädgårdar i städer som Leningrad och Moskva. Om vi pratar om den allestädes närvarande distributionen av kaktus som inhemska växter, så beskrevs en liknande trend i Sovjetunionen i slutet av 50 -talet av förra seklet. Vissa klubbar av kaktusälskare har funnits kontinuerligt sedan den tiden, till och med en speciell term "kaktusist" har uppstått, vilket indikerar en person som dessa succulenter är deras främsta hobby för.

Rekommenderad: