Tulpanfrön (15 Foton): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt? När Ska Man Såna Tulpanfrön Till Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Tulpanfrön (15 Foton): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt? När Ska Man Såna Tulpanfrön Till Plantor?

Video: Tulpanfrön (15 Foton): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt? När Ska Man Såna Tulpanfrön Till Plantor?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Tulpanfrön (15 Foton): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt? När Ska Man Såna Tulpanfrön Till Plantor?
Tulpanfrön (15 Foton): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Planterar Dem Korrekt? När Ska Man Såna Tulpanfrön Till Plantor?
Anonim

Tulpaner är mycket populära i dessa dagar. I Europa går det första omnämnandet av tulpaner tillbaka till 1554. Holland anses dock vara deras hemland, där dessa blommor tidigare såldes för guld. Under hundratals år av urval har de anpassat sig för att överleva under olika förhållanden: i kyla, värme, hög luftfuktighet och torrt klimat. Idag finns det mer än 2 tusen sorter av dessa blommor. De ser bra ut i kombination med andra blommor och dekorerar varje bukett perfekt.

Fortplantning

Tulpan är en flerårig örtartad lökväxt av familjen Liliaceae. Han är en släkting till liljan. Antalet cotyledons är ett. Det är möjligt att odla tulpaner från både lökar och frön.

Lamputbredning är den snabbaste . Under växtens blomning bildar glödlampan sina lökbarn. Den gamla löken dör av efter bildandet av nya. Unga lökar utvecklas under hela året för att bilda en blomma och nya bebisar. Således är livslängden för en lökartad tulpan bara 2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla blommor från frön är en mer komplicerad och tidskrävande process. Innan du får en fullvärdig blomma måste du vänta 5, eller till och med 6 år. Men när de odlas från frön kan du få nya sorter och sorter av dessa underbara blommor.

Du kan odla dessa vackra växter både i trädgårdsbädden, i växthuset och hemma . Hemma kan du så i en kruka. Vissa sorter är lämpliga för sådan odling. Om du följer alla rekommendationer och rätt vård kan du få vackra blommor odlade av dina egna händer.

Detta kan göras av både proffs och amatörer. Det viktigaste är att följa alla odlingsanvisningar . Det här är inte särskilt kräsna blommor, så de kommer definitivt att svara på omsorg och uppmärksamhet.

Fröuppsamling och jordberedning

För att samla frön måste en blekad blomma stöddas upp med en pinne så att stammen inte böjer sig och ruttnar: fröna kan mogna i sin naturliga miljö. När baljorna torkar ut och spricker skärs den torra blomman och förvaras på en varm, torr plats. Fröna ska bli bruna efter fullständig torkning . Det blir bättre om du lämnar dem i lådorna till själva planteringen.

Fröplattan är uppdelad i 3 delar, där fröna lagras i högar. De är platta ganska stora plattor med en triangulär eller långsträckt form. I en blomma, från flera dussin frön till flera hundra kan mogna. Till exempel ger en Greig -tulpan upp till 1 tusen bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om dessa är vildväxande blommor, brister kapseln efter torkning och fröna rinner ut ur den och bärs av vinden. För inhemska tulpaner bör marken förberedas. Loam är bäst . För centrala Ryssland är den optimala tiden för markberedning i slutet av september - början av oktober.

Bild
Bild

Proceduren utförs steg för steg:

  • först bör du stänga in trädgårdsbädden med brädor runt omkretsen för att göra en låda: jorden kommer inte att spilla ut och skifta;
  • jorden måste grävas upp och sedan befruktas väl, tillsätt ruttnad humus till den;
  • häll ett lager sand 2-3 cm tjockt ovanpå.

Du kan förgroa blomfrön i kylskåpet för att underlätta och påskynda deras tillväxt.

För detta sprids fröna på filterpapper fuktat med vatten. Se till att papperet alltid är fuktigt och att temperaturen i kylskåpet inte överstiger + 5 °.

Bild
Bild

Efter cirka 2-3 månader kommer fröna att ha sina första små rötter. Det förberedda materialet planteras på hösten i marken eller i ett växthus . Detta måste göras mycket försiktigt för att inte skada de sköra unga rötterna.

Frö kan dock köpas idag. Det finns många ryska tillverkare på marknaden. Om du köper frön från välkända företag får du det förväntade resultatet . Du kan köpa polska frön. Polen är känt för sin utvecklade jordbrukskultur, överensstämmelse med kvalitetsstandarder.

Det är inte värt att köpa frön från Kina från billiga shoppingplatser. Det finns många recensioner på Internet att sådana frön inte rotar sig, de ruttnar även under blötläggning. Även om det är rättvist bör det noteras att det finns positiva recensioner, men det finns väldigt få av dem.

Landning

Den mest gynnsamma tiden att så frön till plantor är mitten av oktober. Fröer bör inspekteras noggrant före plantering. De ska vara fasta och ha ett transparent lager runt kanterna. Kärnor med hål, misstankar om ruttnande, placeras bäst åt sidan för att undvika kontaminering av de återstående fröna.

Bild
Bild

Fröer måste hällas i ett ganska tätt lager på sanden och täckas 1-2 cm med jord och igen med sand på toppen.

Spirningskapaciteten för frön av denna blomma är inte särskilt hög, så det är bättre att plantera dem i större mängder. Låt stå i denna form till våren. Det bör noteras att om det är mycket kallt ute måste trädgården isoleras. Detta kan göras genom att lägga filmen på den och täcka den med grenar ovanpå . Rengör lövgrenarna i förväg. Du kan också täcka den med ruttnad humus med ett lager på 5-7 cm tjockt. Om du odlar tulpaner i ett växthus behöver du inte gräva ur dem de första 2-3 åren.

Lökbildning och odling

Till våren ska små enstaka blad rullade in i ett rör synas från marken. Utåt kommer de att likna gröna lökar. Det är omöjligt att gräva upp och transplantera sådana blad för tillfället. Bladet ska torka ut på sommaren. En liten lök ca 2 mm stor kommer att bildas i stället.

Denna lök får inte röras. Därför, om du inte vill att denna trädgård ska vara tom hela sommaren, plantera alla salladsgrödor mellan raderna med frön .… Skär bara av dem försiktigt för att inte skada de fortfarande svaga tulpanerna. Se till att det inte finns ogräs i trädgården, annars dör svaga skott.

Tulpaner måste bevattnas med vatten eller strös över och gillar inte mycket varm och torr luft. De tål inte vinden särskilt bra heller. Som regel räcker det med gödselmedel för blommor, som finns i humus och jord . Men ibland, när du vattnar, kan du lägga till gödselmedel med kalium och kväve i vattnet, varvid dessa typer av förband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte översvämma blommorna, annars kan ruttna bildas på glödlampan och mikroorganismer och skadedjur kan starta, vilket kommer att vara mycket svårt och ibland omöjligt att bli av med.

Det rekommenderas att isolera och gödsla marken för plantering för vintern. För detta är humus lämplig. Det räcker med att strö sängen med ett lager på 5-6 cm tjockt . Vid det tredje året bildas en glödlampa på 2-3 cm i diameter. Hon ger ett par babylampor. Det blir ingen blomma ännu.

Men till sommaren kommer ett brett och plant blad att dyka upp. Runt mitten av sommaren grävas lökarna upp och förvaras på en torr plats till hösten. Det är bättre att använda en speciell sil för att samla alla lökar. Du måste gräva cirka 12 cm med jord och sikta. Du kommer att märka att lökarna kommer att ha olika storlekar: dessa är frölökar och deras bebisar. Lökarna bör planteras i marken runt mitten av oktober.

  • En får ska grävas med ett djup av 13-15 cm.
  • Lägg till 2-3 cm fin sand.
  • Placera lökarna med 3 cm mellanrum. Större lökar planteras på cirka 4 cm avstånd, de som är mindre kan planteras närmare varandra. Tidigare är det lämpligt att blötlägga lökarna i en stark mörk lösning av kaliumpermanganat, 20 minuter räcker. Kaliumpermanganat dödar bakterier och mikroorganismer, bekämpar aktivt mögel och röta. Genom att desinficera glödlampan ger du den mer styrka att växa och blomma.
  • Ringla med saltat vatten och täck med humus. Vanligtvis tar trädgårdsmästare ett glas salt till en stor järnhink med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sängen måste ogräs och lossas regelbundet så att jorden andas. På våren kommer löv att dyka upp från lökarna och glödlampan släpper barnen. Vi gräver upp det igen i mitten av vintern och planterar det i mitten av oktober. Det vill säga, flera år i rad upprepar vi cykliska åtgärder medan lökar och blommor bildas för reproduktion . Således kan de första stora blommorna erhållas på 5-6 år.

Efter den första stora blomman blir blommorna ljusare och rikare varje nästa år. Beroende på sorten får blommorna den mest intensiva färgen vid 8–12 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra sjukdom och död av vackra blommor, du bör noggrant följa reglerna för jordbruksteknik:

  • välj en lämplig plats för plantering;
  • tillåt inte närheten till potatis och kål;
  • ta hänsyn till planteringens djup och densitet;
  • ta bort och förstör sjuka lökar och växter i tid;
  • lagra frö under lämpliga förhållanden.

Rekommenderad: