Gul Violett (23 Bilder): Beskrivning Av Inomhus Sorter Av Saintpaulia Mellow Yellow, AB-ros M.fl

Innehållsförteckning:

Video: Gul Violett (23 Bilder): Beskrivning Av Inomhus Sorter Av Saintpaulia Mellow Yellow, AB-ros M.fl

Video: Gul Violett (23 Bilder): Beskrivning Av Inomhus Sorter Av Saintpaulia Mellow Yellow, AB-ros M.fl
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Gul Violett (23 Bilder): Beskrivning Av Inomhus Sorter Av Saintpaulia Mellow Yellow, AB-ros M.fl
Gul Violett (23 Bilder): Beskrivning Av Inomhus Sorter Av Saintpaulia Mellow Yellow, AB-ros M.fl
Anonim

Inomhusviolett är utbredd och mycket populärt bland blomsterälskare. Intresset för henne beror på den vackra blomningen och många sorter. Vi ser ofta dessa fantastiska blommor på fönstret: lila, lila, blå och röd. Många sorter har registrerats. Bland dem sticker den gula violetten, uppfödd av uppfödares ansträngningar ut. Färgmättnad beror på odlingsförhållanden. I den här artikeln hittar du en beskrivning av de mest populära sorterna av denna växt och lär dig att ta hand om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

För första gången hittades den violetta i Afrika, på territoriet i östra Tanzania i Uzambara-bergen av den franska baronen Saint-Paul. Därför är uzambara viol och saintpaulia namnen på samma blomma. I vissa länder kallas det afrikanskt. På grundval av naturliga fioler har olika arter fötts upp, som kallas hybrid saintpaulias. Av alla namn på denna växt är violett mer bekant för oss.

Gul violett är en inomhusväxt, flerårig och vintergrön . Stammen förkortas, bladen är täckta med villi med en härlig bas och en spetsig eller rundad topp. En violett kalyx består av 5 kronblad och kronblad. Frukten är en liten låda med frön. Storleken på Saintpaulia -rosetten varierar från 20 till 40 cm i diameter.

Men det finns stora med en diameter på upp till 60 cm och små upp till 15 cm och till och med 6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga violer har ett litet utbud av färger: blåaktig, blå, vinröd. Det finns inga gula violer i naturen på grund av bristen på en gen som är ansvarig för denna färg. Men om en violett har sina tecken: ljusgula fläckar, strålar eller slag på kronbladet, så kallas det redan gult eller gulblommigt. Det gula pigmentet visas inte omedelbart i fioler. Inledningsvis verkar färgen ljus citron, blekgul eller krämig. Endast i vuxna växter blir det ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i vyn

Rotsystemet hos denna art är dåligt utvecklat i längd. Därför gör hon sitt arbete en kort tid. När växten växer förnyas rötterna: gamla ersätts med nya. Som ett resultat bör fioler planteras i små krukor som begränsar rötterna och tillåter maximal luftåtkomst till blomman. Dräneringsskiktet och förekomsten av hål i grytan bidrar också till detta.

Mängden olika violer är häpnadsväckande . I utseende är de olika: med en kant runt kanterna och utan, i form av en stjärna, korrugerad eller enkel. Enligt bladen är de indelade i kvinnliga och manliga typer.

Hantypen har samma gröna blad, medan hontypen har en ljus fläck på bladets ovansida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Mjukt gult

En mycket intressant sort. Små fluffiga blommor med ljusgula strålar. De vågiga kronbladen gör det violett särskilt attraktivt. Bladen är ljusgröna med taggiga taggiga kanter. De första blommorna är nästan vita. Ju äldre växten desto mer gul blir den. Det visar sig mycket tidigare än andra. De första blommorna är större, deras diameter når 3 cm. De nästa är redan mindre - från 1 till 2 cm, bleknar snabbt. Denna sort skiljer sig inte åt i frodig blomning, den utsätts för frekventa sjukdomar.

Bild
Bild

Varmt solsken (LLG / P. Sorano)

De små, frodiga blommorna liknar en lotus i form. De sticker ut pittoreskt mot bakgrunden av grönt bladverk. Blad med ojämna kanter. Kronbladen är vita, med gula fläckar som sticker ut på dem. Blommans mitt är gul, för varje blomning blir gulheten ljusare. Knopparna öppnas långsamt. Blomman håller sig fräsch tills den har blommat fullt ut, börjar sedan bli brun och förlorar sitt utseende.

Långvarig blomning på grund av ständigt uppträdande knoppar.

Bild
Bild

Gyllene hösten

Den har stora vita blommor med gyllene utkant. Konstigt böjda, vågiga kronblad med gulaktiga fläckar ger dem ett något fantastiskt utseende. I mitten av blomman blir färgen nästan gul. Lövverket är ljusgrönt med vågiga kanter. Den blommar länge, med ett intervall på 2-4 månader.

Bild
Bild

Citronpussar

Blomman är tillräckligt stor och vackert formad, dubbel med citronfärgade strålar. Unga rosetter är jämna, nästan vita. De blir gula efter flera blomningar. De har en nackdel - de bleknar snabbt. Det är svårt att få en massiv blomning, eftersom vissa redan har bleknat medan andra ännu inte har blommat ut.

Bild
Bild

Solig tjej

Blommorna är stora, nästan vita med en rosa frans. Standard ljusgrön och vågig rosett. Lämnar avsmalnande mot basen.

Bild
Bild

Gul drake

Fluffiga enorma vita blommor som ser ut som en stjärna med citrontonade strålar som kommer från mitten av blomman. Slagen blir gradvis till gula fläckar som täcker hela blomman. Inte särskilt ljusa vågiga blad. Den gula färgen börjar visa sig starkare från den andra blomningen. Storleken på de första blommorna är 8-9 cm i diameter, följande är mindre. Det finns många styvsöner, barn växer långsamt upp. Vid otillräckligt ljus viker rosettens blad nästan vertikalt. Sorten behöver ständig föryngring.

I denna art blir gulheten inte till en brun nyans, som i de flesta gulblommiga.

Bild
Bild

Violet AB - Rose

Utsikten är fascinerande med sin skönhet. Terry rosor med vita kronblad och en gulaktig nyans. Intermittent rosa kant längs kanterna. Kanten på de gröna bladen är tandad, en typisk rosett.

Bild
Bild

Alchemy klockor

Miniatyr ljusgula blommor i form av klockor med drag av rosa färg på dem. Kronblad med ljusa, slingriga kanter. Vissa klockor visar sig vara öppna. Det finns många knoppar, blommar ofta, men blomningen är måttlig, eftersom klockorna snabbt bleknar. Det stora antalet knoppar gör att blomningen varar upp till två veckor. Växer snabbt, börjar blomma tidigt. Efter 2 blomningar är det nödvändigt att transplantera växten i en annan kruka, eftersom den blir blek, sträcker sig och blå ränder kan dyka upp på blommorna.

Bild
Bild

Gul stjärna

En miniatyrviolett som liknar gulaktiga klockor med lila inslag. Bladen är hjärtformade. Citronfärgen visas under blomningen. Ju äldre växten blir desto ljusare blir den. De första ojämna små blommorna ser inte särskilt vackra ut. I nästa blomning blir de större och mer attraktiva för ögonen. Blommor kan blomma både enkelt och stjärnliknande.

Bild
Bild

Växer och behåller

Det bästa stället för violer är på fönsterbrädorna som vetter mot västra eller östra sidan. För bättre belysning roteras de periodiskt. För att hålla blomningen konstant, används ett svagt artificiellt ljus. Skarpa temperaturförändringar är kontraindicerade för dessa känsliga färger. Med kallt väder, så att violerna inte försvagas, tas de bort från fönsterbrädorna.

Gula Saintpaulias är mycket känsliga blommor. De måste vattnas noggrant och alltid med vatten vid rumstemperatur. Låt inte jorden torka ut och dess överdriven fuktighet. Detta kommer att skada växten.

Vattning utförs längs kanten på blomkrukan så att vatten inte faller på kronbladen. På vintern kan vattningen begränsas.

Bild
Bild

Det räcker att mata Saintpaulia en gång varannan vecka under blomningen. Växten befruktas samtidigt med vattning. Topdressing appliceras mineral med en övervägande fosfor. Sprutning rekommenderas inte. För att skapa tillräckligt med fukt för blomman placeras krukan på ett fuktat fat med fyllmedel.

Det finns två sätt att sprida violer hemma:

  • löviga sticklingar;
  • dotteruttag.

Sticklingar är den enklaste och vanligaste metoden. Ett bra och starkt blad med en skärlängd på upp till 3 cm finns i vattnet tills rötterna bildas. Sedan planteras den i jorden på ett grunt djup (upp till 2 cm) och vattnas med varmt vatten. Frekventa transplantationer krävs inte (en gång om året). Jordbasen för odling av fioler köps från specialaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd och förebyggande

När det inte är tillräckligt med ljus kan gula fläckar dyka upp på bladets ovansida. Detta är ett tecken på rost. Under den varma sommarperioden är bakterios möjlig. I detta fall visas bruna fläckar på stjälken och bladen. De blir mjuka och mörkare. Med mjöldagg uppträder en vit blomning på bladbladen och bladen. Med falsk dagg visas plack på den nedre bladdelen.

Om sådana tecken dyker upp måste alla skadade delar av växten tas bort . Marken och resten av den behandlas med fungicider. För förebyggande är det nödvändigt att övervaka balansen mellan gödningsmedel i jorden. Behandla jorden med fungicider innan du planterar. Om du bestämmer dig för att börja odla fioler är det bättre att vägra stora och vackra utställningssorter, eftersom vissa svårigheter kan uppstå under odlingen. Det är bäst att börja med små miniatyrfioler.

De är originella, opretentiösa och utomordentligt vackra.

Rekommenderad: