Gul Lupin (20 Bilder): Sorter Med En Beskrivning. Vilka Gula Blommor Liknar Lupiner?

Innehållsförteckning:

Video: Gul Lupin (20 Bilder): Sorter Med En Beskrivning. Vilka Gula Blommor Liknar Lupiner?

Video: Gul Lupin (20 Bilder): Sorter Med En Beskrivning. Vilka Gula Blommor Liknar Lupiner?
Video: EKOVURM, LUPINER: ett ogräs som kan ge växtnäring. 2024, Maj
Gul Lupin (20 Bilder): Sorter Med En Beskrivning. Vilka Gula Blommor Liknar Lupiner?
Gul Lupin (20 Bilder): Sorter Med En Beskrivning. Vilka Gula Blommor Liknar Lupiner?
Anonim

Floras värld är full av olika kulturer som fängslar med sina ljusa färger och frodiga färger. Många arter används aktivt i landskapsdesign, liksom för att dekorera trädgårdar, parker, rabatter och tomter . En sådan växt är gul lupin. Låt oss överväga denna kultur mer detaljerat.

Bild
Bild

Beskrivning

Höjden på den gula lupinen är 60 till 90 centimeter. Busken har en tät grenning i nedre delen och utmärkt bladverk . Stammen är långsträckt och rak, bladen placeras omväxlande. Färgen på stjälkarna är rikgrön. Var och en av dem innehåller 9 broschyrer. Bladplattorna är tätt täckta med fina hårstrån och är fläktformade.

Frodiga och ljusa blomställningar fyller luften med en behaglig doft . De har en långsträckt form och är färgade i olika nyanser av gult. Växtens blommor ligger på små ben. Växtperioden är cirka 95-105 dagar. Växten blommar i mer än en månad. Under mogningen utvecklas knopparna till baljor med frön, täckta med hårstrån. Fröet har en ljusrosa färg med en mörk spets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Med hjälp av gul lupin föddes hybridsorter, som nu används för att dekorera trädgårdstomter. Låt oss överväga de mest populära proverna.

  • " Akademisk 1 ". Den tidigaste sorten som också har utmärkt utsädesproduktivitet.
  • " Narochansky ". Det liknar den ovan beskrivna sorten när det gäller produktivitet och hastighet på utveckling och mognad.
  • " Kastrychnik ". Denna växt är mycket resistent mot fusarium.
  • " Nemchinovsky 846 ". Den har en tjockare och grövre grön massa. Med rätt vård kommer växten att vara resistent mot virus och sjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa sorter har liknande yttre egenskaper som anges i beskrivningen av arten.

Fortplantning

Det finns flera sätt att odla en växt. Det vanligaste är sticklingar och frömetoden.

Frön

När du planterar frön bör du hålla ett avstånd mellan raderna på 30 till 50 centimeter. Fröet fördjupas med högst 4 centimeter, och om plantering sker i tung jord planteras det till ett djup av 2 till 3 centimeter. Under gynnsamma förhållanden visas de första skotten om cirka 2 veckor.

För odling av växter från frön i separata behållare rekommenderas att förbereda en speciell jordblandning . Marken kan beredas hemma genom att blanda torv, sand och torvjord i lika stora proportioner. Kornen fördjupas med 2 centimeter och täcks med ett tunt lager torv. Efter detta ska behållarna överföras till en varm plats och täckas med en fuktig trasa.

Det kommer att ta ungefär två veckor innan de första skotten bildas. Så snart ett par blad visas på var och en av dem kan plantorna transplanteras till öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Med vårens ankomst skärs en basal rosett ut från busken, som ligger vid basen av stammen. Växter väljs vars ålder är från 3 till 4 år. Under den varma säsongen, när blomningen slutar, kan du välja sidoskott för ympning . De har sitt ursprung i axlarna på bladplattorna på växten.

Så snart rötterna dyker upp på processerna (det tar cirka en månad) kan de kopplas bort och överföras till en permanent tillväxtplats. Växten kommer att glädja dig med ljus blomning redan under den första säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

Det är värt att notera att blomman är opretentiös för jordens sammansättning och struktur, men trädgårdsmästare rekommenderar fortfarande att plantera den i jord med en lös struktur. Så lupin kommer att kännas så bekväm som möjligt och kommer att glädja dig med en tjock och ljus färg. Det är också oönskat att plantera växten på sura jordar och på mycket mörka platser.

Det är bäst att förbereda en plats för en blomma på hösten, och planteringsproceduren utförs i mitten av våren, i april. Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera i oktober så att arten övervintrar. I det här fallet kommer växten att blomma med sommaren.

Frömaterial kan gro även vid låga jordtemperaturer - 4-5 grader Celsius . Frön kan också överleva små och kortvariga temperaturfall. I slutet av planteringsprocessen, lägg ut ett lager av mulch.

Enligt professionella blomsterodlare är den främsta växtvården ogräsbekämpning. Prydnadsvarianter behöver mer uppmärksamhet för full utveckling och attraktiv blomning.

Bild
Bild

Var noga med att vattna blomman regelbundet och behåll en optimal fuktnivå mellan torka och vätskestagnation. Överdriven fukt kan orsaka rotröta . Efter bevattning rekommenderas att lossa matjorden. Kom ihåg att plantens rotkrage bör täckas med jord.

I slutet av blomningen skärs växten av och fröna samlas upp. Om stammen är tätt täckt med lövverk och knoppar, bör stöd ges, annars kommer blomman att bryta under sin egen vikt. För att skydda växten från frost, innan den övervintras, är den täckt med ett tjockt lager sågspån eller torv. Efter 3-4 års plantering måste du förnya helt.

Olika förband hjälper till att hålla blomman frisk och attraktiv . Näringsämnena kommer att ha en fördelaktig effekt på växtens hälsa. Gödsel appliceras under det första året av plantering, med höstens ankomst. Fosfor-kaliumformuleringar väljs. Nästa år används komplexa preparat. Dessa kan köpas i vilken trädgårdsbutik som helst.

Kvävegödsling används inte av den anledningen att växtens rotsystem oberoende kan ackumulera detta element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande växter

Följande typer av gula blommor mycket lik den ovanstående gula lupinen:

  • snapdragon (antirrinum);
  • riddarsporre;
  • Russells lupiner;
  • frottémalva;
  • Japansk primula;
  • flox.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa grödor kommer att vara en underbar dekoration för alla trädgårdar, liksom en utmärkt granne för gula lupiner.

Rekommenderad: