Geranium Från Frön Hemma (31 Bilder): Hur Man Odlar Pelargonium? Planteringstid Och Skötsel, Sådd I Torvtabletter Hemma. Hur Odlas Och Planteras Plantor Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Geranium Från Frön Hemma (31 Bilder): Hur Man Odlar Pelargonium? Planteringstid Och Skötsel, Sådd I Torvtabletter Hemma. Hur Odlas Och Planteras Plantor Korrekt?

Video: Geranium Från Frön Hemma (31 Bilder): Hur Man Odlar Pelargonium? Planteringstid Och Skötsel, Sådd I Torvtabletter Hemma. Hur Odlas Och Planteras Plantor Korrekt?
Video: Odla örter och goda blad i krukor på fönsterbrädan 3 olika frön jag sår nu 2024, Maj
Geranium Från Frön Hemma (31 Bilder): Hur Man Odlar Pelargonium? Planteringstid Och Skötsel, Sådd I Torvtabletter Hemma. Hur Odlas Och Planteras Plantor Korrekt?
Geranium Från Frön Hemma (31 Bilder): Hur Man Odlar Pelargonium? Planteringstid Och Skötsel, Sådd I Torvtabletter Hemma. Hur Odlas Och Planteras Plantor Korrekt?
Anonim

Pelargonium tillhör pelargonfamiljen, men är ett separat släkte, som pelargoner. Trädgårdsmästare anser att de är synonyma. " Geranium" är ett mer känt namn på en blomma, så den, som "pelargonium", kommer att användas i texten . För närvarande finns det cirka 410 sorter av pelargonium. Denna anläggning kräver inte mycket ansträngning för att underhålla. Naturen har utrustat honom inte bara med skönhet, vilket hjälper till att skapa en mysig atmosfär i rummet, men också med många användbara egenskaper. Dessa egenskaper har antibakteriella, sårläkande, lugnande effekter som har stor inverkan på människors dagliga liv. Viktiga ämnen, som distribueras av blomman, mättar luften med en behaglig doft.

För att förhindra misstag vid odling av pelargoner krävs det att man använder frön av hög kvalitet och efterfrågade. Du behöver bara köpa dem på beprövade försäljningsställen, eftersom om fröna lagras felaktigt kan deras grobarhet förstöras, vilket gör att köpet inte kommer att ge nöje.

Såddatum

Du kan börja odla denna sort när som helst, eftersom pelargon känns bra både hemma och på gatan. Det är bäst att börja så i februari, så att du till sommaren kommer att ha blommande växter. Reproduktion av pelargonium utförs med sticklingar, oavsett årstid . Det görs dock bäst på våren. Stjälken skärs av tillsammans med 3-4 blad (det är att föredra att klippa av från toppen) och läggs i vatten. Sedan måste du vänta tills rötterna växer i längd. Sedan måste du torka skärningen och plantera den i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av planteringsmaterial

Innan planteringsprocessen måste du välja själva planteringsmaterialet. Den kan servera följande sorter och typer av pelargonium.

" Tidig vagn ". Blommorna når 3-4 cm i diameter. De blommar tidigt och fortsätter att blomma tills frosten börjar. Det är en flerårig, men i det öppna fältet - en årlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry pelargonium kommer med både stora och små blommor i olika nyanser. Terry pelargonium, som påminner om rosor, är den mest populära växten som lätt kan odlas hemma. Det finns sådana sorter som " Lila "," Vit "," Ängel ", som utmärks av sitt utbyte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Colorama F2 " är en trädgårdsträdgård inomhus. Höjden på denna fruktbara sort når 30-35 cm. Blomningen fortsätter också till frost. Det finns röda, rosa, lax, vita blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Capri är en krukväxt. Med rätt vård kommer det att se bra ut och blomma året runt. Detta är en omfattande buske med en höjd av 20 cm, som lätt tål brist på fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargonium har följande fördelaktiga egenskaper

  • Luftrening . Rummet där den ligger innehåller en minimal mängd bakterier. Flugor och myggor finns också praktiskt taget inte.
  • Göra sig av med stress . Den doftande lukten av pelargonium lindrar stress väl, främjar god sömn och hjälper också till att bli av med depression.
  • Skrämma bort skadedjur . Andra blommor och växter kommer att räddas från skadedjur tack vare pelargoner.
  • Behandling av sjukdomar . Pelargonium har funnit sin utbredda användning inom folkmedicin. Dess fördelaktiga egenskaper jämförs ofta med plantainens. Färska pelargonblad kan hjälpa till med sår, eftersom det gör ett utmärkt jobb med att behandla bölder och strama snitt, och till exempel avkok på denna växt hjälper i närvaro av sjukdomar i mage och tarmar. För att normalisera blodtrycket måste du fästa ett blad av växten vid handleden och eliminera tandvärk på tanden. Vid förkylning görs ett avkok av pelargonblad, som används för att gurgla. Ett sådant avkok används också för håravfall. Juicen används för förkylning, liksom för behandling av grå starr i de tidiga stadierna.
  • Skaffa eterisk olja . Geranium eterisk olja erhålls med en delikat doft. Den har funnit sin användning för medicinska ändamål. Oljan kan användas för att behandla öron- och ryggont, för att behandla förkylning och för att lindra muskeltrötthet. Det fungerar också bra på huden och används för att behandla utslag och eksem.
Bild
Bild

Jord- och fröberedning

Trots det faktum att växten är opretentiös i vården, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att plantera den. Innan du sår pelargoner måste du förbereda, lagra eller köpa följande:

  • torvtabletter (måste blötläggas i vatten);
  • frön;
  • vatten;
  • en behållare för vatten (för att suga tabletterna);
  • behållare för torvtabletter;
  • kaliumpermanganat (kaliumpermanganat);
  • pott;
  • plastpåse.
Bild
Bild
Bild
Bild

I jordens hypostas kan du ta en specialiserad blandning för pelargoner eller göra den själv. För att göra detta kan du blanda torv och perlit i förhållandet 1: 1 eller torv, gräs och sand i förhållandet 1: 2: 1.

Bild
Bild

Landning

För en tablett måste du ta 200 ml vatten. Späd kaliumpermanganat (kaliumpermanganat) i kaliumvatten tills vattnet blir ljusrosa. Detta för att förhindra att torvtabletten blir möglig. Därefter måste du blötlägga tabletten i vatten tills den blir våt. Efter det tar vi behållaren för tabletten och lägger den i en plastpåse, sedan tar vi ut den svullna torvtabletten och lägger den i behållaren. Denna metod är bra eftersom allt du behöver enkelt kan köpas och planteras hemma . Vi gör ett hål i tabletten ca 3-4 mm, om det inte tillhandahålls, och lägger pelargonfröet i det, strö det lätt.

Man måste komma ihåg att växten är mycket förtjust i ljusa och varma platser. Vi stänger plastpåsen, placerar grytan på en ljus plats som förhindrar direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

I fröväxtens process måste du se till att jorden alltid är fuktig och temperaturen varierar från 21 till 23 ° C. För luftning, öppna påsen i 6 minuter en gång om dagen.

Frön gror från 6 till 13 dagar eller mer. Groddarna bryter inte igenom samtidigt, så om du gror flera frön måste du släppa ut dem som redan har spridit sig från påsen. Det är nödvändigt att sätta groddarna på en varm och ljus plats, vilket förhindrar att direkt solljus kommer in, eftersom de bara kan bränna växten som har dykt upp, vilket kommer att leda till dess död i framtiden. Det är nödvändigt att sänka temperaturen för odlingsprocessen med några grader. Den optimala temperaturen för odling av groddar är cirka 18-20 ° C.

Bild
Bild

Med tanke på temperaturförhållandena sparar fröna lätt och vackra blommor kan enkelt odlas från dem, plantorna kommer inte att sträcka sig och växten kommer att bli buskig i framtiden. Om naturligt ljus inte räcker måste konstgjord belysning tillhandahållas, och för detta kan du använda en fytolampa eller en vanlig glödlampa … Det krävs ofta att vattna plantorna, men det är viktigt att se till att vatten inte dröjer kvar i behållaren för att förhindra sjukdom, ruttnande och död av blomman. Som utrustning för bevattning kan du använda en pipett eller en vanlig medicinsk spruta utan nål.

I detta skede måste du mata pelargonium med ett speciellt gödningsmedel, som löser sig snabbt. Om du använder konventionella mikronäringsgödselmedel måste du förbereda en lösning av den aktiva substansen med vatten i en koncentration av 1: 2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att förstå vad den eller den växtsignalen betyder. Här är några varningstecken som alla som växer pelargonium behöver veta.

  1. Om bladen blir mycket gula eller torra - det betyder att växten saknar fukt. Det är nödvändigt att öka mängden vatten vid vattning, och byt ut den mot en större med en liten kruka.
  2. Tröga och för trista löv och grårötning visas på stjälkarna - överskott av fukt.
  3. Bladen faller i synnerhet de lägre - på grund av brist på belysning.
  4. Växten har slutat blomma - för stor kruka eller bristande viloläge på vintern, brist på belysning, växten beskärs inte, låg temperatur eller en stor mängd gödselmedel.
Bild
Bild

Precis som alla andra växter har pelargon också ett antal sjukdomar och är mottagligt för skadedjur, även om det är noggrant omhändertaget

  1. Grå mögel eller röta - överskott av fukt . I detta fall påverkas bladen. Det är nödvändigt att sluta vattna och också ta bort de löv som har lidit och sedan spraya växten med ett svampdödande läkemedel.
  2. Rotröta - med överskott av fukt . Det skadar själva roten. Efter det är det inte längre möjligt att bota pelargonium.
  3. Mjöldagg - hög luftfuktighet och låg temperatur . En svampsjukdom skadar bladen. Efter det finns en vit beläggning kvar på dem. För behandling används lösningar med tillsats av kemikalier.
  4. Svart ben - skadar oftast sticklingarna, varför förfallsprocessen börjar efter nederlaget . Sluta vattna växten och ta bort eventuella skadade sticklingar. För behandling används svampdödande läkemedel, som måste pollinera pelargoner.
  5. Bladlöss - kan ses på insidan av bladen … För behandling sprutas de drabbade bladen med gift, guidat av instruktionerna för beredningen (insekticid för inomhusväxter).
  6. Whitefly - som bladlöss kan den ses på bladen . Skadedjuret livnär sig på växtsaft. Det är nödvändigt att ta bort alla löv som har påverkats av insekten, och även spraya pelargonium med gift.
  7. Spotting - med det visas fläckar eller bubblor på bladets undersida . Det är nödvändigt att ta bort alla drabbade löv och behandla växten med fungicider (kemikalier mot svampsjukdomar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantera plantor

När flera löv dyker upp på plantor på pelargonspiror måste det dykas, det vill säga planteras. Plantorna transplanteras i små krukor. Vid plockning skulle det inte skada att använda lerkrukor, eftersom detta är den mest korrekta lösningen, eftersom de behåller fukt mycket längre och skyddar växtrötter från överhettning. Vid plantering är det lämpligt att göra en långsiktig befruktning, och glöm inte att ständigt lossa jorden . Om hotet om frost inte längre förebådas, kan pelargoner planteras utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om pelargon hittas utanför, om lufttemperaturen når under + 10 ° C, är det nödvändigt att täcka den med en film eller överföra den till huset. Vid varmt väder måste du vattna pelargon högst en gång om dagen, och vid medeltemperaturer behöver den vattnas en gång varannan dag. Vid vattning, se till att inget vatten kommer på växten och dess blad . Geranium är rädd för drag, så det är oönskat att spruta blomman med öppna dörrar, eftersom den kan frysa och dö. Två gånger i månaden måste du mata jorden med blomgödsel som finns i blomsterbutiker.

Blekta blomställningar måste tas bort, men bara i de sorter av pelargoner som behöver det och om denna sort inte slänger dem själv. Du måste nypa blomman så att stammen inte sträcker sig. Detta kan hjälpa till att bilda en liten krona. Detta bör endast göras när växten har nått en höjd av 10-12 cm.

För korrekt bildning av pelargonbusken, vrids potten ibland några grader så att ljus träffar växten från alla håll.

Bild
Bild

För närvarande är pelargon mycket efterfrågat, eftersom det har ett antal fördelar. Den ljusälskande växten kommer att tilltala många, eftersom den har en ljus färg och dess prakt har en konkurrenskraftig förmåga gentemot andra växter. Den specifika lukten av pelargonium kanske inte tillfredsställer alla, men eftersom de känner till dess användbara egenskaper ändrar många sin inställning till denna blomma. De rum där pelargonium ligger är utrustade med sin egen positiva energi. I sådana rum hittas praktiskt taget inte flugor, myggor och växtskadegörare.

Geranium är opretentiös i vården . Hon behöver konstant vattning, men i avsaknad av det i högst tre veckor kommer det fortfarande att kännas bra. Med en så lång paus är det önskvärt att växten inte är på fönstret, utan på en plats med hög luftfuktighet. Detta är nödvändigt för att utesluta risken för att bränna växten genom direkt solljus.

Bild
Bild

Om du uppfyller alla villkor för plantering, odling och vård av pelargonium kan du observera växtens prakt och blomning året runt.

Rekommenderad: