Geranium Och Pelargonium: Hur är De Olika? Vad är Likheterna Mellan Blommor? Hur Tar Man Hand Om Växter?

Innehållsförteckning:

Video: Geranium Och Pelargonium: Hur är De Olika? Vad är Likheterna Mellan Blommor? Hur Tar Man Hand Om Växter?

Video: Geranium Och Pelargonium: Hur är De Olika? Vad är Likheterna Mellan Blommor? Hur Tar Man Hand Om Växter?
Video: GERANIUM CARE BASICS & 4 GERANIUM TYPES / Shirley Bovshow 2024, Maj
Geranium Och Pelargonium: Hur är De Olika? Vad är Likheterna Mellan Blommor? Hur Tar Man Hand Om Växter?
Geranium Och Pelargonium: Hur är De Olika? Vad är Likheterna Mellan Blommor? Hur Tar Man Hand Om Växter?
Anonim

Pelargonium och pelargon är två vanliga och kända växter bland blomsterodlare. De går inte djupt in i klassificeringens djungel och förvirrar namn. De blommande växterna som pryder både fönstret i lägenheten och trädgårdsbädden på landet kallas pelargoner. Florister tror inte att detta är i grunden fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Geranium och Pelargonium tillhör samma familj - Geranium. På 1800 -talet klassificerade de engelska botanikerna George Bentham och Joseph Dalton Hooker dem som olika arter i sina klassificeringar. Enligt den moderna klassificeringen från The Plant List -databaserna består familjen av 841 arter i 7 släkten, varav 2 är Pelargonium och Geranium.

Bild
Bild

Förvirring i namn

Inte alla botaniker ansåg att pelargonium och pelargon var besläktade grödor. Den nederländska biologen Johannes Burman såg dem i olika familjer i mitten av 1600 -talet. Hans synpunkt stred mot den klassificering som den berömda naturforskaren Karl Linné tidigare föreslog. På grund av åsiktsskillnaderna i vetenskapliga kretsar förväxlade blomsterodlare pelargon med pelargonium redan då: pelargonium växte på fönstren i lägenheter, och de kallade dem pelargoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Likheter

Pelargonium och pelargon har inte mycket gemensamt. För många är den enda och huvudsakliga likheten uppdraget till en familj med två nyanser:

  • Pelargoner är det mest talrika släktet (cirka 400 arter);
  • Pelargonier är de mest allestädes närvarande (Australien, Mindre Asien, Sydafrika och Transkaukasien) och ett berömt släkte.

Likheterna i utseende är inte slående och är bara kända för specialister.

Vid sammanställningen av klassificeringen rankade den svenska naturforskaren Carl Linné blommorna i samma familj och noterade likheterna med att spricka eller spricka frukt med frön.

I en befruktad växt sträcker sig pistilen ut och liknar näbben på en kran. Därför fick växterna sina namn: översatt från de grekiska orden pelargos och geranos betyder "stork" respektive "kran".

Bild
Bild
Bild
Bild

Florister märker andra liknande funktioner i blommor:

  • pelargonium och pelargonium har samma upprätta stjälkar;
  • för blad täckta med medelstora hårstrån är alternerande arrangemang på stammen karakteristisk;
  • blommande blommor utstrålar en underbar doft;
  • växter kännetecknas av vitalitet, opretentiös vård, kärlek till solen och enkel reproduktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader

Även om det finns många likheter mellan buskarna är det också en skillnad. Erfarna odlare känner henne.

  • Det är omöjligt att korsa pelargon och pelargonium. Genom att korsa växter får botaniker inte frön. Allt på grund av att de har olika genetiska koder.
  • Geranium upptäcktes först i den tempererade zonen på norra halvklotet och pelargonium i de södra regionerna. Därför blommar den första om rumstemperaturen inte stiger över + 12 ° C, och den andra vissnar bort under sådan övervintring.
  • Det är inte nödvändigt att lämna pelargonium på fönstret på sommaren om det finns ett lusthus eller loggia. Med de första frosten tar de med sig grytan in i huset och lägger den på sin ursprungliga plats till nästa sommar. Geranium växer och övervintrar framgångsrikt på öppen mark utan skydd. Men denna odlingsmetod är inte lämplig för Fjärran Östern, norra regioner med hårda klimatförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Skillnaden i användningen av pelargon och pelargonium bygger på att de tillhör olika släkten i Geranium -familjen och har olika egenskaper. När de odlas utomhus planteras pelargoner i små grupper på landet eller i trädgården bredvid huset.

Om du planterar alla buskar på ett ställe, kommer de att se orädda ut på grund av de små knopparna och dissekerade löv.

Pelargoner fyller tomrummen i rabatten, ädla områden i skuggan där andra blommande växter är svåra att slå rot och gröna upp i kullarna och gräver ner i jorden med starka rötter. Pelargonium odlas ofta som krukväxter. Sällan planteras de i sängarna för sommaren, terrasser eller loggior är anlagda med deras hjälp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Yttre skyltar

Trots att pelargonium och pelargon har likheter i utseende finns det fortfarande fler skillnader. Som en sydlig skönhet har pelargonium inte anpassat sig till det ryska klimatet. Hon är uppfödd vid fönstret. De första varma dagarna (när det finns förtroende för att det inte kommer någon frost) tar de ut blomkrukan med henne på verandan eller loggian, och på hösten tar de tillbaka den in i rummet och lägger den på fönstret.

Pelargonium är pretentiöst angående belysningens kvalitet: ju bättre det är, desto rikare blir blomningen

I det här fallet innebär högkvalitativ belysning inte att simma i direkt solljus: de skuggar växten från dem.

Ibland räcker inte solljuset . Om du inte kompletterar pelargonium med lysrör blommar det inte.

Blommande pelargonium har oregelbundna knoppar, med 3 nedre kronblad mindre än 2 övre. De bildar stora blomställning paraplyer. Knopparnas färg beror på vilken art den eller den representanten för släktet tillhör. De kan vara monokromatiska (vita, mörkröda, rosa) eller tvåfärgade. Blå, lila och blå knoppar kommer aldrig att blomma på pelargonium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Släktet Geranium är många. I skogen och på gräsmattor finns det vilda representanter för den med blå och lila knoppar, och på rutorna - trädgård (sorter "Gruzinskaya", "Melkotychinkovaya", "Ash") med en annan färg.

Blommande pelargoner behåller sin dekorativa effekt och är täckta med ett överflöd av snövit, lila, rosa eller svarta knoppar.

De har 5 eller 8 korrekt placerade kronblad. De är antingen singel eller med en halvblomstrande blomställning.

Trädgårdsmästare gillar pelargoner på grund av sin enkelhet . Det kommer inte att dö på det öppna fältet under den kalla vintern, även om du inte täcker det med ett vitt fiberduk (agrotex, spantex). Det lämnas för vintern, utan att beskära bladen på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Växter tas om hand på olika sätt. Vad pelargonen kommer att bära är undergången för pelargonium. Nedan följer en jämförelsetabell för tydlighetens skull.

Tecken Geranium Pelargonia
Luftfuktighet, temperatur, belysning Hon är krävande att ta hand om. Om de tar hand om det, kontrollerar de inte mikroklimatet, luftfuktigheten och belysningen. Hon tål frost och är likgiltig mot ogräs.

För normalt liv och blomning skapas bekväma förhållanden för det. Florister kontrollerar luftfuktigheten i rummet (50-60%), övervakar lufttemperaturen (från + 20 ° C och högre) och belysning (diffust ljus + bakgrundsbelysning).

Om du inte skapar bekväma förhållanden kommer pelargoniumets blad att ruttna. Även om hon lider av en kort förkylning, kommer den inte att passera utan att lämna spår efter buskens utseende och blomning.

Vattning Blomman vattnas efter behov. Pelargonium vattnas ofta, men lite efter lite. Fukt inte jorden. Om du är osäker (marken ser fuktig ut) är det bäst att inte vattna den en dag eller två.
Toppdressing I sig själva behövs inte pelargon -gödning, men om trädgårdsmästaren är intresserad av att hon blommar bra tar de in dem. Under blomningen matas växten regelbundet.
Efterblommande vård För en mer frodig blomning avlägsnas torkade blomställningar. Så snart pelargonium har bleknat avlägsnas de torkade knopparna. Gamla skott skärs av.
Överföra Geranium transplanteras inte i en kruka på hösten: det kommer att tåla övervintring i det öppna fältet. Ibland planterar de det i öppen mark för sommaren, och vid det första kalla vädret - tillbaka till krukan. Tack vare de fibrösa rötterna tolererar hon enkelt proceduren, men på grund av detta försämras blomningen på sommaren: det blir mindre frodigt och ljust.

Rekommenderad: