Primrose "Akaulis" (18 Bilder): Hemvård, Odling Utomhus Och I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Primrose "Akaulis" (18 Bilder): Hemvård, Odling Utomhus Och I Trädgården

Video: Primrose
Video: 145.Care About Premolar Flower. Complete information about Primula / Prime Rose Flower. 2024, Maj
Primrose "Akaulis" (18 Bilder): Hemvård, Odling Utomhus Och I Trädgården
Primrose "Akaulis" (18 Bilder): Hemvård, Odling Utomhus Och I Trädgården
Anonim

Primrose "Akaulis" är en vanlig flerårig växt, som föredras att växa inte bara av professionella odlare, utan också av amatörer. Det finns cirka 500 arter av primula i naturen, varav många länge har använts som hem- och trädgårdsväxter. Därför bör du bekanta dig i detalj med primula "Akaulis", lära dig de viktigaste hemligheterna för dess odling, reproduktion och transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Primrose odlas i nästan alla länder i världen, och Ryssland är inget undantag. Men de flesta av dess sorter är vanliga i asiatiska länder. Dessa blommor kan växa i krukor och utomhus. Primrose "Akaulis" har ganska korta stjälkar, på grund av deras lilla storlek - bara 20 cm - det kallas ofta för stamlös. Växtens rosett bildas vid roten, från vilken stora långsträckta gröna blad växer med små villi på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primrose börjar blomma på våren och slutar i slutet av juli . Växtens blommor har rätt form, deras storlek är som regel inte mer än 40 mm. Blomman anses inte särskilt nyckfull, men för sin goda utveckling bör du fortfarande följa vissa växande regler.

Vård i hemmet

Primrose gillar verkligen inte alltför starkt ljus, en lite skuggad plats är bäst för henne. Växten föredrar frisk luft, så under den varma årstiden kan den tas ut på balkongen eller ute när du bor i ett privat hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primrose tolereras bäst är måttlig svalhet . Den optimala temperaturen för den behagliga tillväxten av denna växt är +15 grader. Ju högre temperatur under blomningen, desto snabbare kommer det att sluta.

För att växten ska blomma årligen är det mycket viktigt på våren att hitta den optimala platsen för blomkrukan, där temperaturen inte kommer att vara högre än + 14– + 15 °.

Det bör också noteras att fuktig luft är mycket viktig för primrose. Det är därför det kan sprutas från en sprayflaska oftare än andra växter.

Det är dock oönskat att torka av plantans löv, eftersom du kan skada dem, och de kommer att vissna: de är ganska sköra

För varma platser och torr luft bör undvikas. Därför rekommenderas det inte att placera behållare med en anläggning bredvid batterier.

Bild
Bild

För inomhusljus är det mycket viktigt att välja rätt jord . Underlaget för det ska vara lätt och löst, det ska innehålla alla nödvändiga spårämnen, så det är bäst att köpa det i en specialiserad trädgårdsbutik.

Behållaren för växten ska vara grund och bred. Ofta används plast- eller lerkrukor för unga primros.

Vattning

För att primrose ska leva den tilldelade tiden och blomma regelbundet, är det mycket viktigt att ta hand om det ordentligt. Vattna din primrose bör vara regelbunden, men måttlig. Överdriven vattning kan leda till förekomst av sjukdomar, vilket gör att växten inte bara kommer att blomma utan också kan dö.

För bevattning är det mycket viktigt att använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

På vintern bör vattningen minskas. Sprutning görs bäst inte mer än en gång i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Toppdressing för primrose bör vara regelbunden. Som regel kombinerar blomsterodlare det med vattning. Växten bör matas högst 2 gånger i månaden. Det rekommenderas att befruktas under blomning och aktiv tillväxt av primros. Som toppdressing kan du välja kombinerade alternativ för inomhusväxter.

Gödning, där det finns organiska ämnen och mineraler, är obligatoriskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga primula älskar att lossna . Därför måste jorden lossas något efter varje vattning: så den kommer att mättas med syre, vilket kommer att vara till stor nytta för den unga växten. Om du inte hela tiden vill utföra proceduren kan du använda dekorativ mulch, som är lätt att köpa i alla trädgårdsbutiker. Primrose "Akaulis" växer som en liten och samtidigt kompakt buske, varför florister och blomsterhandlare inte rekommenderar att nypa den.

Reproduktion och transplantation

Primula "Akaulis" kan spridas på flera sätt:

uppdelning av huvudbusken

odla en blomma från frön (för detta används som regel primrose i frön "Akaulis mix")

genom sticklingar

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första sättet är ganska enkelt

Det är nödvändigt att dela huvud (livmoder) busken i flera delar. Varje del ska vara med rötter och blad

Sedan ska de planteras i små behållare. Till en början kan det till och med vara koppar, på vilka botten dränering ska placeras och ovanpå jorden

Det är bäst att använda ett köpt substrat för plantering. Det är mycket viktigt att försiktigt placera delarna med rötterna separerade från moderplantan i kopparna, och de måste ströas med jord inte mindre noggrant

I slutet av proceduren bör unga växter fuktas något och sättas på en permanent plats tills nästa transplantation

En mer problematisk och tidskrävande förökningsmetod är alternativet med frön. Deras grobarhet är ganska låg. Normalt planteras primrosfrön i marken på senhösten eller tidig vinter, även om plantering i vissa fall också kan utföras på sommaren.

För gynnsam frögroning är det bäst att placera dem i ett ljust rum med hög luftfuktighet. För att påskynda groning av frön kan du täcka dem med folie eller glas, vilket skapar en växthuseffekt.

Den optimala temperaturen för frögroning är + 15– + 18 °. Vanligtvis, efter sådd, visas de första skotten inom några veckor. Ändå är groning av alla frön en ganska kontroversiell fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland förökas växten genom att skära ett blad med en knopp. Sådana sticklingar bör planteras i underlaget, fördjupas med endast 1 cm. Vid plantering är det mycket viktigt att vara uppmärksam på att knoppen inte ska täckas med substratet.

Möjliga sjukdomar och skadedjur

Om du följer de grundläggande rekommendationerna för odling av primula, bör växten inte bli sjuk. När det gäller insekter flyger de ofta över från andra sjuka växter, varför behandlingen bör utföras så noggrant som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet är för fuktigt och lufttemperaturen är högre än rekommenderat för tillväxt av primros, kan växten börja göra ont. Samtidigt kan blommorna snabbt torka ut och falla av, och bladen kan bli gula. Denna situation kan bara korrigeras genom att flytta växten till en mer lämplig plats

Om insekter odlas på växten: en spindelkvalster eller vitfluga, kan du använda speciella snabbverkande insekticider, som omedelbart har en skadlig effekt på parasiter av detta slag

Om en insekt angriper angrepp, bör insekterna samlas in för hand innan de börjar bearbeta växten. Alla manipulationer med insekticider bör endast utföras med skyddshandskar och en mask

Överdriven luftfuktighet i rummet och mycket frekvent sprutning av växten kan orsaka utvecklingen av en svampsjukdom på den . Detta är vanligtvis gråröta. Det kännetecknas av utseendet på märkbara grå fläckar på växtens löv. Att bli av med denna sjukdom kan vara speciella fytopreparationer och korrekt utvald toppdressing. Det rekommenderas att behandla skärpunkterna för de drabbade bladen med krossat aktivt kol.

Rekommenderad: