Hästkastanje (33 Bilder): Vanliga Och Andra Arter. Hur Ser Löv, Blommor Och Frön Av Ett Träd Ut? Var Växer Den I Ryssland? Beskrivning Av Växtsjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Hästkastanje (33 Bilder): Vanliga Och Andra Arter. Hur Ser Löv, Blommor Och Frön Av Ett Träd Ut? Var Växer Den I Ryssland? Beskrivning Av Växtsjukdomar

Video: Hästkastanje (33 Bilder): Vanliga Och Andra Arter. Hur Ser Löv, Blommor Och Frön Av Ett Träd Ut? Var Växer Den I Ryssland? Beskrivning Av Växtsjukdomar
Video: fruit and vegetable preservation model questions for any agricultural exams. 2024, April
Hästkastanje (33 Bilder): Vanliga Och Andra Arter. Hur Ser Löv, Blommor Och Frön Av Ett Träd Ut? Var Växer Den I Ryssland? Beskrivning Av Växtsjukdomar
Hästkastanje (33 Bilder): Vanliga Och Andra Arter. Hur Ser Löv, Blommor Och Frön Av Ett Träd Ut? Var Växer Den I Ryssland? Beskrivning Av Växtsjukdomar
Anonim

Hästkastanje är ett släkte av vackra trädgårdsodlingsträd och buskar som har en vanlig form, liksom andra arter som planteras överallt vid landskapsarkitektur . Trots att växten är utbredd vet inte alla sommarboende hur dess blad, blommor och frön ser ut. För att ta reda på var det växer i Ryssland, vilka platser som är bäst lämpade för plantering, för att lära sig om sjukdomar och andra funktioner, hjälper en detaljerad beskrivning med en översikt över de viktigaste stadierna i detta träds liv.

Bild
Bild

Vad det är?

Hästkastanje anses en av de mest populära trädslag som pryder trädgårdslandskap … Det ser majestätiskt och imponerande ut, mycket vackert under blomningsperioden och skiljer sig vid första anblicken från ätbart endast i frukter. De är inte lämpliga som livsmedel och kan till och med orsaka förgiftning. Faktum är att skillnaden är mycket djupare. Även om växten fick sitt namn för att göra det lättare att skilja från det vanliga.

Faktum är att hästkastanjen och den äkta kastanjen inte ens är släkt . Den första är en del av Sapindovy -familjen och kombinerar flera underarter samtidigt. Den andra är relaterad till bok. Bladen är inte särskilt dekorativa, frukterna av en sann eller vanlig kastanj har ett brunt skal täckt med taggar, en söt smak. På hästen är de märkbart bittra, inneslutna i en grön hy.

För att förstå hur denna växt ser ut kommer den att hjälpa till att studera dess botaniska beskrivning.

För träd och buskar i hästkastanjen är en inte för hög tillväxthastighet karakteristisk under de första åren, mer aktiv tillväxt börjar från 10 år efter plantering. De kommer också in i frukten först efter 15-25 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra karakteristiska egenskaper hos hästkastanjen inkluderar:

  • stamhöjd upp till 25 m;
  • tät, välformad krona med bred oval, konisk eller sfärisk form med en diameter på 5 till 20 m;
  • komplex bladform med 5-7 fingerskärningar;
  • rotsystem av en yttyp, intensivt växande;
  • blomställningar racemose, pyramidala, enskilda blommor är klockformade;
  • frukt i form av kapslar med valnötfrön inuti.
Bild
Bild

Buskformen växer inte heller särskilt snabbt, samtidigt som den når en höjd av 1,5 till 5 m. Den har en ganska bred frodig krona, som lätt formas till en pelare eller pyramidal när den används dekorativt. Alla hästkastanjarter blommar från maj till juni. Det är mycket uppskattat som en honungsväxt och kan planteras bredvid ett bigård. Alla former av träd och buskar av släktet, förutom terry, har nektar.

Bild
Bild

Spridning

I naturen anses hästkastanjens hemland vara territorier i sydeuropeiska länder, liksom den östasiatiska regionen och norra Indien. Det är också mycket vanligt i Nordamerika . Det är här som hela sorten av hästkastanjarter representeras. Bland de kulturella formerna i Ryssland växer 13 sorter av detta träd . Det odlas framgångsrikt i mittfältet och blir inte för höga, kompakta versioner av hästkastanjen; det finns erfarenhet av att plantera detta träd i Sibirien, i dess södra regioner.

Bild
Bild

Granskning av populära underarter

Mer än 15 arter av hästkastanj odlas idag som odlade växter . Deras höjd är mindre än för vilda växter, trädet börjar bära frukt vid 20 års ålder eller lite tidigare, medan fröskalarna är av uteslutande dekorativt värde. Men blomknoppar läggs regelbundet på det, vilket skapar en speciell atmosfär i trädgården och parklandskapet. De mest populära underarterna av denna växt är värda att studera mer i detalj.

Vanlig

Den mest utbredda kastanjetypen i Ryssland . Formen är trädliknande, med en bred oval förtjockad krona som bildar en kupol när den växer. Kanterna på sidogrenarna i vuxna träd hänger, lutar mot marken. Blomställningarna är vita, mycket höga - upp till 35 cm. I denna art av hästkastanj har rotsystemet en central kärna, liksom sidoskott, som framgångsrikt tar emot kväve från luften på grund av speciella bakterier.

Bland de populära sorterna av denna sort finns:

  • "Baumani" med ovanliga dubbla blommor;
  • Hampton Court Gold med bladens ursprungliga form och färg;
  • Pyramidalis med en kompakt pyramidal krona.

Växter tolererar storstädernas gasförorenade atmosfär bra, men är inte för kalltåliga. Under förhållandena under svåra vintrar i Moskva eller Sankt Petersburg kan det frysa lite.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa

En mängd köttröd hästkastanj (Aesculus x carnea) är känd under detta namn - en hybrid som inte förekommer i naturen . Den bildar en central stam upp till 10 m hög, en konisk spridande krona. Blommor samlas i höga rosa ljus. Denna sort anses vara en av de mest resistenta mot negativa yttre faktorer, den tål att plantera bra i en stadsmiljö, inklusive nära motorvägar.

En särskilt populär form av rosa hästkastanj är betyg "Briotti ". Det ser spektakulärt ut redan i vuxen ålder, när en tät sfärisk krona upp till 8 m i diameter bildas på trädet, strödda med frodiga ljus av ljusrosa blomställningar i maj-juni.

Bild
Bild

Småblommig

En populär form, utbredd i USA, i sydstaterna. Detta är en buske som når en höjd av 5 m med en förtjockad grenad krona. Blomställningarna ser ovanliga ut på grund av panikulära pistiller med ståndare. Denna kultur är krävande att ta hand om, den behöver särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild

Japanska

Denna sort av hästkastanje är trädformad med en rak och ganska tunn central stam, relativt kompakt krona … Mest av allt uppskattas växten för blommornas intressanta färg-de är gula, liksom för fruktlådornas päronformade form. Ursprungligen odlades denna sort i Japan och blev senare utbredd i Nordamerika. I Ryssland finns det i klimatzonen i Fjärran Östern.

Bild
Bild

Landning

I valet av jord är hästkastanjen ganska nyckfull . Det rekommenderas att placera plantor i bördiga och lösa jordar. Det bästa valet skulle vara svart jord, de mår också bra på lera med kalkhalt.

Träd och buskar av detta slag behöver mycket ledigt utrymme. Det är vanligt att plantera dem på minst 5 m avstånd mellan angränsande växter i gränden.

Bild
Bild

För odling i en sommarstuga eller personlig tomt är det bättre att välja inte för höga former av hästkastanje. 1-2 år gamla plantor från plantskolor med ett slutet rotsystem rotar väl. De kan planteras på hösten, våren och till och med sommaren. Proceduren kommer att vara följande.

  1. Beredning av fyrkantiga gropar … Deras mått bör överstiga plantornas rötter med 15-20 cm.
  2. Den utgrävda jorden blandas med humus och sand i ett förhållande på 2 till 1 . Blanda noggrant. Sedan tillsätts slakad kalk och dolomitmjöl till jordblandningen - 0,5 kg vardera.
  3. Gropens botten dräneras med småsten eller grus . Tjockleken på kudden måste vara minst 150 mm. En del av jordblandningen läggs ovanpå den. Mineralkomplexgödselmedel läggs till det.
  4. Det mesta av den återstående jorden är fylld … Den bildas i form av en pyramid om plantan har ett öppet rotsystem. Växten placeras ovanpå högen. Det strös med resten av jordblandningen så att rothalsbandet ligger något över gropkanten (för stora växter).
  5. Vattning pågår … Marken komprimeras för hand. Du kan dessutom mulch eller använda agrotextil genom att klippa ett hål i den för en planta.
  6. Under de första åren är plantan fäst vid stödet . Det kan grävas i ett hål tillsammans med ett träd. Buskformer kräver inte rekvisita.
Bild
Bild

Processen att plantera en växt med ett öppet rotsystem är något komplicerat av rotberedningssteget. De beskärs, tar bort torra delar, blöts vid behov. Innan du planterar kan du doppa rötterna i en gödsel-mäsk.

Bild
Bild

Vård

Hästkastanj är inte alltför kräsen när det gäller vård om den växer i varma och tempererade klimat . Låg vinterhårdhet försvårar dess odling i norr och i Sibirien i det öppna fältet. Här är det bättre att välja former anpassade efter klimatet i dessa regioner.

Växtens huvudsakliga vård är bildandet av dess krona. Beskärning av träd och buskar på platsen gör dem inte mycket skada. Det är vanligt att utföra det i slutet av lövfallstiden, på hösten. Professionella trädgårdsmästare föredrar att forma kronan på vintern, när dess kontur är tydligt synlig. På sommaren tas gamla och sjuka skott bort.

Bild
Bild

Bildning utförs nödvändigtvis med bildandet av en central skott. Vid beskärning är det också värt att överväga följande punkter.

  1. Skott nära vilande knoppar och snitt skärs eller plockas ut.
  2. Grenar bildas enligt paraplytypen eller med en hängande, uttalad lutning.
  3. Korrigerande hårklippningar utförs från 15-20 år av trädets liv. Alla kraftfulla vertikala skott som kommer från horisontellt placerade grenar tas bort i detta skede. Detta kommer att eliminera kronans ojämna utveckling.
Bild
Bild

För vintern måste unga hästkastanjer skyddas genom att somna lövverk i stamcirkeln. Frimärksformar lindas med säckväv i 2 lager. Detta undviker frostskador på fatytan. Resten av tiden mults den nära stammen av jorden med en blandning av kompost och torv med en tjocklek av minst 100 mm.

Bild
Bild

Växten måste också matas - under vår- och höstperioderna . Det utförs med organiska eller komplexa gödningsmedel. Aktiv vattning krävs endast under den första veckan efter plantering. Vid denna tidpunkt introduceras 10 liter vatten per dag under roten. Vid extrem värme vattnas även vuxna hästkastanjer, som mättar jorden med fukt med en hink per 1 m2 kronprojektion.

Bild
Bild

Fortplantning

Hästkastanje reproducerar framgångsrikt på både vegetativa och generativa sätt. Beroende på vald metod utförs arbetet på våren eller hösten. I naturen bildar träd och buskar oftast unga skott och tappar frukt till marken. Vid artificiell förökning kan du välja en av följande metoder.

  1. Frön … På hösten skördas frukterna av hästkastanjen, placeras i en öppen låda med sand i 10 dagar i ett kallrum. Efter denna period kan du flytta dem till platsen för att få plantor, begravda i marken med 60 mm och lämna ett avstånd på cirka 150 mm mellan rader och växter. Gräva in, täck med fallna löv. På våren, vänta på skott och lämna de mest livskraftiga av dem - till hösten når skottens höjd 20 cm.
  2. Sticklingar … Denna uppfödningsmetod är ganska populär och används på våren. Skärning innebär att man skär halva brunkylda skott från en växt som är minst 5 år gammal, följt av att dela dem i segment om 3 internoder vardera. Sticklingar planteras på en speciell bädd med en dräneringsdyna och gödningsmedel, skär av kanten längs en sned linje och behandlar den sedan med en tillväxtstimulator och krossat aktivt kol. Rotade växter förvaras i 1-2 år och överförs sedan till nya platser.

Buskformer av hästkastanje kan också föröka sig med rotlager eller genom att släppa sidoskott. Processen att utföra arbete i det här fallet kommer att vara ganska standard.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Listan över sjukdomar som hästkastanj lider av är ganska omfattande. Det är inte resistent mot svampinfektioner. Oftast lider träd och buskformer av följande sjukdomar.

  1. Rost … Det framstår som rödgula fläckar på bladen. Det är associerat med en kränkning av klorofyllsyntesen. Oftast inträffar när jordens sammansättning inte är lämplig på planteringsplatsen.
  2. Brun spotting . Svampinfektion som påverkar bladplattorna och sedan andra delar av växten.
  3. Svart prick … Bladen som drabbats av denna infektion torkar upp och täcks med karakteristiska prickar av en kolskugga.
  4. Hålplats … Med denna sjukdom bildas en perforering på bladens yta, som gradvis växer. Deras färg blir brun. I avsaknad av adekvat behandling kan trädet utveckla en lesion av barken, med karakteristiska tillväxter, sår och svullnad.
  5. Mjöldagg . Svampinfektionen angriper vanligtvis unga växter. Vid infektion visas en vit blomning på bladen. De blir våta, täckta med svampsporer, dör gradvis. Utan behandling dör trädet.
  6. Vävnadsnekros . Död av delar av trädet kan bero på exponering för direkta solstrålar. Brännskador kallas också skador orsakade av frost, kemikalier. Nekros kan vara stam eller utvecklas under barken, orsakad av svampsporer. Det drabbade området rengörs, behandlas med antiseptika och fungicider och täcks med trädgårdslack.
  7. Ruttna … Det kan vara rot och stam, orsakad av patogener av svampinfektioner. Påverkade träd behandlas med fungicider; med en betydande skada måste växterna förstöras.
  8. tinder … Denna parasitiska svamp dyker upp på trädstammen och skickar sina sporer in i djupet. Gradvis ändrar det strukturen på vävnader, orsakar sönderfall och leder till avbrott i metaboliska processer.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att hantera fläckar av alla typer genom att vidta sanitära åtgärder - beskära grenar, ta bort och bränna lövverk, gräva upp stamcirkeln. Dessutom sprutas ett träd eller en buske med Bordeaux -vätska eller preparat "Azofos", "Skor" med en frekvens på 10 dagar fram till själva blomningen, och även en gång efter dess slut.

Bild
Bild

Bland skadedjur är den farligaste för hästkastanjen gruvarbetaren . Huvudproblemet är att det inte finns något 100% effektivt botemedel mot dessa fjärilar. Fjärilen lämnar larverna på trädet och äter dess lövverk. Gradvis förblir den med bara grenar, den kan dö.

Slåss mot gruvarbetare minst 2 säsonger . De överlever lätt kalla vintrar, så åtgärderna upprepas regelbundet. Injektionsterapier fungerar bra i detta fall. De används genom att göra injektioner längs stammens diameter, med penetration under barken. De använder speciella läkemedel som Imidakloropid.

Bild
Bild

Bland de skadedjur som är farliga för kastanj kan man också skilja på Majbagge - både i larvstadiet och i imago. Kronan på ett träd kan påverkas av sugande parasiter - thrips, skalinsekter. Insekter gnagande lövverk - almbladbagge, almbagge, skadar ganska villigt både träd och buskeformar av kastanj … Insekticidbehandling med lämpliga kemikalier hjälper till att förstöra dem.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Hästkastanje är en växt som ser lika imponerande ut som en del av en komplex landskapskomposition eller i en ensam plantering. Lyxiga höga träd används i trädgårdar och parker.

De bör planteras nära huset bara om platsens område är tillräckligt stort. Annars kommer den stora storleken att skapa en stark skuggning, kommer att ta upp en betydande del av territoriet med sina rötter.

Busk- och hybridformer av hästkastanje är bäst lämpade för plantering i närområdet. Många av dem odlas som en standardgröda, de är perfekt för klippning och formning. Dvärgunderarter når sällan mer än 4 m i höjd, och under de första 10 åren är deras tillväxt begränsad till 2 m. Den småblommiga buskformen i förhållandena i Moskva-regionen sträcker sig från 0,5 till 1 m, och i blomningens skönhet är den inte sämre än andra hästkastanjer.

Bild
Bild

Formar en landskapskomposition, Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt den harmoniska kombinationen av krontyp, blomställningsnyanser . I gränderna ser alternativen av vita och rosa "ljus" av kastanj intressanta ut.

I enskilda planteringar är det bättre att ge företräde åt stora.

Bild
Bild

Exempel på framgångsrik användning av hästkastanj i landskapsdesign kan övervägas mer detaljerat

Buskformen under blomningstiden kommer enkelt att dekorera stigarna i en vanlig park eller landskapspark

Bild
Bild

Plantering av dekorativa träformar av hästkastanje i gränder är särskilt effektivt om växter med olika nyanser av blomställningar ersätter varandra i den

Bild
Bild

En spektakulär buske mot bakgrunden av en perfekt platt gräsmatta är en utmärkt lösning för att placera accenter i gårdens landskap

Bild
Bild

En intressant lösning är ett träd i mitten av vägen. Området som är täckt med grus lyser bara upp det ovanliga snittet på trädet

Rekommenderad: