Växande Pentas Från Frön: Särdragen I Att Odla Sorterna "Starla Lavender Shades" Och "Graffiti". Hur Ska Man Så Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Pentas Från Frön: Särdragen I Att Odla Sorterna "Starla Lavender Shades" Och "Graffiti". Hur Ska Man Så Korrekt?

Video: Växande Pentas Från Frön: Särdragen I Att Odla Sorterna
Video: Catterpillar munching flower 2024, Maj
Växande Pentas Från Frön: Särdragen I Att Odla Sorterna "Starla Lavender Shades" Och "Graffiti". Hur Ska Man Så Korrekt?
Växande Pentas Från Frön: Särdragen I Att Odla Sorterna "Starla Lavender Shades" Och "Graffiti". Hur Ska Man Så Korrekt?
Anonim

Pentas är en framstående representant för familjen Marenov. Blomman har en anmärkningsvärd egenskap - den förblir grön året runt. Den kan användas för att dekorera ett rum, men det är inte alltid lätt att hitta en växt i butikshyllorna. Det bästa sättet att få tag på denna vackra blomma är att plantera frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

generella egenskaper

Växten är van vid tropiska och subtropiska klimat där den producerar vackra och levande blommor året runt. Det är inte så lätt att odla en växt själv, hemma blommar den inte hela tiden, utan vilar under en period av kallt väder. I vissa särskilt varma områden i vårt land odlas pentas på gatan, där det är en underbar dekoration för rabatter och trädgårdar.

Hemma kan buskens höjd nå 500 mm. Skott bildas raka, förgrening är obetydlig. Bladen har en oval form, sticker ut med en särskilt ljus, mättad, grön nyans. Blomställningarna samlas i form av en kupol, de är bildade av små blommor, mycket lik en femkantig stjärna. Blommor kan ha olika färger, beroende på sort:

  • röd;
  • vit;
  • rosa;
  • lila;
  • beige.

På fönsterbrädorna kan du oftast hitta lansettformade pentor. I det varma klimatet i södra regionen kan den växa utomhus, men bara på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Att odla pentas från frön är en hel vetenskap. Hemma kan även en nybörjare odla en blomma om han följer grundläggande regler. Nya plantor kan skapas året om, det viktigaste är att skapa optimala förutsättningar för blommans utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Starl, Graffiti och Starla Lavender Shades pentas reproducerar på samma sätt . Frömetoden kan framgångsrikt användas både utomhus och för plantering i ett växthus. Trots att plantor kan gro under hela året, den bästa tiden att göra detta är mitten av januari . Från denna period till sommaren har fröna tillräckligt med tid att gro, slå rot, växa lövverk och knoppar, så att de senare kommer att blomma i rabatten i början av sommaren.

Detta är en av dessa växter, vars frö inte kräver begravning. Det räcker bara med att sprida fröna i ett litet lager på jordytan. De behöver mycket ljus för att de första skotten ska visas. Innan sådd kan fröna desinficeras genom att blötlägga dem en stund i en svag lösning av mangan. Det är lämpligt att ta varmt vatten, det kommer att väcka groddarna.

Särskilda krav ställs på lufttemperaturen. Denna parameter bör ligga på nivån 23-25 C med ett plustecken . Enkel polyeten hjälper till att påskynda processen; de täcker ytan på jorden som fröna såddes på. Vattna marken från en sprayflaska, lufta växthuset en gång om dagen så att fröna inte ruttnar från hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Tidpunkten för uppkomsten av de första skotten är 3 veckor efter sådd . Efter ytterligare en och en halv månad kan plantans plantor dykas i separata krukor. Det är absolut nödvändigt att lufttemperaturen under denna period reduceras till ett intervall på +18 +21 C. Unga pentasa buskar kan transplanteras i behållare med större kapacitet på 2 månader, när rotsystemet blir starkare, blomman bildas och redo att byta kruka. Behållarens diameter ska vara cirka 120 mm

Det är mycket viktigt att nypa toppen av blomman vid transplantationen i en större kruka. De första knopparna kan ses 6 månader efter plantering. Om växten planeras att planteras i öppen mark måste du se till att lufttemperaturen inte sjunker under +7 C.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt jord?

Om du väljer fel jord för att gro frön kanske du inte får önskat resultat. Store-köpta krukväxtblandningar, som redan samlas i erforderliga proportioner, är idealiska för pentor. Om du vill börja förbereda näringsmediet själv, är det bättre att göra jord av torvmossa, lövblandning och perlit när du använder behållare. Alla komponenter är anslutna i samma proportion.

Det är sådan jord som förblir fuktig under lång tid, men samtidigt inte behåller vatten i stora mängder. Pentas älskar bördig, väldränerad lätt jord som är lite sur.

Bild
Bild

Vård

I skedet av vård av plantor är det viktigt att inte bara ta hänsyn till temperaturregimen, utan också mängden ljus och fukt. Pentas växer bra och blommar rejält i solen. Plantor bör få 6 eller fler ljus timmar per dag, inte nödvändigtvis sekventiellt. I heta klimat är strålande sol med lite eftermiddagsskugga idealisk.

Denna blomma är mycket känslig för frost, så du bör inte sätta plantorna på fönstret så att bladen kommer i kontakt med kallt glas . Om frögroning sker på vintern kan konstgjorda glödlampor användas. Det hjälper perfekt att ersätta den naturliga, som verkligen saknas under denna period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje blomsterhandlare vet att unga växter är mer benägna än vuxna att bli attackerade av skadliga insekter. Denna lista innehåller bladlöss, buggar och fästingar. Det bästa sättet att hantera problemet är att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten, behandla blomman med en insekticid tvålösning eller neemolja.

Du kan också bekämpa skabb och spindelkvalster med specialiserade medel, till exempel använda Actellik. En infusion av vitlök, som stöter bort insekter med sin lukt, hjälper mycket. Det vanligaste svampproblemet i pentas är kloros. I det här fallet är det mycket viktigt att övervaka järnhalten i jorden och vid behov omedelbart fylla på bristen på elementet.

Bild
Bild

Du behöver bara mata växten när blommor dyker upp på den . På vintern appliceras inte gödningsmedel, och under blomningsperioden tillsätts de i små mängder varannan vecka. Det är inte svårt att ta hand om pentasplantor, men som groddande växtfrön behöver du bara följa rekommendationer från specialister.

Det är särskilt viktigt att observera temperaturregimen och övervaka markfuktigheten. Blir det för torrt kan groddarna vissna bort.

Rekommenderad: