Pentas (29 Foton): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtarter "Starla White" Och "Starla Mix", "Starla Deep Rose" Och "Starla Lavender

Innehållsförteckning:

Pentas (29 Foton): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtarter "Starla White" Och "Starla Mix", "Starla Deep Rose" Och "Starla Lavender
Pentas (29 Foton): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtarter "Starla White" Och "Starla Mix", "Starla Deep Rose" Och "Starla Lavender
Anonim

Pentas eller egyptisk stjärna är en extremt vacker buskig blomma av liten storlek. Den växer vilt i Afrika och Madagaskar, men den kan odlas inomhus om så önskas. Hur man gör detta korrekt, vilka sorter som är bättre att välja, kommer vi att prata i den här artikeln.

Bild
Bild

Särdrag

Denna inomhusblomma är en av få som glädjer ägarens öga med en vacker och riklig blomning under den kalla årstiden. Denna fantastiska växt blommar rikligt, länge, ljus och färgstark, varför det ofta kallas inte bara Egyptens stjärna, utan också en bukett i en kruka. Den morfologiska beskrivningen av blomman är följande:

  • familj Madder - vintergröna ört- eller halvbuskeväxt;
  • under naturliga förhållanden kan blomningstiden nå 11 månader;
  • stjälkar är upprätt, till och med, deras maximala höjd är upp till 50 cm vid konstgjord odling; stjälkens färg är mörkgrön; förgrening av laterala skott är praktiskt taget frånvarande;
  • bladen är ovala, tunna, släta, breda; deras färg är mörkgrön, och storleken kan nå 6 cm;
  • blommorna är små, femkantiga, samlade i kupolformade blomställningar; deras färg kan vara vit, rosa, lila, röd eller lila.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusförhållanden eller vinterväxthus odlas endast lansettformade pentor. I öppen mark kan den planteras endast vid temperaturer som inte är lägre än +7 grader.

Därför odlas det i vårt land vanligtvis inomhus i krukor på vintern, och på sommaren transplanteras det till en trädgårdstomt eller helt enkelt utförs vaser med en egyptisk stjärna utanför.

Förutom de lansettformade pentorna finns det också typer som:

  • långblommiga - har små långsträckta blommor som samlas i sällsynta blomställningar;
  • Bussei - det här är frodiga blomställningar, själva fotstammarnas färg är rosa med en orange ram; gränsen för varje blomma är starkt krökt utåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa två arter är dock endast lämpliga för utomhusodling. Därför kan de planteras endast i regioner där den genomsnittliga årliga lufttemperaturen inte sjunker under +10 grader.

Olika sorter

Pentas lansett har flera olika sorter, som alla har sina egna unika egenskaper.

Starla White - kraftfulla och vackra växter. Deras maximala höjd är 45 cm. De har täta blomställningar, där snövit femkantiga blommor samlas. De ligger på höga stjälkar strax ovanför bladen. Denna typ av pentasa är idealisk för att växa i ett rum, ett växthus, på en terrass eller en inglasad loggia.

Bild
Bild
Bild
Bild

" New Look F1 " - en hybrid med riklig blomning. Blomman är kompakt i storlek och höjden överstiger inte 25 cm. Busken är ganska stark, men samtidigt harmoniskt förgrenad - alla skott är upprättade, på grund av vilka själva pentan ser frodig och omfattande ut. Blommornas färg kan vara vit, rosa, lila eller röd. Denna sort är idealisk för inomhusodling, men den kan också visas utomhus i behållare under den varma säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Starla -blandning " - lansettformade pentas med stjälkar upp till 45 cm höga. En sådan buske odlas i ett rum, på en loggia eller i ett växthus. Han älskar riklig vattning och hög luftfuktighet i kombination med temperaturer över +20 grader. Blommornas färg är lila, lila, vit och rosa. Bladen är breda, ovala, mörkgröna. Varaktigheten av kontinuerlig blomning är över 6 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Starla Lavender Shades - Detta är en kraftfull växt, vars höjd, med rätt vård, når 50 cm. Bladen är kraftfulla, täta, belägna över stora blomställningar, vars diameter kan nå 13 cm. Blommornas färg är ljuslila. Denna sort passar både inomhus och utomhus. I det senare fallet, för övervintring, täcks växten antingen eller transplanteras i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Graffiti " - Detta är en ettårig växt, vars höjd inte överstiger 35 cm. Typen av förgrening är basal. Blomställningarna ligger högt över bladen, färgen på själva blommorna är lila, lila, vit eller röd. Dessa växter odlas i rum, blomkrukor på balkonger eller loggior, samt utomhus när vädret är rätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Starla Deep Rose - det är en buskig och kraftfullt utvecklad växt, vars höjd når 45 cm. Blommorna är små med spetsiga kanter, deras färg är djuprosa. De samlas i kraftfulla blomställningar upp till 12 cm i diameter. Denna sort är lämplig för odling som balkong, kruka eller rabattväxt.

Bild
Bild

Ett sådant överflöd av olika sorter av egyptiska rosor gör att du kan välja det bästa alternativet för att dekorera och förbättra både inomhus blomsterträdgård och den personliga tomten, beroende på mål och önskningar.

Vårdregler

För att en blomma verkligen ska växa som tillverkaren lovar måste den skötas ordentligt och omfattande hemma.

Bild
Bild

Vattning

Pentas är en växt som är extremt krävande för vattning. Det ska vara regelbundet och ganska rikligt. Men här bör du vara uppmärksam på att det inte finns överskott av fukt - annars börjar rotsystemet i den egyptiska stjärnan ruttna och det försvinner själv. Därför rekommenderas erfarna blomsterodlare att bevattna när matjorden torkar med en halv centimeter. Använd inte vanligt kranvatten för bevattning . Den ska vara mjuk, skalad eller sedimenterad. Växter ska inte bevattnas med kallt vatten - bara den som har rumstemperatur. På vintern reduceras vattningen, dess frekvens och volym.

Bild
Bild

Rekommenderad luftfuktighet 60%. För att underhålla det installeras en öppen behållare med vatten bredvid pentas blomkrukor.

En gång i veckan sprutas växten, men bara bladen. Om vätskan kommer på blommorna börjar de försämras.

Gödsel

Blomning utfodras endast under intensiv blomning. För detta väljs mineralgödselmedel. De är uppfödda enligt instruktionerna och appliceras direkt vid vattning. Blommor matas en gång var 15: e dag. På vintern appliceras inte gödningsmedel - eftersom växten börjar en vilande period.

Bild
Bild

Beskärning

Pentas kännetecknas av en mycket snabb tillväxt av stjälkar, varför det är mycket viktigt att behålla sin normala tillväxt, liksom sin vackra form, att regelbundet bilda sin krona korrekt. För att göra detta skärs de stjälkar som reser sig över resten noggrant vid roten. Det är också mycket viktigt att nypa toppen av den egyptiska stjärnan regelbundet. För att göra detta bryts de gröna topparna snyggt över den härdade stamens toppunkt . Både trimningen av pentorna och dess nypning utförs endast på vintern.

Dessutom är det värt att komma ihåg att den optimala temperaturen för att odla en blomma sträcker sig från +20 till +25 grader. Växten behöver intensiv färg, men utan direkt solljus.

Det optimala dagsljuset är 16 timmar. Använd vid behov speciella fytolampor.

Bild
Bild

Överföra

Den egyptiska stjärnan är en mycket snabbt växande växt, så unga blommor under 3 år transplanteras var 12: e månad. Pentas äldre än 36 månader måste transplanteras en gång var 24: e månad. Denna procedur utförs endast i början av våren. Varje gång du transplanterar, använd en ny behållare 5–7 cm större i diameter än den tidigare behållaren . Ny jord hälls och dränering måste läggas på botten.

Bild
Bild

Så snart diametern på behållaren i vilken stjärnan i Egypten växer når 20 cm, stoppas transplantationen. I stället avlägsnas det översta jordlagret på 3-5 cm tjockt årligen och ersätts med ett nytt. Både transplantation och plantering av växten bör utföras i en speciell jord. Du kan köpa det både i specialaffärer och förbereda det själv . För att göra detta, blanda löv- och torvjord med sand i förhållandet 1: 1: 0, 5.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att odla en pentas hemma.

Sticklingar

Detta är ett bekvämt, ganska snabbt och enkelt alternativ. Här kan du använda de skott som erhölls under beskärning eller klämning av pentorna. Handlingssekvensen kommer att vara följande:

  • unga stjälkar förvaras i en lösning av en rotstimulator i 45 minuter;
  • dränering och jord hälls i en behållare med en kapacitet på 200-300 ml, det färdiga substratet vattnas;
  • beredda sticklingar upp till 8 cm höga planteras i en förberedd behållare och strös med jord ovanpå;
  • i 10 dagar tas de bort på en sval plats med bra belysning; under denna tid måste plantan slå rot;
  • efter ytterligare en månad kan pentasa -plantan transplanteras till en permanent plats; vid denna tid bör temperaturen vara cirka 17 grader över noll, luftfuktigheten ska vara cirka 65%, vattningen är regelbunden och måttlig.
Bild
Bild

Detta alternativ är enklare och snabbare, eftersom det inte är nödvändigt att följa grödorna och dyka dem i framtiden. Sticklingar av den egyptiska stjärnan utförs bara på våren.

Frön

Att så frömaterial är mycket bekvämt eftersom du kan så det när som helst på året. Bearbeta reproduktion ser ut så här:

  • dränering hälls i behållaren med ett lager av 3 cm, och ovanpå - jord;
  • spill substratet rikligt med varmt mjukt vatten;
  • spår med ett djup av 5 mm görs på markens yta och frön läggs ut i dem; de strös inte med ett substrat ovanpå;
  • därefter avlägsnas behållaren med grödor till en varm plats med en temperatur på minst 22 grader över noll och en luftfuktighet på cirka 60%; om det behövs sprutas jordytan rikligt från en sprayflaska;
  • om allt gjordes korrekt kommer plantorna att dyka upp om 15–20 dagar;
  • i framtiden krävs plockning av plantor; utför proceduren när de tre första riktiga bladen dyker upp i en växt;
  • varje pentasa planta planteras i en separat behållare med en kapacitet på upp till 0,6 liter; vård är densamma som för plantor från sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ibland, när man odlar en egyptisk stjärna, uppstår vissa problem i form av sjukdomar eller skadedjur. Men förtvivla inte, du kan klara dem på egen hand. I allmänhet är pentas mycket resistent mot skador av olika patogener. Det är värt att uppmärksamma följande sjukdomar:

  • kvävebrist och järn orsakar för tidig och massiv gulning av löv och deras torkning;
  • överskott av salt i marken leder till att den egyptiska rosen praktiskt taget slutar växa och blomställningar inte bildas på den;
  • brist på ljus det är ofta huvudorsaken till att pentorna växer för högt i höjd, stjälkarna blir tunna och blomställningarna är små och tunna.
Bild
Bild

Problemen löses mycket enkelt. Det är nödvändigt att köpa ett speciellt mineralgödselmedel med högt innehåll av järn och kväve.

Och även anläggningen bör ordnas om till en annan, mer upplyst plats. Om orsaken är ett överskott av salter i jorden måste pentas transplanteras till ett nytt substrat.

Oftast lider den egyptiska stjärnan av bladlöss och fästingar. För att bli av med dessa parasiter bör du använda följande åtgärder:

  • blommans blad och stjälkar torkas med en mjuk trasa doppas i en 1% lösning av tvätttvål eller varm buljong av lökskal;
  • använd ett speciellt komplext gödningsmedel för bevattning; oftare har de ämnen som utgör det en obehaglig lukt, som skrämmer bort skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sådana metoder inte hjälper, använder de sig av hjälp av insekticider. De är uppfödda och används i strikt överensstämmelse med instruktionerna.

Rekommenderad: