Mirabilis (45 Bilder): Landning Och Avgång. När Ska Man Så Frön Till Plantor Utomhus? Beskrivning Av Yalapa Och Andra Typer, Applicering I En Rabatt

Innehållsförteckning:

Video: Mirabilis (45 Bilder): Landning Och Avgång. När Ska Man Så Frön Till Plantor Utomhus? Beskrivning Av Yalapa Och Andra Typer, Applicering I En Rabatt

Video: Mirabilis (45 Bilder): Landning Och Avgång. När Ska Man Så Frön Till Plantor Utomhus? Beskrivning Av Yalapa Och Andra Typer, Applicering I En Rabatt
Video: Odla Solrosor 3 tips och några knep och sådd av solros i trädgården eller odla i kruka 2024, Maj
Mirabilis (45 Bilder): Landning Och Avgång. När Ska Man Så Frön Till Plantor Utomhus? Beskrivning Av Yalapa Och Andra Typer, Applicering I En Rabatt
Mirabilis (45 Bilder): Landning Och Avgång. När Ska Man Så Frön Till Plantor Utomhus? Beskrivning Av Yalapa Och Andra Typer, Applicering I En Rabatt
Anonim

Nybörjare och blomsterhandlare använder endast välutvecklade grödor. Men förr eller senare finns det en önskan att prova på att odla exotiska växter. Mirabilis kommer att visa sig vara en ganska lovande kandidat för en sådan "utbildning".

Beskrivning

Sällsynta trädgårdsmästare skulle inte vilja odla ovanliga blommor på sin webbplats. Samtidigt strävar de oftast efter att kulturen ska gillas inte bara av ägarna, utan också av gäster och vanliga förbipasserande. Mirabilis ser tillräckligt attraktiv ut för att ens försöka odla den. Denna familj omfattar över 40 arter. Liksom många populära prydnadsväxter kommer den från den nya världen (närmare bestämt från Mexiko).

Från europeiska länder kom kulturen till Egypten, där den fick smeknamnet "pärlor". I Ryssland finns det bara en vild mirabilis - "nattskönhet ". Alla andra arter tål helt enkelt inte ens mindre kallt väder. "Night Beauty" uppskattades också av inhemska trädgårdsmästare som gillade de ljusa färgerna. De talar också positivt om hur kulturen luktar.

Växten sprider sig lätt över en lång sträcka. Dess viktiga egenskap är dess förmåga att attrahera pollinatorer för andra arter.

Mirabilis uppskattas av landskapsdesigners . En buskväxt har sällan en höjd av mer än 1 m. Den har ett kraftfullt rotsystem.

Mirabilis lövverk kännetecknas av sin rika gröna ton och höga densitet. En så stark struktur gör att du kan spara de nödvändiga ämnena nästan till slutet av hösten. Färgerna kännetecknas av rika färger:

Violett;

Bild
Bild

rosa;

Bild
Bild

gul;

Bild
Bild

Orange.

Bild
Bild

Mjuka kronblad är klibbiga. Fröspridning i både ettåriga och perenner av mirabilis varar cirka 3 år.

Den mest utbredda sorten i vårt land, som är naturlig, visar sig vara acklimatiserad i naturen.

Men förutom henne kan du odla både flerblommiga och rundbladiga mirabilis. Mycket beror inte så mycket på den specifika typen som på professionalismen och metodens lämplighet.

Det latinska namnet på kultur är inte utan anledning förknippat med ordet "fantastiskt"; detta är fullt motiverat. Släktet mirabilis innehåller enligt vissa uppskattningar nästan 60 arter. Blommorna öppnar vid 16 -tiden. Mestadels nära i gryningen. Och i grumligt väder kanske detta inte händer alls.

Redan i antiken uppskattade aztekerna mirabilierna. De fann att det inte bara är vackert utan också har värdefulla medicinska egenskaper. Växtens rötter innehåller ett kraftfullt laxermedel. Stammar och blad dämpar inflammation och främjar snabbare sårläkning.

Mirabilis är en flerårig i sitt "historiska hemland", men i ett kallare europeiskt klimat lever den bara i ett år. Rotsystemet kommer inte att klara ens mycket milt kallt väder.

Odlingsförhållandena påverkar starkt plantans höjd. Det kan variera från 0,5 till 1,2 m. Mirabilisens rötter, även om de lider mycket av frost, tål perfekt en torr period. Doften av växten kan locka nattfjärilar och några malar. Frukten ser ut som en krympt mörkbrun låda, bara ett frö är dolt inuti den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Från utsikten erhölls "nattskönhet", t.ex. betyg "Iolanta ". Dess runda buske når 0,5 m i höjd. De knutiga skotten är mycket tjocka. Blommorna ser ut som en tratt. De är intensivt färgade och hela corollan verkar vara skuggad.

Blomningsperioden "Iolanta" varar från slutet av juni till den första frosten. Det kan också vara attraktivt " Red Lollipop ". Dess buskar växer upp till 0,9 m. På släta skott med stor tjocklek finns grenar ovanpå. Diametern på blommorna på "Red Lollipop" är cirka 0,06 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare gillar och " Elvira ". Dess fluffiga buskar är medelstora. Förgreningsskott är mycket hållbara. Avlånga bladplattor har en mörkgrön färg. Blommornas diameter är 0,035 m.

Bild
Bild

Yalapa är en flerårig ört, vars höjd sträcker sig från 0,3 till 0,8 m . Växten bildar upprättstående, aktivt förgrenade skott. Stora ljusa löv bildas på dem. Under första hälften av sommaren utvecklas blommor av blommor som bildas av nattblommor. Den vanliga blomsterdiametern är 0,025 m, och utåt liknar den en tratt.

Yalapa -arten är känd för sin kraftfulla doft. En blandning av sorter "Tea time" är efterfrågad . Hon har många blommor. Knoppar kan ha:

  • hallon;
  • vit;
  • orange;
  • röd;
  • gul;
  • rosa färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den flerblommiga arten är en örtartad flerårig sort av mirabilis . Dess höjd når cirka 0,8 m. På kala stjälkar bildas upprätt, avlångt lövverk, i konfiguration som snarare liknar ett ägg. I maj bildar toppen av skottet och lövbihålorna blomställningar. Varje blomställning kan innehålla 6 knoppar som blommar omväxlande.

Den rundbladade typen är en relativt kompakt växt vars höjd inte är mer än 0,3 m . Ovala klibbiga löv växer på stammen. Längden på ett blad sträcker sig från 0,05 till 0,07 m. Toppen på det klockliknande överkastet ger 1-3 lila-rosa blommor. De kommer att blomma på kvällarna och stänga under de sena morgontimmarna.

Återgå till "nattskönheten", det är nödvändigt att påpeka att i denna art sker arv av färg enligt ett mellanliggande schema.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När två exemplar korsas har 50% av de resulterande hybriderna rosa blommor, och de återstående 50% har vita blommor.

När det gäller årliga sorter sticker ut bland dem Trasiga färger . Raka grenar kan stiga upp till 0,5 m. Kulturen är lämplig för både rabatter och åsar. Kulturen anses torka tolerant och uppskattar värme. Belysningen ska vara på en hyfsad nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mirabilis matis kan användas för att dekorera trädgårdar och öppna ytor. Men det är också uppskattat i designen:

  • krukor;
  • verandor;
  • terrasser;
  • vardagsrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsregler hemma

Med tanke på att mirabilis i Ryssland bara kan vara ettårig, är det lämpligt att föröka det med frön. Det är ingen mening att klippa ut sticklingar eller dela längs rötterna. I alla fall kommer en sådan planta att dö under vintern. Även när han förvaras i källaren och förses med önskad temperatur. Av samma skäl är det omöjligt att så i öppen mark - det är absolut nödvändigt att förbereda plantor.

Mirabilis är verkligen opretentiös och kan utvecklas även under svåra förhållanden. Men redan innan det bör du välja rätt plats för det.

Den kan odlas även på lerjord. Och ändå kan det optimala resultatet uppnås endast med rätt tillvägagångssätt. Mirabilis blommar magnifikt och producerar stora vackra blommor bara i varma, väl upplysta hörn.

Det är mycket bra om blommorna är täckta med skugga på eftermiddagen . Överdriven värme kan blockera knopputmatning. Mirabilis tolereras extremt dåligt av drag, och ännu mer av starka vindar. Den är bäst lämpad för en jord med svag surhet eller med en neutral reaktion.

En exotisk växt överlever torka lite bättre än överdriven fukt. Därför bör du definitivt ta hand om grundlig dränering. Och även med sådan beredning bör mirabilis inte planteras i låglandet.

Marken ska innehålla mycket näringsämnen och vara lös . Du kan bekämpa jordens överskott av surhet med kalk. Vissa människor använder dolomitmjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Night Beauty" i huvuddelen av Rysslands territorium kan odlas utan problem. Denna växt kan planteras direkt i öppen mark om:

  • från slutet av april upprättas en positiv temperatur;
  • sommaren är lång och varm;
  • nederbörden är relativt liten.

Mirabilis börjar blomma sent (under de sista dagarna i juni och senare). För att uppnå åtminstone detta resultat måste du plantera frön i marken i början av maj. Eftersom jorden ibland inte hinner värma upp vid rätt tidpunkt måste du använda miniatyrväxthus. I dem sprids ovala frön i par. Avståndet mellan dem är 0,2-0,3 m, medan fördjupning i marken görs för högst 0,02 m.

Det planterade planteringsmaterialet måste vattnas med varmt vatten och täckas med transparent polyeten. Det kan tas bort först efter att groddarna dyker upp och sedan under stabilt väder.

Vissa trädgårdsmästare suger sina frön i rent, varmt vatten innan de planteras. Denna teknik låter dig förkorta groningstiden.

Bild
Bild

Man tror att det är enkelt och enkelt att odla mirabilis med frön . Men en sådan lösning är inte alltid optimal. Planttekniken rekommenderas för dem för vilka den tidigaste blomningen är mycket viktig. Denna metod är också lämplig för områden med kallt klimat.

Såning av mirabilis för plantor krävs i krukor, endast ibland används djupa koppar.

Denna växts rötter växer på djupet, därför är extra utrymme för dem mycket viktigt. Förutom förpackning måste du förbereda eller köpa ett underlag. Vid självberedning av jorden används samma mängd;

  • torv;
  • tvättad sand;
  • torva.

Innan sådd måste 0,03 kg träaska läggas in i krukan. Frön måste blötläggas i våtservetter i minst 12 timmar. Om detta inte är gjort måste du vänta ytterligare 1-2 dagar innan skott visas. Lägg 2 eller 3 frön på ett glas (kruka), inte mer. Faktum är att plantorna är mycket stora och utvecklas snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täckning av frön med jord bör vara cirka 0,02 m, inte mer . Sedan hälls ett litet lager torr jord. Den hälls över med varmt vatten och täcks med transparent polyeten.

Plantor bör hållas vid en stabil temperatur på 23 till 25 grader. Täckfilmen måste avlägsnas efter frögroning.

Samtidigt ordnas krukorna om i fönsterbrädan. Samtidigt följs villkoren för deras underhåll noggrant för att garantera ett optimalt resultat. Vattning av plantorna bör göras med måtta. Överdriven luftfuktighet kan till och med döda växten . Först efter fullständig torkning används en liten mängd vatten för bevattning.

Det är inte möjligt att transplantera mirabilis till platsen för permanent odling förrän i slutet av maj. Brunnar rekommenderas att förberedas i förväg. Mellan landningspunkterna lämnar 0, 3-0, 5 m. Det exakta avståndet väljs utifrån olika kulturer. Dessutom läggs ett mineralgödselkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Men det räcker inte att bara begränsa dig till de allmänna reglerna för hantering av plantor. Du måste också veta hur du ska ta hand om dem efter avstigning. Trots den minimala nyckfullheten av nattfärger måste du ta hand om vården. Att vattna mirabilis rekommenderas regelbundet, men inte för ofta.

Undantaget är torra perioder: sedan utförs riklig vattning var sjunde dag.

Om antalet blommor minskar kan du förkorta vattningsintervallet med 1 eller 2 dagar . Men när detta inte hjälper är det omöjligt att ytterligare öka vattningen. Det är nödvändigt att förstå orsaken till problemet och vid behov bota blommorna. Med en tillräcklig mängd naturlig fukt är vattning helt kontraindicerad. Ett överskott av vatten för en "nattskönhet" är märkbart värre än brist på det.

Toppdressing görs minst tre gånger per säsong. För första gången används ett komplext gödningsmedel innehållande kväve. Det måste läggas omedelbart efter plantering av plantor, eller innan knopparna bildas. Det andra tillägget görs i mitten av juli. Tredje gången - ungefär under de sista dagarna i augusti.

Vid den andra och tredje utfodringen används inte kväve. På grund av det förvärras blomningen. Men mineralkomponenterna är mycket viktiga.

Bild
Bild

Förebyggande behandling mot skadedjur och sjukdomar genomförs praktiskt taget inte. Faktum är att mirabilis är mycket resistent mot skadliga influenser.

Det är möjligt att bibehålla styrkan och hälsan hos denna kultur om jorden efter allt regn eller vattning lossnar så snart som möjligt. Det rekommenderas också att kombinera denna procedur med ogräs. Närmare mitten av oktober bör buskarna grävas och kastas. Vanligtvis, innan detta, samlas frön för avel av växten för nästa år. Men i de varmaste regionerna i Ryssland kan du försöka spara mirabilis för nästa säsong: för detta är rötterna rikligt täckta eller täckta med grontassar.

Reproduktionsmetoder

Hur man exakt använder plantans frön är redan klart. Sticklingar är mindre populära. Poängen är att det ger mindre stabila resultat. Om det är beslutat att försöka föröka med sticklingar, är det nödvändigt att torka dem och sedan bearbeta dem med en tillväxtaccelerator. Därefter planteras mirabilis i ett välkomponerat substrat; om det lyckas kommer rooting att ske inom 12-16 dagar.

Apikala sticklingar kan rotas i torvjord. Grov sand läggs till den. Ett annat alternativ är vårplantering av mirabilis -knölar i öppen mark. Denna metod låter dig:

  • påskynda utvecklingen;
  • öka anläggningens storlek;
  • att minska förväntningen på blomning med 2 veckor;
  • garantera själva blomningen (exklusive överraskningar).
Bild
Bild
Bild
Bild

När jag återgår till fröodling måste jag säga att fröna behöver skäras eller blötläggas. Ibland görs fåror med ett djup av 0,03 m. Avståndet mellan fröna är cirka 0,07-0,08 m, och sedan måste plantorna gallras. Överdriven groddar kasseras antingen helt eller används som plantor. Furrows är täckta med ett litet lager jord.

Därefter vattnas planteringarna med måttligt varmt vatten. Det är nödvändigt att täcka rabatten med plastfolie. Vissa trädgårdsmästare använder moderna fiberdukar istället. Självsådd är också lämplig för odling av mirabilis. Allt som behövs då från trädgårdsmästaren är att gallra plantorna eller transplantera skotten till rätt plats.

För att skörda sticklingar används topparna på skotten. De skärs i juli och augusti till en längd av 0, 08-0, 1 m. I det här fallet kommer det också att vara nödvändigt att ta bort blomställningarna.

Av de läkemedel som uppmuntrar bildandet av rötter är Kornevin bäst lämpad. Vissa bönder föredrar att rota sticklingarna i ett lager perlit eller i en homogen torv-sandblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att hålla unga växter i ett ljust rum, vilket garanterat inte fryser. I detta fall är det nödvändigt att ständigt hålla jorden i ett fuktigt tillstånd. När du transplanterar in i en blomsterträdgård (slutet av maj eller juni) är det nödvändigt att begrava plantan i marken till det nedre paret av löv. Knölarna delas i april eller maj. För att göra detta, använd en välslipad kniv och lämna 2 eller 3 knoppar på varje gren.

Snittplatser ströks med en blandning av svavel och krossat kol. Under plantering sänks rotens hals på 0,03-0,05 m i marken. Den första vattningen ska göras noggrant och i en begränsad mängd. Annars är starkt förfall oundvikligt.

Fröodling av en växt, förutom mindre mödosamhet, är attraktiv genom att behålla groning av plantmaterial i 3 eller 5 år. Unga växter börjar växa snabbt och kan blomma frodigt. Från tillväxtacceleratorerna vid behandling av frön, använd "Epin-extra". I rabatter planteras mirabilis enligt schemat:

  • undermått - 0,2x0,2 m;
  • medelhöjd - 0,3x0,3 och 0,4x0,4 m;
  • hög - 0,4x0,5 eller 0,5x0,5 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Kampen mot rost och olika slags fläckar är ganska enkel. Förutom att bli av med infekterade löv måste en fungicid användas. Använd vanligtvis "Fundazol", men ibland används andra läkemedel. För att undvika rotruttning är det tillräckligt att ransonera vattning; om sjukdomen inträffar tas de sjuka exemplen bort. Marken måste behandlas med en fungicid för att förhindra ytterligare svampangrepp.

Att förbättra markegenskaperna är av stor betydelse för att förebygga mirabilis sjukdomar.

För detta tillsätts speciella mikroorganismer. Utbredd Baikal-EM-1, Agrozin, Gutamat . Ett kemiskt säkert sätt att skydda mot sjukdomar och parasiter är att stärka immunsystemet med stimulanser. Ett lämpligt resultat kan ge inte bara Epin-extra, utan också Dominant och Agrostimulin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Mirabilis planteras vanligtvis i en rabatt i en trädgård i stora grupper. Lågväxande sorter är väl lämpade för att odla på en balkong eller plantera på en trottoarkant. För att bilda en mixborder eller en kombinerad rabatka rekommenderas det att använda växter med stor tillväxt. Samma exemplar är lämpliga för häckar.

Men nattskönheten är också attraktiv som bandmask. När allt kommer omkring gör buskens betydande dimensioner och ljusstyrkan hos de flerfärgade blomställningarna en spektakulär dekoration. Du kan kombinera mirabilis med:

  • prästkragar;
  • petunier;
  • kryddnejlika;
  • olika spannmål;
  • rölleka.

Vissa trädgårdsmästare och landskapsdesigners odlar den med nigella, ringblomma, dimorphoteka. Ibland planteras också prästkragar bredvid "nattskönheten". Lågväxande sorter av "nattskönhet" planteras ofta i djupa krukor. Denna lösning är perfekt för att dekorera en terrass eller balkong. Buskar som ger spridande grönska används som bakgrund för en rabatt. Stängning av blommor under dagtid gör att de kan användas som en grön bas för andra växter i blomsterträdgården.

Mirabilis ser vackrast ut på morgonen och kvällen. Lukten av denna kultur är mycket stark. Detta måste beaktas vid planering av planteringar. Kunskap om alla dessa finesser gör att du kan få ett optimalt resultat när du odlar mirabilis.

Rekommenderad: