Nejlika Från Frön (13 Bilder): När Ska Man Så? Hur Skördar Man Frön Korrekt? Växande Plantor Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Nejlika Från Frön (13 Bilder): När Ska Man Så? Hur Skördar Man Frön Korrekt? Växande Plantor Hemma

Video: Nejlika Från Frön (13 Bilder): När Ska Man Så? Hur Skördar Man Frön Korrekt? Växande Plantor Hemma
Video: Odla Vallmo så här gör du och 3 tips 2024, Maj
Nejlika Från Frön (13 Bilder): När Ska Man Så? Hur Skördar Man Frön Korrekt? Växande Plantor Hemma
Nejlika Från Frön (13 Bilder): När Ska Man Så? Hur Skördar Man Frön Korrekt? Växande Plantor Hemma
Anonim

Nejlika är en ganska opretentiös växt att ta hand om med frodiga och ljusa blomställningar. För många trädgårdsmästare är odling av nejlika från frö ett utmärkt sätt att dekorera ett område med färgglada dubbla blommor.

Bild
Bild

Insamling och urval av frö

Innan du börjar arbeta med att plantera nejlikor har trädgårdsmästaren ett val - köp färdiga frön eller förbered dem själv.

Att köpa färdiga frön är mycket lättare, men det finns en risk att möta en skrupelfri säljare. Därför är det bättre att köpa frön från beprövade tillverkare i specialaffärer.

Det kan vara svårt att fröa ditt eget frö eftersom kryddnejlika frön behöver torrt, varmt och soligt väder för att mogna. Blommande sker under andra halvan av sommaren och runt slutet av augusti, och då, istället för blomställningar, visas lådor med frön . Det tar ungefär 30-40 dagar för nejlikfrön att mogna, så i avsaknad av en torr varm höst måste trädgårdsmästaren försöka få frön av rätt kvalitet.

Bild
Bild

För bättre bevarande av fröna bör en transparent trasa lindas runt blomman - gasväv eller nylon, eftersom nejlikans frukter, när de är mogna, rinner ut på marken från de öppna lådorna.

I de flesta trädgårdssorter av nejlika kan frön inte samlas in från ettåriga växter, utan endast från fleråriga eller tvååriga representanter . Till exempel gör den fleråriga sorten av imago nejlika det möjligt att skörda frön flera år i rad. Denna sort kännetecknas av frodiga buskar med enstaka blå blommor och ser bra ut både när de planteras i balkonglådor och krukor, såväl som utomhus. Självsamlade frön kan lagras hemma i cirka 3 år.

Bild
Bild

Hur odlar man plantor hemma?

Innan du planterar frön är det nödvändigt att förbereda behållare och jord. Jorden kan köpas i en trädgårdsaffär - lämplig för både blommande växter och universaljord.

När du själv förbereder jorden för plantering måste du ta svart jord, torv och hälften så mycket sand . En neutral miljö är lämplig för kryddnejlika, så om markmiljön är sur kan ask tillsättas. För att skydda framtida plantor från svampsjukdomar och parasiter kan egenberedd jord frysas i frysen i cirka 5 dagar eller ångas i ett vattenbad i cirka en och en halv timme. Omedelbart före plantering bör jorden kasta med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Vilken behållare som helst, du kan använda trälådor, eller så kan du använda plastlådor. Det viktigaste är att det finns hål i botten av behållaren för dränering av överflödig fukt.

Plantor av nejlikor bör sås i slutet av februari och början av mars. Vissa trädgårdsmästare tror att det är bättre att göra detta på en växande måne.

Bild
Bild

Innan jorden laddas hälls behållaren med kokande vatten - för att minska sannolikheten för att utveckla svampsjukdomar. Som dräneringsskikt på botten måste du lägga expanderad lera, bitar av porslin eller bitar av skum . Detta kommer att bibehålla den nödvändiga fukthalten och förhindrar också att tungmetallsalter och giftiga ämnen tränger in i jorden.

I den fuktade jorden görs spår på cirka 2 centimeters avstånd, fröna ska inte planteras för ofta och sedan strö med jord. Lådorna med de planterade fröna ska täckas med glas- eller plastpåsar. Det är önskvärt att temperaturen i rummet inte överstiger 20 grader.

Det tar vanligtvis cirka 2 veckor innan plantorna växer fram . Därefter måste glaset eller plasten tas bort och plantorna placeras under ljuskällan. Om temperaturen skiljer sig markant från dag till natt, är det bättre att täcka nejlikan med polyeten på natten. Efter att cirka 3-4 kronblad har bildats på varje planta, bör de planteras i separata behållare.

För att härda växter, innan du planterar i öppen mark, kan du exponera plantor i flera timmar om dagen ute eller på ett öppet fönster.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Det är möjligt att plantera plantor i öppen mark efter mitten av maj, men om vädret är kallt är det bättre att vänta i början av juni. Avståndet mellan buskarna måste lämnas minst 15 centimeter. Om du väljer en solig plats för plantering blir blommorna på buskarna ljusare, men blomningstiden kommer att minska och buskarna själva blir mer kompakta.

Jordens surhet behöver neutral eller lätt alkalisk; sura jordförhållanden bör undvikas . Du kan kontrollera surhetsgraden med lakmusprov. Träaska kan tillsättas sur jord för alkalisering.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att odla nejlikplantor, eftersom du kan så fröna direkt i det öppna marken i mitten av oktober.

Det är absolut nödvändigt att så i torr jord, i spår ungefär en centimeter djupa, lämna ett avstånd på minst 15-20 centimeter mellan spåren. Sedan måste toppen av rabatten mullas med sågspån eller torv. Ta bort kompostskiktet efter vintern.

Det är viktigt att komma ihåg det med denna metod för sådd under det första året kommer växten inte att blomma, men endast buskar med blad bildas … Under det andra året kommer nejlikan att kunna producera blommor och frön. För fleråriga växter kan fröna inte samlas in, men de öppna lådorna kan hällas på marken för att få självsådd.

Bild
Bild

Rätt vård

Nejlika är opretentiös att ta hand om, men i växande process är det viktigt att inte tillåta extrema. Vid överdriven vattning är ruttning av rotsystemet möjligt, så det är värt att vattna högst 2 gånger i veckan. Det bör vattnas vid roten, inte bevattna löv och stammar, för att förhindra brännskador och gulning av växten.

Ungefär en vecka efter plantering av plantorna kan du mata växterna med gödningsmedel som innehåller kväve, den andra utfodringen bör utföras när blomknopparna bildas med universalgödselmedel. Om så önskas kan du utföra den tredje utfodringen redan direkt under blomningen.

Bild
Bild

Om det finns höga skott är det lämpligt att binda dem. Döda skott, torra och skadade löv måste tas bort i tid. För att öka storleken på blommorna kan du trimma sidoskotten.

Fleråriga och tvååriga kryddnejlika tål vanligtvis bra kallt väder . Men om det är lite snö på vintern är det bättre att täcka buskarna med grangrenar eller sågspån för att skydda växterna från att frysa.

Med rätt vård av nejlikplantor kan du odla växter med frodiga, ljusa blommor som kommer att glädja ögat under hela andra halvan av sommaren.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vanligtvis blir kryddnejlika sällan sjuka. I grund och botten är unga plantplantor mer mottagliga för sjukdomar. Oftast blir växter sjuka på grund av överdriven vattning och övermatning med kvävehaltigt gödningsmedel.

De huvudsakliga sjukdomarna hos kryddnejlika är följande

Fusarium - en sjukdom som åtföljs av vissnande och gulning av bladen, stammen blir brun underifrån och växten förstörs inifrån. Den sjuka busken måste avlägsnas från rabatten och behandlas med något fungicidmedel. Som en förebyggande åtgärd är det viktigt att undvika övervattning.

Bild
Bild

Mosaik - en sjukdom där fläckar uppträder på unga blad, vävnad dör i stället för fläckar, vilket leder till bildandet av hål. Blommorna blir brokiga. Denna sjukdom kan inte behandlas; sjuka buskar måste kasseras.

Bild
Bild

Rost - sjukdom, åtföljd av bildandet av konvexa rostiga fläckar på bladens undersida. Sjukdomen utvecklas på grund av överdriven fukt med överdriven vattning och tät plantering av buskar, liksom med överdriven matning med kvävehaltigt gödningsmedel. Sjuka växtorgan måste tas bort och växten måste behandlas med "Baktofit" eller Bordeaux -blandning.

Bild
Bild

Rotsystemet av nejlikor kan skadas av parasiter som björnar som lever i jorden. Tyvärr kan du bara hantera dem manuellt och samla dem vid grävning eller lossning.

För att förebygga svampsjukdomar kan växter vattnas med fungicidmedel, men inte oftare än en gång var tionde dag.

Rekommenderad: