Växande Lobelia Från Frön (34 Bilder): Tidpunkten För Plantering Av Plantor, Ytterligare Blomvård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Växande Lobelia Från Frön (34 Bilder): Tidpunkten För Plantering Av Plantor, Ytterligare Blomvård Hemma

Video: Växande Lobelia Från Frön (34 Bilder): Tidpunkten För Plantering Av Plantor, Ytterligare Blomvård Hemma
Video: how to grow lobelia from seed, how to sow lobelia seeds, how to germinate lobelia seeds 2024, Maj
Växande Lobelia Från Frön (34 Bilder): Tidpunkten För Plantering Av Plantor, Ytterligare Blomvård Hemma
Växande Lobelia Från Frön (34 Bilder): Tidpunkten För Plantering Av Plantor, Ytterligare Blomvård Hemma
Anonim

Luftiga, känsliga och färgglada lobeliaer är idealiska växter för en sommarstuga och trädgård . De kännetecknas av riklig och ljus blomning praktiskt taget under hela den varma säsongen, fram till frost, kombineras perfekt med annan vegetation och behöver inte ständig hushållning. Många trädgårdsmästare är oroliga för fröreproduktionen av dessa underbara blommor, eftersom inte alla kan få sina plantor av hög kvalitet.

Kunskap om alla invecklingar och nyanser i jordbruksteknologi för odling av lobelia från frö hjälper till att undvika onödiga problem och låter dig njuta av deras skönhet hela sommaren och hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort beskrivning

Lobelia är en blommande örtartad flerårig från släktet med samma namn Lobelia, som är en del av den stora klockfamiljen. Naturområde - den södra delen av den afrikanska kontinenten och subtropiska klimatzoner på södra halvklotet. I naturen föredrar vilda släktingar till lobelia fuktiga eller steniga jordar. I ett klimat med tempererade breddgrader och regioner i den nordöstra delen av Eurasien odlas denna fleråriga gröda som en årlig. Artdiversiteten hos släktet Lobelia har mer än 350 namn, men bara cirka två dussin av de mest dekorativa arterna odlas i kultur.

Alla lobelier kännetecknas av tunna, flexibla, mycket förgrenade skott med riklig bladmassa. De växer i form av kompakta sfäriska eller kolumnerade buskar upp till 15 respektive 40 cm höga. Och det finns också många krypande marktäckningsformer, längden på deras stjälkar, beroende på sort, kan variera från 10 till 40 cm. I allmänhet är representanter för släktet Lobelia växter med ett spiralarrangemang av små, sittande lansettformade blad med tandade kanter och enstaka axillära blommor.

Bladbladen är fasta och färgade i en ljus eller intensiv grön färg. Skott och blad har en märkbar silver och mörkgrå pubescens med en blåaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen är stjälkarnas toppar täckta med miniatyrskarvning, tvåläppiga blommor med en maximal diameter på 2 cm. Kronbladets färg i den vanligaste och vanligaste sorten av svart lobelia inkluderar olika nyanser av blått - från pastell till den mest mättade. Trädgårds- och sorterprover imponerar med olika färger - från snövit, ljusblå och lila till rosa, hallon och blå med varierande intensitet. Det finns flera flerfärgade former och varianter där ögat kontrasterar i färg med kronbladets färg. Kulturens blomningstid är lång och börjar på sommaren i juni och slutar i september eller sen höst, i oktober, när de första frosten slår.

Lobelias är favoriterna för landskapsdesigners, som aktivt använder sina breda dekorativa möjligheter för att lösa en mängd olika uppgifter för att försköna personliga tomter. Av dessa färgglada växter skapar de alla slags kompositioner på rabatter och rabatter i vanlig och liggande stil, bildar olika variationer av åsar som fungerar som dekoration för häckar, en levande kant av trädgårdsvägar eller ett element av funktionell zonering av närområde och trädgård.

Eftersom lobelia är bland de färger som ser perfekt ut mot bakgrund av stenar, gör designen av konstgjorda reservoarer och alpina objektglas sällan utan deras medverkan.

De är bra inte bara för mattplantering, utan också som ampeller för hängande eller golvplanterare. Det är en win-win-lösning för att dekorera balkonger och loggior, terrasser, verandor, pergolor och trädgårdsgungor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Såddatum

Frösådd rekommenderas mellan februari och april, vilket anses vara den optimala tiden för odling av lobelia -plantor. För dem som vill att denna kultur ska blomma tidigt rekommenderas blomodlare att planera sådd för januari-februari . Sant, i sådana fall, vinter plantor måste förses med ytterligare belysning genom att organisera belysning med fytolampor . Om detta inte görs kommer plantorna att utvecklas för långsamt och på grund av brist på ljus kommer de att sträcka sig uppåt, varför lobelia -buskar inte kommer att växa frodiga i framtiden, vilket innebär att de omedelbart kommer att förlora lejonens andel av deras charm.

Vid odling av plantor i öppen mark utförs sådd från mars till april dock sker blomningen av sådana växter senare än de som såddes på vintern. I allmänhet är blommor planterade under mars eller april och endast odlade med naturligt ljus mycket motståndskraftiga och sjukdomsresistenta, särskilt mot farliga svampsjukdomar som svartben. Dessutom är de mer dekorativa eftersom de bildar kompakta buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkten för sådd av lobelia beror till stor del på klimategenskaperna i ett visst område

  • I regioner med korta, svala somrar, som Ural eller Sibirien, rekommenderas det att börja så från slutet av januari till mitten av februari.
  • För Moskva, Moskva -regionen och andra regioner i Central Federal District och den europeiska delen av Ryssland är den optimala såtiden i början av våren. Du kan så vilken dag som helst i mars.
  • I den södra delen av den europeiska delen av vårt land utövas sådd vid något tidigare datum, med början från den sista vintern.

Vid beräkning av såtiden är det viktigt att ta hänsyn till biologin hos vissa sorter av lobelia . Så för rikliga (lockiga) former är långsammare utveckling karakteristisk i jämförelse med andra sorter. Växter av samma art, men med olika blomfärger, växer i olika takt.

De med blå blommor tenderar att utvecklas mycket mer intensivt än exemplar med en snövit eller ljuslila färg.

Bild
Bild

Hemligheter för att plantera hemma

Lobelia förökas vegetativt på två sätt - genom sticklingar och frön. Som regel föder man mycket dekorativa sorter på det första sättet för att överföra och bevara sorteregenskaper. Det är inget svårt att odla lobelia från frön, men det är viktigt att överväga en punkt. Användningen av självskördad frö ökar sannolikheten för att producera blommor med en annan färg än den tidigare färgen. Det ska noteras att hållbarheten för sådana frön är begränsad till 3 år, varefter de förlorar sin livskraft.

Lobelia behöver lätt, välventilerad, medelfruktbar jord med en neutral alkalisk reaktion . För odling av plantor kan du använda färdig blomsterjord eller hemlagad jordblandning: trädgårdsjord + sand + vermikulit. Det resulterande substratet hälls i en planteringsbehållare, vid vars botten ett dräneringsskikt bildas preliminärt. Då är jorden jämn, något komprimerad och fuktad.

Bild
Bild

Den största svårigheten att så denna blomväxt är fröets för små storlek, som liknar dammpartiklar. Floristen står inför uppgiften att uppnå enhetlighet i deras plantering. Det finns flera såningsmetoder som säkerställer en enhetlig fördelning av fröet över jorden och en hög grobarhet.

Sådd med snö . Denna metod används för att så de grödor som har "obekväma" små dammiga frön. För att göra detta, sprida ett tunt lager snö på den förberedda jorden och strö sedan frön på den. När snön smälter kommer de gradvis att fördjupa sig i den fuktiga jorden. Ett annat plus med denna metod är den naturliga skiktningen av frön under den tid som "snödriven" smälter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägga till sand … Detta är den enklaste och vanligaste metoden att så fint, dammigt frö. I detta fall blandas det noggrant med sand, ett tjockt texturerat papper tas och den resulterande blandningen hälls på den. Sedan böjs arket till hälften som en båt, och lätt knackar på kanten av papperet med fingret sås det förberedda underlaget och försöker fördela blandningen så jämnt som möjligt.

Bild
Bild

Använda tandpetare (tändstickor) . Denna såningsmetod är särskilt bekväm vid arbete med granulatfrö. Plastampuller tas upp med en våt tandpetare och läggs ut på ett förberett underlag i en planteringsbehållare. Även om den också är lämplig för vanliga förpackade frön.

Bild
Bild

Väteperoxid . Fröet hälls från förpackningen i ett fat, lite väteperoxid hälls i och får dra i högst 10 minuter. Därefter återstår att tillsätta vanligt vatten, ta en tesked och fördela fröna tillsammans med en vattenlösning av peroxid över markens yta.

Bild
Bild

Användning av torvtabletter . Fröna plockas upp med en våt tandpetare och flyttar dem sekventiellt in i fördjupningarna på de svullna torvklumparna. De främsta fördelarna med torv "cirklar" är den mest användbara kompositionen med tillväxt- och immunitetsstimulerande medel, rotmedel, antiseptiska ämnen mot patogena svampar och bakterier, vilket kraftigt ökar chanserna att få vänliga och friska plantor.

Det är viktigt att du i detta fall inte behöver dyka plantorna, eftersom fröna spirar i klasar. Nackdelar - höga kostnader och behovet av att ständigt kontrollera torghalten på grund av dess snabba torkning.

Bild
Bild

Separat måste det sägas om sådd av frön i en hydrogel. Denna miljövänliga polymer i form av granulat har den unika egenskapen att behålla stora mängder fukt: 1 g av ämnet kan absorbera upp till 400 g vätska.

Bild
Bild

Detta material används på två sätt:

  • blanda granulat med färdig eller hemgjord jord i förhållandet 1: 4;
  • kapslarna placeras i botten av planteringsbehållaren som ett dräneringsskikt 1-1,5 cm tjockt och fylls sedan med ett substrat till kanterna.

De främsta fördelarna med att odla plantor i hydrogelkapslar:

  • upprätthålla den optimala vattenbalansen i jorden under hela växande plantor;
  • inga problem med överskott eller brist på fukt i marken, eftersom växterna själva kommer att ta det från granulaten i rätt mängd;
  • frön i "gelé" gror mycket mer aktivt än när de sås i marken, på grund av full näring av plantornas rötter;
  • plocka utan att skada rotsystemets rotsystem - eftersom plantorna lätt kan avlägsnas från den geléliknande massan, i detta fall är det möjligt att undvika skador eller sönderdelning av små rötter, i framtiden garanterar detta mottagandet av utvecklade och kraftfulla rötter;
  • tidig blomning, eftersom plantor som odlas på en hydrogel transplanteras bättre till en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att underlätta groning av små frön på hydrogel sås de med hjälp av ytterligare enheter. Hydrogelskiktet i planteringsbehållaren är täckt med en bit gasväv, ett ark filtrerat papper eller täckt med ett ljust kokossubstrat, varefter fröna hälls. Detta förhindrar att fröet fastnar mellan hydrogelpärlorna. De är engagerade i att plocka plantor när de har syrblad eller de första riktiga bladen, eftersom det är mer bekant för vem.

När du använder någon av dessa metoder är det strängt förbjudet att damma ytgrödor med jord. Planteringsbehållaren placeras under filmen / glaset och lämnas på en varm plats. Medan fröna spirar är det viktigt att ordna regelbunden ventilation av växthuset och vid behov fukta jorden, samtidigt undvika att den torkar ut och rinner över.

Vid t 17-21 ° C kan utseendet på de första skotten förväntas efter 1-2 veckor från sådd . Under hela denna period är det nödvändigt att omedelbart bli av med kondensatet som ackumuleras under växthuset. Annars, under trycket av stora droppar fukt som faller uppifrån, sjunker fröna i jorden.

Bild
Bild

Plantor vård

För att odla friska plantor som kan glädjas med riklig blomning i framtiden är det viktigt att skapa förutsättningar för plantor för full tillväxt och utveckling.

Belysning

Utseendet på de första skotten är en signal om att planta behållaren ska placeras på ett väl upplyst ställe. För att undvika stark dragning av de kläckta groddarna på dagtid kan plantplanter placeras på en inglasad loggia (balkong).

Sådana "promenader" har en dubbel fördel, eftersom tillräckligt med naturligt ljus på balkongen, i kombination med en låg temperatur, inte bara säkerställer optimal utveckling av plantorna, utan också bidrar till deras härdning. När kvällen börjar är det lämpligt att ta med sinnena in i lägenheten, där det vid behov kan ordnas artificiell belysning, liksom i regnigt eller grumligt väder.

Bild
Bild

Vattenläge

Det är nödvändigt att fukta grödorna av lobelia med extrem försiktighet, eftersom överdriven fukt provocerar utvecklingen av mögel och ruttning av groddar. För att inte skada tunna och sköra plantor bör vattning utföras i måttliga doser i det mest skonsamma och säkra läget . Därför är det lämpligt att tillgripa bottenvattning, lämna vattnet i pannan i en halvtimme och inte glömma att tömma det. Du kan också använda en engångsspruta, fin spray eller hälla vatten från en sked för att fukta jorden.

Om mögel hittas från markens yta är det nödvändigt att ta bort alla spår av svampen och sedan spilla den med en manganlösning eller strö den med krossat aktivt kol eller sand. Före användning måste sanden sköljas och kalcineras ordentligt. För att förebygga svampsjukdomar är det nödvändigt att kontrollera jordens tillstånd - det ska vara löst och måttligt fuktigt.

Att torka ut ur jordkoman är oacceptabelt, eftersom detta leder till att groddarna vrids.

Bild
Bild

Plockning

De odlade lobelia -plantorna måste transplanteras från en gemensam planta i enskilda koppar. De är engagerade i att plocka en månad efter att fröna mognar, när små groddar lyckades skaffa riktiga blad i mängden 2-4 bitar.

Överföringsarbete:

  • förbereda näringsrik jord och fyll på separata behållare för plantor med den;
  • tampa markblandningen lätt, bilda miniatyrhål för plantering och vatten;
  • fukta jorden i en gemensam behållare för att underlätta separationen av tätt odlade plantor i klasar;
  • med hjälp av en te (kaffe) sked, gaffel eller smal konstruktionsspatel, ta ut groddarna i buntar om 3-5 bitar och placera dem ordentligt i planteringshålen medan du behåller jordklumpen;
  • strö försiktigt plantorna med jord, komprimera det lätt med handen och spraya det i slutet med en sprayflaska.

I avsaknad av det erforderliga antalet enskilda krukor sitter plantorna i vanliga behållare. I detta fall placeras strålarna med 3-4 cm mellanrum och transplanteras sedan först i separata koppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rotar man i marken?

Att plantera plantor från tillfälliga behållare i öppen mark är endast tillåtet om det finns ett säkert förtroende för att vårfrosten definitivt inte kommer tillbaka. De ungefärliga datumen för plantering är under det andra decenniet i maj och som regel blommar plantorna ofta.

Korrekt placering av lobelia på en permanent plats förutsätter samma planteringsmetod som när man plockar, det vill säga flera växter i ett hål med ett steg mellan angränsande gropar på 10 cm. frodigt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusälskande lobelia växer bäst i öppna områden med bra belysning . Men samtidigt som de också är skuggtoleranta växter, klarar de sig bra på penumbra-platser, där jorden är fuktig och innehåller rika reserver av humus.

Att bo i ett land som är övermättat med organiskt material provocerar intensiv växtlighet. Växten börjar aktivt växa grön massa och bildar blommor med halv styrka. På sommaren i juli rekommenderas att klippa buskarna till en höjd av 5-6 cm för att stimulera blomningen. Samtidigt utförs bladmatning för lobelia med vattenlösliga mineralkomplex.

Möjliga problem

Även om lobelia är en sjukdomsresistent gröda, minskar bristande efterlevnad av vårdreglerna immuniteten hos plantor, som blir sårbara för representanter för patogen mikroflora och skadliga insekter. Den vanligaste orsaken till utvecklingen av infektioner i svampetiologi är en kränkning av vattningsregimen.

Med överdriven vattentätning av jorden börjar fukt stagnera i den, vilket resulterar i att gynnsamma förutsättningar skapas för utseende och reproduktion av svampar. Deras närvaro bevisas av de karakteristiska mörka fläckarna som täcker skott och löv hos sinnena. Behandlingen består i att ta bort de drabbade delarna av plantorna och efterföljande behandling av alla groddar med biofungicider.

Bland skadedjur representeras det största hotet mot lobelia av fytofagiska spindelmider . För att komma till cellsaften skadar dessa små sugande insekter växternas gröna delar, vilket resulterar i att de börjar vissna och kasta sina löv. Torra förhållanden gynnar utseendet på fytofager. Om plantorna är lätt skadade är det nödvändigt att öka vattningsfrekvensen och spraya den med en lösning av tvålspån.

Vid en massiv fästingburen attack krävs hjälp av kemiska eller biologiska insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Erfarna trädgårdsmästare känner till många knep och hemligheter som hjälper till att få högkvalitativa lobelia-plantor

  • Det är viktigt att desinficera jorden för att så frön för att förhindra sjukdomar och attacker av skadliga insekter. För att göra detta spills jordblandningen med varmt vatten vid t 90-100 ° C, och efter torkning komprimeras den och jämnas ut med en stång.
  • Användningen av tillväxtstimulerande medel - "Heteroauxin" (indolättiksyra), "Epin", "Etamon", "Kornevin" ökar växtfröet avsevärt. En lösning av någon av dem används för att kasta jord för plantor, och om torvtabletter används för sin odling, läggs alla fördjupningar först in i dem med en stimulator, och sedan placeras fröna. Dessa preparat stimulerar också rotbildning, ökar stressmotståndet och immunförsvaret av plantor.
  • När plantorna når en höjd av 3,5-4 cm, är det lämpligt att nypa eller trimma dem för den bästa jordbearbetningen i framtiden. Formativ beskärning är särskilt relevant när plantorna dras ut.
  • Vid transplantation av plantor är det viktigt att agera med största försiktighet för att undvika skador på deras tunna stjälkar, medan mindre rotskador går över för lobelia utan negativa konsekvenser. Att skära jorden i en gemensam planta med en kniv ger bekvämligheten att separera hela rotmassan av plantor och förenklar blomsterhandlarens uppgift att separera enhetliga klasar av unga växter från den.
  • Även om lobelia är fotofila är deras plantor kontraindicerade i direkt solljus. Av denna anledning, vid soligt väder, skuggas plantagebehållaren av skuggfönster eller konstruerar ett skydd mot tidningar.

Rekommenderad: