Växande Heuchera Från Frön (20 Bilder): Reproduktion Av Heuchera Med Frön Hemma, Plantera Plantor Och Ytterligare Vård

Innehållsförteckning:

Video: Växande Heuchera Från Frön (20 Bilder): Reproduktion Av Heuchera Med Frön Hemma, Plantera Plantor Och Ytterligare Vård

Video: Växande Heuchera Från Frön (20 Bilder): Reproduktion Av Heuchera Med Frön Hemma, Plantera Plantor Och Ytterligare Vård
Video: Plantera en kärna från frukter du har hemma - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Växande Heuchera Från Frön (20 Bilder): Reproduktion Av Heuchera Med Frön Hemma, Plantera Plantor Och Ytterligare Vård
Växande Heuchera Från Frön (20 Bilder): Reproduktion Av Heuchera Med Frön Hemma, Plantera Plantor Och Ytterligare Vård
Anonim

Geichera är en flerårig som tillhör familjen Saxifrage. Florister gillar denna växt för sitt dekorativa utseende och rikliga blomning. Det är mycket svårt att gå förbi intressanta löv, målade i olika färger, så det är inte förvånande att många odlare dekorerar sina trädgårdar med en växt. Det är inte så svårt att odla Heuchera från frön, det räcker med att ta reda på några av nyanserna.

Bild
Bild

Sortiment

För närvarande är över 400 sorter av Heuchera kända. Dessutom växer denna siffra ständigt. Varje år dyker 10-30 nya exemplar upp. Uppfödare genom att korsa odlar fler och mer levande sorter av denna växt. Trädgårdsmästare har dock favoritsorter som de föredrar framför alla andra.

En av dessa är klass "zigenare fiol ", som är känt för sin frostbeständighet. Höjden kan vara 40 centimeter. Blommorna är röda och vita till färgen och liknar klockor i läge och form.

Bild
Bild

" Karminröd" Heuchera - ljus och minnesvärd. Dess röda blad med taggiga kanter är mycket iögonfallande. De blir särskilt färgglada efter den första frosten. Blommorna av denna sort är små, röda. Det är värt att betona att blomning sker under sommarmånaderna.

Bild
Bild

En sort som heter "komet " förblir i minnet länge. Blad med rik grön färg och ljusröda blommor ser väldigt uttrycksfulla ut. Denna Heuchera är älskad för sin speciella anspråkslöshet. En dekorativ kant från denna sort ser bra ut.

Bild
Bild

Geichera "Dying Fire " lockar uppmärksamhet med sina ovanliga löv. Färgen är mörkröd med en lila eller svart nyans som verkligen liknar en döende eld. Växten ser särskilt bra ut i alpina rutschbanor.

Bild
Bild

Sorten "Purple Castle" har ett spektakulärt utseende ., som också är resistent mot frost och anspråkslös vård. Denna växt tillhör den typ av småblommiga heuchera och sticker ut med lila blad med en vinröd nyans. Lönnbladets form ger en speciell charm.

Bild
Bild

Tidpunkt

Fröförökning utförs vanligtvis på våren. Experter säger dock att det är möjligt att så Heuchera före vintern. I det här fallet är det viktigt att välja inte för hög temperatur. Annars kanske fröna inte tolererar de kommande frosten bra. Speciellt om de växer, eftersom de nybildade groddarna inte är särskilt frostbeständiga.

Vid plantering på senhösten behöver du inte täcka åsarna . Om allt görs korrekt kommer anläggningen att stiga nästa år, i slutet av maj - början av juni. Det är värt att notera att med denna metod kommer en starkare och härdad heuchera att erhållas.

Vid sådd av frön är det viktigt att ta hänsyn till klimatzonen, eftersom vårplanteringen kan utföras i mars eller maj. Det viktigaste är att se till att de sista frosten inte längre är hotfulla, och temperaturen kommer att stanna vid plusmärket även på natten . Samtidigt är det nödvändigt att så frön i näringsrik och fuktig jord. Dessutom är grödorna inte täckta med ett jordlager, utan pressas endast något in i det förberedda skiktet.

Frön gror bäst under de första 6 månaderna efter att de har skördats. Ju senare de planteras efter skörd, desto sämre kommer de att dyka upp. Använd inte frön som skördades för 18 månader sedan, eftersom det är osannolikt att de kommer att gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

I öppen mark är det bättre att plantera växter som är 1-2 år gamla. Detta görs för att göra det lättare att organisera ett skydd för blommorna när frosten sätter in. När de första skotten dyker upp, tunnas växten ut och transplanteras på en permanent säng redan med början av hösten eller nästa vår.

Med de första skottens utseende kan växter gallras och skickas till sin permanenta bostad tidigt på hösten eller nästa år på våren.

Bild
Bild

Jord- och fröberedning

Florister med erfarenhet av att välja Heuchera -frön rusar inte bara till butiker utan också till samlare. Oftast görs valet på de sorter som kan förökas vegetativt. Samlare har mycket svårt att odla en bra prydnadsväxt av frö. De är dock bäst lämpade för olika experiment.

Du kan samla frön från en stor och omtyckt växt . Insamling av frö bör utföras redan innan den första frosten inträffar. Om sommaren var ganska sval eller om det regnade för mycket, ska du inte förvänta dig att alla frön mognar lika bra. I det här fallet är det bättre, efter insamling, att vika dem i en kartong eller i ett papperskuvert för mognad. När du väljer frön i butiken är det viktigt att titta på hållbarheten, som inte bör vara mer än 6-18 månader. Du måste också vara uppmärksam på förpackningen. Faktum är att i papper är hållbarheten kortare än i folieförpackningar.

Bild
Bild

Geichera är en krävande växt, men för att se den i all ära bör du försöka hitta rätt plats för den. Denna typ föredrar delvis skugga, till exempel utrymmet under de spridande lövkronorna . Det är viktigt att det valda området skyddas från vind och drag. Det är värt att försöka och markera ett sådant hörn där endast solens morgonstrålar kommer att falla på Heuchera.

Du bör inte välja lågland för denna växt, där mark och sedimentärt vatten kan ackumuleras. Detta kan orsaka att plantans rötter dör. En viktig punkt är jorddränering så att fukt snabbt absorberas i marken och rotsystemet inte ruttnar. Kalkjord är inte heller lämplig för Heuchera.

Den optimala jorden för att odla en växt är neutral eller lätt sur med mycket organiskt material . Under en kort tid är odling i alkalisk eller sur jord tillåten. Som grund för odling kan du ta torv, lövhumus, trädgård och torvmark.

Det är bra om jorden tillåter en tillräcklig mängd fukt och luft att passera till rotsystemet. Det är värt att notera att i deras hemland, som är Nordamerika, växer växter i stenig mark.

Bild
Bild

Grov sand eller vermikulit kan tillsättas i jorden för att förbättra dräneringen. Jordar, fattiga på näringsvärde, kan också bli grunden, men i dem kommer Heuchera inte att visa all sin attraktivitet . Under grävning kan humus tillsättas till sådan jord, liksom kompost i proportioner på 10 kg per kvadratmeter. Du kan odla plantor redan i ett färdigt substrat, som kännetecknas av mångsidighet. Du kan köpa den i trädgårdsbutiker. För att göra blandningen bättre kan du lägga till lite sand. Tillsätt 1 del sand för cirka 10 delar av underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett självtillverkat substrat används måste det behandlas med en kaliumpermanganatlösning eller kalcineras i ugnen. Detta är nödvändigt för att desinficera jorden. Detsamma bör göras med sand, som läggs till butiksjorden. Ofta tas vermikompost blandad med kokosfibrer i form av jord för heuchera. Dessutom tas 2 delar fiber för 1 del humus. Denna typ av jord behöver också ett desinfektionsförfarande.

För att påskynda groning blöts fröna i 2-3 timmar före sådd och torkas sedan för att undvika att de fastnar . Om sådd inte utförs i öppen mark är det också viktigt att välja rätt behållare.

Det är bäst att välja plast- eller träbehållare. Det måste finnas hål i botten och expanderad lera kan fungera som dränering.

Bild
Bild

Landningsplan

Att odla heuchera hemma är inte en komplicerad process, men det är tidskrävande. Det är lämpligt att ha tålamod, eftersom all skönhet i denna växt kommer att avslöjas först efter 3 år. Sådd av frön till plantor är följande.

  • Den beredda jorden måste hällas i tidigare beredda behållare. Till behållarens kanter ska förbli fria 1, 5-2 cm.
  • Därefter bör du fukta jorden med en sprayflaska.
  • Sprid sedan fröna behandlade med fungiciden över markens yta. Det är bekvämt att först hälla fröna på ett pappersark som viks på mitten och sedan luta det mot marken och så försiktigt med lätta kranar.
  • Täck fröet ovanpå med ett tunt lager sand. Det är önskvärt att tjockleken på toppskiktet inte överstiger 8 mm.
  • Varje behållare med frön måste täckas med glas eller folie och placeras på en varm plats med bra belysning. Den optimala temperaturen för växtspirning är 20 grader. Det kommer att vara möjligt att ta bort skyddet om 3-4 veckor, när Heuchera inte bara stiger utan också blir starkare.
  • Medan plantorna är täckta med en film måste de periodiskt höjas för luftning i 30 minuter. Detta är nödvändigt för att inte utsätta växten för svampsjukdomar.
  • Med uppkomsten av plantor görs hål i filmen. Om plantorna är täckta med glas, höjs det något.
  • Med utseendet på 3 blad utförs ett dyk. Växter bör vara 5 centimeter från varandra.
  • Det är viktigt att bibehålla jordens fuktinnehåll så att den inte torkar ut, men inte blir alltför översvämmad. För unga groddar är sprutning med en sprayflaska tillräcklig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor måste härdas innan de planteras i öppen mark. För detta tas växterna ut i skuggan, där det inte finns vind och drag. Först bör tiden i luften inte vara mer än 30 minuter och sedan gradvis öka. Detta bör göras tills Heuchera anpassar sig till de nya förhållandena.

Det är nödvändigt att plantera plantor i hål som ligger 25 centimeter från varandra . Hålet ska vara 1,5 gånger större än plantans rot med en jordklump. Det är lämpligt att lägga lite expanderad lera på botten av spåren innan du planterar och placera plantorna direkt på den.

Det är viktigt att knoppen förblir ovanför markytan. Sedan måste du strö plantan med jord och komprimera jorden runt planteringen. I slutet är det värt att vattna varje brunn.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Att ta hand om en Heuchera är inte särskilt svårt, efter några tips. Det är värt att notera att en växt av denna typ är resistent mot sjukdomar och de flesta skadedjur. … För tunna rötter är faran vivel, och för bladen - sniglar.

Det är lämpligt att vattna blomman när matjorden torkar. Under en vanlig sommar räcker det att vattna 2 gånger var 7-10 dagar. Under perioder med överdriven torka måste vatten vattnas 2 gånger om dagen, i måttliga portioner. Det är nödvändigt att hälla vatten direkt under roten, om stänk kommer på bladen kommer de att leda till brännskador.

Lossning sker efter vattning, medan ogräs avlägsnas. För att förenkla vårdprocessen kan du täcka med organiskt material, till exempel torv eller kompost. Mulch kan också användas i kallt väder eller under perioder med kraftigt regn.

Heuchera måste matas regelbundet, med alternerande organiska och mineraliska gödningsmedel . Det är optimalt att utföra toppdressing ett par gånger i månaden. När det gäller mineralgödselmedel är det lämpligt att späda dem 2 gånger starkare än vad som anges på förpackningen. Bättre resultat kan uppnås genom att mata mindre ofta, men i mindre doser.

Rekommenderad: