Fortunia (25 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Beskrivning Av Petunier "Gioconda Red", "Gioconda Marine Symphony F1" Och Andra Sorter Av Sorten

Innehållsförteckning:

Video: Fortunia (25 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Beskrivning Av Petunier "Gioconda Red", "Gioconda Marine Symphony F1" Och Andra Sorter Av Sorten

Video: Fortunia (25 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Beskrivning Av Petunier
Video: How to Pollinate Petunia | Petunia Pollination | Petunia Seeds 2024, Maj
Fortunia (25 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Beskrivning Av Petunier "Gioconda Red", "Gioconda Marine Symphony F1" Och Andra Sorter Av Sorten
Fortunia (25 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Beskrivning Av Petunier "Gioconda Red", "Gioconda Marine Symphony F1" Och Andra Sorter Av Sorten
Anonim

En hybrid av petunior, kallad fortunia, är särskilt älskad av många blomsterodlare för sin skönhet och lätthet. Fortunias är ettåriga växter som blommar frodigt under de varmare månaderna. Denna växt är uppskattad för sin förmåga att planteras i hängande krukor, eftersom den har ganska långa skott. De många blommorna som pryder en liten buske kommer säkert att locka blicken från förbipasserande.

Särdrag

Fortunia är en rikligt blommande växt med långa skott, resistent mot förändringar i väderförhållandena. Denna växt är en hybrid av den välkända petunia ., det är praktiskt taget ingen skillnad mellan dem. Fortunia, liksom petunia, tolererar perfekt långvariga regn och starka vindar och är inte rädd för klimatförändringar. Det är praktiskt taget inga skillnader i utseende heller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används fortunia som en ampelös växt, med vilken balkonger, loggior och ställningar är dekorerade. Det är i perfekt harmoni med många andra kulturer som ofta används i landskapsdesign. Om fortunia planteras i en hängande planter, kommer dess grenar att kunna falla ner till 1 m, och alla kommer att vara helt täckta med ljusa blommor. Samtidigt kommer inte hela buskens höjd att överstiga 15–20 cm. När du planterar en växt på en rabatt kan du skapa en fantastisk blomstermatta som täcker cirka 1,5 m 2 av området.

Olika sorter

Fortunia ampelnaya representeras av en mängd olika sorter som enkelt kan odlas oberoende, utan att ha några speciella färdigheter. Låt oss överväga de mest relevanta.

Fortunia Red . Hon har blommor av en ljusröd nyans med en mörk hals.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi rekommenderar också att uppmärksamma förmögenhet. " La Gioconda är röd ", som tillhör den italienska serien ampel petunier. Denna sort odlas endast i plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Italienska hybridsorter inkluderar " La Gioconda Sea Symphony F1 " … Med dess hjälp kan du bilda en lyxig kaskad av grönska och många stora blommor av vita och lila nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av förmögenhet " La Gioconda vit " du kan skapa en enorm kudde av ljusa vita blommor. Dess starka stjälkar kommer att behålla buskens form hela säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering och vidare vård

Ganska sällan förökas förmögenhet av sticklingar, även om sticklingar kan köpas från professionella trädgårdsmästare. De rotar sig snabbt, och du behöver inte förvänta dig plantor på länge. Den vanligaste odlingsmetoden är dock från utsäde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att odla förmögenhet från inköpt material, och inte från självinsamling. Naturligtvis kan unga växter erhållas från självsamlade frön, men deras blommor kommer redan att vara mycket mindre, och de kommer inte heller att vara flätiga. Detta beror på degenerering av vissa egenskaper hos hybriden efter säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såning av förmögenhet utförs oftast i slutet av februari eller i mars, ibland i april. Vid sådd mycket tidigt bör unga plantor planteras redan i maj. Om du inte planerar att använda ytterligare belysning är det bäst att inte plantera förmögenhet före mars.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att hälla substratet i den förberedda behållaren (det kan vara koppar eller en speciell låda) och fukta det lite. Du kan köpa den i en trädgårdsbutik.
  • Sprid sedan förmögenhetskärnorna över underlaget. Liksom petunia frön behöver du inte strö dem med ett underlag.
  • För en accelererad stigning kan de täckas med glas för att få en växthuseffekt.

Vanligtvis dyker plantor upp efter en vecka, ibland två, beroende på temperaturen i rummet. Det optimala är + 18– + 20 °, samma temperatur rekommenderas för odlade plantor. Glöm inte att fukta fröna i underlaget med en sprayflaska, och om de är under glas, ventilera dem sedan dagligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att de första 2-3 bladen dyker upp kan plantorna dykas. Och sedan, efter ett tag, plantera dem i små krukor, där växterna kommer att utvecklas tills de planteras i marken. Vid denna tidpunkt är de vanligtvis cirka 3 månader gamla. Dessutom är det mycket viktigt att göra detta när du är säker på att det inte kommer någon frost.

Fortunias är inte särskilt kräsen om jorden, men det är inte dåligt om det är ljust och bördig . Efter plantering i marken ska vattningen vara måttlig. Vid frekventa regn bör det skäras för att undvika att plantorna överflödar. För riklig blomning rekommenderas att mata dem. Sammansatta gödningsmedel bör användas för denna typ av årliga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortunias är ganska ljusälskande växter, men de ska inte planteras på platser där det är för mycket stekande sol, annars torkar blommorna snabbt. För konstant och riklig blomning bör gamla och torkade blomställningar alltid tas bort i tid: nya blommar snabbare.

Potentiella sjukdomar och skadedjur

Regelbunden vattning, torka, överdrivet mycket sol, överskott av kväve och brist på näringsämnen kan orsaka sjukdomar som är obehagliga för lyckan.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mjöldagg . Orsakas av svampar som långsamt dödar växten. Ofta blir blommorna på växten med denna sjukdom täckta med vita fläckar, och bladen börjar krulla och falla av med tiden. I denna situation kan transplantation och behandling med speciella medel hjälpa.
  • Grå röta . Även orsakad av svampar. Sjukdomen kan identifieras med de karakteristiska grå fläckarna på blommor och blad. Gödsel med kväve har god effekt. Kaliumprodukter är kontraindicerade. Sjuka växter är svåra att rädda, därför kastas de som regel och alla andra behandlas med speciella medel.
  • Sen blödning . Manifesteras genom ruttnande av stammens rot. Behandling med "Ridomil" eller "Profit" i de tidiga stadierna av sjukdomen kan hjälpa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Insekticider och infusioner av örter och träaska hjälper till att rädda från alla slags lyckodjur.

Rekommenderad: