Frillitunia (26 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Funktioner För Plantering Och Vård. Beskrivning Av Frillithunium "Burgundy", "Formula Mix" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Frillitunia (26 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Funktioner För Plantering Och Vård. Beskrivning Av Frillithunium "Burgundy", "Formula Mix" Och Andra

Video: Frillitunia (26 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Funktioner För Plantering Och Vård. Beskrivning Av Frillithunium
Video: Посадка рассады петунии 2024, Maj
Frillitunia (26 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Funktioner För Plantering Och Vård. Beskrivning Av Frillithunium "Burgundy", "Formula Mix" Och Andra
Frillitunia (26 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Petunia? Funktioner För Plantering Och Vård. Beskrivning Av Frillithunium "Burgundy", "Formula Mix" Och Andra
Anonim

Många trädgårdstomter är dekorerade med vackra blommor. Petunier är inte ovanliga, de är en välkänd kultur. Men inte alla vet att några av dess sorter är särskilt effektiva. Dessa inkluderar frillitunium. Denna känsliga blomma med en kantad kant lämnar ingen likgiltig. Förutom vågiga kronblad kännetecknas kulturen av en enorm, jämfört med vanlig petunia, knopparnas storlek. Låt oss titta närmare på denna lyxiga växt.

Bild
Bild

Beskrivning

Frillitunia är en underart av hybrid petunia. Det finns flera sorter av det. De skiljer sig alla åt i kronbladets färg och vissa individuella egenskaper. Flera gemensamma egenskaper kan dock särskiljas. Detta är:

  • stor storlek på blommor (diametern når 10 cm);
  • formen på blommorna, som påminner om en tratt eller minigrammofon;
  • vågiga, som spetsiga kanter på kronbladet;
  • kompaktitet och snygg form på växten;
  • vanliga blad är gröna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommornas färg är varierande . Dessa är bländande vita, ljusa och blekrosa, saftiga körsbär, röda, lila, vinröda nyanser. Färgerna är ljusa, tydliga, mycket uttrycksfulla. Vissa sorter har en tvåfärgad färg. Till exempel ser en kombination av vita och lila färger imponerande ut. Busken kan bli upp till 30-40 cm.

Vanligtvis har kulturen formen av en boll, även om rikliga sorter också har fötts upp idag. Stammar av växter är starka, tätt täckta med grönska. Blommor brukar dyka upp på försommaren och glädjas av sin skönhet till senhösten. För odling av grödor på gatan väljs stora, men rörliga blomkrukor eller behållare. Faktum är att om frillitunium är utomhus, vid ogynnsamma väderförändringar, bör det föras inomhus eller under ett skjul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från petunia?

Som redan nämnts är frillitunium en hybrid. Med andra ord är det en storblommig petunia. Denna hybrid skiljer sig från de grundläggande kultursorterna genom kronbladens säregna "volanger" och växtens speciella ömhet. Till skillnad från petunier är grödan mer känslig för dåliga väderförhållanden.

På grund av starka vindbyar kan öppet blommor förlora sin skönhet. Växter gillar inte regn heller. Tunna kronblad går sönder, blir slöa och livlösa.

Bild
Bild

Den bästa lösningen är att odla blommor på platser skyddade från väder och vind . Det kan till exempel vara en veranda, lusthus eller balkong. Så du kan njuta av frodig blomning utan att oroa dig för hälsan och bevarandet av växternas dekorativitet. När det gäller blommornas färg skiljer sig frillitunium inte från andra arter. Här visas samma palett av rosa, lila och röda petunier. Det finns också många älskade snövitblommor.

Bild
Bild

Populära sorter

Hittills har många sorter av frillithunia fötts upp. Skillnaden är främst i färgen på blommorna. De mest populära är flera sorter.

" Burgund " - som namnet antyder glädjer det blomsterodlare med vågiga blommor med en rik körsbärston.

Bild
Bild

" Brasiliansk karneval " - en sort med ett "talande" namn. Otroligt eleganta mauveblommor med öppet krage liknar de magnifika dräkterna för flickor som deltar i den berömda karnevalen.

Bild
Bild

" Crinoline rosa " skiljer sig i ljusrosa stora blommor.

Bild
Bild

" Vit" och "Snöflinga " - mycket vackra vita frillithunior.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Fjäril F1 " - öppet rosa mirakel.

Bild
Bild

" Formelblandning " gör det möjligt att odla en spektakulär rabatt av snövit, rosa, hallonblommor från en påse frön.

Bild
Bild

" Daiquiri " - en blandning som innehåller blommor av vita, djuprosa och vinfärger.

Bild
Bild

" Inspiration " kombinerar vita och vattenmelon nyanser.

Bild
Bild

" Express rubin " - en sort som representerar frodiga blommor av en rubinlila nyans som inte lämnar någon trädgårdsmästare likgiltig.

Bild
Bild

Växande funktioner

Frillitunia är mycket vacker, men i jakten på dekorativitet förbises uppfödare andra egenskaper hos kulturen. Öppenblommor tål inte drag. Behovet av att skydda kronbladen från vatten har redan nämnts tidigare. Därför, i regioner med instabila väderförhållanden, flyttas kulturen efter behov. Samtidigt är frillithunier fotofila.

För plantering är det värt att välja en lätt näringsrik jord. Den ska vara luftgenomsläpplig och ha en neutral surhetsgrad. Storleken på behållaren för en blomma väljs utifrån dess mått (5 liter per buske). Glöm inte dräneringsskiktet. Stagnation av vatten vid rotsystemet påverkar växten negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Frillitunia behöver ytterligare näring. Detta är inte förvånande, eftersom det krävs styrka för att bilda stora blommor. Detsamma gäller den rikliga och långa blomningen, behaglig för ögat. Växten bör befruktas från det att den planteras i marken. Behandlingsfrekvensen är 10 dagar . Som den första toppdressingen används en komplex komposition för petunier. Sedan kan du börja administrera läkemedel med lägre kvävehalt och högre dos kalium.

Berikningen av kulturen med värdefulla spårämnen gör att du kan behålla ett friskt och blommande utseende av buskarna till hösten.

Bild
Bild

Vattning

Marken ska inte få torka ut, men vattentäppning är också oönskad. Du bör fokusera på matjordens tillstånd. Om du glömmer frottéskönheten och lämnar henne utan att vattna länge kommer hon helt enkelt att släppa blommorna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De gröna delarna av växten utsöndrar en söt juice som blir en välkommen behandling för många skadedjur. De som kan ses tas bort från växterna. Därefter behandlas blomman med speciella preparat. Insektsmedel och fungicider säljs i blomsterbutiker.

Bild
Bild

Blommande grödor

Det är viktigt att ta bort bleka knoppar i tid. Om detta inte görs kommer anläggningen att tappa styrka. Det kommer inte att kunna bilda nya blommor. När det gäller beskärning av busken krävs inte detta. Kulturen i sig har en tät och snygg form.

Om blomsterhandlaren fortfarande vill byta växten kan du säkert trimma den: kulturen reagerar lugnt på sådana manipulationer.

Bild
Bild

Fortplantning

Eftersom kulturen är en hybrid kan den själv inte bilda livskraftiga frön. Därför kan förökningsmaterial endast erhållas från butiken, där det kommer från avelsorganisationer. För en lyckad landning måste ett antal steg vidtas:

  • ta en grund behållare;
  • häll lätt jord i den;
  • häll varmt rent vatten;
  • sprid fröna över marken, håll ett avstånd på cirka 4 cm (du behöver inte täcka dem med jord);
  • täck planteringen med glas eller film (du kan också använda agrofiber, vilket gör att du bättre kan bibehålla optimal luftfuktighet);
  • placera behållaren på en väl upplyst plats (i vissa fall kan ytterligare belysning behövas)
  • ge en temperatur på cirka 20-22 grader.
Bild
Bild

Frösådd börjar i början av februari. Det senaste datumet för ett sådant evenemang är början av mars. Skott kan ses vanligtvis på 10-14 dagar. Frillithunia behöver hela dagsljuset. Om naturligt ljus inte räcker i 13-14 timmar är det värt att använda ytterligare källor. Dessa är fytolampor eller fluorescerande enheter. Belysningsenheter placeras på ett avstånd av cirka 10 cm från unga växter.

Vattning bör göras mycket noggrant. Att använda en medicinsk spruta är en bra lösning. Fukta försiktigt jorden under varje växt med droppmetoden. Du kan inte spraya plantor. När två blad bildas, dyker unga blommor. Eftersom kulturen är öm, genomförs en dubbelplockning.

Bild
Bild

Växter placeras först i kassetter eller lådor. Efter ett tag överförs de till separata behållare. Fröplantor planteras i maj eller början av juni (när risken för frost har gått). Avståndet mellan blommor bör vara minst 20 cm. Växtprocessen åtföljs av bearbetning av plantor med särskilda medel för att förbättra tillväxt och utveckling. Används vanligtvis "Kornevin" och "Fitosporin".

Rekommenderad: