Gödsel För Petunier: Regler För Matning Av Petunier Efter Groning För Tillväxt. Hur Matar Man Plantor För Riklig Blomning?

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Petunier: Regler För Matning Av Petunier Efter Groning För Tillväxt. Hur Matar Man Plantor För Riklig Blomning?

Video: Gödsel För Petunier: Regler För Matning Av Petunier Efter Groning För Tillväxt. Hur Matar Man Plantor För Riklig Blomning?
Video: How to grow petunias by seeds part 2 2024, Maj
Gödsel För Petunier: Regler För Matning Av Petunier Efter Groning För Tillväxt. Hur Matar Man Plantor För Riklig Blomning?
Gödsel För Petunier: Regler För Matning Av Petunier Efter Groning För Tillväxt. Hur Matar Man Plantor För Riklig Blomning?
Anonim

Funktioner hos växande petunier

Petunior, som ofta odlas som ettåriga, är bland de mest populära blommorna. Det är känsliga växter som växer bra både i rabatten och i krukorna. För att en växt ska vara frisk behöver den gödselmedel, men det är inte alltid lätt att räkna ut vilka som ska användas och i vilken mängd.

Bild
Bild

Petunier behöver rik, väldränerad jord, mycket sol och värme. De flesta trädgårdsmästare föredrar att odla blommor från plantor och föröka sig hemma med sticklingar under vintern, men du kan börja med att gro fröna. För plantering med frön, fyll en ren behållare med ett bördigt medium . Såning utförs ovanpå jorden, men planteringsmaterialet sänks inte ner i jorden och strös inte med det. Petunior behöver ljus för att gro.

Bild
Bild

Fukta jorden något med vatten från en sprayflaska och täck behållaren med plastfolie . Behållaren installeras på en varm plats, där lufttemperaturen är 26 C. Jorden kontrolleras regelbundet, den ska vara fuktig, men inte fuktig. Växten planteras i öppen mark efter den sista frosten, när växten når en höjd av 7 centimeter och har 2-3 blad.

Bild
Bild

Om du köper en blomma direkt från plantor bör du välja små, kompakta växter. Höga, långbena utvecklas inte efter plantering.

Var noga med att använda högkvalitativ krukväxtjord och hängande korgar . Trädgårdsjord hälls aldrig i behållare, eftersom den är för tung, tät och ofta orsakar sjukdomar. Vattna petunierna minst en gång i veckan eller varannan dag i varmt väder. Odlaren krävs för att hela tiden hålla jorden något fuktig, men inte vattentät. Blekta blommor skärs av, liksom skadade, sjuka skott.

Bild
Bild

Gödsla petunier var tredje vecka med 1 matsked granulär multifunktionell dressing utspädd i 1 liter vatten. Blomman överförs till rummet om kallt väder sätter in, eftersom den inte tål även lätt frost och dör. Det är möjligt att odla petunier från frön, men det är lättare att göra det från sticklingar . Fröna av denna växt är små och behöver mycket ljus och fukt. När 3 löv dyker upp efter groning kan du plantera plantorna utanför. Gödsla blomman varje månad för att säkerställa god tillväxt. För att förlänga blomningen måste du ta bort bleka peduncles i tid.

Bild
Bild

Vitaminer och gödningsmedel

På butikshyllorna kan du hitta många alternativ för utfodring, lämpliga för petunier. De flesta odlare rekommenderar att du använder långverkande kosttillskott. Kalciumnitrat avser förband med förlängd frisättning. Gödsel för petunier innehåller de näringsämnen som behövs för blomning , stark rottillväxt, liksom uppbyggnaden av grön massa. Utan detta stöd växer blomman långsamt, blommar inte eller visar bleka och missfärgade blad.

Bild
Bild

Professionell

Oorganiska gödningsmedel är konstgjorda kemiska föreningar. De mineraler och vitaminer de innehåller absorberas av rotsystemet mycket snabbare än organiskt material. Detta är en av anledningarna till att professionella produkter är på topp.

Kemiskt gödselmedel är märkt så att odlaren kan förstå vilka mineraler som finns mest . Av de viktigaste näringsämnena för en växt: kväve, fosfor och kalium. I förpackningen kan det stå 15-15-15 eller 15-16-17, vilket betyder procenten av varje näringsämne i gödselmedlet.

Det första talet indikerar kväve (N), det andra anger fosfor (P) och det tredje indikerar kalium (K). Mängden näringsämnen i varje gödselmedel indikeras med antalet: gödningsmedel 15-16-17 innehåller till exempel 15% kväve, 16% fosfor och 17% kalium. Ett bra val för petunier är en blandning av 15-15-15, 15-16-17 och 20-10-20.

Bild
Bild

Enligt de flesta uppfödare ger mineralkomplexet 10-10-10 petunia de nödvändiga näringsämnena så mycket som möjligt. Det är bättre att arbeta med torrsubstans, men före användning är det absolut nödvändigt att vattna jorden med hög kvalitet, för om detta inte görs kan du helt enkelt bränna rotsystemet. Fosfor kan appliceras på jorden som ett torrt eller flytande gödningsmedel; se till att gödsla jorden före plantering och var tredje vecka under blomperioden.

Petunior är en av de blommor som är känsliga för järnbrist i jorden . Ett av de tydliga tecknen på brist på spårämnen är vissnande av lövverk, dess blekning till gult eller till och med vitt, medan venerna förblir mörkgröna. Järnsulfat kan snabbt lösa problemet. Järnbrist i jorden observeras på grund av den höga pH -nivån. Det är möjligt att sänka jordens alkalinitet genom att tillsätta sphagnumoss till dess sammansättning.

Bild
Bild

Folkmedicin

Petunier kräver måttligt bördig jord. Om du planerar att dekorera landskapet med en blomma, bör du förbättra landets bördighet, lägga till torvmossa, kompost från löv eller väl sönderdelad gödsel. Detta kommer att hjälpa till att ge näringsämnen till växten samt förbättra markens dränering. Organiskt gödningsmedel tar längre tid att brytas ned, därför behöver odlaren inte upprepa proceduren för att mata blomman under tillväxt och blomning.

Kompostte är en mångsidig toppdressing som oftast används med petunier . Det idealiska förhållandet är 5 delar vatten till 1 del kompost. Ett lock placeras på behållaren och teet får stå i cirka 10 dagar. När vätskan har fått färgen på drycken kan den användas.

Bild
Bild

Fiskemulsion är en annan folkmedicin som använder fiskavfall såsom tarmar, huvuden, ben. Blandningen måste ruttna väl innan den kan användas. De tillverkar gödselmedel hemma på egen hand, för detta måste du observera andelen för en portion av fiskblandningen 2 portioner vatten. Blandningen fermenteras i 3 veckor och späds sedan ut före användning. För 9 kvadratmeter används 13,5 liter emulsion.

Bild
Bild

Tång kan också användas som ett bra näringsgödsel . De innehåller mannitol, som hjälper växter att absorbera näringsämnen från jorden. Både färska och torkade alger används med lika stor framgång. Innan du använder färsk produkt måste du dock se till att den sköljs noggrant. Lägg finhackad tång i en liten hink, fyll den med vatten och täck behållaren. Blandningen är klar att användas om 3 veckor. Så snart den tilldelade tiden har gått, filtrera kompositionen och spraya genom en spruta.

Bild
Bild

Det finns ett annat populärt recept som också ska användas som toppdressing, men bara ta på dig skyddskläder innan du sprayar på växten. 1/4 del gips, 4 delar mjöl, 1/2 del dolomitkalk och 1/4 del krossad jordbrukskalk kombineras i en behållare. Tillsätt 1 del benmjöl och 1/2 del kelp, blanda allt väl och täck med lock. Ett av de enklaste och snabbaste sätten att blanda allt noggrant är att skaka den slutna behållaren. Universalgödselmedlet kan förvaras i flera månader på en torr, sval, mörk plats.

Hur befruktas rätt?

Erfarna odlare slutar aldrig påminna om att det är nödvändigt att befrukta petunia korrekt, eftersom ett överskott av mineraler orsakar samma skada som en brist. Det är bäst att schemalägga när toppdressingen senast applicerades, särskilt om petunia växer i krukor, där jordmängden är begränsad och saltning kan ske mycket snabbt. Du kommer definitivt att behöva mata plantorna när de planteras i öppen mark eller i en kruka. För detta läggs en viss mängd näringsblandning till det första lagda jordlagret. Du kan blanda toppdressingen med jorden och sedan använda den. Det finns flera olika sätt att befrukta petunia.

  • Näring av frön (innan du planterar dem i marken). Vid denna tidpunkt används bärnstenssyra oftast, vilket väsentligt ökar växtens tillväxttakt, dess motståndskraft mot sjukdomar.
  • Genom att gödsla jorden innan du planterar kan du skapa den mest lämpliga miljön för petunia. Manganlösning eller fungicid kan användas för att desinficera jorden.
  • När de första bladen dyker upp, efter 2 veckor, kan du använda organiska och mineralgödselmedel, som alternerar med vattning eller appliceras med det. Kväve- eller fosfatblandningar är idealiska. Du kan använda både bladförband och de som introduceras med rotmetoden.
Bild
Bild

Befruktningsstadierna kan representeras enligt följande:

  • valet av utfodringstyp och tillämpningsmetod;
  • utspädning av blandningen i enlighet med instruktionerna;
  • gödsla jorden eller spruta lövverk med den.
Bild
Bild

Första utfodring

Den första utfodringen används under plockningen. Du kan använda ett torrt, vattenlösligt gödningsmedel med lika delar kväve, fosfat och kalium. Blandningen kan tillsättas till jorden före plantering. Var noga med att vattna den, så toppdressing börjar släppa ut näringsämnen i jorden. Om petunia odlas från frö bör det befruktas var 1-2: e vecka med utspätt flytande gödningsmedel så snart de första riktiga bladen dyker upp på plantorna.

Bild
Bild

En stor mängd toppdressing kan leda till överväxt och färre blommor. Det är därför det rekommenderas att tillsätta näringsämnen en gång i veckan eller varannan vecka. För bästa resultat är det bäst att göra ett jordtest för att avgöra vilka mineraler och vitaminer som måste tillsättas i jorden för att göra det bättre.

Dykprocessen börjar när två löv visas på plantorna, efter plantering, efter 2 dagar, kan följande färdiga blandningar läggas till: "Master", "Ideal", "Plantafol". Tack vare dem kommer busken snabbt att få en attraktiv form. Andra gången utfodring appliceras först efter att petunien blir starkare och utvecklar ett anständigt rotsystem.

Efter groning

Den toppdressing som är nödvändig för tillväxt appliceras efter att plantorna har vuxit tillräckligt och deras rötter har utvecklats tillräckligt för att mata hela busken. Det är bäst att använda "Urea", "Biohumus", "Plantafol" kan användas. Man bör alltid komma ihåg att för tidig befruktning kommer att leda till intensiv tillväxt av den gröna massan, medan rotsystemet förblir underutvecklat och med tiden inte längre kommer att klara sina funktioner. Som ett resultat - plantans död på grund av brist på mineraler, syre och vatten.

Bild
Bild

Vuxen växt

För riklig blomning är det bäst att använda fosfatgödselmedel. Bland de kommersiella toppdressingarna för frodig blomning finns "Flower Paradise", som passar både inomhus- och trädgårdspetunior. Det hjälper mycket bra under blomningsstadiet av Agricola.

Bild
Bild

De presenterade alternativen innehåller en stor mängd inte bara fosfor, utan också kväve och kalium. Komplexet av mineralkomponenter innehåller bor, järn, kobolt och andra element som spelar en viktig roll i alla växters liv. Du kan använda biostimulantia:

  • niacin;
  • bärnstensyra;
  • tiamin.

Rekommenderad: