Skärning Av Petunier: Funktioner För Reproduktion Av Petunier Genom Sticklingar På Vintern Och Hösten Hemma. Hur Växer Man Ordentligt Och Rotar Blommor Efter Beskärning?

Innehållsförteckning:

Video: Skärning Av Petunier: Funktioner För Reproduktion Av Petunier Genom Sticklingar På Vintern Och Hösten Hemma. Hur Växer Man Ordentligt Och Rotar Blommor Efter Beskärning?

Video: Skärning Av Petunier: Funktioner För Reproduktion Av Petunier Genom Sticklingar På Vintern Och Hösten Hemma. Hur Växer Man Ordentligt Och Rotar Blommor Efter Beskärning?
Video: How To Grow Petunia From Cuttings ,Grow petunia using this process and get 100% success ,Petunia 2024, Maj
Skärning Av Petunier: Funktioner För Reproduktion Av Petunier Genom Sticklingar På Vintern Och Hösten Hemma. Hur Växer Man Ordentligt Och Rotar Blommor Efter Beskärning?
Skärning Av Petunier: Funktioner För Reproduktion Av Petunier Genom Sticklingar På Vintern Och Hösten Hemma. Hur Växer Man Ordentligt Och Rotar Blommor Efter Beskärning?
Anonim

Petunia (Petunia) är en flerårig från Solanaceae-familjen, vars sorter är örtartade eller halvhantverkande växter. Den har frodiga knoppar som liknar rosor. Blomman är mycket nyckfull: den måste vattnas ofta, sputtas, ta hand om bladen, sprutas - allt detta måste göras för att växten ska blomma. Problemen börjar exakt i det ögonblick då reproduktionen äger rum, eftersom det inte är så lätt att göra.

Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Blomsters reproduktion sker på tre sätt

Det första sättet - reproduktion med frön. Denna metod är den svåraste, eftersom fröna är dyra, och därför bör du inte avvika från steg-för-steg-instruktionerna efter att du planterat dem. För i de flesta fall kommer de inte fram eller växer och dör omedelbart.

Bild
Bild

Det andra sättet är sittplatser. Färdiga plantor köps som transplanteras i marken och beundrar skönheten i en flerårig i en blomkruka.

Bild
Bild

Tredje vägen , det mest populära och framgångsrika är sticklingar. Detta är den vanligaste odlingsmetoden, som inte kräver speciella kunskaper och färdigheter. Om allt görs enligt sinnet kommer en vacker petunia att dyka upp på 7-8 dagar.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar hemma

Detta sker i tre steg

  • Stjälken väljs noggrant - snittet görs från den södra delen av kronan på en frisk blomställning.
  • Måste klippas ordentligt - snittet görs direkt under den nedre njuren, samtidigt som man inte glömmer att lämna från två till tre cm internoder. Det är viktigt att veta: en knut är ett litet område på en gren med en knopp, och en internod är gapet mellan knutarna.
  • Förberedande etapp före landning - jorden delas upp i fyra delar, varefter skärningen rensas från alla blad underifrån. Om detta inte görs kommer anläggningen och skärningen att ruttna.
Bild
Bild

Att klippa petunior hemma är lämplig för nästan alla sorter ; den enda sorten som inte kommer överens hemma är frotté . Det odlas uteslutande i växthus under överinseende av specialister. Skärets längd bör vara från 10 till 12 cm. För att groddarna ska slå rot måste du lägga den i ett ogenomskinligt kärl, men innan det, ta bort alla onödiga blad underifrån.

Vattnet måste avvecklas i minst ett dygn, först efter det kan du landa.

Bild
Bild

Om du vill få en vacker växt måste du följa enkla regler:

  • vi skär av stjälken, varefter vi omedelbart placerar den i ett kärl - om du fördröjer planteringstiden är det osannolikt att rota förmågan;
  • temperaturen i rummet bör inte vara under +20 och över +24 grader;
  • vi vattnar det varje dag - om vädret är väldigt varmt, sedan upp till två gånger om dagen;
  • det är nödvändigt att skapa artificiellt ljus om dagsljuset är kortare än 10 timmar;
  • sticklingar ska vara fuktiga inte bara i jorden, utan också sprutas utanför;
  • samma primer kan inte återanvändas.

För att göra en transplantation i öppen mark måste du vänta en vecka. Under denna tid bildas fibrösa rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När rotningen gjordes efter beskärning måste du vara uppmärksam på benet: om det börjar bli svart, måste du omedelbart sluta vattna växten.

Bild
Bild

Användning av sticklingar vid olika tidsperioder

Den optimala tiden för ympning har inte fastställts. Därför kan du landa oavsett årstid. Observera att det bör ta ungefär två månader från snittet till början av blomningen, så sticklingar görs bäst på våren, i mars, eftersom petunia ska blomma i maj.

Skålen som petunia kommer att planteras i bör vara stor i volym och storlek, då växer busken frodig och frisk; och om du tar en stor mängd, kommer processerna i detta fall att vara längre.

Bild
Bild

På hösten sker sticklingar i slutet av augusti - början av september, men bostadsområdet måste beaktas. Därför kommer vi att överväga stadierna för sticklingar under denna period.

  • Förbered en behållare, till exempel en behållare eller blomkruka. Köp användbara råvaror för odling - det kan vara en speciell färdig blandning som köps i en butik, men torvtabletter med en volym på 40 till 70 mm anses vara de mest populära.
  • Från huvudbusken måste du skära av en stjälk från 4 till 10 cm lång.
  • Klipp av alla blommor, om sådana finns.
  • Ta bort alla blad, lämna bara 3 längst upp.
  • Späd ut den rotbildande lösningen i förväg och sänk ned skärningen där i några minuter.
  • Nu, med 1/3 av längden, måste du sänka skärningen i marken, samtidigt som du tar hänsyn till de mellanliggande banorna, som är cirka 4 till 5 centimeter.
  • Vattna dina plantor.
  • För att skapa en växthuseffekt måste du täcka behållaren med plastfolie.
  • Lufta plantorna dagligen i 20-30 minuter.
  • Vänta ett par veckor: nya löv ska dyka upp, varefter du kan transplantera växterna i en separat behållare.
Bild
Bild

Klippning på vintern bör göras i sådana skeden

  • Tills frost har kommit, måste du gräva upp petunien och ta in den i huset. Den ideala graden för att bo hemma på vintern är minst +16 grader, men inte mer. Om graden är under idealen, behöver växten ytterligare artificiellt ljus.
  • Under denna period behöver petunier måttlig vattning.
  • I början av januari måste du befrukta vår skönhet med förband som innehåller kväve.
  • Vi ökar dagsljuset med hjälp av artificiell belysning upp till 16 timmar.

När växten förvandlas till en moderbuske kan du börja ympas. Om inte vatten, men jord används, måste du placera plantan 1/3 i krukan. Du kan lägga till stimulerande vitaminer för tillväxt, men bara hålet behöver göras djupare - upp till 1,5 cm.

Bild
Bild

Positiva aspekter av att växa på vintern:

  • planteringsmaterial rotar sig bättre;
  • snabb tillväxt;
  • lång och riklig blomning.

Den allra första knoppen ska dyka upp tidigt på våren.

Bild
Bild

Hur växer man ordentligt och rotar blommor efter beskärning?

Tips från proffs för nybörjare trädgårdsmästare för korrekt petuniaodling

  • Välj rätt jord rätt, eftersom detta är nyckeln till framgångsrik odling av en växt som petunia. Den ska vara lätt, låta luft och fukt passera bra, vara näringsrik, det vill säga berika med alla nödvändiga vitaminer.
  • Belysa dessutom blomman med artificiellt ljus så länge dagsljuset är mindre än 10 timmar.
  • Behållaren för plantering bör vara rymlig, så att efter att blommorna börjar växa, har de någonstans att "sprida" sina blomställningar, eftersom de är mycket stora i petunior.
  • Riklig vattning är önskvärt, men överdriv inte det, eftersom du kan förstöra växten och den börjar ruttna.
Bild
Bild

Röta blommor efter beskärning kan delas in på två sätt

  • Röta en växt i vatten - du måste skära av en liten grodd från huvudroten, ta sedan bort de nedre bladen och sätt in ljuset i vatten, som har lagt sig i en dag. Det händer att det finns många sticklingar, så det är bäst att dela dem i flera mörka behållare. Detta är nödvändigt så att groddarna inte stör varandra. För att befria blomman från att ruttna kan du kasta en tablett aktivt kol i vattnet.
  • Röta sticklingar i torv - om du vill kan du späda torvblandningen med perlit så att groddarna växer snabbare, men du behöver inte göra detta: de ger redan rötter bra och snabbt. Vi rengör sticklingarna från de nedre bladen och planterar groddarna i fuktad torv, tryck med jord. Du kan placera grytan under ett glas eller en plastpåse för en växthuseffekt. Efter dessa procedurer väntar vi cirka 3 veckor och beundrar den vackra blomningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nybörjare som vill odla petunia på sin personliga tomt bör bara följa våra råd - och då kan de få friska och frodiga buskar som kommer att glädja ögat hela sommaren.

Rekommenderad: